Recepty na omelety so zeleninou vás prekvapí svojou jednoduchosťou

Hľadáte recept na rýchlu večeru alebo ľahšie obed?

Ideálnym pokrmom je omeleta so zeleninou.

Vajcia vám dodajú potrebné bielkoviny, zelenina vlákninu, minerálne látky a vitamíny.

Na nič teda nečakajte a pustite sa do toho!

Omelety plnené zeleninou

Vítanou zmenou jedálnička sú vaječné omelety. Jedná sa o jednoduchý pokrm, ktorého príprava nám nezaberie veľa času.

INGREDIENCIE NA 1 PORCIU:

  • 2-3 vajcia
  • sezónna zelenina – papriky, paradajky
  • soľ
  • tuk na vyprážanie

POSTUP:

  1. Vajcia rozšľaháme v hrnčeku vidličkou, môžeme do nich pridať aj trochu mlieka alebo vody (1 polievková lyžica na 1 vajce).
  2. Vajíčka osolíme a podľa chuti môžeme pridať aj korenie (karí, chilli, mletá paprika) alebo bylinky (pažítka, petržlenová vňať, bazalka, ligurček, majorán).
  3. Na panvici rozohrejeme tuk a vlejeme rozšľahané vajcia. Necháme stuhnúť.
  4. Pripravíme si zeleninu – papriky, paradajky – ktoré krátko podusíme. Môžeme doplniť údeninou alebo aj strúhaným syrom.
  5. Zeleninovú náplň dáme na hotovú omeletu, prehneme a môžeme podávať.
  6. Do zeleninové náplne možno použiť aj pór, karfiol alebo brokolica, kel aj kapusta a zmes koreňovej zeleniny.

Hotový recept na omelety so zeleninou

Omelety vyprážané so zeleninou

Druhým variantom receptov sú omelety so zeleninou vyprážané dohromady.

Výborné sú zeleninové zmesi – väčšinou si ich vytvoríme podľa vlastnej chuti zo zeleniny, ktorú máme k dispozícii.

Dobre sa kombinujú paradajky a papriky, ale tiež koreňová zelenina, karfiol a brokolica, reďkovky a lahôdková cibuľka vrátane vňate a ďalšie podobné zmesi.

INGREDIENCIE NA 1 PORCIU:

  • 2-3 vajcia
  • sezónna zelenina podľa našej chuti
  • soľ
  • tuk na vyprážanie

POSTUP:

  1. Vajcia rozšľaháme v hrnčeku vidličkou, môžeme do nich pridať aj trochu mlieka alebo vody (1 polievková lyžica na 1 vajce).
  2. Na panvici osmažíme na tuku na drobno nakrájanú cibuľu.
  3. Potom pridáme sezónnu zeleninu:
  4. Pór: Očistíme ho a nakrájame na kolieska.
  5. Paradajky: Krájame je na plátky alebo na kocky, môžeme ich aj vopred spariť a ošúpať. Mäkká paradajky môžeme do omelety pridávať až po naliatí vajec.
  6. Papriky: Očistené je krájame na úzke prúžky, dobre vyzerajú rôznofarebné papriky.
  7. Reďkovky: neolúpané, ale očistené, je nakrájame na plátky. Môžeme ich aj nastrúhať na rezance a potom ich vmiešame do rozšľahaných vajec.
  8. Hrášok: Čerstvý vylúpaný hrášok krátko podusíme alebo povaríme, potom ho vmiešame priamo do vajec. Ak použijeme hrášok sterilizovaný, tak ho nemusíme vopred dusiť.
  9. Fazuľky: Očistené fazuľky zbavené vlákien krátko podusíme domäkka, potom je zalejeme vajcami a necháme stuhnúť.
  10. Špenát: Čerstvé špenátové listy krátko sparíme, posekáme nadrobno a môžeme ich priamo zamiešať do vajec.
  11. Zemiaky: Do omeliet sa veľmi dobre dajú využiť zvyšné zemiaky, ktoré nakrájame na plátky. Opečieme na tuku spolu s niektorou zo zelenín a zalejeme vajcami. Omeleta je potom sýtejšia.

Hotový recept na omeletu smaženú so zeleninou

Diétne omeleta s cherry paradajkami

Veľmi dobre chutí aj diétne úprava vaječnej omelety so špenátom a cherry paradajkami.

INGREDIENCIE:

  • 2-3 vajcia podľa veľkosti
  • hrsť listového špenátu
  • 5 cherry paradajok
  • olej – najlepšie olivový
  • 1 stredne veľký šampiňón
  • soľ
  • korenie
  • pečivo ako príloha

POSTUP:

  1. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme umytý špenát.
  2. Šampiňón olúpeme a nakrájame na kocky alebo plátky, paradajky tiež prepolíme a nakrájame a pridáme ku špenátu.
  3. Spoločne dusíme 10 minút.
  4. Medzitým si rozšľaháme vajcia, ktorá nalejeme na zeleninovú zmes.
  5. Osolíme, okoreníme.
  6. Necháme stuhnúť a podávame s pečivom.

Hotový recept na omeletu so špenátom a cherry paradajkami

4. Zemiaková omeleta

Veľmi rýchlou teplou večerou je zemiaková omeleta, ktorú pripravíte naslano zo surových zemiakov.

INGREDIENCIE:

  • 3 lyžice repkového oleja
  • 250 g nových zemiakov
  • 3 jarné cibuľky
  • 100 g čerstvých húb
  • pikantné klobása
  • 3 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • 50 ml smotana

POSTUP:

  1. Na panvicu vlejeme olej a rozpálime ho. Potom na ňom opražíme olúpané a nakrájané surové zemiaky.
  2. K zemiakom pridáme nakrájané huby a klobásu aj cibuľku a spoločne dusíme.
  3. Vajíčka rozklepneme a rozšľaháme, osolíme a okoreníme a prilejeme do nich smotanu. Touto zmesou polejeme zemiaky na panvičke.
  4. Dusíme prikryté pokrievkou, až omeleta stuhne.
  5. Podávame teplé, ozdobené kolieskami zo zelených častí jarných cibuliek.

Hotový recept na zemiakovú omeletu eclecticrecipes.com

Omelety môžeme podávať len s pečivom, ale ak chceme je ako hlavné teplé jedlo, tak k nim môžeme uvariť trochu zemiakov a podávať ich s nimi, prípadne z varených zemiakov vymiešať kašu. Ak neviete, ako na zemiakovú kašu, skúste sa inšpirovať našimi receptami.

Omelety ihneď po dokončení zosunieme na tanier, preložíme a podávame. Môžeme ich ešte dochutiť napríklad tak, že ich posypeme strúhaným syrom alebo pokvapkáme horúcim kečupom alebo trochou dochutené kyslej smotany.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.