Ste maniak na guláša? Pokiaľ znie vaša odpoveď áno, potom si recepty na perkelt zamilujete a budete sa k nim radi vracať.
Táto luxusná pochúťka, ktorá je nadupaná množstvom mäsa, sa podobá našej obľúbenej klasike, len v nej nie je toľko tekutiny.
Neváhajte sa pustiť do prípravy niektorého z našich receptov a prekvapiť svojich blízkych parádnou dobrotou.
Zvlášť milovníci mäsa si prídu na svoje as návštevami sa u vás od tejto chvíle dvere netrhnú.
Klasický perkelt
Toto obľúbené maďarské jedlo patrí k vôbec najznámejším pochúťkam, ktoré si človek s chuťou pripraví. Základným kameňom takého pokrmu je pomalé dusenie a kvalitné mäso. Ak chcete skúsiť aj iné podobné dobroty, omrknite recepty na guláša z húb .
Ingrediencie:
- 1 polievkovú lyžicu sadla
- 2 plátky na kocky nakrájané slaniny
- 1 veľká žltá cibuľa nakrájaná nadrobno
- 1 zelená paprika zbavená semienok a nakrájaná nadrobno
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 veľká paradajka nakrájaná nadrobno
- 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa nakrájané na 2 cm kúsky
- 4 polievkové lyžice kvalitné mleté sladké maďarskej papriky
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/4 -1/2 lyžičky hrubo drvenej rasce
- 1 bobkový list
- Voda podľa potreby
Postup:
- V hrnci rozpustíme masť a opečieme na ňom slaninu. Pridáme cibuľu a varíme na stredne vysokom ohni dozlatista.
- Vhodíme zelenú papriku a cesnak a varíme ďalšie dve minúty.
- Prihodíme nakrájané hovädzie mäso a zhruba minútu varíme, kým nezmizne tak 70% ružových častí mäsa.
- Vmiešame papriku a stiahneme z platne. Pridáme zvyšné prísady a zalejeme takým množstvom vody, aby hladina dosahovala zhruba do polovice dusenej zmesi.
- Vrátime späť na platňu a privedieme do varu. Prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu na stredný stupeň a varíme 90 – 100 minút.
- Pokiaľ nie je guláš dostatočne hustý, dusíme odkryté ešte pár minút, aby sa odparila časť tekutiny. Podľa chuti dosolíme.
- Ako príloha sa hodí tarhoňa, halušky, varené zemiaky, alebo tiež široké vaječné rezance.
Tip: Kto chce, môže ešte na tanieri ozdobiť kopčekom kyslej smotany.

Bravčový perkelt
Chutný guláš vykúzlite len z niekoľkých málo ingrediencií, napriek tomu je vynikajúci a hlavne maximálne jednoduchý. Pokiaľ sa má všetko podariť, potrebujete rozhodne kvalitné suroviny, najmä nefalšovanú maďarskú papriku, ktorá dodá pokrmom ten správny šmrnc.
Ingrediencie:
- 5 plátkov slaniny nakrájanej na kocky
- 1 lyžička sadla
- 2 veľké cibule nakrájané na kocky
- 1/4 hrnčeka kvalitnej maďarskej papriky
- 1 a 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 kg vykostené bravčové kotlety nakrájané na kocky
- 1 veľká žltá paprika zbavená semienok a nakrájaná na kocky
- 2 plechovky nakrájaných paradajok (použijeme aj s tekutinou)
- 2/3 hrnčeka hovädzieho vývaru
- 2 tégliky kyslej smotany
- 1 balenie širokých vaječných rezancov
Postup:
- Slaninu dáme do veľkej hlbokej panvice a pri stredne vysokej teplote orestujeme, aby bola zlatisto hnedá. To bude trvať cca 10 minút.
- Do panvice prihodíme cibuľu a necháme zosklovatieť. Potom zložíme z platne a vmiešame papriku, cesnakový prášok aj korenie.
- Všetku zmes preložíme do hrnca a do panvice dáme rozpustiť masť.
- Vložíme bravčové kotlety a opečieme z oboch strán, aby sa mäso zatiahlo.
- Vyberieme na doštičku, papierovými utierkami odsajeme prebytočný tuk a nakrájame na kocky o veľkosti sústa.
- Prihodíme do hrnca a do panvice dáme žltú papriku a za stáleho miešania restujeme, kým nezmäkne a nezačne voňať.
- Rovnako pridáme do hrnca, prilejeme paradajky aj s tekutinou, hovädzí vývar a dáme na platňu na strednú teplotu.
- Za občasného zamiešania varíme asi 90 minút, až začne perkelt hustnúť.
- Tesne predtým, než budeme servírovať, ešte vmiešame kyslú smotanu.
- Medzitým si dáme variť hrniec plný vody, a akonáhle ho privedieme do varu, osolíme vodu a vhodíme cestoviny.
- Uvaríme presne podľa návodu uvedeného na obale.

Objavte podobné tipy
Dusené morčacie mäso
Hoci máme perkelt vo väčšine prípadov zažitý ako pokrm z hovädzieho, nie je problém ho uvariť aj s iným druhom mäsa. Ostatne morka je vďačné mäso a hodí sa prakticky na čokoľvek. Spolu s cibuľou tvoria nerozlučné parťáky a postarajú sa aj o luxusnú chuť.
Ingrediencie:
- 1,2 kg morčacích pŕs nakrájané na kúsky o veľkosti sústa
- 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 veľké cibule nakrájané na kocky
- 300 ml paradajkovej omáčky
- 2 lyžičky pasty z hovädzieho bujónu alebo 2 kocky hovädzieho bujónu
- 1/2 šálky vody
- 3 polievkové lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička octu
- 1/4 hrnčeka kyslej smotany
- 1 balenie vaječných rezancov
Postup:
- Kúsky mäsa osolíme a okoreníme. Do veľkého hrnca dáme zahriať olej na stredne vysokú teplotu.
- Akonáhle je horúci, prihodíme kúsky mäsa a opečieme zo všetkých strán. Opečené kúsky vyberieme na tanier.
- Do hrnca pridáme cibuľu a restujeme dozlatista.
- Mäso vrátime späť do hrnca. Prilejeme paradajkovú omáčku, ocot aj vodu, prihodíme bujón s paprikou.
- Hrniec prikryjeme, znížime teplotu na minimum a varíme 2 hodiny, kým sa mäso nerozpadne.
- Zložíme z platne a necháme 10 minút vychladnúť.
- Potom vmiešame kyslú smotanu. Ochutnáme a podľa potreby dosolíme a okoreníme.
- Uvaríme rezance podľa návodu na obale, naservírujeme na tanier a prelejeme hotovou mäsovou zmesou.

Maďarský perkelt
Toto je jedlo vhodné na jesenné aj zimné večery, ale aj chladný víkend. Tento recept perfektne zasýti, jeho príprava je jednoduchá a výsledok poteší vás aj vašich blízkych.
Ingrediencie:
- 1,2 kg hovädzieho mäsa nakrájaného na plátky
- Soľ a mleté čerstvé korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 2 lyžice čerstvého nesoleného masla
- 2 veľké cibule nakrájané na plátky
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika, zbavená semienok a nakrájaná na plátky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 hrnček červeného vína
- 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 3 lyžice mletej sladkej maďarskej papriky
- 1 lyžička pálivej papriky
- 2 lyžice hnedého cukru
- 2 bobkové listy
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 4 drvené lúpané paradajky z plechovky
- 1/4 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
- Plátky osolíme a okoreníme. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej na stredne vysokú teplotu, kým sa nebude trblietať.
- Vložíme mäso az oboch strán opečieme. Každú stranu pečieme zhruba 4 až 5 minút. Mäso vyberieme a dáme bokom.
- Znížime teplotu na strednú. Do hrnca pridáme maslo, a akonáhle sa rozpustí, prihodíme nakrájanú cibuľu.
- Varíme tak dlho, kým cibuľa nezačne hnednúť a nezmäkne. Trvá to asi 8-10 minút.
- Pridáme cesnak aj červenú papriku a varíme ďalšie 3 – 4 minúty, kým nezmäkne a nezavonia.
- Opečené plátky nakrájame na kocky veľkosti 2 x 2 cm a preložíme do misky. Premiešame s múkou.
- Hovädzie mäso dáme do hrnca a zmiešame s ostatnými surovinami, aby sa všetko spojilo.
- Prilejeme červené víno a varíme, kým sa nezredukuje.
- Potom pridáme hovädzí vývar, papriku, hnedý cukor, bobkový list, paradajkový pretlak a drvené paradajky.
- Znížime teplotu na mierny stupeň a prikryté varíme 2 a 1/2 – 3 hodiny, alebo kým hovädzie mäso nezmäkne a omáčka nie je zredukovaná na hustejšiu šťavu.
- Ochutíme korením a podľa potreby pridáme soľ a korenie.
- Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s vaječnými rezancami a kopčekom kyslej smotany.

Kurací perkelt
Keď už sme pre vás hľadali zaujímavé recepty na túto pochúťku, rozhodne nemohla chýbať aj varianta z kurčaťa. Tento druh mäsa je stále populárnejší, pretože je rýchlo hotové a dá sa pripraviť na akýkoľvek spôsob.
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 1 veľká cibuľa
- Štipka cukru kryštál
- 150 g poľných húb
- 150 g lesných húb
- 2 stredne veľké mrkvy
- 150 g uhoriek
- 300 ml paradajkovej šťavy
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Olej
Postup:
- Oba druhy húb namočíme do vody. Cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky.
- Kuracie mäso nakrájame na stredne veľké kocky.
- Dobre umyté huby osušíme papierovými utierkami a nakrájame na plátky.
- Mrkvu očistíme, umyjeme a nakrájame na drobné kúsky. Nakrájame aj uhorky.
- Do panvice dáme olej, zohrejeme, prihodíme cibuľu a oba druhy húb.
- Pridáme cukor a na miernom ohni orestujeme.
- Vložíme kura a zľahka restujeme, pričom prihodíme mrkvu a zalejeme paradajkovou šťavou.
- Prisypeme okúsky, zalejeme vodou, aby bolo všetko v nádobe potopené.
- Zaklopíme pokrievkou. Na miernom ohni dusíme tak dlho, kým sa mäso neprepečie.

Čo je vlastne perkelt?
V podstate je to mäsový pokrm, ktorého rodiskom je Maďarsko. Tak trochu pripomína guláš, len s tým rozdielom, že v ňom nie je toľko tekutiny a najčastejšie sa podáva s chlebom.
Avšak môžete si k nemu pripraviť halušky, ryžu alebo obľúbené cestovina tarhoňa. Fantázii sa medze nekladú a nájdu sa aj takí, ktorí si ho dajú s pečenou či dusenou zeleninou, alebo si do neho jednoducho nalámu čerstvé pečivo.
Najčastejšie sa hovorí o príprave z hovädzieho mäsa, ale dajú sa použiť aj iné druhy mäsa, či už je to bravčové, kuracie, morčacie a niekto dokonca používa aj rybie mäso. Dokonca je možné pripraviť luxusný perkelt, ktorý bude mixom niekoľkých druhov mäsa.