Mysleli ste si, že hlavným jedlom japonskej kuchyne je sushi?
Nie je tomu tak. Preto vám prinášame recepty na ramien, silnú a bohatú polievku, ktorá patrí k tradičným jedlám Japonska.
Čo do tohto jedla patrí?
Variantov existuje mnoho, ale základom je poctivý vývar, mäso, pikantné dochucovadlá a veľa zeleniny.
Pokiaľ chcete vyskúšať recept z druhej strany sveta, inšpirujte sa našimi tipmi.
Kuracie ramien
Plná misa voňavej horúcej polievky z ázijskej kuchyne nemusí byť nutne žrútom času ani peňazí. Jednoduchý ramien z kuracieho mäsa pripravíte ľahko aj bez predchádzajúcich skúseností s varením japonského jedla.
Ingrediencie:
Na vývar:
- 2 lyžice sezamového oleja
- 4 jarné cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 menšia mrkva
- 100 g húb (šampiňóny, shiitake)
- 200 g čínskej kapusty, čerstvého špenátu, kučeravého kelu alebo podobných typov šalátu
- kúsok čerstvého zázvoru (zhruba 8 cm)
- 1,5 l kuracieho vývaru (ideálna je domáca)
- 1 lyžica trstinového cukru
- soľ
Na polievku:
- 4 väčšie vajcia
- 500 g ramien rezancov (predvarené alebo 300 g suchých)
- 2 kuracie prsia
Na dochutenie:
- sójová omáčka
- sriracha alebo iná ázijská pálivá omáčka
- hrsť čerstvého koriandra
- limetka
- chilli papričky (voliteľné podľa chuti)
Postup:
Vývar:
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na strednom ohni.
- Pridajte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, na kolieska nakrájanú mrkvu, huby a kapustu. Restujte po dobu 3 minút alebo kým zelenina trochu nezmäkne.
- Pridajte nastrúhaný zázvor a cukor. Restujte ďalších 30 sekúnd.
- Nakoniec pridajte kurací vývar a priveďte do varu. Varte po dobu 10 minút.
- Dosoľte podľa chuti.
Náplň polievky:
- Zatiaľ čo sa vývar varí, uvarte vajcia natvrdo, ideálne po dobu 7 minút, aby bol žĺtok trochu mäkší. Uvarené vajcia dajte do studenej vody, aby sa dobre lúpala a dajte bokom.
- Uvarte rezance podľa návodu na obale výrobku.
- Uvarte kuracie mäso v slanej vode, po uvarení ho nakrájajte na plátky.
Servírovanie:
- Rozdeľte rezance do veľkých misiek (4 porcie).
- Nalejte vývar so zeleninou a pridajte vajcia nakrájané napoly a kuracie mäso.
- Posypte každú misku koriandrom a chilli papričkami a pokvapkajte limetkou. Omáčky servírujte zvlášť, nech si každý dochutí polievku podľa seba.
Rameň z bravčového mäsa
Tradičnú japonskú polievku je možné pripraviť z rôznych druhov mäsa, tentoraz sa jedná o recept s mletým bravčovým. V tejto variante je použitá menej známa, ale dnes už bežne dostupná zelenina – čínska kapusta. Pokiaľ ju nezoženiete, použite namiesto nej aspoň čínsku kapustu.
Ingrediencie:
- 30 g sušených húb (shiitake alebo šampiňóny)
- 400 g sušených ramien rezancov
- 2 menšie kôry
- 1 lyžica sezamového oleja
- 500 g mletého bravčového mäsa
- ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 4 jarné cibuľky nakrájané pozdĺžne na tenké plátky
- 3 lyžice bielej alebo žltej miso pasty
- 2 litre domáceho kuracieho vývaru
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky srirachi
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 cuketa
- 4 väčšie vajcia
- 1 hrsť nahrubo nasekané bazalky
- soľ
Postup:
- Vložte sušené huby do misky a podlejte horúcou vodou. Nechajte ich odmáčať, kým nebudú potrebné.
- Do hrnca nalejte kurací vývar a priveďte do varu.
- Vo vývare podľa návodu na obale uvarte ramien rezance a počas poslednej minúty ich varenia pridajte napoly prekrojené kapusty. Po uvarení rezance aj kapustu vyberte a prepláchnite v studenej vode.
- Zohrejte sezamový olej v hrnci, pridajte bravčové mäso, ¾ lyžičky soli a ½ korenia. Za stáleho miešania restujte po dobu 3 minút.
- Pridajte polovicu pokrájaných jarných cibuliek a ďalej restujte ďalšie 3 minúty.
- Pridajte miso a miešajte ďalších 30 sekúnd.
- Prilejte vývar z kapusty, sójovou omáčky a 2 lyžičky srirachy.
- Sceďte huby a primiešajte ich do hrnca. Zakryte a priveďte do varu.
- Potom odkryte pokrievku a varte ešte 5 minút. Podľa chuti môžete polievku ešte dochutiť.
- Zatiaľ čo sa bude variť polievka, uvarte vajcia natvrdo a postrúhajte mrkvu a cuketu pozdĺžne na tenké rezančeky.
- Do pripravených misiek rozdeľte rezance, kapustu, mrkvu a cuketu.
- Potom rovnomerne rozlejte polievku, navrch dajte rozkrojené vajcia, bazalku a zvyšok jarnej cibuľky.
- Podľa chuti môžete pokvapkať sezamovým olejom a srirachou.
Krémová miso polievka
Táto krémová, vegetariánska miso variant príde vhod vždy, keď budete mať chuť na rýchly a zdravý obed alebo večeru. Polievka má príjemnú krémovú konzistenciu, je ľahko pikantná a dochutená špeciálnymi ázijskými dochucovadlami, ktoré dnes už bežne zoženiete v obchodoch. Nenájdete v nej žiadne mäso, ale to vôbec nie je na škodu.
Ingrediencie:
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 60 ml sójovej omáčky
- 2 lyžice ryžového octu
- 60 g sezamovej pasty tahini
- 3 lyžice biele miso pasty
- 50 g sušených húb
- 600 g čerstvých húb (shiitake alebo šampiňóny)
- 400 g čínskej kapusty alebo baby špenátu
- kúsok čerstvého zázvoru (zhruba 7-8 cm)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 menšie šalotky
- 2 balíčky ramien rezancov (po 200 g)
- 4 lyžice olivového oleja
- ½ lyžičky chilli vločiek
- 2 lyžice sezamového semienka
- 2 hrsti čerstvého koriandra
- 4-6 vajec
- 1 mrkva
- 2 jarné cibuľky
- soľ
Postup:
- Vo veľkom hrnci na polievku zmiešajte vývar, sójovú omáčku, ocot, tahini a miso. Pridajte sušené huby, nastrúhaný zázvor a pretlačený cesnak. Postavte na sporák na stredný oheň a nechajte variť.
- Potom znížte teplotu a varte 20 minút, kým nebude vývar voňavý.
- Vyberte huby a opäť zvýšte teplotu varenia. Primiešajte rezance, nasekanú čínsku kapustu a koriander a varte 5 minút alebo kým nebudú rezance mäkké.
- Medzitým si pripravte čerstvé huby. Predhrejte rúru na 220 °C. Plech na pečenie s papierom na pečenie potrite olivovým olejom.
- Vložte nadrobno nakrájanú šalotku, huby, sezamové semienka, čili vločky a štipku soli. Preneste do rúry a pečte 15 minút / v polovici pečenia premiešajte), kým nebudú huby dozlatista.
- Medzitým uvarte vajcia natvrdo.
- Pripravte si misky. Vložte uvarené rezance s kapustou, pridajte opečené huby, na drobno nakrájané rezančeky mrkvy a jarné cibuľky.
- Zalejte základ vývarom a do každej misky pridajte jedno uvarené vajce rozkrojené napoly.
- Navrch posypte čerstvým koriandrom.
Objavte podobné tipy
Hovädzie ramien so sladkým zemiakom
Rameň s hovädzím mäsom je veľmi obľúbeným variantom tejto japonskej špeciality. Jemné hovädzie plátky a silný vývar s čerstvou zeleninou fungujú skvele a je na každom, ako veľmi pikantnú si polievku pripraví. Na ozdobu sa hodí aj citrónová tráva alebo rôzne druhy klíčkov.
Ingrediencie:
- 4 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica jemne nasekaného čerstvého zázvoru
- ¼ lyžičky chilli vločiek
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 500 ml vody
- 1 sladký zemiakov (batata)
- 1 polievková lyžica rybej omáčky
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 225 g ramien rezancov
- 250 g hovädzie sviečkové
- fazuľové klíčky
- čerstvý koriander
- limetka
- soľ
- korenie
Postup:
- Na olivovom oleji speňte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku (bielu časť), cesnak a zázvor spoločne s chilli vločkami.
- Pridajte vývar, vodu, na drobnejšie kúsky pokrájaný sladký zemiak, rybiu omáčku a sójovú omáčku.
- Priveďte do varu a varte 10 minút alebo pokiaľ nebude batata sladká.
- Do vývaru pridajte rezance a varte 3 minúty alebo kým nebudú mäkké.
- Medzitým na panvici na vyššom ohni sprudka orestujte mäso z oboch strán, dochuťte soľou a korením.
- Nechajte 5 minút odpočinúť a potom nakrájajte sviečkovú na plátky.
- Polievku nalejte do misiek, pridajte mäso a dozdobte fazuľovými klíčkami, zelenými časťami jarnej cibuľky a koriandrom. Pokvapkajte limetkou.
TIP: Máte radi silnú chuť hovädzieho vývaru? Pozrite sa na naše inšpiratívne recepty na hovädzí vývar.
Japonská polievka s krevetami
Ako premeniť chuť silného zeleninového vývaru na polievku s chuťou morských plodov? Zverte ju do rúk krevetám. Krevety s kyslosťou limetky, troškou štipľavej srirachi a hromadou čerstvej zeleniny chutia naozaj skvele.
Ingrediencie:
Na polievku:
- 250 g čerstvých kreviet (môžu byť aj mrazené)
- 1 lyžica sezamového oleja
- 3 lyžice čerstvo pokrájané šalotky
- 120-180 g portobello šampiňónov
- 1 liter kvalitného zeleninového vývaru
- 120 g ramien rezancov
- ½ lyžičky sójovej omáčky
- 2 lyžice srirachy
- 2-3 lyžice nadrobno pokrájané čerstvé jarné cibuľky
- 1 limetka
- soľ
Na ozdobu (podľa výberu):
- sezamové semienka
- čili vločky
- sriracha
- jalapeño papričky (pokrájané na kolieska)
- čerstvý špenát
- kapusta
- varené vajcia
Postup:
- Ak používate mrazené krevety, rozmrazte ich. Môžete použiť aj s chvostom, táto krusta dodá vývaru skvelú chuť morských plodov.
- Na strednom ohni rozohrejte olej a orestujte na ňom šalotku a šampiňóny nakrájané na plátky.
- Dajte šampiňóny s šalotkou stranou a do hrnca nalejte vývar. Priveďte ho do varu a uvarte v ňom rezance podľa pokynov. Krátko pred uvarením rezancov pridajte do vývaru sójovú omáčku, srirachu a krevety.
- Vmiešajte šťavu z polovice limetky a dochuťte podľa potreby.
- Vývar aj s rezancami rozlejte do misiek.
- Ozdobte polievku štvrtkami limetky, zelenou cibuľkou, sezamovými semienkami a ďalšími ozdobami podľa chuti.
Prečo je táto polievka taká tradičná?
Ak by ste niekedy pátrali po skutočne tradičnom japonskom jedle, bude to ramien. Silný vývar s mäsom, pikantným korením a kopou zeleniny dnes patrí medzi základ japonskej kuchyne a narazíte tam naň na každom rohu.
Tradícia však nesiaha príliš ďaleko. Polievka sa začala variť zhruba pred sto rokmi, jej pôvod je dokonca podľa niektorých prameňov v Číne. Odtiaľ ju do Japonska priviedli obchodníci a tradícia je dnes v Japonsku natoľko silná, že má ramien dokonca svoje múzeum v Yokohame.
Existuje mnoho verzií a skôr ako polievka je ramien vnímaný ako hlavné jedlo. Recepty sa delia z generácie na generáciu, ale v základe ide o silný vývar s rôznymi druhmi mäsa, čerstvou zeleninou, vajcami a rezancami.
Práve rezance môžu byť hlavným rozlíšením, podľa ktorého sa toto jedlo delí – ramien udón a ramien soba. Rezance udon sú širšie biele cestoviny z pšenice, zatiaľ čo rezance soba sú tenké, tmavšie a vyrobené bývajú z pohánky alebo raže. Čo sa týka našich receptov, je len na vás, aké z nich do vývaru použijete.
Často aj v súvislosti s receptami na túto ázijskú špecialitu narazíte na pojem miso. Ide o jednu z obľúbených ingrediencií. Miso je špeciálna pasta zo sóje, ktorá sa vytvára z uvarených sójových bôbov zmiešaných s morskou soľou a kultúrou z huby kódži. To všetko sa necháva niekoľko mesiacov kvasiť, mnohokrát aj niekoľko rokov.
Japonský pokrm sa tradične jej paličkami, ale ako si ho vychutnáte vy, necháme už na vás.