Nikdy som nebola fanúšikom klasického receptu na punčovú tortu.
Preto som sa rozhodla hľadať inšpiráciu v iných končinách, a to predovšetkým amerických.
Vyskúšajte s nami jednu z najobľúbenejších amerických tort, ktorá sa podáva prakticky pri akejkoľvek príležitosti.
Dobrú chuť!
Torta s punčovou polevou
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 12 vajec
- 2 lyžičky soli
- 12 lyžíc múky
- 12 lyžíc cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Na sirup
- 120 g cukru
- 2 lyžice kakaa
- 150 ml vody
- 150 ml rumu
Na náplň
- 7 lyžíc višňového džemu
- 100 g hrozienok (alebo sušených brusníc)
Na polevu
- 3 bielky
- 8 lyžíc práškového cukru
- 2 lyžice višňovej šťavy
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Vymastíme si dve tortové formy a ich dno vyložíme papierom na pečenie
- Na korpus si oddelíme bielky od žĺtkov
- Žĺtky vyšľaháme so soľou, aby nám vznikol tuhý sneh
- Vo vedľajšej mise zmiešame žĺtky s cukrom
- Potom začneme pomaly vmiešavať múku s práškom do pečiva
- Keď je žĺtková zmes premiešaná, začneme opatrne zamiešavať vyšľahaný sneh
- Takto vytvorené cesto si rozdelíme do dvoch pripravených foriem a dáme piecť
- V rúre korpusy pečieme 20 – 25 minút
- Korpusy potom vyberieme a necháme ich na 10 minút schladiť vo forme
- Až potom ich z foriem vyberieme a necháme ich vychladnúť na mriežke
- Na prípravu sirupu vložíme všetky ingrediencie do väčšieho hrnca a privedieme do varu
- Zmes varíme asi 2 minúty
- Potom zložíme z platne a dáme bokom
- Jeden z korpusov nakrájame na malé kocky a vložíme ho do misy
- Pridáme hrozienka alebo brusnice
- Tieto nakrájané kocky začneme polievať uvareným sirupom
- Pozor, aby sme kocky korpusu nepremáčali, preto nám môže aj trochu sirupu zostať
- Druhý korpus si rozpolíme
- Jednu polovicu vložíme do guľatej tortovej formy a tú potrieme višňovou marmeládou
- Hore položíme namočené kocky korpusu
- Druhú polovicu korpusu potrieme taktiež višňovou marmeládou
- Tú položíme natretou stranou dole na sirupom poliate kocky
- Tortu prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ho
- Tortu takto zaťaženú dáme do chladničky
- Druhý deň si vyšľaháme na vodnom kúpeli s vriacou vodou tri bielky a cukor
- Keď sa začnú vytvárať tuhé vrcholky, pridáme višňovú šťavu
- Pokračujeme v šľahaní do veľmi hustej a pevnej konzistencie
- Z torty odstránime formu a potrieme ju bielkovou polevou
- Tortu si dozdobíme podľa nášho priania, napríklad sušeným ovocím

Punčové mini tortičky
Táto mini verzia punčovej torty je ako stvorená na letné party, kedy sú teploty vysoké a všetko má tendenciu, pri dlhšom pobyte na slnku, sa roztekať. Mini verzia obľúbeného zákusku sa dá zjesť v pár sústoch a nemôže teda dôjsť k poškodeniu vysokou letnou teplotou.
Čo budeme potrebovať
- 4 vajcia
- 120 g práškového cukru
- Vanilkový cukru
- Štipka soli
- 120 g hrubej múky
- 150 g čokolády (rozpustené)
- 60 ml rumu
- 60 ml kávy
- 100 g orechov (nasekaných)
- 50 g džemu (jahodový/višňový)
- 250 ml smotany na šľahanie
- Vrecko želatíny
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Na cesto si vyšľaháme celé vajcia s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli
- Zmes vyšľaháme do peny
- Keď je zmes hladká, začneme pridávať múku
- Cesto musí byť poriadne premiešané
- Keď je hotové vylejeme ho do plechu vyložený papierom na pečenie a pečieme ho približne 15 minút
- Korpus po vybratí z rúry necháme vychladnúť
- Pomocou okrúhleho vykrajovača, vykrajujeme z korpusu kolieska
- Zvyšné cesto, čo nám po vykrajovaní ostane, nakrájame na malé kúsky
- Kúsky potom zmiešame s čokoládou, rumom, kávou, orechmi a marmeládou
- Zmes korpusu a čokolády necháme chvíľku odstáť
- Medzitým si vyšľaháme šľahačku so želatínou do pevnej konzistencie
- Šľahačku dáme do cukrárskeho vrecúška na zdobenie
- Koliesko korpusu umiestnime do okrúhleho približne 5 centimetrov vysokého vykrajovača na cesto alebo muffinových košíčkov
- Navrstvíme naň čokoládovo korpusovú zmes a prikryjeme jej druhým korpusom a opatrne stlačíme
- Opatrne tortu vytlačíme z formičky
- Obvod punčovej torty potrieme marmeládou a vrch ozdobíme šľahačkou

Pančová misa
Skvelý recept na prípravu skvelej punčovej torty ako z cukrárne. Jediné čo potrebujete je upiecť klasické piškótové cesto a potom už len skladáte čerstvé ingrediencie na seba a tvoríte sladkú bombu.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 150 g masla (zmäknutého)
- Lyžica oleja
- 110 g smotanového syra
- 250 g cukru krupica
- 3 vajcia
- 175 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- Lyžica vanilkového extraktu
- 59 ml pomarančovej šťavy
Na jahody
- 480 g jahôd (nakrájaných)
- 3 lyžice cukru krupice
- Lyžica citrónovej šťavy alebo limetkovej šťavy
Na krém
- 450 g smotanového syra
- 120 g práškového cukru
- 4 lyžičky jahodovej marmelády
Na polevu
- 355 ml šľahačky
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Tortovú formu si vymastíme maslom alebo vysypeme hrubou múkou
- Na dno formy umiestnime papier na pečenie
- Do väčšej misy pridáme maslo, olej, smotanový syr
- Zmes vyšľaháme mixérom na vysokú rýchlosť, približne dve minúty
- Pomaly začneme pridávať cukor, kým zmes nebude nadýchaná
- Postupne začneme zašľahávať vajcia, aby sa poriadne všetko spolu premiešalo
- Pri mixéri znížime rýchlosť a pomaly začneme pridávať múku a soľ
- V konečnej fáze šľahania pridáme vanilkový extrakt
- Do pripravenej tortovej formy nalejeme cesto
- Formu s cestom umiestnime do formy a pečieme 1 hodinu a 10-20 minút, priebežne cesto kontrolujeme špajdľou
- Po vybratí necháme 10 minút odpočívať vo forme
- Potom korpus vyberieme a necháme ho úplne vychladnúť.
- Keď je korpus vychladnutý, nakrájame ho na kocky a tie dáme bokom
- Na jahodovú náplň si pripravíme do veľkej misy nakrájané jahody, cukor a šťavu
- Všetko spolu premiešame a necháme odstáť, aby sa uvoľnila z jahôd šťava
- Na náplň zmiešame smotanový syr, cukor a jahodovú marmeládu
- Všetko spolu prešľaháme, aby sa ingrediencie prepojili
- Vyšľaháme si šľahačku
- Na zostavenie si pripravíme vysokú sklenenú misu a začneme vrstviť
- Kocky korpusu, ktoré pokvapkáme pomarančovou šťavou, potrieme vrstvou náplne, pridáme jahody a navrstvíme šľahačku
- Tieto kroky opakujeme kým nám nedôjdu ingrediencie
- Na poslednú vrstvu si necháme šľahačku, ktorú ozdobíme čerstvými jahodami a tortu takto dáme do chladničky
Ak premýšľate ako si tento recept ešte viac vyšperkovať, je to možné s domácou marmeládou. Ak neviete ako na nej pozrite sa tu na tietorecepty na domácej marmelády.

Objavte podobné tipy
Torta s punčovým korpusom
Táto ovocná torta je tak originálna, že ste určite nikdy nič podobné neskúšali! Od krémovej polevy cez ľahký nadýchaný korpus torte, jednoducho všetko. Táto torta bude ozdobou všade, kde ju budete podávať!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- Mlieko – podľa potreby
- 4 vajcia
- 225 g polohrubej múky
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 225 g cukru krupica
- 225 g mäkkého masla
- Prášok do pečiva
- 150 ml hrnček jahodového džúsu (alebo granátového jablka)
- Panák punčového likéru
- 4 kvapky červeného potravinárskeho farbiva
Na pomazanie
- 230 g smotanového syra
- 125 g cukru kryštál
- 215 ml smotany na šľahanie
- Panák punčového likéru
Na polevu
- 250 ml jahodového džúsu
- 150 g práškového cukru
- 100 g kukuričného škrobu
- Voda
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Pripravíme si tortovú formu, ktorú vymastíme maslom alebo ho vysypeme múkou
- V mise s vyšľaháme cukor s maslom
- Postupne začneme zašľahávať vajcia, extrakt, potravinárske farbivo a punčový likér
- Vyšľaháme si hladký krém
- Vedľa si zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom a postupne začneme zamiešavať do vaječnej zmesi
- Hotové cesto vlejeme do pekáča a rovnomerne ho rozotrieme
- Umiestnime cesto do rúry a pečieme ho 30 minút
- Upečenú piškótu vyberieme z rúry a necháme ju vychladnúť.
- Na gélovú polevu zmiešame v menšom hrnčeku džús a cukor
- Zmes pomaly zahrievame a nakoniec ju privedieme do varu
- Vedľa si zmiešame vodu so škrobom, tak aby sa škrob vo vode úplne rozpustil
- Rozpustený škrob potom nalejeme do horúceho jahodového džúsu a miešame, kým zmes nezíska lesklú gélovú konzistenciu
- Zmes dáme do chladničky a necháme vychladnúť.
- Na krém si zmiešame syr s cukrom a miešame pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí
- Pridáme likér, šľahačku a všetko vyšľaháme do pevnej štruktúry
- Akonáhle je korpus vychladnutý potrieme ho šľahačkovým krémom a polejeme jahodovou polevou
Punčový korpus je najlepší, keď ho necháte odležať aspoň 3 hodiny v chladničke, ak nie cez noc, aby sa punčová aróma a chuť plne rozvinuli.

Torta s krémom z punča
Pre jednoduché piškótové cesto nájdeme veľa uplatnenia. V tomto prípade ho využijeme v kombinácii so sladkým, čerstvým ovocím a nadýchaným krémom. Táto torta je naozaj výborná pre letné oslavy a narodeninové párty. Pretože uprostred nadýchaného korpusu sa ukrýva malé ovocné prekvapenie.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 375 gramov Hery (zmäknutá)
- 375 g práškového cukru
- 6 vajec
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 375 g hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
Na krém
- 170 gramov Hery
- 400 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- 40ml ovocného likéru
Na ovocie
- 280 g jahôd (nakrájaných)
- ½ pomaranča
- ¼ uhorky
- Hrsť lístkov mäty
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- K tomuto receptu na punčovú tortu budeme potrebovať tri rovnako veľké 20 centimetrové tortové formy alebo postup na upečenie korpusu trikrát opakovať
- Tortové formy si vymastíme a dna vyložíme papierom na pečenie
- Vo veľkej mise zmiešame všetky ingrediencie na cesto
- Zmes na cesto musí byť prepojená a jednotná
- Zmes si pomocou váhy prerozdelíme na tri rovnako veľké porcie do pripravených foriem
- V predhriatej rúre korpusy pečieme približne 30 – 35 minút
- Korpusy necháme vychladnúť na mriežke
- Na krém si vyšľaháme Heru spoločne s cukrom, ovocným likérom a extraktom z vanilky
- Pri dvoch korpusoch vykrojíme stredy pomocou okrúhleho vykrajovača
- Korpus, ktorý ich v celku umiestnime pri skladaní dole
- Potrieme ho krémom, pridáme prvý vykrojený korpus opäť ho potrieme krémom a položíme druhý vykrojený korpus
- Na ovocnú náplň očistíme a nakrájame jahody, uhorku očistíme a zbavíme jej semienok, pomaranč nakrájame na malé kúsky
- Všetko vhodíme ho jednej misy a premiešame s lístkami mäty
- Stred torty naplníme ovocím
- Potom celú tortu potrieme zvyšným krémom a dozdobíme zvyšným ovocím.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom

Čokoládová torta z punča
Vezmite si k ruke jeden hrnček z poličky, toto bude čokoládová jazda. Tento recept je na klasický americký dezert, ktorý sa podáva pri najrôznejších oslavách, najviac však pri vďakevzdania. Nájdeme ho v mnohých variantoch, najmä potom ovocných. Ale my sme si pre vás, ako vždy pripravili niečo špeciálne, a to čokoládový variant.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 1 ½ hrnčeka horúcej uvarenej kávy
- 110 g čokoláda na varenie
- 3 vajcia
- ¾ hrnček oleja
- 1 ½ hrnčeka cmaru
- Lyžička vanilkového extraktu
- 3 hrnčeky cukru
- 2 ½ hrnčeka hladkej múky
- 1 ½ hrnčeka kakaa
- 2 lyžičky jedlej sódy
- Lyžička prášku do pečiva
- 1 ¼ lyžičky soli
Na puding
- 2 čokoládové pudingy
- 3 hrnčeky mlieka
- Hrnček smotany na varenie
Na šľahačku
- 2 hrnčeky smotany na šľahanie
- 6-8 lyžíc práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- Čerstvé jahody, voliteľné
- Panák punčového likéru
Postup
- Rúru si predhrejeme na 150 stupňov
- Čokoládu si nakrájame na malé kúsky
- Čokoládu umiestnime do misky a zalejeme jej horúcou kávou
- Zmes necháme odstáť a občas premiešame, kým sa čokoláda nerozpustí
- Vo väčšej mise rozšľaháme vajcia, ku ktorým začneme pridávať olej
- Postupne začneme pridávať cmar a vanilku
- Naozaj pomaly a opatrne začneme zamiešavať čokoládovú zmes
- Miešame tak dlho, kým sa ingrediencie nespoja
- Vo vedľajšej mise si preosejeme cukor, múku, kakao, raz sódu, prášok do pečiva a soľ
- Túto premiešanú zmes postupne začneme pridávať do tekutých surovín a šľaháme, kým sa všetko nespojí
- Cesto nalejeme do tortovej formy a pečieme približne 40 – 60 minút
- Na puding zmiešame pudingovú zmes s mliekom a smotanou a varíme podľa návodu
- Keď je puding hotový necháme ho chvíľu odstáť a vychladnúť
- Na šľahačku zmiešame všetky ingrediencie a mixujeme, kým nevznikne hustá šľahačková hmota
- Na zostavenie torty rozkrájame alebo natrháme korpus na menšie kúsky
- Na dno veľkej sklenenej misy umiestnime ⅓ korpusu naň umiestnime ⅓ pudingu a ⅓ šľahačky
- Tento postup opakujeme dvakrát a celú tortu zakončíme šľahačkou
- Celú tortu môžeme ozdobiť nalámanými Oreo sušienkami

Vianočná punčová misa
Pripravili sme pre vás aj vianočnú verziu na punčovú tortu. Je plný sladkého ovocia a smotany. Takže ak hľadáte niečo, čím oživiť vašu štedrovečernú tabuľu, tak toto je cesta, ktorou sa vydať.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 3 vajcia
- 90 g cukru krupica
- 150 g polohrubej múky
- 2 lyžice vody
Na náplň
- 1 kg kompótovaného ananásu (odkvapkaného)
- 600 g mandarínok
- 900 g kompótovaných broskýň (odkvapkaných)
- 600 g jahôd
- 4 banány
- 500 ml smotany na šľahanie
- 100 g vanilkového pudingu
- 150 g mandlí
- čokoládový sirup alebo rozpustená čokoláda (nepovinný)
Postup
- Vo väčšej mise si vyšľaháme vajcia, cukor a vodu
- Postupne začneme zamiešavať múku
- Šľaháme tak, aby zmes na cesto bola pekne nadýchaná
- Keď je cesto hotové, tak ho nalejeme do vymastenej formy a dáme piecť
- Pečieme v rúre na 180 stupňov, približne 15 minút, ale priebežne vykonávame test špajlí
- Podľa návodu si uvaríme vanilkový puding a necháme ho bokom vychladiť.
- Korpus torty natrháme alebo nakrájame na menšie kocky
- Do väčšej sklenenej misy začneme vrstviť ingrediencie (malé množstvo ovocia si schováme na ozdobu)
- Dno zakryjeme tenkou vrstvou pudingu
- Naň umiestnime kúsky korpusu
- Pokračujeme ¼ ananásu, broskyne, banánu, pomaranča a jahôd
- Malé množstvo orechov a šľahačky
- Postup opakujeme, kým nám nedôjdu ingrediencie
- Pančovú tortu zakončíme šľahačkou a dozdobíme ovocím
- Pokiaľ zostane korpus, tak ho môžeme tiež rozdrobiť navrch torty
- Celý koláč polejeme čokoládovou polevou alebo rozpustenou čokoládou
Tu je skvelá príležitosť využiť svoje zavarené zásoby. Ak žiadne nemáte, ale premýšľate nad tým, že by ste tento rok chceli niečo zavariť, neváhajte a pozrite sa na tieto skvelé recepty a postupy ako zavariť višne alebo návod ako zavariť jahody . Domáci je predsa vždy lepší.

Tieto recepty na punčovú tortu sú trochu iné, než tie klasické na ktoré ste zvyknutí. Preto ak hľadáte niečo menej inovatívne a ste skôr na klasiku, nevadí! Pozrite sa tu na tieto recepty na krtkovú tortu , ktoré sú predsa len o niečo tradičnejšie a známejšie.