Recepty na pečivo pre vegánov, ktoré nerozoznáte od toho tradičného

Vianočná nálada je v plnom prúde.

Stále však neviete, aké vegánske pečivo upiecť, aby vám vydržalo po celé sviatky?

Chcete pre rodinu pripraviť vegánsky dezert , ktorý si zamilujú, aj keď nie sú vegánmi?

Vegánstvo vylučuje z jedálnička živočíšnu potravu, aj napriek tomu sú recepty jednoduché, rýchle a hlavne chutné .

Pustite sa s nami do pečenia i nepečenia vegánskych vianočných cukroviniek.

Perníkové brownies s čokoládovou polevou

Čokoláda, škorica, vianočné korenie.

Pripravte si múčnik, ktorého kolískou sú Spojené štáty americké. Práve tam patrí medzi obľúbené vianočné pochúťky.

Upiecť si však brownies aj ako zdravé vegánske pečivo. Stačí zvoliť správne ingrediencie.

INGREDIENCIA

  • 2 hrnčeky špaldovej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/4 hrnčeka kakaového prášku
  • 1 hrnček jablčného pyré
  • 1/2 hrnčeka kokosového oleja
  • 1/4 hrnčeka mandľového mlieka izbovej teploty
  • 2 lyžice škorice
  • 1/2 lyžičky mletého muškátu
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • štipka jemnej morskej soli
  • 1 hrnček tmavej čokolády na polevu
  • 1/4 hrnčeka plnotučného kokosového mlieka na polevu

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku s jedlou sódou a štipkou soli.
  3. V ďalšej miske zmiešajte kakaový prášok s javorovým sirupom, kokosovým olejom, jablčné pyré a všetko korenie.
  4. Do misky s kakaovým práškom, kokosovým olejom a jablčným pyré pridajte zmes z prvej misky (múku, jedlú soľ a štipku soli) a mandľové mlieko. Cesto dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili dohromady.
  5. Vymažte si a vysypte plech a nalejte doň cesto.
  6. Cesto pečte asi 20 až 23 minút.
  7. Upečené cesto nechajte vychladnúť.
  8. Zatiaľ si rozohrejte kokosové mlieko určené na polevu a pridajte doň čokoládu.
  9. Miešajte, kým nebude čokoládová poleva bez hrudiek.
  10. Čokoládovú polevu nalejte na vychladené upečené brownies, nechajte ju stuhnúť, a potom brownies rozkrájajte.
americké brownies s čokoládovou polevou
Zdroj: vanillacrunnch.com

Cukroví z banánov pre vegánov

Banánové sušienky sú pripravené iba zo 4 ingrediencií.

Sú vegánske, bez olejov. Ich príprava je jednoduchá a rýchla. Pripravte si aj ďalšie pochúťky z banánov . Len treba živočíšne produkty nahraďte tými rastlinnými (pozri v závere tohto článku).

INGREDIENCIA

  • 2 veľmi zrelé banány
  • 1/3 hrnčeka mandľového mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva

POSTUP

  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • Olúpte banány a roztlačte ich v miske. Pridajte k nim mandľové mlieko a zamiešajte.
  • Pridajte múku a prášok do pečiva. Miešajte dovtedy, kým sa všetky suroviny nespoja a nevznikne husté cesto.
  • Za pomocou lyžice dávajte na plech s papierom na pečenie kopčeky cesta.
  • Sušienky pečte v rúre až 10 až 15 minút, kým nezhnednú po okrajoch.
mäkké banánové cookies
Zdroj: elephantasticvegan.com

Nepečené vegan cukroví alebo cheesecake

Preferujete skôr nepečené vegánske pečivo ? Vyskúšajte preslávený cheesecake.

Dezert tvoria dve vrstvy, a to krusta a syrová vrstva.

Existuje niekoľko vegánskych verzií a my vám teraz jednu poskytneme.

INGREDIENCIA NA KRUSTE

  • 1/2 hrnčeka raw mandlí
  • 1/4 hrnčeka sušeného kokosu
  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
  • 5 sušených datlí
  • 3 lyžice mandľového mlieka
  • štipka jemnej morskej soli

POSTUP

  1. Vyložte si guľatú formu na koláč papierom na pečenie, alebo použite silikónovú formu.
  2. Kuchynským robotom na čo najväčšie otáčky rozmixujte ovsené vločky, vykôstkované datle, sušený kokos, mandle a soľ.
  3. Znížte rýchlosť kuchynského robota a pridajte mandľové mlieko. Mixujte dovtedy, kým nevznikne lepkavá zmes.
  4. Zmes nalejte do formy a zatlačte ju napríklad lyžicou, alebo prstami.

INGREDIENCIA NA KRÉM

  • 1 hrnček raw kešu orieškov (cez noc namočené vo vode)
  • 1/2 hrnčeka semoliny (varené 10 minút)
  • 1/3 hrnčeka roztaveného kokosového oleja
  • ¼ hrnčeka mandľového mlieka
  • ½ hrnčeka agávového sirupu

POSTUP

  1. Po dobu 10 minút varte semolínu na strednom ohni (alebo podľa návodu na obale).
  2. Pokiaľ sa objavia nejaké hrudky, rozmixujte ju ešte ručným mixérom.
  3. Semolínu nechajte vychladnúť.
  4. Nechajte odkvapkať kešu orieškami a spoločne s mandľovým mliekom, kokosovým olejom a agávovým sirupom ich rozmixujte.
  5. Vzniknutú zmes pridajte do semoliny a rozšľahajte.
  6. Šľahajte zmes dovtedy, kým nevznikne hladký krém.
  7. Krém nalejte na kruste a rovnomerne ho rozotrite.
  8. Vložte na minimálne 3 hodiny do mrazničky, avšak ideálne cez noc.
TIP : Rozmixujte maliny spoločne s lyžičkou agávového sirupu, aby ste vytvorili pyré. Akonáhle rozkrájate cheesecake, ozdobte ho malinovým pyré a pridajte hore ešte čerstvé maliny.
nepečený cheesecake po vegánsku
Zdroj: vanillacrunnch.com

Vegánske perníčky bez lepku

Upiecť si môžete aj vegánske bezlepkové pečivo. Perníčky na Vianoce neodmysliteľne patria.

Perníčky dokonca predstavujú počas vianočných sviatkov najobľúbenejšie a najlepšie vegánske pečivo .

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček raw mandlí
  • 1 lyžica ľanového semienka
  • 1 a 1/4 hrnčeka pohánkovej múky
  • 1/2 hrnčeka kokosového cukru
  • 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka mandľového mlieka
  • 1/4 hrnčeka javorového sirupu
  • 1 lyžica mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletej škorice

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Mandle rozmixujte tak, aby z nich bola múka.
  3. Pridajte zvyšok prísad a miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  4. Cesto rozvaľkajte na zhruba 6 mm hrubý plát.
  5. Vykrajujte perníčky.
  6. Potom perníčky vložte na plech s papierom na pečenie a pečte ich 10 až 15 minút.
vianočné bezlepkové perníčky
Zdroj: simpleveganblog.com

Linecké vianočné pečivo pre vegánov

Dokážete si predstaviť vianoce bez lineckého? Upiecť si ho môžete aj ako vegánske pečivo.

Ostatní členovia nemajú radi vegánsku verziu? Nevadí, môžete im upiecť aj tradičné linecké pečivo .

INGREDIENCIA

  • 450 g hladkej múky
  • 300 g stuženého rastlinného tuku (napríklad kakaové maslo)
  • 150 g práškového cukru
  • 1 lyžica arašidového masla, alebo dva roztlačené banány
  • 1 lyžička citrónovej kôry

POSTUP

  1. Rozohrejte rastlinný tuk.
  2. Všetky suroviny zmiešajte dohromady, kým sa nespoja v cesto.
  3. Cesto nechajte zhruba hodinu odležať, najskôr pri izbovej teplote. Po hodine ho dajte ešte na ďalšiu pol hodinu do chladničky.
  4. Z cesta si rozvaľkajte plát vysoký zhruba 3 mm.
  5. Vykrajujte kolieska (či iné tvary). V polovici vykrojených cukroviniek urobte ešte doprostred dieru vykrajovačom.
  6. Rozohrejte si rúru na 180 °C.
  7. Plech vyložte papierom na pečenie.
  8. Linecké pečte zhruba 5 minút.
  9. Cukrovie bez vykrojených dierok natrite domácou marmeládou a naň nalepte tie časti s vykrojenou dierou uprostred.
linecké pečivo pre vegánov
Zdroj: pinterest.com

K tomuto cukroví sa hodí aj lahodná káva. Mrknite na recenziu kávovarov Dolce Gusto . Vybrali by ste si svojho idola?

Čo sa používa pri pečení vegánskych cukroviniek?

Sladkosti a pečivo ako také na Vianoce neodmysliteľne patrí. Vzdať sa ich nemusíte ani v prípade, že patríte medzi vegánov, pretože existujú aj na vegánske vianočné pečivo recepty .

Ak si chcete dopriať vegánske pečivo. Recepty si môžete trochu poupraviť. Klasické kravské mlieko nahradíte alternatívou z mandlí, sóje či pohánky. Namiesto vajca použite sójovú múku alebo ľanové semienko. V niektorých receptoch sa pokojne môže táto ingrediencia vynechať.

Čo sa tukov týka, siahnite vždy po tých rastlinného pôvodu. Zohnať sa ich dá v súčasnej dobe nespočetné množstvo.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.