7 vynikajúcich receptov na domácu jaterničku. Pochutnajte si!

Zabíjačka vždy patrila k českým tradíciám.

Navyše je s ňou spojená aj rada pochúťok, ktoré sa z porazeného bravčového mäsa vyrába.

Ak aj vy patríte k tým, ktorí majú pre tieto lahôdky slabosť, vyskúšajte naše jedinečné recepty na domácej jatrnici!

Pripravte si ju so žemľou, krúpami alebo v podobe skořápkového prejtu.

Gurmánsky zážitok bude vždy zaručený!

Domáce jarnice s krúpami

Pokiaľ chcete docieliť jemnejšiu zmes, rozomeliete v mlynčeku nielen mäso, ale tiež krúpy.

Ingrediencie:

  • 1000 g bravčového bôčika
  • 1000 g bravčovej krkovice
  • 1000 g krúp
  • 500 g bravčovej pečene
  • 1 bravčový jazyk
  • 4 cibuľa
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 1 PL majoránky
  • 2 PL mletého korenia
  • 2 PL mletého nového korenia
  • 1 PL čerstvého strúhaného zázvoru
  • vývar
  • bravčová masť
  • soľ
  • bravčové črevá

Postup:

  1. Všetko mäso uvarte v hrnci s vodou domäkka.
  2. Mäso nechajte vychladnúť a následne ho pomeľte v mlynčeku.
  3. V medziobdobí si uvarte krúpy a opražte nakrájanú cibuľu na masti.
  4. Zmes pomletého mäsa dajte do väčšej misy a pridajte všetky korenia, prelisovaný cesnak, cibuľu, krúpy a trochu vývaru z mäsa.
  5. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte asi hodinu odstáť, aby sa do seba jednotlivé ingrediencie zapracovali.
  6. Hotovou zmesou následne naplňte umytý bravčový čriev, ktorý na koncoch zaviažte alebo zašpejlujte.
  7. Domáce jarnice potom dajte na približne 15-20 minút variť do vody s teplotou asi 90 stupňov.
  8. Keď sú jarnice uvarené, prepláchnite ich v studenej vode a nechajte voľne uschnúť.
Zabíjačkový pokrm zo zmesi rozmanitého mäsa a krúp
zdroj: varecha.pravda.sk

Domáce jarnice skvele chutia s vlastnoručným pečivom . Upečte si s nami domáce rožky, žemle či bagetky!

Domáce jarnice sa žemlia

Ak máte viac času, môžete namiesto žemle upiecť špeciálnu skořápkovú buchtu.

Ingrediencie:

  • 400 g bravčového kolena
  • 200 g bravčovej pečene
  • 400 g bravčová hlava
  • 200 g žemle
  • 200 ml vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 40 g majoránky
  • mleté nové korenie
  • mletý muškátový kvet
  • soľ, korenie
  • bravčové črevá

Postup:

  1. V hrnci s vodou uvarte všetko bravčové mäso.
  2. Žemle nakrájajte na malé kocky.
  3. Uvarené mäso rozmeľte.
  4. Do misy dajte nakrájané žemle a prelejte ich mäsovým vývarom.
  5. Pridajte do misky zmes pomletého bravčového mäsa.
  6. Zamiešajte a pridajte prelisovaný cesnak a všetky korenia.
  7. Zmes nechajte približne hodinu odpočinúť.
  8. Následne si pripravte bravčový čriev, do ktorých budete rany plniť.
  9. Naplnené črievka zašpejlujte a dajte uvariť do vody s teplotou asi 90 C.
  10. Varte približne 15-20 minút.
  11. Uvarené jarnice opláchnite v studenej vode a nechajte uschnúť na doske.
Jitrničky pripravované so žemľou
zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Jitrnicová panvica so zeleninou

Originálny recept, ktorého výhodu je, že počas krátkej doby máte v jednom hrnci či panvici hotovú chutnú večeru či obed.

Ingrediencie:

  • 2 georgíny (pripravené niektorým z vyššie uvedených spôsobov)
  • 500 g zemiakov
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 cibuľa
  • 1 jablko so žltou šupkou, napr. Golden Delicious
  • 1 zväzok čerstvého tymiánu
  • 2 -3 PL oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Ošúpané zemiaky nakrájajte na plátky, cibuľu nadrobno.
  2. Na panvici rozohrejte dve až tri polievkové lyžice oleja a na strednom plameni osmažte plátky zemiakov.
  3. Papriky umyte, rozpoľte, odstráňte jadrovník a nakrájajte na jemné prúžky.
  4. Umyté jablko rozštvrťte, odstráňte jadrovník a tiež nakrájajte na plátky.
  5. Papriku, jablko a cibuľu pridajte do panvice k zemiakom a smažte ďalších 6-8 minút.
  6. Následne do panvice pridajte aj zmes vytlačenú z jaterníc a všetko dôkladne premiešajte.
  7. Osoľte, okoreňte a pridajte lístky tymiánu.
  8. Za stáleho miešania povarte ešte asi 5 minút.
Zmes pripravená zo zeleniny a zabíjačkovej pochúťky
zdroj: eatsmarter.com

Pečená jarnica v rúre

Túto zabíjačkovú pochúťku nemusíte vždy pripravovať iba na panvici. Skvele chutí aj z rúry!

Ingrediencie:

  • 2 georgíny (pripravené niektorým z vyššie uvedených spôsobov)
  • 5 zemiakov
  • bravčová masť
  • soľ

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Jitrnice aj zemiaky umyte.
  3. Zemiaky následne nelúpte, prípadne vykrájajte poškodené časti, a nakrájajte ich pozdĺžne na osminy.
  4. Pekáč či hlbší plech vymažte masťou a rozložte do neho zemiaky, ktoré zľahka posoľte, a jaternice.
  5. Jitrnice zľahka prepichnite vidličkou.
  6. Pekáč vložte do rúry a pečte približne 30 minút.
Zabíjačková pochúťka pečená v rúre spoločne so zemiakmi
zdroj: voz.sk

Špekáčiky patria rovnako ako domáce jarnice ku klasickým českým údeninovým pochúťkam. Pripravte si ich v podobe burtov na pive !

Jitrnicový prejsť so zemiakovou kašou a kapustou

Jednoduchý a chutný pokrm, ktorý vyhovuje aj tým, ktorí nemajú radi črepníková črievka.

Ingrediencie:

  • 4 georgíny (pripravené niektorým z vyššie uvedených spôsobov)
  • 2 cibuľa
  • 150 ml mlieka
  • 100 ml vody
  • 300 g kyslej kapusty
  • 10 zemiakov
  • 2 PL masla
  • majorán
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Olúpte a nakrájajte si zemiaky na kocky.
  2. Dajte ich uvariť do hrnca s osolenou vodou domäkka.
  3. Cibuľu tiež olúpte a najemno nakrájajte.
  4. Následne ju pomaly orestujte dozlatista na panvici s rozpusteným maslom.
  5. Zo črievok jaterníc vytlačte ich obsah a pridajte ho spoločne s trochou vody do panvice k cibuľke.
  6. Pridajte majoránku, prípadne aj trochu soli a korenia a krátko povarte.
  7. Keď sú zemiaky mäkké, roztlačte, pridajte vlažné mlieko a vytvorte zemiakovú kašu.

Jitrnicový prejt podávajte so zemiakovou kašou a kyslou kapustou. To môžete podusiť alebo nie.

Prejsť servírovaný so zemiakovou kašou a kyslou kapustou
zdroj: varenie.sk

Jitrnička s kapustou a opečenými zemiakmi

Jeden z najklasickejších spôsobov prípravy jaterníc je ten s kyslou kapustou a zemiakmi. Vyskúšajte túto symfóniu chutí!

Ingrediencie:

  • 2 georgíny (pripravené niektorým z vyššie uvedených spôsobov)
  • 200 g zemiakov
  • 150 g kyslej kapusty
  • 1 veľká cibuľa
  • maslo
  • niekoľko vetvička čerstvého tymiánu
  • soľ a korenie

Postup:

  1. Zemiaky umyte av šupke uvarte domäkka.
  2. Cibuľu olúpte, rozkrojte napoly a nakrájajte na tenké plátky.
  3. Vychladnuté zemiaky nakrájajte na plátky.
  4. Na panvici rozpustite maslo a osmažte na ňom cibuľu.
  5. Cibuľu následne z panvice vyberte a vložte do nej piecť plátky zemiakov, ktoré posypte soľou, čiernym korením a lístkami tymiánu.
  6. Opatrne zemiaky opekajte z oboch dvoch strán približne 10 minút.
  7. Ku koncu k nim vráťte späť aj osmaženú cibuľu.
  8. V medziobdobí dajte do hrnca s vodou ohriať jarnice, alebo ich môžete tiež zľahka opiecť na panvici.
  9. V inom hrnci poduste približne 15-20 minút kapusty.
Skrinky servírované s opečenými zemiakmi a kapustou
zdroj: rollis-rezepte.ch

Jitrnicová polievka

Bravčové mäso a krv sa dá samozrejme veľmi ľahko nahradiť už hotovými jaternicami. V tom prípade dajte do polievky aj menej korenia, pretože jaternice samé o sebe sú už ochutené.

Ingrediencie:

  • 150 g bravčového pleca
  • 75 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen a zeler)
  • 250 ml bravčovej krvi
  • 50 g krúp
  • 20 g bravčovej masti
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • majorán
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Do osolenej vriacej vody, približne litra a štvrť, vložte bravčovú pliecko a olúpanú a nakrájanú koreňovú zeleninu.
  2. Všetko uvarte domäkka av medziobdobí si v inom hrnci uvarte krúpy.
  3. Uvarené mäso vyberte a nakrájajte na kocky.
  4. Následne ho vložte späť do polievky a pridajte tiež scedenú bravčovú krv.
  5. Nakrájanú cibuľu osmažte zľahka na masti a následne ju spoločne s uvarenými krúpami pridajte do hrnca s polievkou.
  6. Pridajte pretlačený cesnak, soľ, korenie a majoránku a ešte chvíľku povarte.

Jitrnicovou polievku podávajte s čerstvým pečivom alebo krutónmi.

Jitrnicová polievka s krutónmi
zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Krúpy sú tiež veľmi častou súčasťou hŕstkových polievok . Vyskúšajte ich, uvidíte, že vás skvele zasýti!

Ako na domáce jarnice

Pokiaľ ide o mäso, ktoré je najlepšie na výrobu domácich jaterníc použiť, môžeme povedať, že sa líšia kraj od kraja. Všeobecne sa používa „menej hodnotné mäso“, teda hlava, lalok, bôčik a ďalej najrôznejšie vnútornosti, najmä pečeň, ale použiť možno aj pľúca či slezinu. Z hľadiska korenia tvorí základ cesnak, majorán, soľ, korenie a mleté nové korenie. Pridať je možné tiež aj cibuľu či zázvor.

Niekoľko trikov na záver

  • Na špajlovanie použite suché špajle, aby sa dobre lámali, ktoré tesne pred špajlovaním pomažte trochou tuku. Budú sa vám následne ľahšie naťahovať črievkom. Pomôže aj ich zrezanie nožom do špičky.
  • To, že je domáca jaternica hotová, spoznáte tak, že vám v hrnci, v ktorom ju varíte, vypláva hore.
  • Aby vám rána pri opekaní na panvici nepraskla, existujú dva triky. Buď jaternicu pred vložením na panvicu dajte na dve minúty do horúcej vody, alebo ju pred opekaním zľahka obaliť v hladkej múke. Každopádne je nutné pri opekaní postupovať pomaly.
  • Udáva sa, že z jedného prasaťa sa pri zabíjačke urobí asi šesťdesiat rán.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.