Ako sa najlepšie zahriať na jeseň a získať pri tom množstvo vítaných živín?
Naše recepty na hráškovú polievku môžu byť tou správnou odpoveďou.
Hráškové krémy sú veľmi obľúbené, nielen kvôli chuti, ale aj kvôli jednoduchej a rýchlej príprave.
Pokiaľ patríte medzi fanúšikov tejto zeleniny, potom si niektorý z našich receptov určite zamilujete.
Ktorú z polievok vyskúšate ako prvú?
Krémová hrášková polievka
Príjemne hustá, výdatná a jednoduchá. Krémová polievka s hráškom je ideálna ako rýchla večera, ktorú si s chuťou dáte aj niekoľkokrát za sezónu dlhých zimných večerov. Tento recept je na dve porcie, pre väčší počet stravníkov všetky ingrediencie zdvojnásobte. Ak máte hrášok naozaj radi, možno vás potešia aj naše recepty na hrachové nátierky.
Ingrediencie:
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ najemno nakrájané cibule
- 200 g mrazeného hrášku
- 300 ml kuracieho vývaru
- 50 ml smotany na varenie
- soľ
- korenie
Postup:
- Na strednom ohni rozpáľte olivový olej a pridajte najemno nakrájanú cibuľu a rozotrený cesnak. Restujte 3-4 minúty.
- Prilejte kurací vývar a nasypte cesnak. Nechajte variť.
- Po 10 minútach znížte teplotu, pridajte smotanu a rozmixujte polievku ručným mixérom.
- Osoľte, okoreňte podľa chuti.

TIP: Polievku servírujte v miske pokvapkanou troškou olivového oleja as čerstvými bylinkami. Môžete pridať aj opečené krutóny.
Hrachová polievka s mätou
Tento svieži variant hrachovky je výborný ako v teplej, tak studenej úprave. Na jeseň zahreje av lete naopak osvieži. Navyše je hotová raz dva.
Ingrediencie:
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 2 stredne veľké zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 850 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 900 g hrášku z konzervy
- 4 lyžice čerstvo nasekanej mäty (plus pár lístkov na ozdobu)
- 1 lyžička cukru krupica
- 1 lyžica čerstvej citrónovej alebo limetkovej šťavy
- 150 ml cmaru alebo kyslej smotany (plus trocha na ozdobu)
- soľ
- korenie
Postup:
- Nakrájanú cibuľku, zemiaky a rozotrený cesnak zalejte vývarom a priveďte do varu. Varte, kým zemiaky nezmäknú.
- Medzitým si pripravte hrášok na ozdobu. 3 lyžice hrášku dajte variť na 2-3 minúty, potom ich sceďte a nechajte odstáť v studenej vode.
- Pridajte zvyšok hrášku do základu polievky a varte maximálne 5 minút, aby si hrášok zachoval svoju chuť.
- Do polievky pridajte nakrájanú mätu, cukor a citrónovú či limetkovú šťavu.
- Nakoniec pridajte cmar či kyslú smotanu a polievku rozmixujte do hladka.
- Dochuťte soľou a korením a podávajte horúcu alebo nechajte vychladiť.
- Na tanieri ozdobte polievku lístky mäty a pokvapkajte troškou cmaru alebo kyslou smotanou.

Otestovali sme tie najobľúbenejšie modely sporákov v kombinácii elektriny a plynu . Ako v hodnotení obstáli?
Objavte podobné tipy
Polievka z hrachu s chilli a zázvorom
Máte radi pikantnejšie chute? Potom sa vám bude tento recept určite páčiť, je totiž doslova plný rôznorodých pikantných akcentov. Vedľa chilli sa v polievke predstaví zázvor a tiež výrazný koriander. Nenájdete veľa lepších kombinácií na jesenné nádchy.
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 20 g masla
- ½ lyžičky mletej rasce
- 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
- 1 najemno nakrájaná cibuľa
- 1 väčší zemiak
- zväzok nasekaného koriandra (zvlášť listy a stonky)
- 500 g mrazeného hrášku
- 50 g hrachových klíčkov (plus nejaké na ozdobu)
- 750 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice sladkej chilli omáčky
- 200 g kyslej smotany
- šťava z jedného citróna
- soľ
Postup:
- Na miernom ohni rozohrejte olej spoločne s maslom, pridajte rascu, zázvor a chvíľu miešajte.
- Potom pridajte cibuľu, zemiaky a stonky koriandra a dolejte trošičku vody, aby sa zelenina nespálila. Miešajte zhruba 5 minút.
- Zeleninu zalejte vývarom a pridajte hrášok, výhonky a zvyšok koriandra. Priveďte do varu a na miernom ohni varte 3 minúty.
- Medzitým zmiešajte čili omáčku s kyslou smotanou.
- Polievku zložte z ohrevu a rozmixujte tyčovým mixérom. Potom ju dajte späť na mierny oheň a dochuťte soľou a citrónovou šťavou.
- Podávajte v miskách či hlbokých tanieroch, do každej misky pridajte lyžicu kyslej smotany s chilli a zasypte hrachovými klíčkami.

Hrachovka so slaninou
Toto je kombinácia, ktorá sa nikdy neomrzí. Jemná hrachová polievka a chrumkavá slaninka navrch, to je záruka úspechu.
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 3 plátky slaniny, nasekané
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 1 zeler
- 1 pór nakrájaný na plátky
- 1 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 500 g mrazeného hrášku
- 2 lyžice čerstvej mäty
- slanina na ozdobu
- soľ
- korenie
Postup:
- V hrnci na olivovom oleji opražte cibuľu, pór, slaninu a nadrobno nakrájaný zeler. Miešajte zhruba 5 minút alebo kým zelenina nezmäkne.
- Do základu prilejte vývar a prisypte hrášok, priveďte do varu a na miernom ohni varte 15 minút.
- Potom odstavte z tepla a polievku rozmixujte dojemna. Vráťte na ohrev, dochuťte soľou a korením.
- Medzitým si osmažte slaninu nakrájanú na kúsky tak, aby bola chrumkavá.
- Hotovú polievku dajte do hlbokých tanierov či misiek, posypte chrumkavou slaninkou a mätovými lístkami.

Páčili sa vám naše recepty na hrachovú polievku?
Veríme, že niektorý z nich určite vyskúšate.
Hrášok patrí medzi jedny z najdlhšie využívaných plodín Európy, jedli ho už ľudia v mladšej dobe kamennej.
Je veľmi výživný, nájdete v ňom napríklad vitamíny B, C alebo E ak tomu veľa bielkovín a telu prospešných rastlinných cukrov.
No a čím sme vás prekvapili my?
Čo napríklad variant s chilli a zázvorom. Alebo dáte radšej na krémovú klasiku?