Recepty na polievky z cukety 8x inak: ochutnajte naše špeciality plné živín!

Urodila sa vám v záhradke hromada cukiet a neviete, čo s nimi?

Stavte na naše chutné a výživné recepty na cuketové polievky, ktoré vás zahrejú.

Ochutnajte tradičný krém, polievku s karí a zázvorom alebo napríklad neobyčajnú verziu s jačmeňom a žeruchou.

Dobrú chuť!

Cuketový karí krém so zázvorom

Krém z cukiet s čerstvým zázvorom, papričkami jalapeno a mätou je rýchly, ľahký a hlboko uspokojujúci pokrm, ktorý môže byť podávaný horúci alebo vychladnutý.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 1 stredná cibuľa, nahrubo nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nahrubo nasekané
  • 1 lyžica zázvoru, olúpaného a nastrúhaného alebo nasekaného
  • ½ až 1 paprička jalapeno, vykôstkovaná a nakrájaná
  • 1 a ½ čajovej lyžičky morskej soli
  • 2 lyžičky žltého karí
  • 1 kg cukety, nakrájané na kúsky
  • 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • ¼ šálky listov a stoniek koriandra, nahrubo nasekaných
  • ¼ šálky listov mäty, nahrubo nasekaných

Postup

  1. V hrnci s ťažkým dnom restujte cibuľu, cesnak, zázvor a jalapeno na kokosovom oleji asi 5 minút, kým nebude všetko mäkké a voňavé.
  2. Pridajte soľ, cuketu a karí.
  3. Restujte ešte niekoľko minút.
  4. Pridajte 2 šálky vývaru.
  5. Priveďte do varu, prikryte pokrievkou a varte, kým nie je cuketa mäkká, asi 5-10 minút.
  6. Pridajte dve šálky studeného vývaru do mixéra spolu so všetkými uvarenými prísadami.
  7. Mixujte, kým zmes nebude hladká.
  8. Pridajte čerstvú mätu a koriander a premiešajte.
  9. Prehrejte a podávajte.
  10. Polievku ozdobte bylinkami, jogurtom alebo kokosovým mliekom a čerstvým čili.
Krém z cukety s karí korením servírovaný na hlbokom tanieri, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.feastingathome.com

Výdatná polievka z cukiet, mrkvy a fazule

Výživná polievka s veľkými kusmi cukiet s mrkvou, fazuľami, špenátom, bazalkou a citrónom je ľahká, jednoduchá a ideálna na leto.

Ingrediencie:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 1 stredná mrkva, nakrájaná na kocky
  • 2 stonky stredného řapíkatého zeleru, nakrájaného na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, lisovaného
  • 5 šálok zeleninového vývaru
  • 400 gramov fazule cannellini, scedených a opláchnutých
  • ¼ lyžičky vločiek červeného chilli
  • 500 g cukety, nakrájané na štvrťky a na plátky
  • 60 g baby špenátu
  • ½ šálky čerstvých listov bazalky, nahrubo nasekaných
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Dno veľkého hrnca potrite olejom a nechajte ho minútu zahriať.
  2. Potom pridajte cibuľu, mrkvu a stopkový zeler.
  3. Zeleninu poťte za občasného miešania asi 5 minút, kým nezmäkne.
  4. Vmiešajte cesnak a varte ho so zeleninou asi 1 minútu, kým nezačne voňať.
  5. Vmiešajte vývar, fazuľu a vločky červeného chilli.
  6. Zvýšte teplotu a priveďte tekutinu do varu.
  7. Znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 15 minút, kým mrkva nezmäkne.
  8. Vmiešajte cuketu a duste asi 5 minút, kým cuketa nezmäkne, ale nie je kašovitá.
  9. Vmiešajte špenát a duste ešte asi 1 minútu.
  10. Hrniec stiahnite z platne, potom vmiešajte bazalku a citrónovú šťavu.
  11. Polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  12. Naberačkou nalejte do misiek a podávajte.
Zeleninová polievka s fazuľami, bazalkou servírovaná v hlbokom tanieri s lyžicou.
www.connoisseurusveg.com

Vyskúšajte aj naše výborné recepty na buchty z cukety , ktoré potešia vaše chuťové zmysly!

Cuketovo-špenátový krém s jačmeňom a žeruchou

Pridajte do luxusného krému z cukiet a špenátu jačmeň a žeruchu a vykúzlite tak krásnu, jemnú, jarnú polievku, ktorá je výdatná, ale zároveň nie príliš ťažká.

Ingrediencie:

  • ½ šálky perlového jačmeňa
  • soľ
  • 3 lyžice pažítky, najemno nasekané
  • čerstvo mleté korenie
  • 1 a ½ lyžičky koriadrových semienok
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice repkového oleja
  • ½ šálky šalotky, nakrájané na tenké plátky
  • 1 kg cukety, rozpolené pozdĺžne a nakrájané na tenké plátky naprieč
  • 2 bobkové listy
  • ½ šálky baby špenátu
  • ¼ šálky listov petržlenu
  • ¼ šálky jogurtu
  • 110 g žeruchy (silné stonky vyhoďte)
  • 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
  • najemno nastrúhaná citrónová kôra (na ozdobu)

Postup

  1. V strednom kastróliku podlejte jačmeň 1 a 1/2 šálkou vody, pridajte štipku soli a priveďte do varu.
  2. Čiastočne priklopte pokrievkou a na miernom ohni duste, kým jačmeň nezmäkne a voda sa nevstrebe, asi 25 minút.
  3. Vmiešajte pažítku a dochuťte soľou a korením.
  4. Medzitým na malej panvici pražte semienka koriandra asi 1 minútu, kým sa nerozvonia.
  5. Preložte do mlynčeka na korenie a nechajte vychladnúť, potom rozdrvte na prášok.
  6. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo v repkovom oleji.
  7. Pridajte šalotku a restujte na miernom ohni za stáleho miešania asi 5 minút, kým nezmäkne, ale nezhnedne.
  8. Pridajte cuketu a mletý koriander a na miernom ohni za stáleho miešania varte, kým sa koriander nerozvonia a cuketa nezačne mäknúť, asi 5 minút.
  9. Pridajte 4 šálky vody a bobkové listy a priveďte do varu.
  10. Varte na miernom ohni za občasného miešania asi 15 minút.
  11. Vyhoďte bobkový list.
  12. Pracujte po dávkach, rozmixujte polievku v mixéri do hladka; do poslednej dávky pridajte špenát, petržlenovú vňať a jogurt.
  13. Vráťte polievku do hrnca a dochuťte soľou a korením.
  14. V strednej mise premiešajte žeruchu s olivovým olejom a zľahka dochuťte soľou.
  15. Nalejte polievku do misiek a pridajte jačmeň a žeruchu.
  16. Ozdobte citrónovou kôrou a podávajte.
Krém z cukiet a špenátu s jačmeňom a žeruchou servírovaný v hlbokom tanieri s vedľa položenou lyžicou.
www.foodandwine.com

Cuketovo-paradajková polievka s talianskou klobásou

Táto polievka z cukiet a paradajok je lahodná, výživná a zdravá. Vychutnáte si každú lyžicu! Pripravte si ju ako príjemnú večeru, ktorá vás zahreje.

Ingrediencie:

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 500 g talianskej klobásy, vybratej zo čriev
  • 1 šálka řapíkatého zeleru, nakrájaného na kocky
  • 2 šálky nakrájanej cibule
  • 2 šálky červenej papriky, nakrájané na kocky (asi jedna veľká paprika)
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • štipka červených chilli vločiek
  • ¼ šálky paradajkového pretlaku
  • cca 1 kg cukiet, nakrájaných na kúsky
  • 5 čerstvých paradajok, nakrájaných na kocky
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 2 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 šálka nahrubo nastrúhaného parmezánu
  • 1 alebo 2 kusy parmezánovej kôry (voliteľne)
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu
  • extra parmezán na ozdobu, voliteľne

Postup

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej.
  2. Pridajte talianske klobásy a varte, kým nezhnednú, cca 5 minút (klobásy pritom rozsekajte vareškou).
  3. Akonáhle klobása zhnedne, pridajte cibuľu, stopkový zeler a papriku a restujte štyri minúty.
  4. Presuňte mäso a zeleninu na stranu a znížte plameň na strednú teplotu (ak váš hrniec nie je dostatočne veľký, vyberte mäso a zeleninu do šalátovej misy, potom ich pridáte späť).
  5. Pridajte do stredu hrnca cesnak, chilli vločky a paradajkový pretlak a varte dve minúty za občasného miešania.
  6. Pridajte paradajky, cuketu, soľ, korenie, vývar, parmezánovú kôru a parmezán spolu s čerstvou bazalkou a čerstvým tymianom a dobre premiešajte.
  7. Polievku priveďte do varu a varte prikrytou pokrievkou, kým zelenina nezmäkne – asi 10 až 15 minút.
  8. Odstráňte polievku zo sporáka a vyberte parmezánovú kôru.
  9. Polievku podávajte ihneď s čerstvou bazalkou a parmezánom.
Polievka z cukiet a paradajok s talianskou klobásou servírovaná v hlbokom tanieri s vedľa položenou lyžicou.
www.eatwell101.com

Už ste niekedy skúšali recepty na cuketový perník , ktorý je vláčny a jemný? Táto zelenina dodá cestu dokonalú vlhkosť, takže sa nemôže stať, že by bol výsledný múčnik suchý. Inšpirujte sa v našom článku a potešte svojich blízkych aj priatelia niečím lahodným a chutným.

Cuketovo-zemiakový krém s parmezánom

Táto polievka je neuveriteľne krémová a vynikajúca! Pravdepodobne sa stane vašim novým obľúbeným zimným pokrmom. Tak hurá do varenia!

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica prepusteného masla, kokosového, avokádového alebo olivového oleja
  • 2 čerstvé strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 3 stonky stopkového zeleru, nakrájaného na plátky
  • 2 stredné cukety, nasekané
  • 2 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na tenké plátky
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 1 šálka gréckeho jogurtu alebo nesladeného kokosového mlieka
  • morská soľ a čerstvé mleté čierne korenie, podľa chuti

Na servírovanie:

  • 2-4 prúžky slaniny, orestované a rozdrobené (voliteľne)
  • 1/4 šálky strúhaného parmezánu

Postup

  1. V strednom hrnci na stredne vysokom ohni rozpustite prepustené maslo.
  2. Pridajte cesnak, cibuľu a stopkový zeler a restujte 3–4 minúty, kým zelenina nezmäkne.
  3. Pridajte cuketu, zemiaky, vývar a priveďte do varu.
  4. Až sa polievka začne variť, priklopte pokrievkou a znížte plameň.
  5. Varte 20 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
  6. Ochutnajte a dochuťte morskou soľou a mletým čiernym korením podľa svojej chuti.
  7. Pomocou ponorného mixéra rozmixujte dohladka, potom vmiešajte obyčajný grécky jogurt.
  8. Podávajte horúce, ozdobené rozdrobenou slaninou a posypané parmezánom.
Krém z cukiet a zemiakov servírovaný v hlbokom tanieri a ozdobený slaninou a parmezánom
www.cleanfoodcrush.com

Cuketová polievka s mrkvou a zázvorom

Zdravá letná polievka z cukety s mrkvou, zázvorom, kurkumou a kokosovým mliekom je rýchla a jednoduchá, a zároveň výživná a chutná. Vychutnajte si ju aj vy!

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja alebo ¼ šálky vody
  • 1 stredná cibuľa (asi 1 šálka), nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2,5 cm kus čerstvého zázvoru, nastrúhaného
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička koriandra
  • ½ čajovej lyžičky kurkumy
  • ½ čajovej lyžičky papriky
  • 4 – 5 stredných mrkví (asi 2 šálky), nakrájané na kocky
  • 2 stredné cukety (asi 2 a ½ šálok), nakrájané
  • 3 a ½ šálky zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 1 plechovka (425 ml) kokosového mlieka
  • šťava z ½ citróna
  • himalájska soľ + korenie podľa chuti

Postup

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejte olej na strednom plameni, pridajte cibuľu a restujte 5 minút.
  2. Pridajte cesnak, zázvor, rascu, koriander, kurkumu a papriku, a restujte ešte 1 minútu, alebo kým sa všetko nerozvonia.
  3. Pridajte mrkvu a cuketu a varte ďalších asi 7 minút.
  4. Pridajte zeleninový vývar a priveďte do varu, prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a duste 15 až 20 minút.
  5. Vypnite sporák, pridajte kokosové mlieko a citrónovú šťavu.
  6. Pomocou ponorného mixéra rozmixujte zeleninu na krémovú hmotu.
  7. Vráťte na nízku teplotu av prípade potreby prehrejte.
  8. Podávajte s domácim chlebom alebo krekry.
Polievka z cukety s mrkvou, zázvorom, kurkumou a kokosovým mliekom servírovaná v hlbokom tanieri.
www.simple-veganista.com

Poďme sa spoločne pozrieť aj na recepty zo zapečenej cukety ! Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude chutná a zdravá pochúťka.

Jednoduchý cuketový krém s kyslou smotanou

Na tento rýchly, ľahký a lahodný krém z cukety potrebujete iba 5 ingrediencií! Voliteľne pridajte olivový olej a čerstvý strúhaný syr alebo bylinky. Servírujte s chrumkavým chlebom ako hlavný chod alebo ho podávajte ako predjedlo.

Ingrediencie:

  • 1/2 malej cibule, nakrájanej na štvrtky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 stredné cukety, nakrájané na väčšie kúsky
  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • strúhaný parmezán podľa potreby, voliteľne

Postup

  1. Kurací vývar, cibuľu, cesnak a cuketu zmiešajte vo veľkom hrnci na strednom ohni a priveďte do varu.
  2. Znížte teplotu, zakryte a duste do mäkka, asi 20 minút.
  3. Odstráňte zo sporáka a rozmixujte ponorným mixérom, pridajte kyslú smotanu a znovu rozmixujte do hladka.
  4. Ochuťte soľou a korením podľa chuti.
  5. Podávajte horúce.
Krém z cukety a kyslej smotany servírovaný v hrnci, posypaný syrom.
www.skinnytaste.com

Cuketovo-cícerový krém so špenátom

Konzervovaný cícer v kombinácii s tahini túto jednoduchú zeleninovú polievku krásne zahustí a dodá jej krémovú konzistenciu. Podávajte s plátkami bagety ako jednoduchú a chutnú večeru.

Ingrediencie:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na plátky
  • 2 stredné cukety, nakrájané na 2 cm kúsky
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 lyžica mletej rasce
  • 1 bobkový list
  • 2 a ¾ šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 (425 ml) plechovka cíceru, prepláchnutá
  • 6 šálok baby špenátu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica tahini
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletého korenia
  • 6 polievkových lyžíc nízkotučného bieleho jogurtu
  • 1 polievková lyžica nasekaných čerstvých byliniek, ako je petržlenová vňať a/alebo pažítka, na ozdobu

Postup

  1. Vo veľkom hrnci zohrejte olej.
  2. Pridajte cibuľu a restujte za častého miešania 3 až 4 minúty, kým nezmäkne.
  3. Pridajte cuketu, cesnak, rascu a bobkový list a varte za častého miešania asi 1 minútu.
  4. Pridajte vývar a cícer.
  5. Priveďte do varu na vysokom plameni.
  6. Znížte plameň, aby sa zachoval číry vývar, a zakryté varte, kým cuketa nezmäkne, 15 až 20 minút.
  7. Vyhoďte bobkový list.
  8. Pridajte špenát a miešajte.
  9. Po častiach rozmixujte polievku v mixéri alebo kuchynskom robote.
  10. Vráťte polievku do hrnca.
  11. Pridajte citrónovú šťavu, tahini, soľ a korenie a šľahajte, kým nie je tahini zapracované.
  12. Nalejte polievku do misiek.
  13. Do každej misky pridajte polievku a jogurt, ktorý vmiešajte do polievky.
  14. Podľa potreby posypte bylinkami.
Krém z cukiet a špenátu servírovaný v hlbokom tanieri, ozdobený jogurtom a bylinkami.
www.eatingwell.com

Zavarte si s nami cuketu ! Nie je totiž jednoduchší spôsob, ako si ju uchovať po celý rok.

Na rezančeky nastrúhanou cuketou nastavujeme aj trené múčniky aj jednoduché múčniky, kedy všetky suroviny len zmiešame. Pripravenú hmotu potom pečieme nielen na plechu, ale môžeme piecť aj v bábovkovej forme či vo forme tortovej, kedy múčnik po upečení plníme. Okrem sladkých múčnikov sa cukety hodia aj ako náplne do slaných koláčov .

A ako cuketové polievky chutili vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.