Nemusíte byť ani priaznivci vegetariánskej stravy, aby ste občas dali prednosť bezmasým pokrmom.
Ideálne pre obed alebo aj teplú večeru sú bezmäsité guláša, ktoré môžete pripraviť zo zemiakov, húb, fazule, zeleniny alebo vajec.
Poďme sa teda pozrieť na jednoduchých 5 receptov na bezmäsité guláša.
zemiakový guláš
Zemiakový guláš výborne chutí doplnený nejakú údeninou. Vhodné sú špekáčiky, kabanos, párky alebo i klobása.
INGREDIENCIE
- 1 kg zemiakov
- 400 g špekáčikov
- cibuľa
- masť
- 1 paprika
- 2 paradajky
- mletá sladká paprika
- cesnak
- korenie
- rasca
- majoránka
- soľ
- polohrubá múka
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a umyjeme a nakrájame na kocky.
- Paradajky a papriky opláchneme a nakrájame na prúžky.
- V hrnci na tuku speníme nakrájanú cibuľu.
- Pridáme zemiaky, paradajky a papriku a zamiešame.
- Dochutíme soľou, rascou, korením, mletou paprikou a dusíme pod pokrievkou domäkka.
- Pred koncom dusenia guláš zahustíme múkou, pridáme nakrájané špekáčiky a majoránku a ešte povaríme.

Na hubový guláš samozrejme potrebujeme huby. Najlepšie sú huby nazbierané priamo v lese, ale ak nie sme hubári alebo na zber nemáme čas, tak sa dá celkom dobre pripraviť tento guláš aj z kúpených šampiňónov alebo hlivy ustricovej. Z lesných húb používame skôr tvrdšie huby, chutnejšie je ich zmes a krájame ich na väčšie kúsky než napríklad do praženice.
Hubový guláš
Hubový guláš získa výbornú chuť vďaka gulášovému korenia.
INGREDIENCIE
- 500 g čerstvých húb
- cibuľa
- cesnak
- korenie
- soľ
- majoránka
- 1 zemiak
- masox
- mletá sladká paprika
- gulášové korenie
- masť
POSTUP
- V kastróle osmažíme na masti cibuľu a pridáme umyté a nakrájané huby.
- Osolíme, okoreníme a pridáme rascu a mletú papriku a gulášové korenie.
- Dusíme domäkka, pričom vzniknutú šťavu ochutíme masoxom.
- Na zahustenie pridáme surovú, najemno nastrúhanú zemiak.

Z strukovín sa na guláš najviac používajú fazuľa. Môžu byť biele alebo farebné, ale oboje sa musí deň vopred namočiť a potom pomerne dlho variť, až sú mäkké. Fazuľa pri varení nesolíme, ale môžeme pridať bobkový list, Ponáhľame-li, môžeme si vypomôcť sterilizovanými fazuľami, ktoré nepotrebujú tak dlhú prípravu.
Objavte podobné tipy
fazuľový guláš
Aby sme nestrávili pri príprave jedla zbytočne veľa času, tak si pri varení fazuľového gulášu môžeme pomôcť fazuľou v slanom náleve, ktorej chuť zjemníme sladkým kečupom.
INGREDIENCIE
- 2 plechovky fazule v slanom náleve
- jemný sladký kečup
- 1 pár klobásky, môže byť aj pikantné
- 1 cibuľa
- cesnak
- majoránka
- mletá sladká paprika
- olej
- soľ
- sójová omáčka
POSTUP
- V kastróle na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a na ňu dáme nakrájanú klobásku. Necháme opiecť.
- Pridáme fazuľu.
- Všetko osolíme, okoreníme, ochutíme roztlačeným cesnakom, kečupom, sladkou paprikou a majoránom.
- Povaríme dôkladne, aby sa jednotlivé chute spojili.
- Nakoniec dochutíme sójovou omáčkou.

Na zeleninový guláš sa dajú použiť rôzne druhy zeleniny. Patrí medzi ne predovšetkým paradajky a papriky, cuketa alebo patizón, karfiol, kel alebo kapusta či koreňová zelenina. Pre chuť je výhodné pripravovať zeleninový guláš zo zmesi.
zeleninový guláš
Cuketa je výborným základom pre guláš, pretože ho jednak pomerne dobre zahustí a jednak vďaka nej bude guláš objemnejšie.
INGREDIENCIE
- 3 veľké zemiaky
- 1 mladá cuketa
- 1 červená paprika
- 3 paradajky
- 1 cibuľa
- olej
- mletá sladká paprika
- rasca
- majoránka
- korenie
- soľ
- polohrubá múka
POSTUP
- V hrnci na tuku osmažíme nakrájanú cibuľu.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Zeleninu opláchneme, nakrájame na rezance alebo na kocky.
- Všetko pridáme k cibuli v hrnci.
- Osolíme a okoreníme.
- Dochutíme rascou a sladkou paprikou a majoránom.
- Dusíme domäkka.
- Ak sa nám zdá guláš málo hustý, zahustíme ho lyžičkou múky, ktorú dobre povaríme.

Vajcia sú dôležitou súčasťou výživy ľudí. Majú totiž vysoký obsah plnohodnotných bielkovín, tuky, vitamíny aj minerálne látky.
vaječný guláš
Kto má rád vajíčka, alebo ich má doma nadbytok, môže si uvariť vaječný guláš, kde sa vajcia veľmi dobre upotrebia.
INGREDIENCIE
- 8 vajec
- masť
- 3 cibule
- mletá sladká paprika
- soľ
POSTUP
- Vajcia uvaríme natvrdo.
- V hrnci na masti opražíme cibuľu a pridáme nakrájané vajcia.
- Osolíme a poprášime mletou sladkou paprikou.
- Podlejeme vodou a chvíľu podusíme.

K bezmasým gulášom môžeme podávať ako prílohu prakticky čokoľvek. Hodí sa samozrejme žemľová aj zemiakový knedlík, halušky, ryža alebo aj zemiaky. Chybu neurobíte, ani keď podáte na zahryznutie chrumkavé pečivo.
Ak ste sem predsa len zavítali omylom a mäso milujete, vyskúšajte tradičné guláša, o ktorých tiež píšeme.