Domáci porážka sa dnes vykonáva už len ojedinele a organizátori si s ňou väčšinou vie poradiť.
My ostatní si potom buď kúpime v obchodoch ponúkané jaterničky, jelítka a ďalšie pochúťky alebo si ich doma pripravíme sami.
Medzi jednoduchšie zabíjačkové pochúťky patrí ovar a jaternicový prát, o niečo pracnejšie sú jaternice a tlačenka. Všetko sa pomerne dobre mrazí, takže väčšiu dávku si môžeme zamraziť.
O týchto a ďalších pochúťkach si napíšeme v tomto článku. Prajeme dobrú chuť!
zabíjačkové guláš
Zabíjačkový guláš em> je klasické jedlo každej domácej zabíjačky. Na jeho prípravu sa spotrebúvajú menej hodnotné druhy mäsa.
A aj keď práve nerobíme zabíjačku, aj tak si ho môžeme skúsiť doma pripraviť. Suroviny sú bežne dostupné.
INGREDIENCIE:
- 1 kg bravčového pliecka
- 2-3 bravčová srdce
- 200 g bravčovej pečene
- 3 lyžice masti
- 50 g údeného slaniny
- 4 väčšie cibule
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 2 lyžičky gulášového korenia
- 1-2 čajové lyžičky pálivej papriky podľa chuti
- 1 lyžička drvenej rasce
- 3 strúčiky cesnaku
- 0,75 litra vývaru
- 2 lyžičky soli
- majoránka
- 2 krajce chleba aj s kôrkou
POSTUP:
- Do misky nalámeme obaja krajce chleba, prelejeme je 3 naberačkami vývaru.
- Misku odstavíme, jej obsah budeme potrebovať až takmer nakoniec.
- Slaninu a cibuľu nakrájame na drobné kocky.
- Bravčovú pliecko a srdce nakrájame na väčšie kocky.
- Pečeň najprv dôkladne umyjeme studenou vodou, odstránime všetky blany a tiež nakrájame.
- Do rozpáleného hrnca dáme masť, slanina a cibuľu.
- Pridáme všetko mäso s výnimkou pečene.
- Mäso orestujeme, pridáme drvenú rascu, obe papriky aj gulášové korenie.
- Zamiešame, podlejeme vývarom a dusíme.
- Asi po hodine k mäsu pridáme surová pečeň a rozdrvený cesnak a korenie.
- Necháme prevariť asi 20 minút.
- Guláš osolíme a zahustíme rozmočeným chlebom, ktorý sme si rozmixovali do hladka.
- Guláš povaríme ďalších 20 minút, až je mäso krásne mäkké.
- Na úplný záver pridáme majoránku a prípadne dosolíme.
- Zabíjačkový guláš podáva s kolieskami cibule a s čerstvým chlebom.
zdroj : apetitonline.cz
Objavte podobné tipy
Domáce ovarové polievka
Patrí k tradičným zabíjačkovým pokrmom.
INGREDIENCIE:
- 1,5 l bravčového vývaru z Ovar
- 100 g krúp
- 250 ml surové bravčové krvi
- 1 lyžica bravčovej masti
- 1 cibuľa, nakrájaná najemno
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- hrsť sušenej majoránky
- 2-3 strúčiky rozotreného cesnaku
POSTUP:
- Vo väčšom množstve osolenej vody s lyžičkou masti uvaríme prepláchnuté krúpy.
- Na zvyšnom masti opražíme cibuľu do svetlo zlatej farby.
- Vývar precedíme, podľa potreby zoberieme predtým z povrchu tuk.
- Privedieme ho k varu, stlmíme plameň a vmiešame krv.
- Za stáleho miešania zahrievame tesne pod bod varu a stiahneme z ohňa (polievku s krvou je lepšie nevariť, aby sa krv nezrazila).
- Pridáme zliate uvarené krúpy, opraženú cibuľku a dochutíme roztlačeným cesnakom so soľou, korením, majoránkou
- Prehrejeme.
TIP: Ak by ste nezohnali krv v mäsiarstve, možno do vývaru z ovar vhodiť a prehriať 2 krúpová jelítka a pripraviť polievku z nich.
zdroj : archiv.ihned.cz
Jitrnicový prát
Urobte si domáce jitrnicový prát a ak vám pri výrobe popraskajú jaternice, nie je práve nič ľahšie, než z nich urobiť prát.
INGREDIENCIE:
- 700 g bôčik
- 200 g kožou s vrstvou masti, alebo lalok
- 200 g slezina, alebo pľúca
- 100 g pečeň
- 1 ks cibuľa veľká
- 6 ks strúčiky cesnaku
- 1-4 ks rožok
- vňate / petržlen, Repík zeler /
- soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, majorán, muškátový oriešok
POSTUP:
- Do studenej vody vložíme bôčik, kože či lalok, cibuľu, polovicu cesnaku, guličky čierneho a nového korenia, list a vňate.
- Privedieme k varu, osolíme a pomalšie varíme domäkka.
- Slezinu, alebo pľúca uvaríme zvlášť v slanej vode a vývar potom zlejeme.
- Pečeň pomelieme na jemnom mlynčeku.
- Včerajší rožky pokrájame na kocky a odložíme v mise stranou.
- Hotové mäso vyberieme z vývarov a necháme chvíľu chladnúť.
- Horúcim vývarom z bôčika zalejeme kocky rožkov (tak ½ litrom).
- Mäso si překrájíme na rozumné kúsky a pomelieme na hrubom mlynčeku.
- Pridáme pečeň a dochutíme soľou, korením a korením.
- Dobre premiešame a necháme chvíľu odležať.
- Navrstvíme do pekáča vymasteného masťou a vysypaného strúhankou.
- Pečieme pri 170 ° C asi 75-80 minút.
zdroj : inkitchenopen.blogspot.com
domáce jaternice
INGREDIENCIE:
- rovnaké ingrediencie ako v predošlom recepte na jitrnicový prát
- 5 m tenkých očistených bravčových čriev
POSTUP:
- Pripravíme jitrnicový prát podľa predchádzajúceho receptu.
- Týmto prát naplníme už pripravená tenká bravčová čreva.
- Zašpejlujeme a varíme vo vode teplej asi 90 stupňov po dobu asi 15-20 minút.
- Uvarené jaternice opláchneme v studenej vode, vyrovnáme na drevenú dosku, po 15 minútach obrátime a necháme voľne vychladnúť.
TIP: najlepšie chutia domáce jaternice s kyslou kapustou a varenými zemiakmi.
zdroj : novinky.cz
domáce tlačenka
Poctivú domácu tlačenku možno pripraviť aj doma z ľahko dostupných surovín.
INGREDIENCIE:
- 2 bravčové nožičky
- 1 bravčové koleno
- 1/2 kg bravčového pliecka
- 1 bravčový jazyk
- 1/2 cibule
- 1/2 mrkvy
- 1/2 petržlenu
- 1/2 zeleru
- 1 bobkový list
- 10 guličiek korenia
- 3 guličky celého nového korenia
- soľ
- korenie čierne mleté
- cesnak
- majoránka
POSTUP:
- V jednom hrnci zalejte vodou nožičky a kožu z kolien, osolíme a povaríme do úplného zmäknutia.
- V druhom povaríme pliecko, kolená bez kože a jazyky spolu s očistenú zeleninou, korením a soľou.
- Potom scedíme, jazyky olúpeme a mäso nakrájame na asi dvojcentimetrové kocky
- Scedíme aj hrniec s nožičkami a šťavu pridáme k nakrájenému mäsu – práve tá totiž zabezpečí, že tlačenka zatuhne.
- V prípade potreby trochu zriedime odloženým vývarom z mäsa.
- Zmes osolíme, okoreníme a ochutíme majoránom a prelisovaným cesnakom.
- Mäso by malo byť pred zatuhnutím ľahko presolené a prekorenené – až tlačenka zatuhne, bude tak akurát.
- Teraz plníme do tlačenkových čriev.
- Tlačenky položíme na plech a každých 20 minút otočíme, aby sa mäso a tuk rovnomerne usadili.
- Podávame s cibuľou, octom a čerstvým chlebom.
zdroj : pepato.eu
Ak ste robili domáce zabíjačka a zostalo vám ešte nejaké mäso, určite si vyskúšajte urobiť skvelý nielen bravčový guláš < / a>.