5 najlepších receptov na pivný závin na sladko aj na slano! Inšpirujte sa!

Nadýchaný, vláčny a šťavnatý dezert, najčastejšie plnený jablkami.

Štrúdľa patrí medzi najobľúbenejšie múčniky vôbec.

Pripravujte ho stále len z lístkového, ťahaného či lineckého cesta?

Vyskúšajte naše recepty na pivnú štrúdľu.

Budete prekvapení nielen jeho skvelou chuťou, ale aj tým, ako dobre sa s cestom pracuje.

Ktorý variant ochutnáte ako prvý?

Pivná štrúdľa s jablkami a mandľami

Lahodná chuť tejto štrúdly súvisí aj s nevšedným krokom, ktorý nasleduje po vybratí upečeného štrúdľa z rúry. Objavte jeho tajomstvo!

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 230 g masla alebo Hery
  • 5 jabĺk
  • 30 PL čierneho piva
  • 1 hrsť hrozienok
  • 1 hrsť mandľových plátkov
  • 1 hrsť strúhanky
  • 6 PL vanilkového cukru
  • 2 PL škorice
  • 1 čajová lyžička medu
  • 1 žĺtok
  • 20 g masla na potretie cesta

Postup:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte múku s nahrubo nastrúhaným maslom, štipkou soli a polovicou množstva čierneho piva izbovej teploty.
  2. Vypracujte z ingrediencií hladké cesto a následne ho nechajte pol hodiny odpočívať na teplom mieste.
  3. Zmiešajte zvyšné pivo s medom a následne do ich zmesi dajte namočiť hrozienka.
  4. Umyté jablká olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  5. Vložte ich do misky s vodou a trochou citrónovej šťavy, aby v medziobdobí nezhnedla.
  6. Predhrejte si rúru na 180°C a pripravte plech s papierom na pečenie.
  7. Cesto rozdeľte na dve polovice.
  8. Prvú časť rozvaľkajte valčekom naplocho, potrite rozpusteným maslom a posypte strúhankou.
  9. Jablká vyberte z kúpeľa, vyžmýkajte a rozložte na cesto.
  10. Posypte hrozienkami, mandľami, cukrom a škoricou.
  11. Opatrne cesto zrolujte do podoby závinu.
  12. Rovnako postupujte aj s druhou polovicou cesta.
  13. Pivnú štrúdľu následne položte na plech a potrite žĺtkom.
  14. Pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút.
  15. Po vybratí z rúry ešte teplú štrúdľu pretrite zmesou piva a medu, v ktorej ste predtým namáčali hrozienka.
Kúsok štrúdľa z pivného cesta plnený jablkami a mandľami
zdroj: najrecept.sk

Milujete rozmanité záviny vo všetkých rôznych podobách? Upečte si spoločne s nami chutné štrúdly na slano aj na sladko !

Štrúdľ z pivného cesta s orechmi

Nemáte radi hrozienka? Nevadí! Pivný závin chutí skvele aj s orechmi!

Ingrediencie:

  • 320 g hladkej múky
  • 150 g Hery
  • 150 ml svetlého piva
  • 500 g jabĺk
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 1 hrsť nasekaných vlašských orechov
  • 1 vajce
  • šťava z jedného citróna
  • maslo na potrenie cesta
  • 1 PL práškového cukru
  • vanilínový cukor
  • škoricový cukor

Postup:

  1. Z hladkej múky, piva a Hery izbovej teploty ručne alebo za pomoci hnetača vypracujte hladké cesto.
  2. Umyté a olúpané jablká nahrubo postrúhajte a pokvapkajte čerstvou citrónovou šťavou.
  3. Vzniknuté cesto si rozdeľte na dva rovnako veľké diely.
  4. Každú časť valčekom rozvaľkajte naplocho, potrite rozpusteným maslom a posypte mletými orechmi zmiešanými s práškovým cukrom.
  5. Vytlačte prebytočnú šťavu z jabĺk a jablkami posypte cesto.
  6. Pridajte vlašské orechy a všetko posypte zmesou vanilínového a škoricového cukru.
  7. Zrolujte do podoby štrúdľa a položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  8. Pivnú štrúdľu potrite rozšľahaným vajcom.
  9. Takto postupujte aj so zvyšným cestom.
  10. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 40 minút.
Pivný závin s jablkami a orechmi
zdroj: dobre-jedlo.blogspot.com

Z jabĺk sa dá pripraviť nielen štrúdľa, ale aj ďalšie sladké pochúťky. Inšpirujte sa našimi jablčnými múčnikmi !

Oktoberfest štrúdľa alebo pivný závin na slano

Jedna z veľkých lahôdok známeho pivného festivalu. S naším receptom si ju veľmi jednoducho pripravíte aj vy sami doma!

Ingrediencie:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 230 ml piva
  • 1/4 šálky sadla
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 vajcia
  • 2 PL mlieka

Náplň

  • 2-3 lyžice pivnej horčice
  • 2 cibuľa
  • 4 klobásy či burty
  • 2 šálky nastrúhaného syra gouda
  • 1 čajová lyžička tymiánu
  • olej
  • rasca
  • soľ a korenie

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, soľ a masť a jednotlivé ingrediencie do seba zapracujte.
  2. Do nádoby s pivom ručným šľahačom zašľahajte jedno vajce.
  3. Ich zmes pridajte do cesta z múky a tuku a opäť prepracujte.
  4. Výsledkom by malo byť nelepivé hladké cesto. V prípade potreby pridajte buď viac múky, aby sa cesto menej lepilo, alebo pridajte viac piva, pokiaľ je cesto príliš suché.
  5. Nechajte vypracované cesto chvíľku oddýchnuť.
  6. V medziobdobí si na panvici zosklovaťte na troche oleja nakrájanú cibuľu s trochou rasce.
  7. Následne cesto valčekom rozvaľkajte do podoby tenkého obdĺžnika.
  8. Povrch rozvaľkaného cesta potrite zľahka horčicou.
  9. Následne do rozvaľkaného cesta umiestnite cibuľovú zmes a nakrájané párky.
  10. Náplň posypte korením a nastrúhaným syrom.
  11. Na záver cesto zrolujte do podoby závinu.
  12. Pivnú štrúdľu preneste na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ho rozšľahaným vajcom s mliekom.
  13. Vložte do rúry predhriatej na 200 ° C a pečte približne 30-40 minút dozlatista.
Slaná štrúdľa z pivného cesta
zdroj: beeradvocate.com

Štrúdľa s pivom a višňami

Jablká sú najčastejšou náplňou, s ktorou sa v závine stretneme. Veľmi chutný je ale aj ten, v ktorom sú jablká nahradené višňami!

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 400 g sterilizovaných višní bez kôstok
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 125 g Hery
  • 30 g masla
  • 150 ml svetlého piva
  • 1 vajce
  • 3 PL vanilkového cukru
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 PL škorice
  • štipka soli

Postup:

  1. V miske zmiešajte preosiatu múku, Heru, štipku soli a pivo.
  2. Vypracujte v hladké cesto a nechajte približne 30 minút odpočinutý na teplom mieste.
  3. Cesto rozdeľte na dve časti a na pomúčenej doske ho rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika.
  4. Následne na cesto rovnomerne rozprestrite višne a mleté orechy.
  5. Posypte cukrom, škoricou a kúskami nakrájaného masla.
  6. Takto pripravené cesto pomaly zrolujte do tvaru štrúdľa a preneste na plech s papierom na pečenie.
  7. Rovnako postupujte aj v prípade druhej časti cesta.
  8. Pivnú štrúdľu na záver potrite rozšľahaným vajcom a na niekoľkých miestach prepichajte vidličkou.
  9. Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 30 minút.

Táto pivná štrúdľa s višňami chutí znamenite servírovaná s vanilkovým krémom.

Závin s višňami pripravovaný z pivného cesta
zdroj: dobrejedlo.pluska.sk

Pivo môžete pridať nielen do cesta na štrúdľu. Vyskúšajte aj naše pivné rožky. Nadýchané a chrumkavé zároveň!

Jablkový závin z pivného cesta

Väčšinou sa rozvaľkané cesto na štrúdľu sype strúhankou, ktorá pomáha absorbovať prebytočnú šťavu z jabĺk. V tomto recepte je strúhanka nahradená zdravšími ovsenými vločkami. Vyskúšajte!

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g Hery alebo masla
  • 200 ml svetlého piva
  • 1000 g jabĺk
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 hrsti nasekaných vlašských orechov
  • 1 hrsť hrozienok
  • škoricový cukor
  • jemné ovsené vločky

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, Heru izbovej teploty, soľ a vypracujte hladké cesto.
  2. Cesto potom rozdeľte na dve časti a každú zvlášť rozvaľkajte na obdĺžnik.
  3. Rozvaľkané cesto posypte jemnými ovsenými vločkami a polovicou škoricového cukru.
  4. Jablká umyte a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
  5. Vytlačené jablká rozložte na cesto s vločkami a škoricou.
  6. Posypte orechy, hrozienkami a druhou polovicou škoricového cukru.
  7. Pivnú štrúdľu zrolujte a odložte na papierom na pečenie vystlaný plech.
  8. Rovnakým spôsobom pokračujte aj s druhou polovicou cesta.
  9. Pečte v rúre predhriatej na 170 ° C približne 40 minút.
Štrúdľa z piva a jabĺk
zdroj: receptyodbabky.sk

Niekoľko trikov na dokonalú pivnú štrúdľu

  • Ak máte príliš šťavnaté jablká, mohlo by sa stať, že vaša štrúdľa bude po upečený akoby mokrý. Aby ste tomu zabránili, môžete jablká pred vložením na cesto mierne vyžmýkať. Pomáha tiež posypanie cesta strúhankou, mletými orechmi, kokosom či ovsenými vločkami.
  • Správna štrúdľa by mala byť takzvane rolovaná, lepšie sa rolujú tenšie cestá. Pokiaľ je vaše cesto príliš silné, môžete namiesto rolovaného závinu zvoliť prekladaný, aby ste si boli istí, že sa cesto dobre prepečie.
  • Pred vložením do rúry sa odporúča do štrúdle urobiť vidličkou či špajľou niekoľko otvorov. Tie zabránia prípadnému prasknutiu počas pečenia či splasknutiu závinu po vytiahnutí z rúry. Otvory totiž bude môcť odchádzať para z jabĺk.
  • Okrem vajíčka môžete na potretie povrchu závinu použiť tiež zmes masla a cukru, ktorá na povrchu vytvorí chrumkavú karamelovú kôrku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.