5 jedinečných receptov na japonskú polievku ramien, ktorá z vás urobí majstra ázijskej kuchyne

Mysleli ste si, že hlavným jedlom japonskej kuchyne je sushi?

Nie je tomu tak. Preto vám prinášame recepty na ramien, silnú a bohatú polievku, ktorá patrí k tradičným jedlám Japonska.

Čo do tohto jedla patrí?

Variantov existuje mnoho, ale základom je poctivý vývar, mäso, pikantné dochucovadlá a veľa zeleniny.

Pokiaľ chcete vyskúšať recept z druhej strany sveta, inšpirujte sa našimi tipmi.

Kuracie ramien

Plná misa voňavej horúcej polievky z ázijskej kuchyne nemusí byť nutne žrútom času ani peňazí. Jednoduchý ramien z kuracieho mäsa pripravíte ľahko aj bez predchádzajúcich skúseností s varením japonského jedla.

Ingrediencie:

Na vývar:

  • 2 lyžice sezamového oleja
  • 4 jarné cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menšia mrkva
  • 100 g húb (šampiňóny, shiitake)
  • 200 g čínskej kapusty, čerstvého špenátu, kučeravého kelu alebo podobných typov šalátu
  • kúsok čerstvého zázvoru (zhruba 8 cm)
  • 1,5 l kuracieho vývaru (ideálna je domáca)
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • soľ

Na polievku:

  • 4 väčšie vajcia
  • 500 g ramien rezancov (predvarené alebo 300 g suchých)
  • 2 kuracie prsia

Na dochutenie:

  • sójová omáčka
  • sriracha alebo iná ázijská pálivá omáčka
  • hrsť čerstvého koriandra
  • limetka
  • chilli papričky (voliteľné podľa chuti)

Postup:

Vývar:

  • Vo veľkej panvici rozohrejte olej na strednom ohni.
  • Pridajte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, na kolieska nakrájanú mrkvu, huby a kapustu. Restujte po dobu 3 minút alebo kým zelenina trochu nezmäkne.
  • Pridajte nastrúhaný zázvor a cukor. Restujte ďalších 30 sekúnd.
  • Nakoniec pridajte kurací vývar a priveďte do varu. Varte po dobu 10 minút.
  • Dosoľte podľa chuti.

Náplň polievky:

  • Zatiaľ čo sa vývar varí, uvarte vajcia natvrdo, ideálne po dobu 7 minút, aby bol žĺtok trochu mäkší. Uvarené vajcia dajte do studenej vody, aby sa dobre lúpala a dajte bokom.
  • Uvarte rezance podľa návodu na obale výrobku.
  • Uvarte kuracie mäso v slanej vode, po uvarení ho nakrájajte na plátky.

Servírovanie:

  • Rozdeľte rezance do veľkých misiek (4 porcie).
  • Nalejte vývar so zeleninou a pridajte vajcia nakrájané napoly a kuracie mäso.
  • Posypte každú misku koriandrom a chilli papričkami a pokvapkajte limetkou. Omáčky servírujte zvlášť, nech si každý dochutí polievku podľa seba.
Kuracia polievka ramien s vajcom
killingthyme.net

Rameň z bravčového mäsa

Tradičnú japonskú polievku je možné pripraviť z rôznych druhov mäsa, tentoraz sa jedná o recept s mletým bravčovým. V tejto variante je použitá menej známa, ale dnes už bežne dostupná zelenina – čínska kapusta. Pokiaľ ju nezoženiete, použite namiesto nej aspoň čínsku kapustu.

Ingrediencie:

  • 30 g sušených húb (shiitake alebo šampiňóny)
  • 400 g sušených ramien rezancov
  • 2 menšie kôry
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 4 jarné cibuľky nakrájané pozdĺžne na tenké plátky
  • 3 lyžice bielej alebo žltej miso pasty
  • 2 litre domáceho kuracieho vývaru
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžičky srirachi
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 cuketa
  • 4 väčšie vajcia
  • 1 hrsť nahrubo nasekané bazalky
  • soľ

Postup:

  • Vložte sušené huby do misky a podlejte horúcou vodou. Nechajte ich odmáčať, kým nebudú potrebné.
  • Do hrnca nalejte kurací vývar a priveďte do varu.
  • Vo vývare podľa návodu na obale uvarte ramien rezance a počas poslednej minúty ich varenia pridajte napoly prekrojené kapusty. Po uvarení rezance aj kapustu vyberte a prepláchnite v studenej vode.
  • Zohrejte sezamový olej v hrnci, pridajte bravčové mäso, ¾ lyžičky soli a ½ korenia. Za stáleho miešania restujte po dobu 3 minút.
  • Pridajte polovicu pokrájaných jarných cibuliek a ďalej restujte ďalšie 3 minúty.
  • Pridajte miso a miešajte ďalších 30 sekúnd.
  • Prilejte vývar z kapusty, sójovou omáčky a 2 lyžičky srirachy.
  • Sceďte huby a primiešajte ich do hrnca. Zakryte a priveďte do varu.
  • Potom odkryte pokrievku a varte ešte 5 minút. Podľa chuti môžete polievku ešte dochutiť.
  • Zatiaľ čo sa bude variť polievka, uvarte vajcia natvrdo a postrúhajte mrkvu a cuketu pozdĺžne na tenké rezančeky.
  • Do pripravených misiek rozdeľte rezance, kapustu, mrkvu a cuketu.
  • Potom rovnomerne rozlejte polievku, navrch dajte rozkrojené vajcia, bazalku a zvyšok jarnej cibuľky.
  • Podľa chuti môžete pokvapkať sezamovým olejom a srirachou.
Rameň z bravčového mäsa
macheesmo.com

Krémová miso polievka

Táto krémová, vegetariánska miso variant príde vhod vždy, keď budete mať chuť na rýchly a zdravý obed alebo večeru. Polievka má príjemnú krémovú konzistenciu, je ľahko pikantná a dochutená špeciálnymi ázijskými dochucovadlami, ktoré dnes už bežne zoženiete v obchodoch. Nenájdete v nej žiadne mäso, ale to vôbec nie je na škodu.

Ingrediencie:

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 60 ml sójovej omáčky
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 60 g sezamovej pasty tahini
  • 3 lyžice biele miso pasty
  • 50 g sušených húb
  • 600 g čerstvých húb (shiitake alebo šampiňóny)
  • 400 g čínskej kapusty alebo baby špenátu
  • kúsok čerstvého zázvoru (zhruba 7-8 cm)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 menšie šalotky
  • 2 balíčky ramien rezancov (po 200 g)
  • 4 lyžice olivového oleja
  • ½ lyžičky chilli vločiek
  • 2 lyžice sezamového semienka
  • 2 hrsti čerstvého koriandra
  • 4-6 vajec
  • 1 mrkva
  • 2 jarné cibuľky
  • soľ

Postup:

  • Vo veľkom hrnci na polievku zmiešajte vývar, sójovú omáčku, ocot, tahini a miso. Pridajte sušené huby, nastrúhaný zázvor a pretlačený cesnak. Postavte na sporák na stredný oheň a nechajte variť.
  • Potom znížte teplotu a varte 20 minút, kým nebude vývar voňavý.
  • Vyberte huby a opäť zvýšte teplotu varenia. Primiešajte rezance, nasekanú čínsku kapustu a koriander a varte 5 minút alebo kým nebudú rezance mäkké.
  • Medzitým si pripravte čerstvé huby. Predhrejte rúru na 220 °C. Plech na pečenie s papierom na pečenie potrite olivovým olejom.
  • Vložte nadrobno nakrájanú šalotku, huby, sezamové semienka, čili vločky a štipku soli. Preneste do rúry a pečte 15 minút / v polovici pečenia premiešajte), kým nebudú huby dozlatista.
  • Medzitým uvarte vajcia natvrdo.
  • Pripravte si misky. Vložte uvarené rezance s kapustou, pridajte opečené huby, na drobno nakrájané rezančeky mrkvy a jarné cibuľky.
  • Zalejte základ vývarom a do každej misky pridajte jedno uvarené vajce rozkrojené napoly.
  • Navrch posypte čerstvým koriandrom.
Vegetariánsky ramien s miso
mikesmightygood.com

Hovädzie ramien so sladkým zemiakom

Rameň s hovädzím mäsom je veľmi obľúbeným variantom tejto japonskej špeciality. Jemné hovädzie plátky a silný vývar s čerstvou zeleninou fungujú skvele a je na každom, ako veľmi pikantnú si polievku pripraví. Na ozdobu sa hodí aj citrónová tráva alebo rôzne druhy klíčkov.

Ingrediencie:

  • 4 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica jemne nasekaného čerstvého zázvoru
  • ¼ lyžičky chilli vločiek
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 500 ml vody
  • 1 sladký zemiakov (batata)
  • 1 polievková lyžica rybej omáčky
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • 225 g ramien rezancov
  • 250 g hovädzie sviečkové
  • fazuľové klíčky
  • čerstvý koriander
  • limetka
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Na olivovom oleji speňte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku (bielu časť), cesnak a zázvor spoločne s chilli vločkami.
  • Pridajte vývar, vodu, na drobnejšie kúsky pokrájaný sladký zemiak, rybiu omáčku a sójovú omáčku.
  • Priveďte do varu a varte 10 minút alebo pokiaľ nebude batata sladká.
  • Do vývaru pridajte rezance a varte 3 minúty alebo kým nebudú mäkké.
  • Medzitým na panvici na vyššom ohni sprudka orestujte mäso z oboch strán, dochuťte soľou a korením.
  • Nechajte 5 minút odpočinúť a potom nakrájajte sviečkovú na plátky.
  • Polievku nalejte do misiek, pridajte mäso a dozdobte fazuľovými klíčkami, zelenými časťami jarnej cibuľky a koriandrom. Pokvapkajte limetkou.
Hovädzie ramien so zeleninou
ricardocuisine.com

TIP: Máte radi silnú chuť hovädzieho vývaru? Pozrite sa na naše inšpiratívne recepty na hovädzí vývar.

Japonská polievka s krevetami

Ako premeniť chuť silného zeleninového vývaru na polievku s chuťou morských plodov? Zverte ju do rúk krevetám. Krevety s kyslosťou limetky, troškou štipľavej srirachi a hromadou čerstvej zeleniny chutia naozaj skvele.

Ingrediencie:

Na polievku:

  • 250 g čerstvých kreviet (môžu byť aj mrazené)
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 3 lyžice čerstvo pokrájané šalotky
  • 120-180 g portobello šampiňónov
  • 1 liter kvalitného zeleninového vývaru
  • 120 g ramien rezancov
  • ½ lyžičky sójovej omáčky
  • 2 lyžice srirachy
  • 2-3 lyžice nadrobno pokrájané čerstvé jarné cibuľky
  • 1 limetka
  • soľ

Na ozdobu (podľa výberu):

  • sezamové semienka
  • čili vločky
  • sriracha
  • jalapeño papričky (pokrájané na kolieska)
  • čerstvý špenát
  • kapusta
  • varené vajcia

Postup:

  • Ak používate mrazené krevety, rozmrazte ich. Môžete použiť aj s chvostom, táto krusta dodá vývaru skvelú chuť morských plodov.
  • Na strednom ohni rozohrejte olej a orestujte na ňom šalotku a šampiňóny nakrájané na plátky.
  • Dajte šampiňóny s šalotkou stranou a do hrnca nalejte vývar. Priveďte ho do varu a uvarte v ňom rezance podľa pokynov. Krátko pred uvarením rezancov pridajte do vývaru sójovú omáčku, srirachu a krevety.
  • Vmiešajte šťavu z polovice limetky a dochuťte podľa potreby.
  • Vývar aj s rezancami rozlejte do misiek.
  • Ozdobte polievku štvrtkami limetky, zelenou cibuľkou, sezamovými semienkami a ďalšími ozdobami podľa chuti.
Rameň s krevetami a zeleninou
misstamchiak.com

Prečo je táto polievka taká tradičná?

Ak by ste niekedy pátrali po skutočne tradičnom japonskom jedle, bude to ramien. Silný vývar s mäsom, pikantným korením a kopou zeleniny dnes patrí medzi základ japonskej kuchyne a narazíte tam naň na každom rohu.

Tradícia však nesiaha príliš ďaleko. Polievka sa začala variť zhruba pred sto rokmi, jej pôvod je dokonca podľa niektorých prameňov v Číne. Odtiaľ ju do Japonska priviedli obchodníci a tradícia je dnes v Japonsku natoľko silná, že má ramien dokonca svoje múzeum v Yokohame.

Existuje mnoho verzií a skôr ako polievka je ramien vnímaný ako hlavné jedlo. Recepty sa delia z generácie na generáciu, ale v základe ide o silný vývar s rôznymi druhmi mäsa, čerstvou zeleninou, vajcami a rezancami.

Práve rezance môžu byť hlavným rozlíšením, podľa ktorého sa toto jedlo delí – ramien udón a ramien soba. Rezance udon sú širšie biele cestoviny z pšenice, zatiaľ čo rezance soba sú tenké, tmavšie a vyrobené bývajú z pohánky alebo raže. Čo sa týka našich receptov, je len na vás, aké z nich do vývaru použijete.

Často aj v súvislosti s receptami na túto ázijskú špecialitu narazíte na pojem miso. Ide o jednu z obľúbených ingrediencií. Miso je špeciálna pasta zo sóje, ktorá sa vytvára z uvarených sójových bôbov zmiešaných s morskou soľou a kultúrou z huby kódži. To všetko sa necháva niekoľko mesiacov kvasiť, mnohokrát aj niekoľko rokov.

Japonský pokrm sa tradične jej paličkami, ale ako si ho vychutnáte vy, necháme už na vás.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.