Obľúbené sladké záviny čiže štrúdle väčšinou plníme niektorú z plniek alebo ovocím, najčastejšie jablkami. Ale čo si tak vyskúšať štrúdľu s bohatšou náplňou z dvoch plniek.
Naše babičky takto plněnému závinu alebo koláčom vraveli dvojctihodné, my sa určite uspokojíme len s obyčajným názvom štrúdľu alebo závin. Cesto na závin môže byť takmer akéhokoľvek druhu s výnimkou cesta piškótového alebo treného.
Základnou podmienkou závinového cestá je možnosť jeho vyvaľkanie alebo vytiahnutie na veľký plát. Pre sladký štrúdľu to môžu byť cestá kysnuté, krehká, ťahaná a veľmi obľúbená listová.
Jablkový závin z domáceho lístkového cesta
Obľúbená a veľmi rýchla klasika, o to viac chutí, pretože je pripravená z domáceho cesta.
INGREDIENCIE
na 1 kg cesta
- 500 g hladkej múky
- 125 g masla, vychladeného a nakrájaného na kocky
- štipka soli
- šťava z 1/2 citróna
- 2 kocky masla po 250 g, každá pozdĺžne nakrájaná na 10 plátkov
POSTUP
- V robote spracujeme múku, kocky masla a štipku soli na posýpku.
- Prilejeme 250 ml ľadovej vody zmiešanej s citrónovou šťavou a hnetieme, len až sa cesto spojí.
- Potom vyklopíme na zľahka pomúčenú pracovnú plochu a vypracujeme hladké cesto.
- Roztlačíme ho na silnejšie placku a zabalíme do potravinárskej fólie.
- Dáme na noc do chladničky.
- Na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme cesto na plát 25 × 60 cm tak, aby bol všade rovnako silný.
- Štetcom odstránime prebytočnú múku.
- Cesto by malo ležať dlhšou stranou smerom k nám.
- Stredná tretinu cesta pokryjeme plátkami masla z prvej kocky.
- Cez maslo preložíme tretinu cesta sprava.
- Povrch pokryjeme plátkami masla zo zvyšnej kocky a preložíme cez neho zvyšnú tretinu prázdneho cesta zľava.
- Prevrátime cesto (aby strana, ktorá spočívala na pracovnej doske, teraz smerovala smerom nahor), chrbát máme naľavo.
- Cesto rozvaľkáme opäť na plát 25 × 60 cm.
- Znovu cesto zložíme na tretiny rovnako, ako sme to robili v predchádzajúcom kroku.
- Otočíme o 90 ° v smere hodinových ručičiek a prevrátime ako v predchádzajúcom kroku spodnou stranou nahor a celý postup zopakujeme tretíkrát.
- Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť
- Trvá to 2-3 hodiny.
INGREDIENCIE
náplň závinu na 0,5 kg cesta
- 750 gramov jabĺk
- 100 g vlašských orechov
- 80 g medu
- 1 hrsť (drvených) piškót
- 1 balíček cukru škoricového
- strúhanka (na posypanie)
- cukor krupica (podľa chuti)
- škorica (mletá)
- múka pšeničná hladká (na dosku)
- vajce (na potretie)
- cukor práškový (na posypanie)
- hrozienka
POSTUP
- Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky.
- Pridáme nahrubo nasekané vlašské orechy, med, piškótové omrvinky, hrozienka a všetko dobre premiešame.
- Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát.
- Posypeme ho strúhankou a rozložíme naň jablčnú zmes, ktorú posypeme škoricovým cukrom zmiešaným s trochou mletej škorice a prípadne ešte krupicovými cukrom (ak chceme mať závin sladšie).
- Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom a cesto stočíme do závinu.
- Prebytočné cesto na okrajoch odkrojíme a okraje k sebe pritlačíme.
- Závin opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a povrch tiež potrieme rozšľahaným vajcom.
- Závin vložíme do rúry vyhriatej na 180 ° C a pečieme asi 30 minút do svetlo hneda (dozlata je málo).
- Hotový závin pocukrujeme práškovým cukrom.
tastemade.com
Objavte podobné tipy
tvarohový závin
Recept je vcelku rychlý a nenáročný. Základ úspěchu je dobrý tvaroh.
INGREDIENCIE
cesto
- 110 g mäkkého tvarohu
- 110 g rastlinného tuku
- 110 g hladkej múky
- lyžička soli
náplň
- 100 g tvarohu
- 50 g višní, alebo iného ovocia (malín, čučoriedok)
- 70 g práškového cukru
POSTUP
- Z uvedených ingrediencií vypracujeme hladké cesto.
- Cesto vyvaľkáme.
- Potrieme tvarohovou plnkou (tvaroh zmiešame s práškovým cukrom), kladieme ovocie a zavinieme.
- Pečieme v stredne vyhriatej rúre pri 180 ° C dozlatista asi 30 minút.
nicemagazine.cz
Cuketový závin
INGREDIENCIE
- 1 kg cukety
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
- cukor kryštál podľa chuti
- 2 vanilkové cukry
- 1 vanilkový puding v prášku
- škorica podľa chuti
- 1 lístkové cesto
- podľa chuti vlašské orechy
- strúhanka
- kokos
- 1 vajce na pomazanie
POSTUP
- Cuketu ošúpeme, nastrúhame nahrubo.
- Pridáme lyžičku kyseliny citrónovej a necháme 2 hodiny odležať, cuketa pustí tekutinu a je krásne kyslá.
- Časť tekutiny odoberieme, podľa chuti pridáme cukor kryštál, 2 vanilkové cukry, podľa chuti škoricu, orechy a dusíme v hrnci do polomäkka.
- Za stáleho miešania prisypeme vanilkový puding v prášku, necháme prejsť varom a čakáme do vychladnutia zmesi.
- Lístkové cesto vyvaľkáme, posypeme strúhankou alebo kokosom, potrieme zmesou, zabalíme.
- Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 30 minút na 200 ° C.
mojsladkysvet.blogspot.cz
Ak vám chutia štrúdle so zeleninou, odporúčame náš článok s receptami na štrúdle na slano .
Cestá môžeme kombinovať s množstvom rôznych plniek. Môžeme kombinovať tvaroh z rôznych druhov ovocia – marhuľami, broskyňami, drobné ovocie, rovnako tak orechy.