Pripravte si recepty na domáci perkelt alebo rýchle a jednoduché jedlo vhodné pre akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Ste maniak na guláša? Pokiaľ znie vaša odpoveď áno, potom si recepty na perkelt zamilujete a budete sa k nim radi vracať.

Táto luxusná pochúťka, ktorá je nadupaná množstvom mäsa, sa podobá našej obľúbenej klasike, len v nej nie je toľko tekutiny.

Neváhajte sa pustiť do prípravy niektorého z našich receptov a prekvapiť svojich blízkych parádnou dobrotou.

Zvlášť milovníci mäsa si prídu na svoje as návštevami sa u vás od tejto chvíle dvere netrhnú.

Klasický perkelt

Toto obľúbené maďarské jedlo patrí k vôbec najznámejším pochúťkam, ktoré si človek s chuťou pripraví. Základným kameňom takého pokrmu je pomalé dusenie a kvalitné mäso. Ak chcete skúsiť aj iné podobné dobroty, omrknite recepty na guláša z húb .

Ingrediencie:

  • 1 polievkovú lyžicu sadla
  • 2 plátky na kocky nakrájané slaniny
  • 1 veľká žltá cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 zelená paprika zbavená semienok a nakrájaná nadrobno
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 veľká paradajka nakrájaná nadrobno
  • 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa nakrájané na 2 cm kúsky
  • 4 polievkové lyžice kvalitné mleté sladké maďarskej papriky
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1/4 -1/2 lyžičky hrubo drvenej rasce
  • 1 bobkový list
  • Voda podľa potreby

Postup:

  • V hrnci rozpustíme masť a opečieme na ňom slaninu. Pridáme cibuľu a varíme na stredne vysokom ohni dozlatista.
  • Vhodíme zelenú papriku a cesnak a varíme ďalšie dve minúty.
  • Prihodíme nakrájané hovädzie mäso a zhruba minútu varíme, kým nezmizne tak 70% ružových častí mäsa.
  • Vmiešame papriku a stiahneme z platne. Pridáme zvyšné prísady a zalejeme takým množstvom vody, aby hladina dosahovala zhruba do polovice dusenej zmesi.
  • Vrátime späť na platňu a privedieme do varu. Prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu na stredný stupeň a varíme 90 – 100 minút.
  • Pokiaľ nie je guláš dostatočne hustý, dusíme odkryté ešte pár minút, aby sa odparila časť tekutiny. Podľa chuti dosolíme.
  • Ako príloha sa hodí tarhoňa, halušky, varené zemiaky, alebo tiež široké vaječné rezance.

Tip: Kto chce, môže ešte na tanieri ozdobiť kopčekom kyslej smotany.

Maďarský guláš z hovädzieho a cibuľového mäsa.
Zdroj: https://www.daringgourmet.com/

Bravčový perkelt

Chutný guláš vykúzlite len z niekoľkých málo ingrediencií, napriek tomu je vynikajúci a hlavne maximálne jednoduchý. Pokiaľ sa má všetko podariť, potrebujete rozhodne kvalitné suroviny, najmä nefalšovanú maďarskú papriku, ktorá dodá pokrmom ten správny šmrnc.

Ingrediencie:

  • 5 plátkov slaniny nakrájanej na kocky
  • 1 lyžička sadla
  • 2 veľké cibule nakrájané na kocky
  • 1/4 hrnčeka kvalitnej maďarskej papriky
  • 1 a 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 kg vykostené bravčové kotlety nakrájané na kocky
  • 1 veľká žltá paprika zbavená semienok a nakrájaná na kocky
  • 2 plechovky nakrájaných paradajok (použijeme aj s tekutinou)
  • 2/3 hrnčeka hovädzieho vývaru
  • 2 tégliky kyslej smotany
  • 1 balenie širokých vaječných rezancov

Postup:

  • Slaninu dáme do veľkej hlbokej panvice a pri stredne vysokej teplote orestujeme, aby bola zlatisto hnedá. To bude trvať cca 10 minút.
  • Do panvice prihodíme cibuľu a necháme zosklovatieť. Potom zložíme z platne a vmiešame papriku, cesnakový prášok aj korenie.
  • Všetku zmes preložíme do hrnca a do panvice dáme rozpustiť masť.
  • Vložíme bravčové kotlety a opečieme z oboch strán, aby sa mäso zatiahlo.
  • Vyberieme na doštičku, papierovými utierkami odsajeme prebytočný tuk a nakrájame na kocky o veľkosti sústa.
  • Prihodíme do hrnca a do panvice dáme žltú papriku a za stáleho miešania restujeme, kým nezmäkne a nezačne voňať.
  • Rovnako pridáme do hrnca, prilejeme paradajky aj s tekutinou, hovädzí vývar a dáme na platňu na strednú teplotu.
  • Za občasného zamiešania varíme asi 90 minút, až začne perkelt hustnúť.
  • Tesne predtým, než budeme servírovať, ešte vmiešame kyslú smotanu.
  • Medzitým si dáme variť hrniec plný vody, a akonáhle ho privedieme do varu, osolíme vodu a vhodíme cestoviny.
  • Uvaríme presne podľa návodu uvedeného na obale.
Luxusný guláš s bravčovým mäsom a vôňou papriky.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Dusené morčacie mäso

Hoci máme perkelt vo väčšine prípadov zažitý ako pokrm z hovädzieho, nie je problém ho uvariť aj s iným druhom mäsa. Ostatne morka je vďačné mäso a hodí sa prakticky na čokoľvek. Spolu s cibuľou tvoria nerozlučné parťáky a postarajú sa aj o luxusnú chuť.

Ingrediencie:

  • 1,2 kg morčacích pŕs nakrájané na kúsky o veľkosti sústa
  • 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 veľké cibule nakrájané na kocky
  • 300 ml paradajkovej omáčky
  • 2 lyžičky pasty z hovädzieho bujónu alebo 2 kocky hovädzieho bujónu
  • 1/2 šálky vody
  • 3 polievkové lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžička octu
  • 1/4 hrnčeka kyslej smotany
  • 1 balenie vaječných rezancov

Postup:

  • Kúsky mäsa osolíme a okoreníme. Do veľkého hrnca dáme zahriať olej na stredne vysokú teplotu.
  • Akonáhle je horúci, prihodíme kúsky mäsa a opečieme zo všetkých strán. Opečené kúsky vyberieme na tanier.
  • Do hrnca pridáme cibuľu a restujeme dozlatista.
  • Mäso vrátime späť do hrnca. Prilejeme paradajkovú omáčku, ocot aj vodu, prihodíme bujón s paprikou.
  • Hrniec prikryjeme, znížime teplotu na minimum a varíme 2 hodiny, kým sa mäso nerozpadne.
  • Zložíme z platne a necháme 10 minút vychladnúť.
  • Potom vmiešame kyslú smotanu. Ochutnáme a podľa potreby dosolíme a okoreníme.
  • Uvaríme rezance podľa návodu na obale, naservírujeme na tanier a prelejeme hotovou mäsovou zmesou.
Perkelt z morčacieho mäsa s domácimi vaječnými rezancami a restovanou zeleninou ako prílohou.
Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/

Maďarský perkelt

Toto je jedlo vhodné na jesenné aj zimné večery, ale aj chladný víkend. Tento recept perfektne zasýti, jeho príprava je jednoduchá a výsledok poteší vás aj vašich blízkych.

Ingrediencie:

  • 1,2 kg hovädzieho mäsa nakrájaného na plátky
  • Soľ a mleté čerstvé korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 2 lyžice čerstvého nesoleného masla
  • 2 veľké cibule nakrájané na plátky
  • 4 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika, zbavená semienok a nakrájaná na plátky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 hrnček červeného vína
  • 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 3 lyžice mletej sladkej maďarskej papriky
  • 1 lyžička pálivej papriky
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 4 drvené lúpané paradajky z plechovky
  • 1/4 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

  • Plátky osolíme a okoreníme. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej na stredne vysokú teplotu, kým sa nebude trblietať.
  • Vložíme mäso az oboch strán opečieme. Každú stranu pečieme zhruba 4 až 5 minút. Mäso vyberieme a dáme bokom.
  • Znížime teplotu na strednú. Do hrnca pridáme maslo, a akonáhle sa rozpustí, prihodíme nakrájanú cibuľu.
  • Varíme tak dlho, kým cibuľa nezačne hnednúť a nezmäkne. Trvá to asi 8-10 minút.
  • Pridáme cesnak aj červenú papriku a varíme ďalšie 3 – 4 minúty, kým nezmäkne a nezavonia.
  • Opečené plátky nakrájame na kocky veľkosti 2 x 2 cm a preložíme do misky. Premiešame s múkou.
  • Hovädzie mäso dáme do hrnca a zmiešame s ostatnými surovinami, aby sa všetko spojilo.
  • Prilejeme červené víno a varíme, kým sa nezredukuje.
  • Potom pridáme hovädzí vývar, papriku, hnedý cukor, bobkový list, paradajkový pretlak a drvené paradajky.
  • Znížime teplotu na mierny stupeň a prikryté varíme 2 a 1/2 – 3 hodiny, alebo kým hovädzie mäso nezmäkne a omáčka nie je zredukovaná na hustejšiu šťavu.
  • Ochutíme korením a podľa potreby pridáme soľ a korenie.
  • Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s vaječnými rezancami a kopčekom kyslej smotany.
Hovädzí perkelt na maďarský spôsob s cibuľovým základom a paprikou.
Zdroj: https://www.oliviascuisine.com/

Kurací perkelt

Keď už sme pre vás hľadali zaujímavé recepty na túto pochúťku, rozhodne nemohla chýbať aj varianta z kurčaťa. Tento druh mäsa je stále populárnejší, pretože je rýchlo hotové a dá sa pripraviť na akýkoľvek spôsob.

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 veľká cibuľa
  • Štipka cukru kryštál
  • 150 g poľných húb
  • 150 g lesných húb
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 150 g uhoriek
  • 300 ml paradajkovej šťavy
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Olej

Postup:

  • Oba druhy húb namočíme do vody. Cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky.
  • Kuracie mäso nakrájame na stredne veľké kocky.
  • Dobre umyté huby osušíme papierovými utierkami a nakrájame na plátky.
  • Mrkvu očistíme, umyjeme a nakrájame na drobné kúsky. Nakrájame aj uhorky.
  • Do panvice dáme olej, zohrejeme, prihodíme cibuľu a oba druhy húb.
  • Pridáme cukor a na miernom ohni orestujeme.
  • Vložíme kura a zľahka restujeme, pričom prihodíme mrkvu a zalejeme paradajkovou šťavou.
  • Prisypeme okúsky, zalejeme vodou, aby bolo všetko v nádobe potopené.
  • Zaklopíme pokrievkou. Na miernom ohni dusíme tak dlho, kým sa mäso neprepečie.
Kuracia zmes s hubami a uhorkou.
Zdroj: https://tastycraze.com/

Čo je vlastne perkelt?

V podstate je to mäsový pokrm, ktorého rodiskom je Maďarsko. Tak trochu pripomína guláš, len s tým rozdielom, že v ňom nie je toľko tekutiny a najčastejšie sa podáva s chlebom.

Avšak môžete si k nemu pripraviť halušky, ryžu alebo obľúbené cestovina tarhoňa. Fantázii sa medze nekladú a nájdu sa aj takí, ktorí si ho dajú s pečenou či dusenou zeleninou, alebo si do neho jednoducho nalámu čerstvé pečivo.

Najčastejšie sa hovorí o príprave z hovädzieho mäsa, ale dajú sa použiť aj iné druhy mäsa, či už je to bravčové, kuracie, morčacie a niekto dokonca používa aj rybie mäso. Dokonca je možné pripraviť luxusný perkelt, ktorý bude mixom niekoľkých druhov mäsa.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.