Recepty na obľúbené štrúdle na sladko i na slano

Obľúbené sladké záviny čiže štrúdle väčšinou plníme niektorú z plniek alebo ovocím, najčastejšie jablkami. Ale čo si tak vyskúšať štrúdľu s bohatšou náplňou z dvoch plniek.

Naše babičky takto plněnému závinu alebo koláčom vraveli dvojctihodné, my sa určite uspokojíme len s obyčajným názvom štrúdľu alebo závin. Cesto na závin môže byť takmer akéhokoľvek druhu s výnimkou cesta piškótového alebo treného.

Základnou podmienkou závinového cestá je možnosť jeho vyvaľkanie alebo vytiahnutie na veľký plát. Pre sladký štrúdľu to môžu byť cestá kysnuté, krehká, ťahaná a veľmi obľúbená listová.

Jablkový závin z domáceho lístkového cesta

Obľúbená a veľmi rýchla klasika, o to viac chutí, pretože je pripravená z domáceho cesta.

INGREDIENCIE

na 1 kg cesta

  • 500 g hladkej múky
  • 125 g masla, vychladeného a nakrájaného na kocky
  • štipka soli
  • šťava z 1/2 citróna
  • 2 kocky masla po 250 g, každá pozdĺžne nakrájaná na 10 plátkov

POSTUP

  1. V robote spracujeme múku, kocky masla a štipku soli na posýpku.
  2. Prilejeme 250 ml ľadovej vody zmiešanej s citrónovou šťavou a hnetieme, len až sa cesto spojí.
  3. Potom vyklopíme na zľahka pomúčenú pracovnú plochu a vypracujeme hladké cesto.
  4. Roztlačíme ho na silnejšie placku a zabalíme do potravinárskej fólie.
  5. Dáme na noc do chladničky.
  6. Na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme cesto na plát 25 × 60 cm tak, aby bol všade rovnako silný.
  7. Štetcom odstránime prebytočnú múku.
  8. Cesto by malo ležať dlhšou stranou smerom k nám.
  9. Stredná tretinu cesta pokryjeme plátkami masla z prvej kocky.
  10. Cez maslo preložíme tretinu cesta sprava.
  11. Povrch pokryjeme plátkami masla zo zvyšnej kocky a preložíme cez neho zvyšnú tretinu prázdneho cesta zľava.
  12. Prevrátime cesto (aby strana, ktorá spočívala na pracovnej doske, teraz smerovala smerom nahor), chrbát máme naľavo.
  13. Cesto rozvaľkáme opäť na plát 25 × 60 cm.
  14. Znovu cesto zložíme na tretiny rovnako, ako sme to robili v predchádzajúcom kroku.
  15. Otočíme o 90 ° v smere hodinových ručičiek a prevrátime ako v predchádzajúcom kroku spodnou stranou nahor a celý postup zopakujeme tretíkrát.
  16. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť
  17. Trvá to 2-3 hodiny.

INGREDIENCIE

náplň závinu na 0,5 kg cesta

  • 750 gramov jabĺk
  • 100 g vlašských orechov
  • 80 g medu
  • 1 hrsť (drvených) piškót
  • 1 balíček cukru škoricového
  • strúhanka (na posypanie)
  • cukor krupica (podľa chuti)
  • škorica (mletá)
  • múka pšeničná hladká (na dosku)
  • vajce (na potretie)
  • cukor práškový (na posypanie)
  • hrozienka

POSTUP

  1. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky.
  2. Pridáme nahrubo nasekané vlašské orechy, med, piškótové omrvinky, hrozienka a všetko dobre premiešame.
  3. Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát.
  4. Posypeme ho strúhankou a rozložíme naň jablčnú zmes, ktorú posypeme škoricovým cukrom zmiešaným s trochou mletej škorice a prípadne ešte krupicovými cukrom (ak chceme mať závin sladšie).
  5. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom a cesto stočíme do závinu.
  6. Prebytočné cesto na okrajoch odkrojíme a okraje k sebe pritlačíme.
  7. Závin opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a povrch tiež potrieme rozšľahaným vajcom.
  8. Závin vložíme do rúry vyhriatej na 180 ° C a pečieme asi 30 minút do svetlo hneda (dozlata je málo).
  9. Hotový závin pocukrujeme práškovým cukrom.

Jablkový závin z domáceho lístkového cesta tastemade.com

tvarohový závin

Recept je vcelku rychlý a nenáročný. Základ úspěchu je dobrý tvaroh.

INGREDIENCIE

cesto

  • 110 g mäkkého tvarohu
  • 110 g rastlinného tuku
  • 110 g hladkej múky
  • lyžička soli

náplň

  • 100 g tvarohu
  • 50 g višní, alebo iného ovocia (malín, čučoriedok)
  • 70 g práškového cukru

POSTUP

  1. Z uvedených ingrediencií vypracujeme hladké cesto.
  2. Cesto vyvaľkáme.
  3. Potrieme tvarohovou plnkou (tvaroh zmiešame s práškovým cukrom), kladieme ovocie a zavinieme.
  4. Pečieme v stredne vyhriatej rúre pri 180 ° C dozlatista asi 30 minút.

tvarohový závin nicemagazine.cz

Cuketový závin

INGREDIENCIE

  • 1 kg cukety
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej
  • cukor kryštál podľa chuti
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 vanilkový puding v prášku
  • škorica podľa chuti
  • 1 lístkové cesto
  • podľa chuti vlašské orechy
  • strúhanka
  • kokos
  • 1 vajce na pomazanie

POSTUP

  1. Cuketu ošúpeme, nastrúhame nahrubo.
  2. Pridáme lyžičku kyseliny citrónovej a necháme 2 hodiny odležať, cuketa pustí tekutinu a je krásne kyslá.
  3. Časť tekutiny odoberieme, podľa chuti pridáme cukor kryštál, 2 vanilkové cukry, podľa chuti škoricu, orechy a dusíme v hrnci do polomäkka.
  4. Za stáleho miešania prisypeme vanilkový puding v prášku, necháme prejsť varom a čakáme do vychladnutia zmesi.
  5. Lístkové cesto vyvaľkáme, posypeme strúhankou alebo kokosom, potrieme zmesou, zabalíme.
  6. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 30 minút na 200 ° C.

Cuketový závin mojsladkysvet.blogspot.cz

Ak vám chutia štrúdle so zeleninou, odporúčame náš článok s receptami na štrúdle na slano .

Cestá môžeme kombinovať s množstvom rôznych plniek. Môžeme kombinovať tvaroh z rôznych druhov ovocia – marhuľami, broskyňami, drobné ovocie, rovnako tak orechy.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.