Candát obyčajný alebo východný sú najčastejšie druhy sladkovodných rýb z našich českých vôd.
Nebudeme diskutovať nad tým, ako sú zdraví, ale okrem iného musíme podotknúť ich chutnosť.
Ich jemné mäsko sa doslova rozpadá na jazyku.
Candáti majú ešte ďalšie oceniteľné schopnosti, ktoré ocení každý, kto nerád hľadá kosti.
Poďme sa pozrieť, aké recepty z zubáča si môžete urobiť.
Candát na masle
Najobľúbenejšia podoba zubáča. Recept je jednoduchý! Podávať ho môžete s opekanými zemiakmi.
INGREDIENCIA:
- 35 g masla (ghí)
- soľ
- 450 g filet zo zubáča
- 1 limetka
- čerstvý rozmarín
POSTUP:
- Maslo si na panvici rozohrejeme.
- Candáta si naporciujeme, očistíme, osušíme, osolíme a pokvapkáme limetkou.
- Dáme vyprážať kožou dole na 3-4 minúty.
- Potom otočíme a pomaly dopekáme.
- Podávame poliate zvyškom masla a posypané čerstvým tymiánom.

Filet z zubáča s batátovým pyré
Chcete si dopriať luxusného zubáča? Recept je naozaj extravagantný.
INGREDIENCIA:
- 2 filety zubáča
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
- bazalkový olej
Zeleninový balíček:
- 5 výhonkov zelenej špargle
- 5 strukov zelených fazuliek
- 5 strukov zeleného sladkého hrášku
- 2 baby karotky
- 1 tenký plátok cukety ukrojený pozdĺžne
Na pyré:
- 2 batáty
- 1 šalotka
- asi 1 cm čerstvého zázvoru
- vetvička koriandra
- 1 lyžica kokosového krému
- muškátový oriešok
- soľ
- ½ lyžičky limetkovej šťavy
POSTUP:
- Rybu si osolíme, okoreníme a necháme chvíľku odstáť.
- Rozohrejeme si olej a vyprážame rybu kožou dole 5 minút, neotáčame!
- Zelené fazuľky, špargľa, plátky mrkvy (nakrájané pozdĺžne) a hrášok a cuketu si dáme variť do vriacej osolenej vody na 3-4 minút, potom šokovo schladíme pomocou ľadu (zelenina si zachová svieži vzhľad).
- Batáty si dáme variť aj do hrnca s vriacou osolenou vodou, pridáme na polovicu prekrojenú šalotku, zázvor a koriander.
- Varíme do mäkka, potom všetko rozmixujeme, zjemníme kokosovým krémom, dochutíme šťavou z citróna a muškátovým orieškom.
- Rybu si dáme na plech vyložený papierom na pečenie kožou dole a dáme dopiecť na 5-7 minút do rúry predhriatej na 160 °C.
- Na plech si tiež pridáme uvarenú zeleninu zabalenú do balíčka cukety a spojené špajdľou.
- Hotovú rybu servírujeme s batátovým pyré, zväzkom zeleniny, ozdobíme cherry paradajkami a pokvapkáme bazalkovým olejom.

Ako nafiletovať a pripraviť zubáča? Tu je video pre inšpiráciu:
Objavte podobné tipy
Pečený zubáč v rúre s mrkvovo-pomarančovým pyré
K tomuto receptu na zubáča sa skvele hodia pečené zemiaky na švédsky spôsob zvané hasselback.
INGREDIENCIA:
- 400 g filetu zo zubáča
- maslo
- soľ
- korenie
- 2 ks pomaranča
- 2 ks mrkvy
POSTUP:
- Mrkva si dáme variť do vriacej osolenej vody do mäkka.
- Candáta si umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a dáme na plech s trochou rozpusteného masla.
- Pečieme pri 180 ° C asi 16 minút.
- Mäkkú mrkvu rozmixujeme a ochutíme vylisovanými pomarančmi.

Jednoduchá marináda nielen na zubáča
Pokiaľ si chcete zubáča nechať vopred naložiť, nie je problém. Tu je jeden tip.
INGREDIENCIA:
- 4 lyžice olivového oleja
- 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 4 lyžice najemno nasekaného koriandra
- 6 lyžíc citrónovej šťavy
- 1 lyžička šťavy z limetky
- 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 4 lyžičky papriky
- 2 lyžičky rasce
- 1 lyžička čierneho korenia
POSTUP:
- Všetko zmiešame av marináde si naložíme rybie mäso podľa chuti na 30 minút.
- Potom môžeme grilovať, piecť alebo smažiť.

Candát je veľmi jemná ryba, ktorá sa môže pochváliť veľmi malým množstvom kostičiek. Pokiaľ patríte medzi jedincov, ktorých vyčepráva ich starostlivé hľadanie, potom vás zubáč nadchne.
Navyše si nemusíte robiť starosti nejakou pracnou očistou. Najlepšie je, keď ho necháte v koži, jemné mäso by sa inak rozpadalo. Stačí teda oškrabať šupiny, a to najlepšie za čerstva.
Či už si zubáča urobíte v akejkoľvek podobe, krásne sa páruje so šampiňónmi. Hodí sa k nemu teda šampiňónová omáčka, ale chybu neurobíte ani holandskou omáčkou. Najchutnejšia je zemiaková príloha na rôzne spôsoby , ale hodí sa k ľahkému letnému šalátu alebo bielemu pečivu. Vyššie sme si uviedli aj iné chutné prílohy zo zeleniny aj ovocia.
Pri letnom grilovaní krásne vynikne aj so studenými omáčkami. So solením si nemusíte lámať hlavu, ale aby nestratil svoju výnimočnú chuť, nepreháňajte to s korením. Menej je v tomto prípade viac.
A ak sa pýtate, či si možno pochutnať na zubáčovi aj na Vianoce, potom môžeme povedať, že áno. Chybu určite neurobíte, ani keď ho obalíte do nami obľúbeného trojobalu.