Báječné recepty na grilovaný vietnamský bôčik (Bun Cha) alebo ázijské dobroty z vašej kuchyne

Máte chuť uvariť si nejakú ázijskú dobrotu?

Čo napríklad vietnamská kuchyňa? Známa je svojou pestrosťou farieb a rôznych chutí.

Máme pre vás tie najlepšie recepty na bun cha na jednom mieste.

Inšpirujte sa!

Bravčový bôčik po vietnamsku

Bun cha je sprudka ogrilované bravčové mäso, ktoré môžete podávať najlepšie vo vývare s rezancami, so samotnými rezancami, listovou zeleninou a bylinkami. Ako prílohu však môžete zvoliť napríklad ryžu.

Ingrediencie

  • 500 g bravčového mäsa (bôčik alebo krkovica)
  • 2 lyžice rybej omáčky
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 1/2 lyžice sójovej omáčky
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 1 ks cibuľa
  • strúčik nasekaného cesnaku
  • lyžice olivového oleja
  • mleté ​​korenie

Ingrediencie na omáčku

  • lyžice trstinového cukru
  • 2-3 lyžíc horúcej vody
  • lyžice ryžového octu
  • trocha koliesok mrkvy
  • lyžice rybej omáčky
  • nasekaný strúčik cesnaku

Ďalšie ingrediencie

  • ryžové rezance
  • čerstvá zelenina

Postup

  • Najprv bôčik zbavte kože a nakrájajte na tenké plátky.
  • V mise zmiešajte všetky ingrediencie v prvom bloku a mäso do nej naložte. Dajte do chladničky aspoň na hodinu oddýchnuť.
  • Medzitým, čo sa mäso marinuje, zmiešajte ingrediencie na omáčku. Cukor by sa mal úplne rozpustiť. Môžete pridať aj najemno nasekanú jarnú cibuľku.
  • Predhrejte si rúru najlepšie na režim grilovania na 220 ° C alebo rozpáľte gril.
  • Uležané mäso rozložte na plech s papierom na pečenie, pričom odoberte cibuľu.
  • Dajte piecť po dobu, kým marináda na mäse skaramelizuje.
  • Medzitým si pripravte ryžu alebo ryžové rezance a trochu čerstvej zeleniny, ktorú máte radi.
  • Po upečení servírujte bôčik s rezancami či ryžou, čerstvou zeleninou a pikantnou omáčkou v mištičke, v ktorej je možné mäso namáčať. Dobrú chuť.
Bravčové mäso grilované v sladkokyslej marináde.
Zdroj: rockinmealss.com

Vyskúšajte aj naše recepty na jarné závitky ! Inšpirácia vietnamskou kuchyňou, ktorú si zamilujete.

Grilovaný bôčik

Vyskúšajte tento recept na grilovaný bôčik buncha napríklad pri grilovačke s rodinou či priateľmi. Skvelé jedlo, na ktorom si všetci pochutnáte.

Ingrediencie

  • 300 g bravčového bôčika
  • ryžové rezance

Ingrediencie na marinádu

  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice rybej omáčky
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 2 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 1 ks nahrubo nakrájané cibule

Ingrediencie na omáčku

  • 1 lyžica krupicového cukru
  • 1 polievková lyžica ryžového octu alebo šťavy z limetky
  • 2-3 lyžice teplej vody
  • 1 lyžica rybej omáčky
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • čerstvá chilli paprička

Postup

  • Najprv nechajte mäso v mrazničke trochu stuhnúť. Potom ho ľahšie nakrájate.
  • Nakrájajte mäso na 3-5 mm široké plátky. Zmiešajte suroviny na marinádu, do ktorej vložíte nakrájané mäso, cibuľu a cesnak.
  • Všetko riadne premiešajte a nechajte v chladničke asi hodinu marinovať.
  • Po odležaní mäsa ho vyberte z marinády, očistite od cibule a cesnaku.
  • Mäso rozložte na mriežku na pečenie, tú položíte cez plech, do ktorého bude odkvapkávať vypečený tuk.
  • Rozpáľte rúru na režim grilovania alebo rozpáľte váš gril. Vložte mäso a grilujte z oboch strán, kým nebude bôčik prepečený a marináda skaramelizovaná.
  • Medzitým si pripravíte zálievku. Vo vlažnej vode rozmiešate cukor, prilejete ocot, rybiu omáčku a nakoniec vmiešate rozdrvený cesnak s nasekanou chilli papričkou.
  • Tiež si pripravte rezance podľa návodu na obale a nakrájajte čerstvú zeleninu podľa vašej chuti – vhodný je listový šalát, mrkva, uhorka, výhonky a koriander.
  • Po upečení bôčik podávajte s rezancami, zeleninou a pikantnou zálievkou.
Zeleninová misa s ryžovými rezancami a grilovaným bravčovým mäsom.
Zdroj: joyousapron.com

Mäsové guličky bun cha

Recept na buncha s masovými guličkami si zamilujete. Klasický vietnamský pokrm Bun Cha , ktorý sa skladá z grilovaných bravčových mäsových guličiek podávaných s čerstvými bylinkami a rezancami.

Ingrediencie na bravčové gule

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 lyžica rybej omáčky
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 1/4 lyžičky mletého korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica tekutého medu
  • 2-3 jarné cibuľky nakrájané najemno
  • 1-2 vetvičky koriandra nasekané nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno

Ingrediencie na omáčku

  • 2 lyžice práškového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 2 lyžice rybej omáčky
  • 4-6 lyžíc vody
  • 1 nasekaný strúčik cesnaku
  • 1 nasekaná chilli paprička (podľa chuti)

Ostatné ingrediencie

  • 300 g ryžových rezancov
  • 1-2 malé mrkvy, nastrúhané najemno
  • šalátová uhorka nakrájaná na tenké tyčinky
  • fazuľové klíčky
  • mäta
  • koriander
  • bazalka

Postup

  • Vo veľkej mise zmiešajte mleté ​​bravčové mäso, rybiu omáčku, cukor, soľ, korenie, med, jarnú cibuľku, koriander a cesnak.
  • Zmes dajte na 30-60 minút do chladničky, aby sa rozvinuli chute a zmes stuhla.
  • Z bravčovej zmesi vytvarujte malé fašírky s veľkosťou golfovej loptičky a potom ich ľahko sploštite.
  • Rozpáľte veľkú panvicu s trochou rastlinného oleja a osmažte fašírky, kým nezozlátnu a neskaramelizujú.
  • Potom v strednej miske rozmiešajte cukor v citrónovej šťave.
  • Pridajte rybiu omáčku, vodu, cesnak a chilli. Miešajte, kým sa nespojí a odstavte asi na 10-15 minút.
  • Rezance pripravte podľa návodu na obale.
  • Na dno misky alebo taniera položte trochu šalátu a zeleniny, na šalát položte hrsť rezancov. Navrch položte niekoľko mäsových guličiek a ozdobte trochou byliniek.
  • Nakoniec všetko pokvapkajte vietnamskou omáčkou a premiešajte.
Mäsové gule s ryžovými rezancami, zeleninou a pikantnou omáčkou.
Zdroj: eatlittlebird.com

Kuracie bun cha

Vyskúšajte aj tento recept na vietnamský bun cha s kuracím mäsom. Pokiaľ chcete odľahčenú verziu, je tento recept tým pravým. Recept je na 2 porcie.

Ingrediencie

  • 300 g mletého kuracieho mäsa
  • 1 menšia šalotka
  • strúčik cesnaku
  • 1 ks limetky
  • chilli pasta (voliteľne)
  • 1 lyžica rybej omáčky
  • koriander
  • mäta
  • 100 g mrkvy na rezančeky
  • 1/2 šalátové uhorky na kolieska
  • 2 lyžičky cukru
  • olej
  • ryžové rezance

Postup

  • Šalotku olúpte a nastrúhajte. Rovnako tak nastrúhajte cesnak. Lístky mäty nasekajte nadrobno. Uhorku nakrájajte na kolieska. Limetku olúpte a odšťavnite.
  • V miske zmiešajte mleté ​​kuracie mäso, šalotku, cesnak, nasekanú mätu, limetkovú kôru a polovicu rybej omáčky. Dochuťte čiernym korením. Túto zmes rozdeľte na 8 rovnakých dielikov, ktoré vyvaľkajte do guličiek a potom rozvaľkajte na placky.
  • Na panvici rozohrejte olej a osmažte kuracie placky dozlatista po dobu asi 2-3 minúty z každej strany.
  • Medzitým v inej mise zmiešajte zvyšok rybej omáčky, limetkovú šťavu, čili cesnakovú pastu a 2 lyžičky cukru. Polovicu zmesi dajte bokom a do druhej polovice zamiešajte mrkvu a uhorku.
  • Vo veľkej mise zalejte rezance vriacou vodou podľa návodu na obale. Potom sceďte a prepláchnite.
  • Koriander nasekajte nahrubo.
  • Do misiek alebo hlbokých tanierov rozdeľte rezance, kuracie placky a zmes šalátu z mrkvy a uhorky. Ozdobte mätou a koriandrom. Podávajte s pripravenou omáčkou v mištičke.
Kuracie mäso s ryžovými rezancami a zeleninou.
Zdroj: myfoodbag.co.nz

Pre milovníkov ázijskej kuchyne sme pripravili parádne recepty na polievku Pho v 6 variantoch!

Tofu bun cha

Skúsiť môžete vegánsku alternatívu bun cha s tofu. Vytvorte si lahodné a zdravé jedlo za 30 minút.

Ingrediencie

  • 1 lyžica arašidového oleja
  • tofu nakrájané na obdĺžniky alebo rezančeky
  • 2 lyžičky sójovej omáčky
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžica kokosového cukru

Ingrediencie na omáčku

  • 1/4 hrnčeka ryžového octu
  • 3 lyžice limetkovej šťavy
  • 3 lyžice kokosového cukru
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • strúčik cesnaku, nastrúhaný
  • 1 až 2 chilli papričky, nakrájané na plátky (voliteľne)
  • lyžice vody

Ostatné ingrediencie

  • balenie ryžových rezancov
  • 2 ks mrkvy
  • 1 veľká paprika (oranžová, žltá alebo červená), nakrájaná na tenké plátky
  • uhorka na plátky
  • arašidy
  • bylinky (mäta, koriander)

Postup

  • Uvarte rezance podľa návodu na obale, prepláchnite studenou vodou a rozdeľte do servírovacích misiek alebo hlbších tanierov.
  • Všetky suroviny na zálievku zmiešajte v malej miske a dajte bokom odležať.
  • Na panvici zohrejte lyžicu arašidového oleja, pridajte kúsky tofu a opekajte dozlatista asi 5-7 minút z oboch strán. Zatiaľ čo sa tofu smaží v miske zmiešajte sójovú omáčku, sezamový olej a cukor.
  • Akonáhle je tofu opečené, nalejte k nemu zmes sójovej omáčky, sezamového oleja a cukru. Nechajte variť asi 1-2 minúty do zhustnutia. Premiešajte, aby sa tofu obalilo omáčkou a skaramelizovalo.
  • Hotové tofu preložte k rezancom do servírovacích tanierov.
  • Nakoniec do misiek pridajte aj na plátky nakrájanú mrkvu, papriku, uhorku, bylinky a arašidy. Každú porciu potom prelejte pripravenou a odležanou omáčkou a podávajte.
Zeleninová zmes s marinovaným tofu a pikantnou zálievkou.
Zdroj: thewanderlustkitchen.com

Kúzlo vietnamskej kuchyne

Vietnamská kuchyňa je považovaná za jednu z najzdravších na svete. Jej kúzlo tkvie nielen v používaní juhoázijských ľahkých surovín, ale hlavne v konzumácii vhodne zvolených kombinácií korenín a čerstvých byliniek, ktoré veľmi uľahčujú trávenie.

Zaujímavou je aj kultúra stolovania. Vietnamskí obyvatelia nemali dlhé roky vo zvyku pri jedle piť, ale moderná doba toto pravidlo trochu zatienila. Niektoré rodiny sa tejto tradície aj naďalej držia a stále dodržiavajú zvyk pri jedle piť len malé množstvo zeleného čaju, ktorý je rozlievaný v drobných keramických kalíškoch.

Táto tradícia súvisí s tým, že pokiaľ pijete malé množstvo tekutín pri jedle, zabraňuje sa tak riedeniu žalúdočných štiav pred jedlom, čo spoločne s bylinkami v pokrmoch napomáha a zrýchľuje trávenie.

Vietnamská gastronómia má aj určitý filozofický základ. Ich gastronómia sa riadi piatimi elementmi, ktoré vychádzajú z Tradičnej Čínskej Medicíny – ostrá (železo), horká (oheň), kyslá (drevo), sladká (krajina), slaná (voda). Niet divu, že sú ich pokrmy skvele vyvážené s vychytanou kombináciou chutí.

Rozdiel medzi Bun Cha a Bun Bo Nam Bo

Najväčší rozdiel medzi týmito dvoma pokrmami je v druhu mäsa, ktoré sa tradične v týchto jedlách používa. Bun cha je vietnamský pokrm, ktorého základ tvorí grilovaný bravčový bôčik . Bôčik=cha, ryžové rezance=bun.

Bún bò Nam Bộ je taktiež z vietnamskej kuchyne, ale základ tvorí hovädzie mäso . Bún=rezance, bò=hovädzie mäso, Nam Bộ=názov bývalej francúzskej kolónie na juhu Vietnamu Kočinčína. Preklad tohto pokrmu by teda mohol byť niečo ako: „Nedlice a hovädzie z južného Vietnamu“.

Zaujali vás naše recepty na bun cha? Potom sa inšpirujte skvelými receptami na vietnamské závitky !

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.