Recepty na najlepšie vianočné linecké

Ktoré cesto je základom zlepovaných kvietkov, plnených orechov, kakaových polmesiačikov?

Ktoré cukroví je tak krehké, že sa rozplýva na jazyku?

Dva body pre „linecké“! Je základom sladké časti vianočnej tabule a my si teraz pripíšeme tretí bod za jeho zdarné Uhnetené.

Inšpirujte sa štyrmi recepty na to najlepšie vianočné linecké koláčiky a nechajte si chutiť.

Základné cesto na linecké koláčiky

INGREDIENCIE

  • 600 g hladkej múky (pre veľa krehké cesto časť múky nahraďte solamylom alebo pudingovým práškom s vhodnou príchuťou)
  • 400 g masla alebo rastlinného tuku
  • 200 g práškového cukru
  • 2 žĺtky

Najčastejším druhom cesta je pomer 3-2-1-1, to znamená na 3 diely múky dávame 2 diely tuku, 1 diel cukru a 1 žĺtok.

Recepty nájdeme aj na cestá viac tučné, ktorá používame väčšinou na nezlepovaná tvary alebo cesta menej tučná vhodná predovšetkým na sušienky.

Všetci chceme, aby linecké pečivo bolo krehké – to ovplyvníme predovšetkým tým, že si budeme strážiť, kedy mení pri pečení farbu. Ak je vytiahneme včas, máme dobrý výsledok zaručený.

Podľa vlastnej chuti pridávame do cesta aj rôzne príchute, ktoré ovplyvnia farbu, chuť alebo vôňu cesta. A nezabudnite na orechy!

POSTUP

  1. Vál posypeme múku.
  2. Pridáme cukor a nakrájaný alebo postrúhaný tuhý tuk.
  3. Pridáme žĺtok.
  4. Do cesta zahněteme ďalšie zvolenej prísady. Končeky prstov spracujeme všetko ako na posýpku.
  5. Potom všetko zlepíme do hrudy.
  6. Cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového sáčku a odložíme do chladu aspoň na 2 hod.
  7. Vychladené linecké cesto rozvaľkáme na plát 3 – 5 mm.
  8. Vykrajujeme zvolenej tvary, tie preložíme na plech, ktorý nevymazávajú, ale môžeme si ho vyložiť papierom na pečenie.
  9. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ° C približne 10 minút.

  10. Upečené tvary z plechu ihneď lopatkou zložíme a prenesieme na rovnej podnosy, aby sa neskrútili.

Sladkosti, ktoré nebudeme polievať polevou, môžeme dozdobiť ešte pred pečením kúsky orieškov, mandlí alebo kandizovaného ovocia, ktoré zľahka vtlačíme do cesta .

Dva kúsky lineckého pečiva v tvare srdiečok
Zdroj: coop.cz

Kakaové linecké koláčiky

Kakao k Vianociam neodmysliteľne patrí.

Kakaové linecké koláčiky dobre vynikne, ak je zlepované svetlými krémy alebo šľahačkou.

INGREDIENCIE

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g kakaa
  • 400 g práškového cukru
  • 400 g masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli

POSTUP

  • Postup na prípravu cesta je rovnaký ako u prvého receptu, len pracujeme s viacerými surovinami. Kakao primiešame spolu s cukrom.
  • Pri pečení dávame pozor – tmavé cesto nesignalizuje, kedy je už upečené!
Kakaové linecké koláčiky so srdiečkami uprostred, zlepované marmeládou
Zdroj: pinterest.com

Ihneď mäkké linecké koláčiky

O Vianociach nie je času nazvyš a niekedy jednoducho nemáte čas čakať, až cukroví zmäkne. S týmto problémom vám pomôže recept na linecké koláčiky bez uležanie.

INGREDIENCIE

  • 300 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • vanilkový cukor
  • citrónová kôra a šťava

POSTUP

  • Vypracovanie cesta sa oproti prvému receptu veľmi nelíši, citrónovú kôru so šťavou pridáme vo chvíli, keď pracujeme s múkou a cukrom.
  • Dôležité je vypracovať vláčne cesto, ktoré necháme odpočinúť hodinu v chladničke.
TIP: Abyste opravdu docílili okamžité měkkosti bez uležení, nešetřete máslem a ani jej nezaměňujte za Heru či podobné tuky!
Linecké koláčiky v miske posypané práškovým cukrom s vianočnými vykrojenými motívmi
Zdroj: alsothecrumbsplease.com

Orechové linecké koláčiky

Linecké si skvele rozumie s orechmi … tak prečo to neskombinovať?

INGREDIENCIE

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g cukru múčka
  • 100 g mletých orechov
  • 2 žĺtky
  • štipka škorice
  • citrónová kôra

POSTUP

  1. Zmiešame múku s cukrom a mletými orechmi.
  2. Pridáme zmäknuté maslo a ostatné suroviny.
  3. Vypracujeme do jednoliateho cesta, ktoré necháme odpočinúť v chladničke.
  4. Potom cesto rozvaľkáme na tenké pláty a vykrajujeme zvolenej tvary.
  5. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C približne 10 minút – vyťahujeme, akonáhle začne cesto zlatnúť.
  6. Po vychladnutí zlepujeme obľúbenou marmeládou a cez servírovaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Hviezdičky z lineckého cesta zlepené marmeládou a posypané práškovým cukrom
Zdroj: oniki.akpin.info

Linecké košíčky sa žĺtkovým krémom

Skúste linecké úplne inak! Vytvarujte ich do tvaru košíčkov a doplňte ich rozmanitými krémy!

INGREDIENCIE

Na košíčky využijeme ingrediencie z prvého receptu na klasické linecké koláčiky, prípadne môžeme aj na kakaové linecké.

Na žĺtkový krém

  • 500 ml mlieka
  • 120 g masla
  • 40 g práškového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 5 lyžíc rumu
  • sáčok vanilkový pudingu

POSTUP

  1. Vypracujeme podľa návodu cesto, ktoré necháme v chladničke aspoň hodinu odpočinúť.
  2. Potom odoberáme po kúskoch, ktoré vtláčame do formičiek v tvare košíčkov.
  3. Vnútri necháme miesto na krém.
  4. Pokladáme na plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 ° C. Akonáhle zružovie, vyťahujeme z rúry.
  5. Počas pečenia si pripravíme krém, a to tak, že si najprv uvaríme z pudingového prášku, mlieka a cukru puding.
  6. Po uvarení vmiešame žĺtky, maslo a rum a necháme vychladnúť – musíme miešať, aby sa nám nevytvoril škrupina.
  7. Akonáhle máme košíčky vychladnuté, plníme je pomocou zdobičky krémom.
  8. Nakoniec je možné ozdobiť je čokoládovými hoblinkami alebo polevou.

Ak nie ste milovníkmi žĺtkového krému, môžete zvoliť inú variantu !

Linecké košíčky plnené krémom a posypané čokoládou
Zdroj: alattefood.com

Zdravé linecké zo špaldovej múky

Nechcete počas Vianoc porušiť tak starostlivo dodržiavanou diétu? Špaldová múka v linecké koláčiky môže vášmu svedomia uľaviť.

INGREDIENCIE

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička medu
  • vanilkový cukor
  • citrónová kôra

POSTUP

  1. Spracujeme cesto podľa návodu v prvom receptu.
  2. Ak by sa nám cesto stále mrvili, môžeme pridať lyžicu mlieka či vody.
  3. Vhodná je dlhšia doba odpočinku v chladničke, ideálne cez noc.
  4. Cesto na vykrajovanie si pripravíme, ako sme zvyknutí a pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 ° C asi 8 minút, správny čas spoznáme zezlátnutím.
Okrúhle linecké koláčiky s hviezdičkou posypané práškovým cukrom naservírované na tanieri
Zdroj: thelittleepicurean.com

Dia linecké koláčiky

Aj diabetici chcú o Vianociach maškrtiť!

INGREDIENCIE

  • 250 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 6 rozpustených tabliet umelého sladidla (takého, ktoré je vhodné aj pre tepelné úpravy)
  • menšie vajcia
  • citrónová kôra
  • štipka škorice

POSTUP

  1. Ingrediencie zmiešame ako v prvom návode a vypracujeme cesto.
  2. Necháme vychladnúť v chladničke.
  3. Potom cesto rozvaľkáme na tenké pláty a vykrajujeme vybrané tvary, ktoré pokladáme na papierom na pečenie vyložený plech.
  4. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 ° C a strážime, kým nezrůžoví, potom vyťahujeme.
  5. Pri zlepovanie nezabudnite použiť marmeládu vhodnú pre diabetikov.

Ak ste diabetikov alebo pre nich pripravujete jedlá, iste viete, že existuje viac druhov sladidiel. Pracujte s tým, ktoré máte osvedčené pri tepelných úpravách a aj množstvo v recepte si upravte podľa intenzity sladkosti.

Dve kolieska lineckého zlepeného cukroví s marmeládou
Zdroj: itsrainingflour.com

Zdobenie lineckého pečiva

Cukroví musí nielen dobre chutiť, ale aj dobre vyzerať! Pravdepodobne nikto neservíruje linecké len tak samostatne, ale v drvivej väčšine zlepené marmeládou.

Nebral na zreteľ ste ale niekedy, že by ste svoje výtvory ešte viac ozvláštnili?

Jednoduchou variantom je čokoládová poleva . Vybrané kúsky môžeme buďto polievať a vytvárať tým tenké prúžky, alebo môžeme linecké z časti namáčať. Je len na nás, či túto metódu zvolíme predtým a alebo až po tom, čo cukrovinky zlepíme – zakaždým tým vytvoríme ale niečo iné.

Podobne jednoduchá variant je farebná poleva. Tú môžeme zakúpiť hotovú, alebo do bielej roztopení čokolády pridať farbivo zvolenej farby. Aj tu môžeme vytvárať náhodne krížené línie, alebo aj cielene obťahovať tvary cukroví.

Nebojte sa tieto rôzne polevy kombinovať aj s posypom , či už v metalických, alebo rôznorodých farbách. Niekedy je najlepšie prenechať túto prácu deťom, ich fantázia nás môže príjemne prekvapiť.

Využiť môžeme tiež oriešky či kandizované ovocie. Povrch lineckých možno potrieť citrónovou polevou a do nej potom vtlačiť oriešok alebo kúsok ovocia.

Pohrať sa môžete tiež s marmeládami , ktoré používate na lepenie – rôzne príchute majú rôzne odtiene. Cukroví samozrejme môžete zlepovať i inými hmotami.

Chutných a dobre vyzerajúcich variantov dosiahneme aj inými postupmi zdobenie.

Ak chceme mať linecké koláčiky ako od babičky, je ideálny zlepovať je domáca marmeládou.

Tak poďme na to!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.