Zabíjačka vždy patrila k českým tradíciám.
Navyše je s ňou spojená aj rada pochúťok, ktoré sa z porazeného bravčového mäsa vyrába.
Ak aj vy patríte k tým, ktorí majú pre tieto lahôdky slabosť, vyskúšajte naše jedinečné recepty na domácej jatrnici!
Pripravte si ju so žemľou, krúpami alebo v podobe skořápkového prejtu.
Gurmánsky zážitok bude vždy zaručený!
Domáce jarnice s krúpami
Pokiaľ chcete docieliť jemnejšiu zmes, rozomeliete v mlynčeku nielen mäso, ale tiež krúpy.
Ingrediencie:
- 1000 g bravčového bôčika
- 1000 g bravčovej krkovice
- 1000 g krúp
- 500 g bravčovej pečene
- 1 bravčový jazyk
- 4 cibuľa
- 10 strúčikov cesnaku
- 1 PL majoránky
- 2 PL mletého korenia
- 2 PL mletého nového korenia
- 1 PL čerstvého strúhaného zázvoru
- vývar
- bravčová masť
- soľ
- bravčové črevá
Postup:
- Všetko mäso uvarte v hrnci s vodou domäkka.
- Mäso nechajte vychladnúť a následne ho pomeľte v mlynčeku.
- V medziobdobí si uvarte krúpy a opražte nakrájanú cibuľu na masti.
- Zmes pomletého mäsa dajte do väčšej misy a pridajte všetky korenia, prelisovaný cesnak, cibuľu, krúpy a trochu vývaru z mäsa.
- Všetko dôkladne premiešajte a nechajte asi hodinu odstáť, aby sa do seba jednotlivé ingrediencie zapracovali.
- Hotovou zmesou následne naplňte umytý bravčový čriev, ktorý na koncoch zaviažte alebo zašpejlujte.
- Domáce jarnice potom dajte na približne 15-20 minút variť do vody s teplotou asi 90 stupňov.
- Keď sú jarnice uvarené, prepláchnite ich v studenej vode a nechajte voľne uschnúť.
Domáce jarnice skvele chutia s vlastnoručným pečivom . Upečte si s nami domáce rožky, žemle či bagetky!
Domáce jarnice sa žemlia
Ak máte viac času, môžete namiesto žemle upiecť špeciálnu skořápkovú buchtu.
Ingrediencie:
- 400 g bravčového kolena
- 200 g bravčovej pečene
- 400 g bravčová hlava
- 200 g žemle
- 200 ml vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 40 g majoránky
- mleté nové korenie
- mletý muškátový kvet
- soľ, korenie
- bravčové črevá
Postup:
- V hrnci s vodou uvarte všetko bravčové mäso.
- Žemle nakrájajte na malé kocky.
- Uvarené mäso rozmeľte.
- Do misy dajte nakrájané žemle a prelejte ich mäsovým vývarom.
- Pridajte do misky zmes pomletého bravčového mäsa.
- Zamiešajte a pridajte prelisovaný cesnak a všetky korenia.
- Zmes nechajte približne hodinu odpočinúť.
- Následne si pripravte bravčový čriev, do ktorých budete rany plniť.
- Naplnené črievka zašpejlujte a dajte uvariť do vody s teplotou asi 90 C.
- Varte približne 15-20 minút.
- Uvarené jarnice opláchnite v studenej vode a nechajte uschnúť na doske.
Jitrnicová panvica so zeleninou
Originálny recept, ktorého výhodu je, že počas krátkej doby máte v jednom hrnci či panvici hotovú chutnú večeru či obed.
Ingrediencie:
- 2 georgíny (pripravené niektorým z vyššie uvedených spôsobov)
- 500 g zemiakov
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 cibuľa
- 1 jablko so žltou šupkou, napr. Golden Delicious
- 1 zväzok čerstvého tymiánu
- 2 -3 PL oleja
- soľ, korenie
Postup:
- Ošúpané zemiaky nakrájajte na plátky, cibuľu nadrobno.
- Na panvici rozohrejte dve až tri polievkové lyžice oleja a na strednom plameni osmažte plátky zemiakov.
- Papriky umyte, rozpoľte, odstráňte jadrovník a nakrájajte na jemné prúžky.
- Umyté jablko rozštvrťte, odstráňte jadrovník a tiež nakrájajte na plátky.
- Papriku, jablko a cibuľu pridajte do panvice k zemiakom a smažte ďalších 6-8 minút.
- Následne do panvice pridajte aj zmes vytlačenú z jaterníc a všetko dôkladne premiešajte.
- Osoľte, okoreňte a pridajte lístky tymiánu.
- Za stáleho miešania povarte ešte asi 5 minút.
Objavte podobné tipy
Pečená jarnica v rúre
Túto zabíjačkovú pochúťku nemusíte vždy pripravovať iba na panvici. Skvele chutí aj z rúry!
Ingrediencie:
- 2 georgíny (pripravené niektorým z vyššie uvedených spôsobov)
- 5 zemiakov
- bravčová masť
- soľ
Postup:
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Jitrnice aj zemiaky umyte.
- Zemiaky následne nelúpte, prípadne vykrájajte poškodené časti, a nakrájajte ich pozdĺžne na osminy.
- Pekáč či hlbší plech vymažte masťou a rozložte do neho zemiaky, ktoré zľahka posoľte, a jaternice.
- Jitrnice zľahka prepichnite vidličkou.
- Pekáč vložte do rúry a pečte približne 30 minút.
Špekáčiky patria rovnako ako domáce jarnice ku klasickým českým údeninovým pochúťkam. Pripravte si ich v podobe burtov na pive !
Jitrnicový prejsť so zemiakovou kašou a kapustou
Jednoduchý a chutný pokrm, ktorý vyhovuje aj tým, ktorí nemajú radi črepníková črievka.
Ingrediencie:
- 4 georgíny (pripravené niektorým z vyššie uvedených spôsobov)
- 2 cibuľa
- 150 ml mlieka
- 100 ml vody
- 300 g kyslej kapusty
- 10 zemiakov
- 2 PL masla
- majorán
- soľ, korenie
Postup:
- Olúpte a nakrájajte si zemiaky na kocky.
- Dajte ich uvariť do hrnca s osolenou vodou domäkka.
- Cibuľu tiež olúpte a najemno nakrájajte.
- Následne ju pomaly orestujte dozlatista na panvici s rozpusteným maslom.
- Zo črievok jaterníc vytlačte ich obsah a pridajte ho spoločne s trochou vody do panvice k cibuľke.
- Pridajte majoránku, prípadne aj trochu soli a korenia a krátko povarte.
- Keď sú zemiaky mäkké, roztlačte, pridajte vlažné mlieko a vytvorte zemiakovú kašu.
Jitrnicový prejt podávajte so zemiakovou kašou a kyslou kapustou. To môžete podusiť alebo nie.
Jitrnička s kapustou a opečenými zemiakmi
Jeden z najklasickejších spôsobov prípravy jaterníc je ten s kyslou kapustou a zemiakmi. Vyskúšajte túto symfóniu chutí!
Ingrediencie:
- 2 georgíny (pripravené niektorým z vyššie uvedených spôsobov)
- 200 g zemiakov
- 150 g kyslej kapusty
- 1 veľká cibuľa
- maslo
- niekoľko vetvička čerstvého tymiánu
- soľ a korenie
Postup:
- Zemiaky umyte av šupke uvarte domäkka.
- Cibuľu olúpte, rozkrojte napoly a nakrájajte na tenké plátky.
- Vychladnuté zemiaky nakrájajte na plátky.
- Na panvici rozpustite maslo a osmažte na ňom cibuľu.
- Cibuľu následne z panvice vyberte a vložte do nej piecť plátky zemiakov, ktoré posypte soľou, čiernym korením a lístkami tymiánu.
- Opatrne zemiaky opekajte z oboch dvoch strán približne 10 minút.
- Ku koncu k nim vráťte späť aj osmaženú cibuľu.
- V medziobdobí dajte do hrnca s vodou ohriať jarnice, alebo ich môžete tiež zľahka opiecť na panvici.
- V inom hrnci poduste približne 15-20 minút kapusty.
Jitrnicová polievka
Bravčové mäso a krv sa dá samozrejme veľmi ľahko nahradiť už hotovými jaternicami. V tom prípade dajte do polievky aj menej korenia, pretože jaternice samé o sebe sú už ochutené.
Ingrediencie:
- 150 g bravčového pleca
- 75 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen a zeler)
- 250 ml bravčovej krvi
- 50 g krúp
- 20 g bravčovej masti
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- majorán
- soľ, korenie
Postup:
- Do osolenej vriacej vody, približne litra a štvrť, vložte bravčovú pliecko a olúpanú a nakrájanú koreňovú zeleninu.
- Všetko uvarte domäkka av medziobdobí si v inom hrnci uvarte krúpy.
- Uvarené mäso vyberte a nakrájajte na kocky.
- Následne ho vložte späť do polievky a pridajte tiež scedenú bravčovú krv.
- Nakrájanú cibuľu osmažte zľahka na masti a následne ju spoločne s uvarenými krúpami pridajte do hrnca s polievkou.
- Pridajte pretlačený cesnak, soľ, korenie a majoránku a ešte chvíľku povarte.
Jitrnicovou polievku podávajte s čerstvým pečivom alebo krutónmi.
Krúpy sú tiež veľmi častou súčasťou hŕstkových polievok . Vyskúšajte ich, uvidíte, že vás skvele zasýti!
Ako na domáce jarnice
Pokiaľ ide o mäso, ktoré je najlepšie na výrobu domácich jaterníc použiť, môžeme povedať, že sa líšia kraj od kraja. Všeobecne sa používa „menej hodnotné mäso“, teda hlava, lalok, bôčik a ďalej najrôznejšie vnútornosti, najmä pečeň, ale použiť možno aj pľúca či slezinu. Z hľadiska korenia tvorí základ cesnak, majorán, soľ, korenie a mleté nové korenie. Pridať je možné tiež aj cibuľu či zázvor.
Niekoľko trikov na záver
- Na špajlovanie použite suché špajle, aby sa dobre lámali, ktoré tesne pred špajlovaním pomažte trochou tuku. Budú sa vám následne ľahšie naťahovať črievkom. Pomôže aj ich zrezanie nožom do špičky.
- To, že je domáca jaternica hotová, spoznáte tak, že vám v hrnci, v ktorom ju varíte, vypláva hore.
- Aby vám rána pri opekaní na panvici nepraskla, existujú dva triky. Buď jaternicu pred vložením na panvicu dajte na dve minúty do horúcej vody, alebo ju pred opekaním zľahka obaliť v hladkej múke. Každopádne je nutné pri opekaní postupovať pomaly.
- Udáva sa, že z jedného prasaťa sa pri zabíjačke urobí asi šesťdesiat rán.