Hľadáte recept na rýchlu večeru alebo ľahšie obed?
Ideálnym pokrmom je omeleta so zeleninou.
Vajcia vám dodajú potrebné bielkoviny, zelenina vlákninu, minerálne látky a vitamíny.
Na nič teda nečakajte a pustite sa do toho!
Omelety plnené zeleninou
Vítanou zmenou jedálnička sú vaječné omelety. Jedná sa o jednoduchý pokrm, ktorého príprava nám nezaberie veľa času.
INGREDIENCIE NA 1 PORCIU:
- 2-3 vajcia
- sezónna zelenina – papriky, paradajky
- soľ
- tuk na vyprážanie
POSTUP:
- Vajcia rozšľaháme v hrnčeku vidličkou, môžeme do nich pridať aj trochu mlieka alebo vody (1 polievková lyžica na 1 vajce).
- Vajíčka osolíme a podľa chuti môžeme pridať aj korenie (karí, chilli, mletá paprika) alebo bylinky (pažítka, petržlenová vňať, bazalka, ligurček, majorán).
- Na panvici rozohrejeme tuk a vlejeme rozšľahané vajcia. Necháme stuhnúť.
- Pripravíme si zeleninu – papriky, paradajky – ktoré krátko podusíme. Môžeme doplniť údeninou alebo aj strúhaným syrom.
- Zeleninovú náplň dáme na hotovú omeletu, prehneme a môžeme podávať.
- Do zeleninové náplne možno použiť aj pór, karfiol alebo brokolica, kel aj kapusta a zmes koreňovej zeleniny.
Objavte podobné tipy
Omelety vyprážané so zeleninou
Druhým variantom receptov sú omelety so zeleninou vyprážané dohromady.
Výborné sú zeleninové zmesi – väčšinou si ich vytvoríme podľa vlastnej chuti zo zeleniny, ktorú máme k dispozícii.
Dobre sa kombinujú paradajky a papriky, ale tiež koreňová zelenina, karfiol a brokolica, reďkovky a lahôdková cibuľka vrátane vňate a ďalšie podobné zmesi.
INGREDIENCIE NA 1 PORCIU:
- 2-3 vajcia
- sezónna zelenina podľa našej chuti
- soľ
- tuk na vyprážanie
POSTUP:
- Vajcia rozšľaháme v hrnčeku vidličkou, môžeme do nich pridať aj trochu mlieka alebo vody (1 polievková lyžica na 1 vajce).
- Na panvici osmažíme na tuku na drobno nakrájanú cibuľu.
- Potom pridáme sezónnu zeleninu:
- Pór: Očistíme ho a nakrájame na kolieska.
- Paradajky: Krájame je na plátky alebo na kocky, môžeme ich aj vopred spariť a ošúpať. Mäkká paradajky môžeme do omelety pridávať až po naliatí vajec.
- Papriky: Očistené je krájame na úzke prúžky, dobre vyzerajú rôznofarebné papriky.
- Reďkovky: neolúpané, ale očistené, je nakrájame na plátky. Môžeme ich aj nastrúhať na rezance a potom ich vmiešame do rozšľahaných vajec.
- Hrášok: Čerstvý vylúpaný hrášok krátko podusíme alebo povaríme, potom ho vmiešame priamo do vajec. Ak použijeme hrášok sterilizovaný, tak ho nemusíme vopred dusiť.
- Fazuľky: Očistené fazuľky zbavené vlákien krátko podusíme domäkka, potom je zalejeme vajcami a necháme stuhnúť.
- Špenát: Čerstvé špenátové listy krátko sparíme, posekáme nadrobno a môžeme ich priamo zamiešať do vajec.
- Zemiaky: Do omeliet sa veľmi dobre dajú využiť zvyšné zemiaky, ktoré nakrájame na plátky. Opečieme na tuku spolu s niektorou zo zelenín a zalejeme vajcami. Omeleta je potom sýtejšia.
Diétne omeleta s cherry paradajkami
Veľmi dobre chutí aj diétne úprava vaječnej omelety so špenátom a cherry paradajkami.
INGREDIENCIE:
- 2-3 vajcia podľa veľkosti
- hrsť listového špenátu
- 5 cherry paradajok
- olej – najlepšie olivový
- 1 stredne veľký šampiňón
- soľ
- korenie
- pečivo ako príloha
POSTUP:
- Na panvici rozohrejeme olej a pridáme umytý špenát.
- Šampiňón olúpeme a nakrájame na kocky alebo plátky, paradajky tiež prepolíme a nakrájame a pridáme ku špenátu.
- Spoločne dusíme 10 minút.
- Medzitým si rozšľaháme vajcia, ktorá nalejeme na zeleninovú zmes.
- Osolíme, okoreníme.
- Necháme stuhnúť a podávame s pečivom.
4. Zemiaková omeleta
Veľmi rýchlou teplou večerou je zemiaková omeleta, ktorú pripravíte naslano zo surových zemiakov.
INGREDIENCIE:
- 3 lyžice repkového oleja
- 250 g nových zemiakov
- 3 jarné cibuľky
- 100 g čerstvých húb
- pikantné klobása
- 3 vajcia
- soľ
- korenie
- 50 ml smotana
POSTUP:
- Na panvicu vlejeme olej a rozpálime ho. Potom na ňom opražíme olúpané a nakrájané surové zemiaky.
- K zemiakom pridáme nakrájané huby a klobásu aj cibuľku a spoločne dusíme.
- Vajíčka rozklepneme a rozšľaháme, osolíme a okoreníme a prilejeme do nich smotanu. Touto zmesou polejeme zemiaky na panvičke.
- Dusíme prikryté pokrievkou, až omeleta stuhne.
- Podávame teplé, ozdobené kolieskami zo zelených častí jarných cibuliek.
eclecticrecipes.com
Omelety môžeme podávať len s pečivom, ale ak chceme je ako hlavné teplé jedlo, tak k nim môžeme uvariť trochu zemiakov a podávať ich s nimi, prípadne z varených zemiakov vymiešať kašu. Ak neviete, ako na zemiakovú kašu, skúste sa inšpirovať našimi receptami.
Omelety ihneď po dokončení zosunieme na tanier, preložíme a podávame. Môžeme ich ešte dochutiť napríklad tak, že ich posypeme strúhaným syrom alebo pokvapkáme horúcim kečupom alebo trochou dochutené kyslej smotany.