Tentokrát sme si pre vás nachystali recepty na mrkvové muffiny.
Kto ešte nič také nejedol, možno bude pochybovať, že by mu mohli chutiť.
Túto delikatesu skutočne odporúčame ochutnať. Trebárs už nebudete chcieť jesť nič iné!
Mrkvové muffiny zo špaldovej múky
Celozrnné špaldové muffiny z mrkvy sú jemné a sladké a plné zdravej špaldovej múky. Buďte si istí, že ide o zdravý muffin, prirodzene sladený medom. Grécky jogurt a robí tento špaldový muffin extra vlhkým.
Čo budeme potrebovať
- 2 vajcia
- 230 g jogurtu
- 100 g kokosového oleja, rozpusteného
- 255 g medu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 240 g celozrnnej špaldovej múky
- 1-1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 250 g strúhanej mrkvy
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- 12 formičiek na muffiny vyložte košíčky alebo ich nastriekajte nepriľnavým sprejom.
- V strednej miske rozšľahajte vajcia, jogurt, kokosový olej, med a vanilku.
- V samostatnej miske premiešajte špaldovú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu a soľ.
- Jemne vmiešajte suché ingrediencie do mokrých.
- Mrkvu pridáme do cesta.
- Naplňte formičky na muffiny a vložte do rúry na 5 minút pri 200 stupňoch.
- Po 5 minútach znížte teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 17 až 20 minút.
- Muffiny nechajte 10 minút vychladnúť vo formách, potom ich vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Muffiny s mrkvou a jablkom
Výborné mrkvové muffiny môžete skombinovať aj s jablkom, tvoria totiž skvelý chuťový pár. Určite vás zaujmú svojou ľahkosťou a neodolateľnou sviežosťou.
Čo budeme potrebovať
- 120 g cukru
- 50 g zmäknutého masla
- 3 vajcia
- ½ hrnčeka rastlinného oleja
- 200 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 1 stredné jablko – nastrúhané
- ¼ hrnčeka nasekaných vlašských orechov
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 200 g hladkej múky (1 a ⅓ hrnčeka)
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
Postup
- Maslo a cukor zmiešajte do bielej peny.
- Pridajte všetky tekuté ingrediencie a zamiešajte.
- V inej mise si zmiešajte všetky suché ingrediencie a zamiešajte.
- Suché suroviny potom po častiach prisypávajte do tekutej zmesi a miešajte.
- Cestom naplňte maslom vymastenú formu na muffiny (každú z formičiek do ¾).
- Pečte na 180 °C asi 20 minút.
Muffiny s mrkvou a vlašskými orechmi
Mrkvové muffiny s vlašskými orechmi sú super vláčne a chrumkavé zároveň. Pokiaľ nemáte radi príliš sladké dezerty, odporúčame ochutnať. Sladkohorskú chuť mrkvy dopĺňajú sladké korenia a exotická chuť šťavnatého kokosu.
Čo budeme potrebovať
- 1 hrnček hladkej múky
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- 1 hrnček cukru
- 2 veľké vajcia
- ½ hrnčeka oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 180 g najemno nastrúhanej mrkvy
- ½ hrnčeka nahrubo nasekaných vlašských orechov
- ½ hrnčeka strúhaného kokosu
Postup
- Zmiešajte si múku, sódu, prášok do pečiva, soľ, klinčeky, muškátový oriešok a škoricu.
- V druhej mise sa vyšľahajte vajcia spolu s cukrom do hladkej a nadýchanej peny (asi 3 minúty).
- Pridajte olej a vanilkový extrakt a znova premixujte.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu, kokos a premiešajte.
- Nakoniec prisypte múku a dôkladne premiešajte.
- Naplňte formičky na muffiny do ¾.
- Pečte pri 180 ° C asi 15-20 minút.
Objavte podobné tipy
Bezlepkové muffiny z mrkvy
Mrkvové bezlepkové muffiny sú ľahké, nadýchané a dostatočne sladké na uspokojenie maškrtného jazyka. Neznie to ako skvelá desiata alebo raňajky akurát tak do ruky?
Čo budeme potrebovať
- 1 a ½ „vajcia” z ľanových semienok (alebo jedno veľké obyčajné vajcia)
- ¼ hrnčeka olivového oleja
- ⅓ hrnčeka roztlačeného zrelého banánu
- ¼ hrnčeka javorového alebo agávového sirupu
- ½ hrnčeka jablčnej výživy alebo najemno nastrúhaného jablka
- ½ hrnčeka trstinového cukru
- ½ lyžičky soli
- 1 a ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ hrnčeka nesladeného mandľového mlieka
- 1 vrchovatý hrnček najemno nastrúhanej mrkvy
- ⅔ hrnčeka bezlepkových ovsených vločiek
- ½ hrnčeka mandľovej múky
- 1 vrchovatý hrnček bezlepkovej múky
- ¼ hrnčeka vlašských orechov
Postup
- Pripravte si vajcia z ľanových semienok. (recept nižšie)
- K vajcu alebo semienkom pridajte roztlačený banán, agáve alebo javorový sirup a olivový olej. Všetko zmiešajte.
- Potom pridajte cukor, sódu, jablčnú výživu alebo jablká, soľ, škoricu a zamiešajte.
- Pridajte mandľové mlieko a zamiešajte.
- Prisypte nastrúhanú mrkvu, premiešajte.
- Nakoniec pridajte vločky, mandľovú múku, bezlepkovú múku a zamiešajte.
- Naplňte formičky na muffiny cestom do ¾ a pečte pri 190 ° C asi 35 minút.
K týmto receptom na muffiny sa priamo nabáda podanie kávy. Mrknite, ako sme ohodnotili kávovary Siemens v našej recenziu .
Mrkvové muffiny so syrom a kukuricou
Už ste niekedy ochutnali muffiny na slaný spôsob? Mrkva je zelenina, ktorá sa skvele popasuje so sladkými aj slanými ingredienciami. Hľadáte tipy na desiaty alebo večere? Tak čo treba vyskúšať tento recept?
Čo budeme potrebovať
- 250 g cukety
- 120 g mrkvy
- 30 g mrazeného hrášku
- 30 g mrazenej kukurice
- 125 g nastrúhaného čedaru
- ½ hrnčeka mlieka
- ¼ hrnčeka bieleho jogurtu gréckeho typu
- ¼ hrnčeka olivového oleja
- 2 vajcia
- 250 g polohrubej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
Postup
- Očistenú cuketu a mrkvu si nastrúhajte, dajte do čistej utierky a vytlačte prebytočnú šťavu do misky alebo inej nádoby (šťavu si nechajte bokom).
- Potom ich nasypte do väčšej misky, zmiešajte s hráškom, kukuricou, syrom, jogurtom, mliekom, olejom a vajcami. Všetko dôkladne premiešajte.
- Múku a prášok do pečiva si zmiešajte bokom, a potom pridajte po častiach do už zmiešaného cesta.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Formu na muffiny si vymažete maslom alebo olejom.
- Naplňte cestom do ¾ a pečte pri 180 °C asi 20-25 minút.
Prebytočnú šťavu z cukety a mrkvy môžete využiť napríklad do zdravého mrkvového smoothie .
Pozrite sa na viac receptov na muffiny na slano .
Mrkva a zdravé oči – je to pravda?
Dlho sa verilo, že konzumácia mrkvy podporuje zdravie očí a zlepšuje váš zrak, najmä v noci.
Hoci je na tom pravda, spojenie medzi mrkvou a zrakom pochádza z mýtu.
Počas druhej svetovej vojny začali piloti britského kráľovského letectva prvýkrát používať radar na zameriavanie a zostreľovanie nepriateľských lietadiel. V snahe udržať túto novú technológiu v tajnosti bola vizuálna presnosť pilotov – najmä v noci – pripisovaná konzumácii mrkvy.
To viedlo k dlhodobej propagandistickej kampani, ktorá propagovala mrkvu pre lepší zrak. Toto prikrášlené spojenie medzi konzumáciou mrkvy a zlepšeným nočným videním pretrváva dodnes.
Avšak, aj keď to nie je úplne tak pravda, mrkva obsahuje určité zlúčeniny, ktoré sú dobré pre vaše oči.
Mrkva je bohatým zdrojom beta karoténu a luteínu, čo sú antioxidanty, ktoré môžu pomôcť predchádzať poškodeniu očí spôsobené voľnými radikálmi.
Vitamín A, ktorý mrkva obsahuje, je potrebný na tvorbu rodopsinu, čo je červenofialový pigment citlivý na svetlo vo vašich očných bunkách, ktorý vám pomáha vidieť v noci.