5 božských receptov na koláč s rebarborou. Zdravý, kysnutý aj s tvarohom

Sezóna Revne Kaderavé, známej tiež ako rebarbora, je krátka a síce od mája do júna.

Vy si môžete z tejto rastliny, veľmi bohatej na vitamíny, pripraviť výborný koláč.

Práve rebarbora je bohatá na vitamín B, horčík, železo, draslík a taktiež je prospešná v boji s obezitou, pretože na seba viaže tuk!

Poďme si predstaviť recepty na božský a krehký rebarborový koláč.

Zdravý rebarborový koláč s mandľami

Vyskúšajte si upiecť ľahký a pritom veľmi zdravý vegánsky rebarborový koláč s mandľovou a špaldovou múkou, javorovým sirupom a pistáciami.

Ingrediencie

  • 1 šálka špaldovej múky
  • 1/2 šálky mandľovej múky
  • 1/2 ČL morskej soli
  • 3 PL kokosového oleja
  • 2 PL javorového sirupu alebo medu
  • 2 PL sójového mlieka

Ingrediencie na náplň

  • 3 stopky rebarbory, umyté a nakrájané na malé kúsky
  • 3 PL javorového sirupu alebo medu
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • Hrsť malín
  • 1/4 šálky nasekaných pistácií alebo mandlí nakrájaných na plátky

Postup

  • Vyložte si plech papierom na pečenie alebo vysypte múkou.
  • Vo veľkej miske zmiešajte špaldovú múku, mandľovú múku, soľ a všetko riadne premiešajte.
  • Pridajte kokosový olej a premiešajte prsty, kým zmes nebude pripomínať strúhanku.
  • Pridajte javorový sirup, mlieko a miešajte, kým sa cesto nespojí.
  • Cestom vytvorte na plechu rovnomernú vrstvu natlačte ho až k okrajom.
  • Niekoľkokrát cesto popichajte vidličkou a vložte ho aspoň na 30 minút do chladničky.
  • Zatiaľ čo sa koláč chladí, predhrejte rúru na 180 ° C a potom pečte po dobu desiatich minút.
  • Zatiaľ čo sa cesto chladí, pripravte si náplň.
  • Zmiešate rebarboru, javorový sirup, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt.
  • Naneste náplň na cesto a pečte ďalších 30-35 minút, alebo kým rebarbora nezmäkne a okraje koláča nebudú zlatisté.
  • Hotový koláč posypte malinami a zmesou orechov.
Koláč s rebarborou a mandľami
Zdroj: occasionallyeggs.com

Kysnutý rebarborový koláč s posýpkou

Ak máte radi vláčne a nadýchané múčniky, tak si vyskúšajte kysnutú variantu tohto lahodného koláča s rebarborou.

Ingrediencie

  • 4 žĺtky
  • 150g cukru
  • 20g droždia
  • 1 šálka vlažného mlieka
  • 470g hladkej múky
  • Kôra z 1 citróna
  • 65g rozpusteného masla
  • 500g rebarbory

Ingrediencie na posýpku

  • 180g hladkej múky
  • 100g cukru
  • 125g rozpusteného masla

Postup

  • Vyložte plech papierom na pečenie alebo ho vysypte múkou.
  • Vo veľkej miske zmiešajte žĺtky s cukrom.
  • V inej miske zmiešajte droždie s cukrom, zalejte vlažným mliekom a nechajte vzísť kvások.
  • Zmes s kváskom pridajte do žĺtkovej zmesi.
  • Pridajte múku, citrónovú kôru, rozpustené maslo a všetko riadne zmiešajte.
  • Cesto nechajte kysnúť po dobu jednej hodiny alebo kým sa nezdvojnásobí svoju veľkosť.
  • Zarovnajte ho, preneste na plech a nechajte kysnúť ďalších 30 minút.
  • Pripravte si posýpku zmiešaním všetkých ingrediencií.
  • Potom navrch rozprestrite nakrájanú rebarboru a posypte posýpkou.
  • Pečte 25-35 minút na 180 ° C alebo dozlatista.
Koláč s rebarborou a posýpkou
Zdroj: theviewfromgreatisland.com

Tvarohový koláč s rebarborou

Tento recept určite prekvapí vaše okolie, pretože vám vznikne koláč tak trochu naruby. Vďaka tvarohovému cestu sa bude rozpadať na jazyku.

Ingrediencie

  • 4 stopky olúpané a nakrájané rebarbory
  • 3 vajcia
  • 1 šálka cukru
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 250g plnotučného tvarohu (môžete použiť polotučný alebo bez tuku)
  • 1/4 šálky špaldovej múky alebo hladkej pšeničnej
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 šálky nasekaných orechov

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Na dno vymastenej formy/plechu rozložte nakrájanú rebarboru.
  • V mise vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte vanilkový extrakt a tvaroh.
  • V ďalšej mise zmiešajte múku so soľou a práškom do pečiva, potom vmiešajte do vaječnej zmesi.
  • Vzniknuté cesto nalejte na rozloženú rebarboru.
  • Nakoniec posypte nasekanými orechmi a pečte 40-45 minút, alebo kým sa cesto nelepí na špajli.
Koláč poliaty prelivom z ovocia
Zdroj: applecrumbles.com

Ste milovník pokrmov z rebarbory? Vyskúšajte niektorý z 3 jednoduchých receptov s rebarborou.

Francúzsky rebarborový koláč s jahodami

Podľa chuti môžete v tomto recepte pridať naviac iné ovocie, napr. jablká.

Ingrediencie na cesto

  • 2,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1,5 lyžičky morskej soli
  • 1/2 hrnčeka studeného masla, nakrájaného na kocky
  • 3/4 hrnčeka studenej vody

Ingrediencie na náplň

  • 3-4 stopky olúpané a nakrájané rebarbory
  • 300g nakrájaných jahôd
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 vaječný žĺtok rozšľahaný a zmiešaný s 1 čajovou lyžičkou vody na potretie

Postup

  • Zmiešajte múku a soľ, pridajte nakrájané maslo a miešajte, kým nevzniknú hrudky.
  • Pridajte do zmesi 1/2 šálky studenej vody a zapracujte.
  • Pridávajte zostávajúcu vodu po 1 polievkovej lyžici, kým cesto nezačne tvoriť guľu.
  • Cesto rozdeľte na pol, vytvarujte do gulí a zabaľte do fólie, aby chladli v chladničke po dobu minimálne 1 hodiny.
  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Zmiešajte ingrediencie na náplň a dajte bokom. (okrem vajcia s vodou)
  • Na pomúčenej ploche rozváľte 1 guľu na cestá na 30 cm plát.
  • Potom cestom vyplňte koláčovú formu/plech.
  • Orežte prebytočné cesto a ponechajte aspoň 10cm previs.
  • Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkajte druhú guľu na 30cm plát.
  • Rebarborovú náplň rozložte na cestom vyplnenú koláčovú formu.
  • Navrch potom rozložte druhý vyvaľkaný plát a zahnite kraje.
  • Vytvorte vetracie otvory nožom alebo prepichnutie vidličkou.
  • Potrite vajíčkom s vodou.
  • Koláč v rúre radšej položte na plech, aby ste predišli jeho vybublaniu do priestoru rúry.
  • Pečte 20 minút pri 200°C, potom nižte teplotu v rúre na 180°C a pečte ďalšiu 1 hodinu.
Jahodovo-rebarborový koláč
Zdroj: toriavey.com

Skvelú kávu k týmto rebarborovým koláčom si môžete pripraviť v jednom nami hodnotených pákových kávovaroch . Páčil by sa vám niektorý z nich?

Koláč s pudingom a rebarborou

Prečo nevyskúšať neobyčajný variant tohto koláča s pridaním vanilkového pudingu?

Ingrediencie na cesto

  • 250g polohrubej múky
  • 50g trstinového cukru
  • 80g masla, zmäknutého
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 1 väčšie vajcia

Ingrediencie na náplň

  • 1/2 vanilkového pudingu
  • 1 PL bieleho (gréckeho) jogurtu
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 1 PL zmäknutého masla
  • 450g nakrájané rebarbory
  • Hrsť cukru na osladenie rebarbory

Postup

  • V mise zmiešajte nakrájanú a olúpanú rebarboru s trochou cukru a dajte bokom.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na cesto a rozložte ho do múkou vysypanej koláčovej formy.
  • Cesto utlačte do tenkej vrstvy, ktorá je na okrajoch vyššia, asi 2 cm.
  • V jogurte rozmiešajte puding, pridajte cukor, vodu a pomaly priveďte do varu.
  • Do hotového pudingu primiešajte vajcia a lyžicu masla.
  • Pudingovú zmes nalejte na pripravené cesto, zasypte rebarborou a pečte na cca 40 minút.
Pudingový koláč s rebarborou
Zdroj: bluebowlrecipes.com

Nepáči sa vám žiadny z receptov? Inšpirujte sa týmito receptami na múčniky z rebarbory ​​a určite si vyberiete.

Rastlina dvoch tvárí

Rebarbora je rastlina veľmi zdravá, ale aj nebezpečná zároveň.

Preto je dôležité ju správne pripraviť. Rebarbora obsahuje kyselinu šťaveľovú, s ktorou sa musí správne zaobchádzať. Vďaka práve správnemu zaobchádzaniu dokáže naše telo využiť obsiahnuté zdraviu prospešné látky v rebarbore.

Práve vďaka kyseline šťaveľovej by rebarboru nemali konzumovať ľudia trpiaci reumatizmom, obličkovými kameňmi alebo. Rebarboru by už určite nemali jesť ľudia s problémami s obličkami, žalúdočnými kyselinami alebo močovým mechúrom. Dávať by ste si mali pozor pri podávaní deťom, dojčiacim alebo tehotným ženám.

Je známe, že by sa rebarbora mala žať len počas jej sezóny – od mája do júna. Mimo sezónu sa stáva viac nebezpečnou.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.