Zdravé rybie recepty zo zubáča & tipy na jeho chutnú prípravu

Candát obyčajný alebo východný sú najčastejšie druhy sladkovodných rýb z našich českých vôd.

Nebudeme diskutovať nad tým, ako sú zdraví, ale okrem iného musíme podotknúť ich chutnosť.

Ich jemné mäsko sa doslova rozpadá na jazyku.

Candáti majú ešte ďalšie oceniteľné schopnosti, ktoré ocení každý, kto nerád hľadá kosti.

Poďme sa pozrieť, aké recepty z zubáča si môžete urobiť.

Candát na masle

Najobľúbenejšia podoba zubáča. Recept je jednoduchý! Podávať ho môžete s opekanými zemiakmi.

INGREDIENCIA:

  • 35 g masla (ghí)
  • soľ
  • 450 g filet zo zubáča
  • 1 limetka
  • čerstvý rozmarín

POSTUP:

  • Maslo si na panvici rozohrejeme.
  • Candáta si naporciujeme, očistíme, osušíme, osolíme a pokvapkáme limetkou.
  • Dáme vyprážať kožou dole na 3-4 minúty.
  • Potom otočíme a pomaly dopekáme.
  • Podávame poliate zvyškom masla a posypané čerstvým tymiánom.
Vyprážaný zubáč na masle so zemiakmi.
fitshaker.sk

Filet z zubáča s batátovým pyré

Chcete si dopriať luxusného zubáča? Recept je naozaj extravagantný.

INGREDIENCIA:

  • 2 filety zubáča
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej
  • bazalkový olej

Zeleninový balíček:

  • 5 výhonkov zelenej špargle
  • 5 strukov zelených fazuliek
  • 5 strukov zeleného sladkého hrášku
  • 2 baby karotky
  • 1 tenký plátok cukety ukrojený pozdĺžne

Na pyré:

  • 2 batáty
  • 1 šalotka
  • asi 1 cm čerstvého zázvoru
  • vetvička koriandra
  • 1 lyžica kokosového krému
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • ½ lyžičky limetkovej šťavy

POSTUP:

  • Rybu si osolíme, okoreníme a necháme chvíľku odstáť.
  • Rozohrejeme si olej a vyprážame rybu kožou dole 5 minút, neotáčame!
  • Zelené fazuľky, špargľa, plátky mrkvy (nakrájané pozdĺžne) a hrášok a cuketu si dáme variť do vriacej osolenej vody na 3-4 minút, potom šokovo schladíme pomocou ľadu (zelenina si zachová svieži vzhľad).
  • Batáty si dáme variť aj do hrnca s vriacou osolenou vodou, pridáme na polovicu prekrojenú šalotku, zázvor a koriander.
  • Varíme do mäkka, potom všetko rozmixujeme, zjemníme kokosovým krémom, dochutíme šťavou z citróna a muškátovým orieškom.
  • Rybu si dáme na plech vyložený papierom na pečenie kožou dole a dáme dopiecť na 5-7 minút do rúry predhriatej na 160 °C.
  • Na plech si tiež pridáme uvarenú zeleninu zabalenú do balíčka cukety a spojené špajdľou.
  • Hotovú rybu servírujeme s batátovým pyré, zväzkom zeleniny, ozdobíme cherry paradajkami a pokvapkáme bazalkovým olejom.
Jemný zubáč na pyré z batátov a zázvoru.
gramho.com

Ako nafiletovať a pripraviť zubáča? Tu je video pre inšpiráciu:

How to fillet and cook, ZANDER/WALLEYE.,(pike-perch).

Pečený zubáč v rúre s mrkvovo-pomarančovým pyré

K tomuto receptu na zubáča sa skvele hodia pečené zemiaky na švédsky spôsob zvané hasselback.

INGREDIENCIA:

  • 400 g filetu zo zubáča
  • maslo
  • soľ
  • korenie
  • 2 ks pomaranča
  • 2 ks mrkvy

POSTUP:

  • Mrkva si dáme variť do vriacej osolenej vody do mäkka.
  • Candáta si umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a dáme na plech s trochou rozpusteného masla.
  • Pečieme pri 180 ° C asi 16 minút.
  • Mäkkú mrkvu rozmixujeme a ochutíme vylisovanými pomarančmi.
Candát s mrkvovým pyré a pomarančom.
maminerecepty.joj.sk

Jednoduchá marináda nielen na zubáča

Pokiaľ si chcete zubáča nechať vopred naložiť, nie je problém. Tu je jeden tip.

INGREDIENCIA:

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 4 lyžice najemno nasekaného koriandra
  • 6 lyžíc citrónovej šťavy
  • 1 lyžička šťavy z limetky
  • 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 4 lyžičky papriky
  • 2 lyžičky rasce
  • 1 lyžička čierneho korenia

POSTUP:

  • Všetko zmiešame av marináde si naložíme rybie mäso podľa chuti na 30 minút.
  • Potom môžeme grilovať, piecť alebo smažiť.
Bylinkový zubáč v marináde sa hodí aj na gril.
jamiegeller.com

Candát je veľmi jemná ryba, ktorá sa môže pochváliť veľmi malým množstvom kostičiek. Pokiaľ patríte medzi jedincov, ktorých vyčepráva ich starostlivé hľadanie, potom vás zubáč nadchne.

Navyše si nemusíte robiť starosti nejakou pracnou očistou. Najlepšie je, keď ho necháte v koži, jemné mäso by sa inak rozpadalo. Stačí teda oškrabať šupiny, a to najlepšie za čerstva.

Či už si zubáča urobíte v akejkoľvek podobe, krásne sa páruje so šampiňónmi. Hodí sa k nemu teda šampiňónová omáčka, ale chybu neurobíte ani holandskou omáčkou. Najchutnejšia je zemiaková príloha na rôzne spôsoby , ale hodí sa k ľahkému letnému šalátu alebo bielemu pečivu. Vyššie sme si uviedli aj iné chutné prílohy zo zeleniny aj ovocia.

Pri letnom grilovaní krásne vynikne aj so studenými omáčkami. So solením si nemusíte lámať hlavu, ale aby nestratil svoju výnimočnú chuť, nepreháňajte to s korením. Menej je v tomto prípade viac.

A ak sa pýtate, či si možno pochutnať na zubáčovi aj na Vianoce, potom môžeme povedať, že áno. Chybu určite neurobíte, ani keď ho obalíte do nami obľúbeného trojobalu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.