Vianočné klasika na Štedrý večer je bezpochyby kapor a zemiakový šalát. Ďalšie dva vianočné sviatky už bývajú pestrejšie.
Niekedy je to kačica či hus, niekedy pečienka alebo omáčka, ale môže to byť aj morka.
Jej výhodou je, že má jemné mäso, drobnú kostru a býva dostatočne veľká, takže sa hodí aj pre väčší počet ľudí u sviatočného stola a upravovať sa dá na rad spôsobov.
Poďme sa pozrieť na päť skvelých variantov, ako morku pripraviť.
Pečená morka s bylinkami a citrónom
Jednoduché, ale lahodné – a to je práve to, čo chceme!
INGREDIENCIE
- väčšie morka
- šťava z citróna
- olivový olej
- čerstvé bylinky podľa obľuby, vhodné sú bazalka, rozmarín, oregano, majorán, ligurček
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
POSTUP
- Zmiešame vybrané bylinky s korením, citrónovou šťavou a olejom.
- Pridáme roztlačený cesnak.
- Vytvorenú zmesou potrieme už očistenú morku. Aby sme chuť byliniek dostali všade, snažíme sa ich dostať aj pod kožu.
- Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme dve hodiny na 190 ° C.
- Akonáhle je morka dozlatista prepečená, vyťahujeme z rúry.

Morčacie rezančeky s hubovou omáčkou
Rozbite tradičné chute Vianoc hubami.
INGREDIENCIE
- 6 kuracích pŕs nakrájaných na rezance
- 200 g šampiňónov (kto nemá rád, môže vymeniť za hlivu ustricovú)
- 4 strúčiky cesnaku na plátky
- 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
- hrnček hydinového vývaru
- smotana na varenie
- suché biele víno (cca 1 dcl)
- olej
- soľ, korenie
POSTUP
- Vopred si očistíme a na menšie plátky nakrájame šampiňóny.
- Morčacie rezančeky osolíme, okoreníme a na oleji orestujeme.
- V hrnci opražíme cibuľu a cesnak.
- Pridáme šampiňóny, zalejeme vínom a vývarom a povaríme.
- Neskôr pridáme smotanu a privedieme k varu.
- Prihodíme orestované rezančeky a asi 5 minút na miernom ohni dorábame.
Vhodnou prílohou sú cestoviny. Dochutiť potom môžeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Objavte podobné tipy
Morčacia roláda s čerstvým špenátom
Morčacia roláda existuje mnoho variantov, naša obľúbená je však s čerstvým špenátom.
INGREDIENCIE
- 500 g morčacích pŕs
- 200 g špenátu
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- strúhaný parmezán
- 1 vajce
- soľ, korenie
- olej, trocha masla
POSTUP
- Morčacie prsia rozkrojíme a naklepeme cez potravinársku fóliu na približne 5 mm plátky a dáme bokom.
- Lístky špenátu starostlivo umyjeme.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme dozlata.
- Zmiešame špenát s vajíčkom, plátky cesnaku, vychladnutú cibuľou, parmezánom a dochutíme korením.
- Vytvorenú zmes pokladáme na rozklepaná morčacie prsia. Ak chceme, dodáme ešte obľúbené bylinky.
- Všetko starostlivo zabalíme do rolády a zviažeme špagátom.
- Vložíme na pekáči do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C a pečieme 35 – 45 minút.

Morčacie plátky na medu
INGREDIENCIE
- 500 g morčacích pŕs
- 4 lyžice medu
- 1 cibuľa
- sójová a worchestrovej omáčka
- olivový olej
- soľ, korenie
POSTUP
- Z medu, oleja, sójovej a worchestrovej omáčky pripravíme marinádu.
- Pridáme do nej nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a korenie.
- Očistená kuracie prsia nakrájame na plátky a riadne ponoríme na nejakú dobu – tu platí čím dlhšie, tým lepšie, ideálne dáme na niekoľko hodín do chladničky.
- Pripravíme si pekáč, do ktorého plátky poukladáme.
- Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C a pečieme asi 50 minút, počas ktorých pravidelne plátky polievame zvyšnou marinádou.

Pikantné guláš z morčacieho mäsa
Osvědčená tradiční klasika naší kuchyně, která zpestří dobu Vánoc. Vyzkoušejte pikantnější recept.
INGREDIENCIE
- 800 g morčacieho mäsa
- 1 červenú papriku
- 1 chilli papričku
- 2 cibule nakrájaná
- 1 lyžicu sladkej a pálivej mletej papriky
- 1 lyžičku rasce
- 100 g slaniny na kocky
- vývar
- soľ a korenie
POSTUP
- V hrnci opečieme slaninu do chrumkava.
- Potom ju vyberieme a vo výpeku opečieme cibuľu.
- Pridáme na kocky nakrájané a osolené mäso.
- Krátko opečieme a zasypeme rascou, sladkou a pálivou paprikou.
- Vrátime do hrnca slaninu, všetko dobre premiešame a zalejeme vývarom tak, aby sa mäso dusilo, a nie varilo.
- Pridáme nakrájaný zeler, priklopíme a dusíme asi 40 minút.
- Potom pridáme na pásiky nakrájanú červenú papriku, nasekanú chilli papričku a dolejeme podľa potreby vývarom.
- Guláš necháme ešte 10 minút prebublávať.
- Nakoniec podľa chuti ešte osolíme a okoreníme.
- Krutí guláš môžeme servírovať s pečivom, špecle, haluškami.

Morčacie mäso má minimálny obsah tukov a v porovnaní s inými masy oveľa vyšší obsah bielkovín.
Je teda pomerne zdravú variantom, ktorú o vianočných sviatkoch iste každý ocení.
Pokiaľ chcete vyskúšať aj iné zdravší mäsa, určite vyskúšajte zdravé rybie recepty.