Najlepšie recepty na morčacie pečienku pre milovníkov hydiny. Inšpirujte sa!

Milujete hydinu a radi by ste skúsili recepty na pečenú morku?

Zháňate dobrý recept, po ktorom sa bude olizovať celá rodina?

Chcete, aby bolo mäso šťavnaté, chrumkavé a za všetkých okolností lahodné?

Potom sa inšpirujte u nás.

Klasicky pečená morka

Mnoho ľudí sa desí predstavy, že by mali piecť takého obrovského vtáka, ale verte, že keď sa na to ide systematicky, je to hračka a výsledok poteší všetky chuťové bunky.

Jasné je, že na také množstvo mäsa bude potrebný väčší počet stravníkov, čo je dôvod, prečo sa morka alebo aj moriak, pripravuje najmä na deň vďakyvzdania.

To však neznamená, že si ju nemôžete pripraviť kedykoľvek v priebehu roka. My sa spoločne pozrieme na jednoduchú, ale klasickú prípravu morky, ktorej výsledná dokonalá chuť závisí najmä na kvalitnom masle a správnom ochutení. Mrknite tiež, ako sa dá pripraviť morka na niekoľko spôsobov vo sviatočný čas.

Ingrediencie:

  • 7 – 10 kg vážiaca morka (mala by byť čerstvá, alebo aspoň úplne rozmrazená)
  • 1 zmäknuté čerstvé maslo
  • 2 kávové lyžičky citrónovej kôry
  • 1 polievková lyžica čerstvých listov tymiánu
  • 1 lyžica čerstvého rozmarínu
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 1 veľká cibuľa (žltá alebo červená)
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1/2 zväzku čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

  • Vyberte morku a nechajte ju 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote.
  • Medzitým si pripravte rošt v rúre do najnižšej polohy a predhrejte rúru na 250°C.
  • Akonáhle má morka izbovú teplotu, odstránime jej krk, zbavíme ju drobov a vyšklbeme zvyšky peria, ktoré vyzerajú ako malé špendlíky.
  • Vezmite papierové kuchynské utierky as ich pomocou morku dôkladne osušte na povrchu aj vo vnútri.
  • Umiestnite morku na pekáč s mriežkou a krídla zasuňte pod ňou.
  • Vnútorný priestor morky osoľte a okoreňte.
  • Do misky dajte zmäknuté maslo, citrónovú kôru, tymian, nasekaný rozmarín a dôkladne premiešajte.
  • Opatrne zasuňte prsty pod kožu na prsiach a jemne ju nadvihnete, ale len kúsok, aby sa oddelila od mäsa.
  • Vezmite pripravené maslo s bylinkami a rozotrite časť pod kožu. Zvyšok použite na vrchnú časť morky, teda kožu zo všetkých strán okrem spodnej, kým vám vystačí maslo.
  • Cibuľu olúpte a rozkrojte na štvrtiny. Cesnak olúpte a spolu s cibuľou a nasekanou petržlenovou vňaťou vložte do morky.
  • Pomocou kuchynského povrázku zviažte morčacie nohy.
  • Pečieme v predhriatej rúre na 175 – 180 ° C zhruba 2 3/4 hodiny až 3,5 hodiny.
  • Počas pečenia je dobré zakryť hornú časť alobalom, prípadne papierom na pečenie, aby sa morka nepripaľovala.
  • Akonáhle je morka hotová, nechajte ju ešte cca 45 minút odpočívať.
  • Až potom ju naservírujte s tým, čo máte radi, či už sú to varené alebo pečené zemiačiky, kaše alebo napríklad len dusená zelenina.
Jednoduchá pečienka s tymianom a citrónovou šťavou.
Zdroj: https://www.cookingclassy.com/

Morčacie na vďakyvzdania ako od mamičky

Deň vďakyvzdania je tradičný sviatok, ktorý si žiada aj tradične pojatú slávnostnú tabuľu. Už dávno neplatí, že by sa morka pekla len v USA, naopak si tento druh vtáka našiel miesto aj v našich domácnostiach. Prečo si takýto recept neskúsiť pripraviť napríklad na blížiacu sa Veľkú noc?

Ingrediencie:

  • 1 morka (cca 12 kg)
  • 1 – 2 veľké cibule
  • 1 citrón
  • 1 veľké jablko
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu
  • Štipka čerstvého šalvie
  • 1 nesladené čerstvé maslo
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 8 strúčikov cesnaku

Postup:

  • Na začiatok nesmieme zabudnúť na to, že pred prípravou musí byť morka rozmrazená, pokiaľ nemáme chladenú a zahriata na izbovú teplotu.
  • Začneme tým, že umiestnime rošt na pečenie v rúre do strednej časti a predhrejeme rúru na 170°C.
  • Cibuľu ošúpeme a rozkrájame na štvrtky.
  • Citrón dôkladne umyjeme a rozdelíme na polovicu.
  • Jablko rozkrojíme, zbavíme jadrovníka a dáme na stranu k ostatným surovinám.
  • Pripravíme si misku, dáme do nej zmäknuté maslo a pridáme soľ s korením a prelisovaný cesnak.
  • Odoberieme pol vetvičky tymiánu aj rozmarínu a nakrájame najemno.
  • Polovicu šalvie pridáme k maslu a druhú odložíme.
  • Všetko dôkladne zamiešame a necháme chvíľu oddýchnuť.
  • Morku zbavíme krku a vyčistíme od vnútorností (drobov).
  • Vypláchneme vnútorný priestor a potom celú morku starostlivo osušíme kuchynskými papierovými utierkami/utierkami.
  • Osolíme, okoreníme a naplníme morku plnkou, ktorú bude tvoriť citrón, jablko, cibuľa a zvyšné bylinky.
  • Zasunieme prsty na okraji pod kožu a opatrne ju nadvihujeme, aby sa čiastočne oddelila od tela morky.
  • Natrieme pod kožu časť bylinkového masla a potom kožu jemne pritlačíme.
  • Morku položíme do pekáča s roštom tak, aby mali krídla schované pod sebou.
  • V mikrovlnke chvíľu rozpustíme zvyšné bylinkové maslo a tým potom morku potrieme po celom povrchu, spodnú stranu vynecháme.
  • Rúru dáme na 180 stupňov a pečieme zhruba 3 hodiny, pričom v priebehu pečenia opakovane natrieme zvyšným maslom s bylinkami.
  • Keby sa začala kožička pripaľovať alebo len príliš rýchlo hnednúť, zakryjeme vrchnú časť morky kúskom alobalu.
  • Zhruba 30 – 40 minút pred koncom pečenia alobal zložíme a stiahneme teplotu na 170 °C.
  • Akonáhle je morka upečená, vyberieme ju z rúry a necháme na linke ešte 30 minút odpočívať, ideálne pod alobalom.
  • Opatrne zlejeme vypražený mastenec v panvici a použijeme na omastenie.
  • Potom už stačí len morku vhodne nakrájať a servírovať s prílohou podľa ľubovôle.
Pečený moriak s luxusnou plnkou a bylinkovým maslom.
Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/

Pečená morka so zemiakmi a broskyňami

Morka je najlepšie pečená, ale prečo si ten recept trochu neozvláštniť. Citrón ako súčasť plnky nie je nič neobvyklé, ale čo také broskyne, tie už ste skúšali? Pokiaľ ešte nie, potom vám náš recept rozhodne príde vhod. Ostatne vždy keď je niekde ovocie, tak to chutí skvele.

Ingrediencie:

  • 6 kg morka
  • 1/2 kocky zmäknutého masla
  • Kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
  • Soľ
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • Olivový olej
  • 1 500 g baby zemiakov
  • 6 delených broskýň zbavených kôstky
  • 1 jablko
  • ½ pomaranča
  • 1 vetvička rozmarínu

Postup:

  • Najskôr v miske zmiešame zmäknuté maslo, citrónovú kôru, soľ a korenie.
  • Predhrejeme si rúru na 180 °C.
  • Morku vyčistíme a osušíme kuchynskou utierkou.
  • Prsty zasunieme opatrne pod kožu na prsiach a oddelíme od mäsa.
  • Dávame si pozor, aby sa nám koža niekde nepretrhla.
  • Rozotrite na každú polovicu pŕs ochutené maslo a kožu uhlaďte späť ako bola.
  • Citrón prepolíme a jablká rozkrojíme na štvrtky a zbavíme jadrovníka.
  • Morku vo vnútri osolíme a vložíme jablko a jednu broskyňu.
  • Nohy morky zviažeme kuchynským povrázkom a moriaka prenesieme na plech s roštom.
  • Potrieme celý povrch morky olivovým olejom a do pekáča nalejeme 1 – 2 hrnčeky vody, záleží na veľkosti pekáča.
  • Pomocou alobalu morku zakryjeme a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme zhruba 2 hodiny, pričom každých 30 minút podľa potreby podlejeme vodou.
  • Potom odstránime alobal a pečieme ešte ďalších 45 – 75 minút dozlatista.
  • Za tú dobu dôjde aj k vypečeniu prebytočnej vody a utvorí sa šťava z mäsa.
  • Keď morkavo prepichneme najhrubšiu časť stehna a ak je hotové, tak je prepečená aj celá morka.
  • Vyberieme pekáč z rúry, zakryjeme znova alobalom a necháme 15 – 30 minút odpočívať.
  • Po uplynutí tejto doby pridáme do pekáča zemiaky a broskyne.
  • Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme rozmarínom.
  • Vložíme späť do rúry a pečieme spoločne ďalších 40 minút.
  • Potom už len stačí pekáč vybrať, morku nechať 5 minút oddýchnuť a servírovať s pečenými zemiakmi a broskyňami.
Luxusné pečienka s broskyňou a citrónom.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Morčacie vianočné pečienka podľa Jamie Olivera

Keď už vás nudí osvedčené a stále dookola ohrané recepty, nie je na škodu mrknúť na to, ako napríklad varí svetovo uznávaní kuchári a populárne celebrity. Občas sa u nich dá naraziť na veľmi zaujímavé pokrmy, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie.

Tentokrát sme pre vás vybrali recept od obľúbeného kuchára Jamie Olivera, ktorého pochúťky miluje aj hlava britskej kráľovskej monarchie kráľovná Alžbeta II.

Ingrediencie:

  • 1 menšia morka (cca 5 – 7 kilogramov)
  • 1 palica cesnaku
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 4 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 1 kocka neslaného čerstvého masla
  • 2 cibuľa
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 2 veľké mrkvy
  • 3 mandarínky (ideálne odroda Clementina)
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka červeného vína
  • 4 veľké cibule
  • 1 veľká hrsť sušeného ovocia (marhuľa, papaya, datle, slivky atď.)
  • 1 veľká hrsť nesolených mandlí alebo pistácií
  • 1 – 2 plátky tvrdého chleba
  • Olivový olej
  • 1 lyžička nového korenia
  • 300 g mletého bravčového mäsa
  • 1 kg pastiera
  • 1,5 kg červených zemiakov
  • 500 g baby mrkvy
  • 300 g mušlí

Postup:

  • Začneme tým, že si chladenú morku vyberieme hodinu vopred, aby sa zahriala na izbovú teplotu.
  • Potom sa pustíme do prípravy plnky. Na to si nachystáme panvicu a necháme rozohriať trochu oleja.
  • Dáme do nej olúpanú a na jemné kocky nakrájanú cibuľu a necháme zhruba 10 minút za stáleho miešania restovať, aby získala zlatistý nádych.
  • Potom pridáme nové korenie, nasekané sušené ovocie, orechy aj tymián. Osolíme a okoreníme.
  • Za stáleho miešania necháme zhruba 2 minútky povariť.
  • Zmes preložíme z panvice do misky a necháme úplne vychladnúť.
  • Akonáhle je zmes chladná, prihodíme k nej mleté bravčové mäso a strúhanku, ktorú si na robote pripravíme z tvrdého chleba.
  • Všetko dôkladne premiešame a necháme tak 10 minút odstáť.
  • Hotovú plnku rozdelíme napoly. Jednu polovicu necháme do morky, druhú dáme do malej zapekacej formy.
  • Predhrejeme si rúru na 250 ° C a pustíme sa do prípravy samotnej moričky.
  • Starostlivo ju zbavíme vnútorností, ošklbeme zvyšky peria a pomocou kuchynských utierok osušíme zo všetkých strán, vrátane vnútra.
  • Cesnak olúpeme a prelisujeme do misky.
  • Pridáme zmäknuté maslo, jemne nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, mleté čierne korenie a polovicu nasekaného rozmarínu a tymiánu.
  • Poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Prstami zájdeme pod kožu na prsiach a opatrne oddelíme od mäsa.
  • Opatrne potom na prsíčka pod kožou aplikujeme maslo a rozotrieme.
  • Pomaly premačkáme kožu, aby sa vrátila na pôvodné miesto a spojila sa s maslom.
  • Dobré je, pretlačiť plnku tak, aby sa dostala aj pod kožu na krku, pričom krčnú kožu zastrčíme pod morku.
  • Morku pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a opatrne premiešame kožu tak, aby sa všetko dobre prichytilo zo všetkých strán.
  • Citrón prepolíme a vložíme do morky.
  • Zase 1 cibuľu olúpeme, nakrájame nahrubo a dáme na dno pekáča, ktorý ešte predtým pokvapkáme olejom.
  • Očistíme veľké mrkvy a spolu s řapíkatým zelerom nakrájame na kúsky. Pridáme do pekáča k cibuli.
  • Zeleninu rozprestrieme rovnomerne po celom dni pekáča a položíme na ňu pripravenú morku.
  • Podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom a vložíme do rúry predhriatej na 250 °C.
  • Akonáhle vložíme morku dovnútra, zatvoríme rúru a ihneď znížime teplotu na 180 °C.
  • Pečieme zhruba 3 1/2 hodiny, pričom v priebehu pečenia každých 30 – 40 minút moriaka prelejeme šťavou z výpeku.
  • Po 2 1/2 hodinách odstránime alobal, aby získal povrch tú správnu farbu a zmiešame trochu olivového oleja a zvyšné bylinky, ktoré dôkladne nasekáme a nanesieme na povrch morky.
  • Rozpolíme mandarínky a pridáme do pekáča okolo morky k zelenine.
  • Ak chceme mať istotu, že je morka hotová, pichneme nožom do najhrubšej časti stehna. Keď je v tomto mieste morka pečená, potom je hotová celá.
  • Pokiaľ nebude, necháme ju piecť ešte ďalších 30 – 40 minút.
  • Morku vyberieme a prikryjeme alobalom spolu s trojitou vrstvou utierok, aby bola v teple, a necháme ju odpočívať.
  • Rúru medzitým nastavíme na 200 °C.
  • Zemiaky a zvyšné 2 cibule olúpeme, pastier s cesnakom očistíme a mrkvu oškrabeme.
  • Do hrnca dáme vodu a privedieme do varu.
  • Vhodíme do nej baby mrkvu a necháme 5 minút povariť. Potom vylejeme do sitka a necháme odkvapkať.
  • Zemiaky pokrájame na rovnako veľké kúsky (cca 2 cm) a pastier prepolíme pozdĺžne.
  • Vezmeme veľký pekáč a do neho postavíme zapekaciu misu s plnkou a druhú väčšiu zapekaciu misu, do ktorej dáme zemiaky, pastier, baby mrkvu, cesnak a cibuľu, položíme na pekáč.
  • Podlejeme trochu vodou a necháme piecť cca 40 – 45 minút.
  • Medzitým preložíme morku na servírovací tanier a pekáč zlejeme napríklad do panvice.
  • Tuk z pekáča privedieme do varu na strednom ohni.
  • Akonáhle je tuk zahriaty, prisypeme múku a dôkladne premiešame.
  • Pomocou drevenej varešky opatrne odlúpneme všetko, čo je prilepené na dne pekáča a zalejeme červeným vínom.
  • Necháme prejsť varom a prilejeme kurací vývar.
  • Trochu stiahneme a varíme 20 – 25 minút, až kým nemá omáčka tú správnu konzistenciu.
  • Pripravíme si servírovaciu nádobu, dáme na nej sito a cez neho scedíme hotovú omáčku z panvice.
  • Dôkladne prepasírujeme, aby sitom prešlo všetko, čo pôjde.
  • Potom už len stačí vybrať plnku so zeleninou z rúry, naporciovať moriaka a podávať.
Sviatočné pečienka s vôňou mandarínok a cibuľovo-bravčovou plnkou.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/

Pečienka v toastovom chlebe

Myslíte, že pečenú morku môžete jesť len počas sviatkov a vždy iba naservírovanú so zemiakmi, zeleninou alebo nejakou inou obľúbenou prílohou? Omyl!

Inšpirujte sa naším receptom a pripravte si z morčacej pečienky luxusné sendviče, po ktorých sa len zaprášia. Túto pochúťku je dobré nachystať, keď vám zostanú morčacie prsia.

Ingrediencie:

  • Pečená morka (ideálne morčacie prsia)
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 2 vetvičky estragónu
  • 1/2 kocky nesoleného masla
  • Morská soľ
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • 6 – 8 plátkov toastového chleba (svetlý/tmavý)
  • 300 g talianskeho syra Fontina
  • 1 veľké zrelé avokádo (tzv. ready to eat)
  • Šťavu z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 lyžička extra panenského olivového oleja
  • 6 – 8 plátkov anglickej slaniny
  • Žerucha (môže byť tiež ľadový šalát či Lollo Biondo)

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 190 °C.
  • Morku sme si predtým upiekli tak, ako sme zvyknutí a oddelíme tak iba prsíčka.
  • Do misky dáme zmäknuté maslo, najemno nasekané bylinky a dôkladne zamiešame.
  • Prsia dáme do pekáča a potrieme polovicou bylinkového masla.
  • Môžeme ešte okoreniť a ľahko osoliť.
  • Vložíme do predhriatej rúry a zapekáme asi 25 minút.
  • Po uplynutí tejto doby morku vyberieme a necháme na doske zhruba 15 minút oddychovať.
  • Hriankový chlieb opečieme v hriankovači alebo môžeme nechať tak ako je.
  • Morčacie prsia nakrájame na plátky, rovnako ako syr Fontina.
  • Slaninu opražíme na panvici a citrón prepolíme a vytlačíme z neho šťavu.
  • No a teraz prichádza čas zostaviť sendvič.
  • Spodný plátok chleba potrieme bylinkovým maslom, na to dáme plátky syra a pár plátkov morčacích pŕs.
  • Avokádo prepolíme, zbavíme šupky aj kôstky a nakrájame na plátky.
  • Tie rozložíme, polejeme citrónovou šťavou, olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
  • Takto ochutené avokádo dáme v podobe niekoľkých plátkov na morčacie mäso.
  • Zakryjeme slaninou, kúskom šalátu, a ešte pridáme plátok Fontina.
  • Ten zľahka osolíme a okoreníme.
  • bylinkovým maslom potrieme aj druhý chlieb a zakryjeme sendvič.
  • V panvici, kde sme osmahli slaninu, necháme rozpustiť kúsok masla.
  • Sendvič dáme do panvice, pomocou obracačky pritlačíme a opekáme z oboch strán.
  • Takto pripravíme všetky sendviče, ktoré ešte po opečení rozpolíme a dáme na tanier. Môžeme ešte pridať plátky syra.
Morčacie sendvič s avokádom a slaninou.
Zdroj: https://amindfullmom.com/

Moriak z rúry s omáčkou

Tento recept je zvláštny v tom, že je morka podávaná s vynikajúcou omáčkou. Tá však nie je zahusťovaná múkou či kukuričným škrobom, ale čerstvými zemiakmi.

Chuť tak je jedinečná a nehyzdí ju nič, čo by skresľovalo dokonalý výsledok. Pokiaľ má byť táto omáčka dokonalá, potrebujete na jej prípravu aj výkonný stolný mixér, v ktorom ju spracujete.

Ingrediencie:

  • 9 – 10 kg vážiaca morka
  • 4 litre zeleninového vývaru
  • 1 hrnček klasickej soli
  • 1 hrnček agávového nektáru
  • 2 veľké cibule
  • 1 – 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2 veľké vetvičky čerstvej šalvie
  • 10 – 15 guličiek celého čierneho korenia
  • 4 1/2 litra ľadovo studenej vody
  • 1 polievková lyžica oleja z hroznových semienok
  • 1 lyžička morskej soli
  • 4 zlaté zemiaky Yukon
  • 3 hrnčeky kuracieho alebo morčacieho vývaru
  • Mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Najskôr ošúpeme cibuľu a rozkrojíme na štvrtky.
  • Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame na kúsky.
  • Pripravíme si veľký hrniec, do ktorého nalejeme zeleninový vývar, hrnček soli, agávový nektár, cibuľu, tymian, šalvia a korenie.
  • Všetko spoločne privedieme do varu na najvyššom stupni.
  • Potom teplotu znížime a necháme variť po dobu 15 minút.
  • Po pätnástich minútach odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Vychladnutú zmes prelejeme do 16 litrového hrnca a prilejeme ľadovú vodu.
  • Následne do tekutiny ponoríme morku tak, aby prsia boli smerom dole.
  • Morku pre istotu zaťažíme tanierom, aby bola stále ponorená.
  • Dáme vychladiť až na 18 hodín.
  • Akonáhle táto doba uplynie, umiestnime v rúre rošt do najnižšej polohy a predhrejeme si rúru na 240 °C.
  • Morku vytiahneme z nálevu a dôkladne opláchneme studenou vodou.
  • Osušíme kuchynskými utierkami a vylejeme nálev.
  • Dobre osušenú morku potrieme olejom a posypeme morskou soľou.
  • Pripravíme si pekáč s roštom, umiestnime naň morku a krídla zasunieme pod ňou.
  • Nohy spojíme pomocou kuchynského povrázku.
  • Morku necháme piecť 15 minút, potom otočíme pekáč a pečieme ďalších 15 minút.
  • Potom vyberieme pekáč z rúry, zakryjeme dvojitou vrstvou alobalu a na dno pekáča vlejeme 2 hrnčeky vriacej vody.
  • Pečieme ďalšie 2 hodiny, pričom po jednej hodine pečenia otočíme pekáč, aby sa morka pekla rovnomerne.
  • Zatiaľ čo sa morka pečie, dáme zemiaky variť do veľkého hrnca s vodou.
  • Privedieme do varu, potom znížime teplotu na stredný stupeň.
  • Zakryjeme pokrievkou a necháme variť asi 10 – 15 minút, kým nemajú zemiaky veľmi jemnú konzistenciu.
  • Potom ich scedíme a odložíme nabok.
  • Po dvoch hodinách vyskúšame teplotu morky. Tie by mala byť v najhrubšej časti stehna aspoň 75 stupňov.
  • Morku vrátime späť do rúry, znížime teplotu na 210 ° a dáme ešte na 1 a 1/2 hodiny piecť.
  • Zhruba 30 minút pred koncom pečenia zložíme alobal a pečieme až do zozlatnutia či skôr zhnednutia kožičky.
  • Keď vyberieme morku z rúry, preložíme ju na servírovací tanier, odstránime špagát a necháme pod alobalom odpočívať.
  • Pekáč od morky umiestnime na platňu, zalejeme kuracím/morčacím vývarom a privedieme do varu.
  • Pomocou plochej drevenej varešky opatrne zoškrabneme všetky kúsky, nalepené na dno pekáčika.
  • Potom všetko z pekáča prelejeme do nádoby mixéra, pridáme uvarené zemiaky, zaklopíme a mixujeme na najvyšší stupeň.
  • Ak bude mať omáčka príliš hustú konzistenciu, prilejeme trošku vody, prípadne ešte trochu vývaru, pokiaľ nám nejaký zostal.
  • Rozmixovanú omáčku nalejeme späť do pekáča alebo si na to vezmeme panvicu a necháme pri nízkej teplote variť cca 2 – 4 minúty, aby bola horúca.
  • Omáčku ešte dochutíme čiernym korením.
  • Nakoniec stačí len morku naporciovať a podávať s omáčkou.
Pečienka z morky s luxusnou zemiakovou omáčkou a šalviou.
Zdroj: https://www.eatingwell.com/

Prečo je dobré konzumovať morčacie mäso?

Odpoveď je jednoduchá, jednoducho je zdravé a chutné. Obsahuje minimálne množstvo tukov, navyše morčacie tuk patrí k výhodnejším ako napríklad tuk u hovädzieho mäsa. Morčacie mäso je bohaté na kyselinu linolovú.

Jedná sa o esenciálnu nenasýtenú mastnú kyselinu, ktorá je potrebná pre dobrý stav našich tepien a ešte pre znižovanie hladiny nezdravého cholesterolu v krvi.

Oproti iným druhom mäsa má oveľa vyšší obsah bielkovín. Tie sú dôležité pre správne fungovanie buniek aj na ich obnovu. Čo poteší najviac, je jeho ľahká stráviteľnosť a univerzálne použitie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.