Recepty bez lepku na slané aj sladké pečenie (ide to aj bez múky)

Bezlepkové recepty sú vhodné nielen pre všetkých, ktorí nesmú lepok, ale aj pre tých, ktorí chcú jesť zdravšie.

Bez lepku je možné piecť aj variť z ciroku, quinoy, cíceru, orechov, kokosu, sóje, pohánky, pšeno či ryže.

Variantov, ako v jedle nahradiť múku s lepkom, je veľa.

Poďme sa pozrieť na tipy na bezgluténové pečenie.

Lacný bezlepkový recept na krekry

Stačí nalámať a podávať s vašim obľúbeným dipom. Tieto krekry z quinoy a ciroku sú navyše obohatené o kel. Pokojne si ich pred pečením potrite vajcom, posypte semienkami a využite ako zdravé chrumkanie.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček opraženej múky z quinoy
  • ½ hrnčeka múky z ciroku
  • ½ hrnčeka nutričných kvasníc
  • ½ lyžičky soli
  • ½ hrnčeka nadrobno nasekaného kelu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ⅔ hrnčeka studenej vody

Postup:

  • Rúru si predhrejte na 230 °C.
  • Opražte si múku z quinoy na suchej panvici.
  • Nechajte ju 5 minút schladiť.
  • Pridajte ju do mixéra spolu s múkou z ciroku, kelom, kvasnicami a soľou.
  • Počas mixovania pridajte vodu a mixujte ďalších 30 sekúnd.
  • Z cesta si urobte bochník a nechajte ho pár minút odpočinúť.
  • Cesto si rozdeľte na 4 kusy.
  • Každý kúsok si vyvaľkajte na kúsku papiera na pečenie do tenkej placky.
  • Pečte po dobu 5-6 minút.
  • Potom ešte nechajte dosušiť vo vypnutej rúre.
bezlepkové krekry so kelom
Zdroj: mindovermunch.com

Bezlepková pizza

Máte radi túto taliansku pochúťku a zúfate si, že si ju nemôžete dopriať? Poďte si ju pripraviť vo variante bez lepku. Náplň si už zvolíte podľa vlastných chutí.

Ingrediencie:

  • 1 a ⅔ quinoovej múky
  • 2 lyžičky psyllia v prášku
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli a korenia
  • 1 hrnček teplej vody
  • olivový olej
  • strúčik cesnaku
  • suroviny na vrch pizze podľa ľubovôle

Postup:

  • Rúru si predhrejte na 205 °C.
  • Zmiešajte si suché ingrediencie, potom prilievajte vodu a vytvarujte jemne lepivé cesto.
  • Cesto dajte na olejom vymastený plech a vlhkými rukami ho rozotrite do tenka.
  • Ozdobte ju podľa vlastnej fantázie a chutí.
  • Pečte asi 20 minút.
  • Nakoniec potrite olivovým olejom zmiešaným s prelisovaným cesnakom.
pizza z quinoy
Zdroj: cleavercooking.com

Tip: Neviete, ako si pizzu dozdobiť? Pozrite sa na naše tipy na najlepšie náplne do pizze .

Bezlepkové tortilly

Ďalším tipom na bezlepkové recepty sú aj tieto tortilly. Môžete si ich naplniť všetkým, čo máte radi. Dobrú chuť!

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky quinoovej múky
  • 1 hrnček cícerovej múky
  • 1 lyžička psyllia v prášku
  • štipka soli
  • 1 hrnček vody

Postup:

  • Všetky ingrediencie si zmiešajte a vytvorte hutné cesto.
  • Rozdeľte ho na 10-12 rovnakých kúskov.
  • Každý kúsok si rozvaľkajte na tenkú placku medzi dvoma listami papiera na pečenie.
  • Zložte jednu stranu papiera a dajte upiecť na rozohriatu suchú panvicu.
  • Potom zložte druhú stranu papiera a upečte aj z druhej strany.
tortilly s múkou z quinoy a cíceru
Zdroj: bodyhealthmagazine.com

Videorecept na pozeranie je tu:

HOW TO USE QUINOA FLOUR ‣‣ 3 gluten-free recipes

Bezlepkový chlieb z prosa a tapioky

Nie je nad lahodný kúsok čerstvého chleba. Pripravte si ho doma podľa vlastných predstáv. Pokojne ho obohaťte semienkami. Podávajte napríklad so svojou obľúbenou nátierkou.

Ingrediencie:

  • ¾ hrnčeka teplej vody
  • 1 balíček instantného droždia
  • 1 a ½ hrnčeka múky z prosa
  • 1 hrnček tapiokového škrobu
  • 2 lyžice cukru
  • 2 lyžice xantánovej gumy
  • 1 lyžička soli
  • ½ prášku do pečiva
  • 3 veľké vajcia (rozšľahané)
  • 2 lyžice olivového alebo iného rastlinného oleja
  • 1 lyžička jablčného octu

Postup:

  • Zmiešajte si droždie s vodou a nechajte 5 minút odstáť.
  • Do mixéra si vsypte múku z prosa, škrob, cukor, gumu, soľ, prášok do pečiva a rozmixujte.
  • Potom zmes vsypte do robota, pridajte vodu s droždím, vajcia, olej, ocot a všetko dôkladne prehnetajte.
  • Bochník si dajte do pekáča (potretého olejom) o veľkosti asi 20x10x10 cm.
  • Prikryte potravinárskou fóliou a nechajte ho vykysnúť do dvojnásobnej veľkosti.
  • Rúru si predhrejte na 180 °C.
  • Dajte piecť na zhruba 45 minút.
chlieb bez lepku
Zdroj: kingarthurflour.com

Sladké čučoriedkové muffiny bez lepku

Bezlepkové recepty na sladko… Mandľová múka zvládne urobiť rovnakú prácu ako tá pšeničná.

Ingrediencie:

Suché:

  • 2 hrnčeky mandľovej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli

Vlhké:

  • 3 veľké vajcia
  • ⅔ hrnčeka javorového sirupu
  • ¼ hrnčeka rastlinného oleja

Na náplň:

  • 1 hrnček čerstvých alebo mrazených čučoriedok
  • citrónová kôra
  • 3 lyžice mandľových plátkov

Postup:

  • Rúru si predhrejte na 165 °C.
  • Zmiešajte si suché ingrediencie.
  • V druhej mise si zmiešajte tekuté ingrediencie, tie potom primiešajte k tým suchým.
  • Pridajte čučoriedky a citrónovú kôru.
  • Nalejte do vymastených formičiek na muffiny.
  • Posypte mandľami a dajte piecť na 30-35 minút.
Bezlepkové muffiny s čučoriedkami
Zdroj: driscolls.com

K sladkým dezertom sa hodí aj šálka skvelej kávy pripravenej napríklad v kávovare DeLonghi . Mrknite na našu recenziu.

Bezlepkové recepty sú skvelou voľbou aj pre tých najmenších. Môžeme im tak dopriať zdravšie maškrtenie.

Kúsok pečiva je možné nahradiť aj kusom zeleniny, napríklad baklažánu, cukety, uhorky.

Inšpirujte sa našimi ďalšími sladkými receptami bez využitia múky alebo si upečte cukrovinky bez lepku nielen na Vianoce .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.