Podarilo sa vám kúpiť kuracie mäso za zvýhodnenú cenu kuracie a nemáte momentálne nápad, čo z nich pripraviť?
Možností je hneď niekoľko, pretože mäso môžete grilovať, piecť alebo dusiť.
Stačí zapojiť svoju fantáziu, alebo sa inšpirovať našimi chutnými receptami na kuracie štvrtky!
Kuracie štvrťky na zemiakoch
Kuracie štvrťky môžeme grilovať v elektrickej rúre, ak máme ju na grilovanie prispôsobenú. Stačí k tomu hlbší plech a mriežka, na ktorej mäso položíme, a nastavenie vhodného programu na grilovanie.
INGREDIENCIE:
- 4 kuracie štvrťky
- 1 kg surových zemiakov
- 2 cibule
- cesnak
- 1 polievková lyžica oleja
- rasca
- korenie
- grilovacie korenie
- soľ
POSTUP:
- Kuracie štvrťky umyjeme a na vnútornej strane pri kosti je narežeme tak, aby kosť bola vidieť. Mäso sa potom lepšie prepečie.
- Dobre osolíme a posypeme grilovacím korením a votrieme rozotrený cesnak.
- Nelúpanej zemiaky poriadne umyjeme a nakrájame ich na plátky.
- Vezmeme hlbší plech, dáme tam olej, dobre rozotrieme a dno vyskladáme plátky osolených zemiakov.
- Na tento plech položíme grilovaciu mriežku a na ňu dáme okorenené mäso kožou nahor.
- Grilujeme asi 45 minút, zároveň sa nám pečú zemiaky.

Pečené kuracie štvrťky
Pečené kuracie mäso je veľmi lahodné a hlavne krehké. Pritom sa jedná v skutočnosti o veľmi jednoduchú prípravu pokrmu, ktorý zvládne aj skutočný začiatočník vo varení.
INGREDIENCIE:
- 2 kuracie štvrťky
- grilovacie korenie
- tymián
- 0,5 l svetlého piva
- 1 cibuľa
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Najprv si pripravíme kuracie štvrťky, ktoré dobre umyjeme a osušíme.
- Osolíme ich, okoreníme a okoreníme tymianom a grilovacím korením.
- Necháme aspoň 1 hodinu v chladničke odležať.
- Vezmeme pekáčik, v ktorom na horúcom oleji speníme nakrájanú cibuľu.
- Pridáme kuracie štvrťky, orestujeme z oboch strán.
- Podlejeme pivom a dáme do rúry piecť, až je mäso mäkké a urobila sa nám pekná chrumkavá kôrka.

Dusené kuracie štvrťky
Dusenie patrí k nejzdravějšímu spôsobu prípravy mäsa. Kuracie mäso našťastie nie je potrebné dusiť príliš dlho, aby bolo mäkké.
INGREDIENCIE:
- 3 kuracie štvrťky
- cibuľa
- 2 mrkvy
- kúsok zeleru
- paradajkový pretlak
- mrazený zelený hrášok
- olej alebo maslo
- soľ
POSTUP:
- V hlbšom kastróle rozohrejeme olej alebo maslo, speníme na ňom nakrájanú cibuľu.
- Pridáme umyté a osušené kuracie štvrtky, ktoré sme osolili.
- Pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska, zeler na kúsky a paradajkový pretlak.
- Zalejeme vodou a pomaly pod pokrievkou dusíme domäkka.
- Pred koncom dusenia pridáme povariť mrazený hrášok.

Objavte podobné tipy
Grilované kuracie štvrťky s bylinkami
Kuracie štvrťky bývajú veľmi obľúbené pre svoju šťavnatosť. Pripravte si marinádu plnú byliniek, kurča pekne prevonia a až ho budete grilovať, nebudete sa môcť dočkať, až ho ochutnáte.
INGREDIENCIE:
- 1 lyžička červeného korenia
- 1 lyžička semien feniklu
- 1 lyžičku hrubo mletého čierneho korenia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica čerstvého rozmarínu, jemne nasekaného
- 1 lyžica čerstvého tymiánu, jemne nakrájaného
- 2 strúčiky rozotreného cesnaku
- 1 1/2 lyžice hnedého cukru
- 4 kuracie stehná s kosťou v koži
POSTUP:
- Korenie vymiešame v mažiari.
- Potom zmiešame s ostatnými ingredienciami v miske v jemnú pastu.
- Kuracie štvrťky očistíme, zbavíme prebytočného tuku a potrieme zo všetkých strán pastou z korenia.
- Necháme v chladničke marinovať aspoň 2 hodiny ideálne cez noc.
- Rozpálime gril a vložíme naň kuracie štvrťky kožou smerom dole.
- Grilujeme 10 minút a potom obrátime kuracie štvrtky a dogrilujeme ďalších 15 až 20 minút.
TIP: Pred podávaním môžeme mäso nechať odpočinúť 5 minút, chuť byliniek tak prejde dokonale celým mäsom.

Ázijské kuracie štvrťky
INGREDIENCIE:
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 1/4 šálky rybie omáčky
- 3 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžice nakrájaného koriandru
- 1 lyžicu čerstvo olúpaného a strúhaného zázvoru
- 1 lyžicu nasekanej bazalky
- 1 lyžička chilli omáčky
- kôra a šťava z 1 limetky
- 2 strúčiky cesnaku, rozotreného
- 2 až 3 lyžice oleja
- čerstvo mleté čierne korenie
- 4 kuracie stehná s kosťou v koži
POSTUP:
- Kuracie štvrťky očistíme, zbavíme prebytočného tuku.
- Všetky uvedené ingrediencie na marinádu spoločne premiešame a vložíme do uzatvárateľného plastového vrecka.
- Pridáme pripravené kuracie štvrtky a dobre vzájomne premiešame tak, aby mäso bolo dobre v marináde zo všetkých strán obalené.
- Potom vložíme do chladničky a necháme marinovať aspoň 4 hodiny.
- Rozpálime gril a vložíme naň kuracie štvrťky kožou smerom dole.
- Grilujeme 10 minút a potom obrátime kuracie štvrtky a dogrilujeme ďalších 15 až 20 minút.

Kuracie štvrťky na mede
Pokiaľ máte radi pikantnejšiu pokrmy pripravte si chutné a skvelé mäso podľa tohto receptu.
INGREDIENCIE:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica mletého čerstvého zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku, rozotreného
- 1/4 lyžičky mletej sladkej papriky
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 4 lyžice medu
- 6 lyžíc chilli omáčky
- 1 lyžica limetkovej šťavy
- soľ a korenie
- 4 kuracie stehná s kosťou v koži
POSTUP:
- Všetko uvedené korenie zmiešame dokopy spolu s olejom a chilli omáčkou.
- Kuracie štvrťky očistíme, zbavíme prebytočného tuku a potrieme zo všetkých strán marinádou z korenia.
- Necháme v chladničke marinovať aspoň 2 hodiny ideálne cez noc.
- Rozpálime gril a vložíme naň kuracie štvrťky kožou smerom dole.
- Grilujeme 10 minút a potom obrátime kuracie štvrtky a
- Dogrilujeme ďalších 15 až 20 minút.

Marinované štvrťky bývajú chuťovo výraznejšie, preto k nim podávame vhodné jemnejšie prílohy, ktoré ich chuť nebudú zastierať.
Vhodné sú domáce pečené chleby alebo pečivo, grilovaná zelenina alebo huby, prípadne jemné pyré zo zemiakov alebo zeleniny.
Porciovanie kuracích štvrtok
Mrazené kuracie štvrťky musíme nechať rozmraziť, najlepšie pri izbovej teplote.
Potom už nakladáme rovnako s chladenými aj mrazenými štvrťkami.
Predovšetkým je opláchneme studenou vodou a odsekneme pazúry.
Môžeme odstrániť aj časť chrbtice, ktorá u štvrtok býva, prípadne nadväzujúca kosť až ku kĺbu.
Podľa vlastnej voľby tiež odstránime alebo ponecháme kožu. Odkrojky a odstránené kosti môžeme vyvariť na polievku.
Tipy na záver
S čím kuracie štvrtky podávame? Prílohu zvolíme podľa spôsobu prípravy mäsa.
Ku grilovanému sa hodí hlavne hranolky alebo americkej zemiaky.
K pečeným kuracím čtvrtkám môžeme podávať zemiakovú kašu. K dusenému mäsu volíme ryžu alebo zemiaky. Veľa príloh môžete pripraviť podľa našich receptov so zemiakmi , ktoré môžete nájsť na našom webe.
Grilované kuracie štvrťky doplníme tiež čerstvou zeleninou alebo zeleninovým šalátom.