Pripravte si vaše obľúbené recepty zo zabíjačka

Domáci porážka sa dnes vykonáva už len ojedinele a organizátori si s ňou väčšinou vie poradiť.

My ostatní si potom buď kúpime v obchodoch ponúkané jaterničky, jelítka a ďalšie pochúťky alebo si ich doma pripravíme sami.

Medzi jednoduchšie zabíjačkové pochúťky patrí ovar a jaternicový prát, o niečo pracnejšie sú jaternice a tlačenka. Všetko sa pomerne dobre mrazí, takže väčšiu dávku si môžeme zamraziť.

O týchto a ďalších pochúťkach si napíšeme v tomto článku. Prajeme dobrú chuť!

zabíjačkové guláš

Zabíjačkový guláš je klasické jedlo každej domácej zabíjačky. Na jeho prípravu sa spotrebúvajú menej hodnotné druhy mäsa.

A aj keď práve nerobíme zabíjačku, aj tak si ho môžeme skúsiť doma pripraviť. Suroviny sú bežne dostupné.

INGREDIENCIE:

  • 1 kg bravčového pliecka
  • 2-3 bravčová srdce
  • 200 g bravčovej pečene
  • 3 lyžice masti
  • 50 g údeného slaniny
  • 4 väčšie cibule
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 2 lyžičky gulášového korenia
  • 1-2 čajové lyžičky pálivej papriky podľa chuti
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 0,75 litra vývaru
  • 2 lyžičky soli
  • majoránka
  • 2 krajce chleba aj s kôrkou

POSTUP:

  1. Do misky nalámeme obaja krajce chleba, prelejeme je 3 naberačkami vývaru.
  2. Misku odstavíme, jej obsah budeme potrebovať až takmer nakoniec.
  3. Slaninu a cibuľu nakrájame na drobné kocky.
  4. Bravčovú pliecko a srdce nakrájame na väčšie kocky.
  5. Pečeň najprv dôkladne umyjeme studenou vodou, odstránime všetky blany a tiež nakrájame.
  6. Do rozpáleného hrnca dáme masť, slanina a cibuľu.
  7. Pridáme všetko mäso s výnimkou pečene.
  8. Mäso orestujeme, pridáme drvenú rascu, obe papriky aj gulášové korenie.
  9. Zamiešame, podlejeme vývarom a dusíme.
  10. Asi po hodine k mäsu pridáme surová pečeň a rozdrvený cesnak a korenie.
  11. Necháme prevariť asi 20 minút.
  12. Guláš osolíme a zahustíme rozmočeným chlebom, ktorý sme si rozmixovali do hladka.
  13. Guláš povaríme ďalších 20 minút, až je mäso krásne mäkké.
  14. Na úplný záver pridáme majoránku a prípadne dosolíme.
  15. Zabíjačkový guláš podáva s kolieskami cibule a s čerstvým chlebom.

zabíjačkové guláš zdroj : apetitonline.cz

Domáce ovarové polievka

Patrí k tradičným zabíjačkovým pokrmom.

INGREDIENCIE:

  • 1,5 l bravčového vývaru z Ovar
  • 100 g krúp
  • 250 ml surové bravčové krvi
  • 1 lyžica bravčovej masti
  • 1 cibuľa, nakrájaná najemno
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • hrsť sušenej majoránky
  • 2-3 strúčiky rozotreného cesnaku

POSTUP:

  1. Vo väčšom množstve osolenej vody s lyžičkou masti uvaríme prepláchnuté krúpy.
  2. Na zvyšnom masti opražíme cibuľu do svetlo zlatej farby.
  3. Vývar precedíme, podľa potreby zoberieme predtým z povrchu tuk.
  4. Privedieme ho k varu, stlmíme plameň a vmiešame krv.
  5. Za stáleho miešania zahrievame tesne pod bod varu a stiahneme z ohňa (polievku s krvou je lepšie nevariť, aby sa krv nezrazila).
  6. Pridáme zliate uvarené krúpy, opraženú cibuľku a dochutíme roztlačeným cesnakom so soľou, korením, majoránkou
  7. Prehrejeme.

TIP: Ak by ste nezohnali krv v mäsiarstve, možno do vývaru z ovar vhodiť a prehriať 2 krúpová jelítka a pripraviť polievku z nich.

Domáce ovarové polievka zdroj : archiv.ihned.cz

Jitrnicový prát

Urobte si domáce jitrnicový prát a ak vám pri výrobe popraskajú jaternice, nie je práve nič ľahšie, než z nich urobiť prát.

INGREDIENCIE:

  • 700 g bôčik
  • 200 g kožou s vrstvou masti, alebo lalok
  • 200 g slezina, alebo pľúca
  • 100 g pečeň
  • 1 ks cibuľa veľká
  • 6 ks strúčiky cesnaku
  • 1-4 ks rožok
  • vňate / petržlen, Repík zeler /
  • soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, majorán, muškátový oriešok

POSTUP:

  1. Do studenej vody vložíme bôčik, kože či lalok, cibuľu, polovicu cesnaku, guličky čierneho a nového korenia, list a vňate.
  2. Privedieme k varu, osolíme a pomalšie varíme domäkka.
  3. Slezinu, alebo pľúca uvaríme zvlášť v slanej vode a vývar potom zlejeme.
  4. Pečeň pomelieme na jemnom mlynčeku.
  5. Včerajší rožky pokrájame na kocky a odložíme v mise stranou.
  6. Hotové mäso vyberieme z vývarov a necháme chvíľu chladnúť.
  7. Horúcim vývarom z bôčika zalejeme kocky rožkov (tak ½ litrom).
  8. Mäso si překrájíme na rozumné kúsky a pomelieme na hrubom mlynčeku.
  9. Pridáme pečeň a dochutíme soľou, korením a korením.
  10. Dobre premiešame a necháme chvíľu odležať.
  11. Navrstvíme do pekáča vymasteného masťou a vysypaného strúhankou.
  12. Pečieme pri 170 ° C asi 75-80 minút.

Jitrnicový prátzdroj : inkitchenopen.blogspot.com

domáce jaternice

INGREDIENCIE:

  • rovnaké ingrediencie ako v predošlom recepte na jitrnicový prát
  • 5 m tenkých očistených bravčových čriev

POSTUP:

  1. Pripravíme jitrnicový prát podľa predchádzajúceho receptu.
  2. Týmto prát naplníme už pripravená tenká bravčová čreva.
  3. Zašpejlujeme a varíme vo vode teplej asi 90 stupňov po dobu asi 15-20 minút.
  4. Uvarené jaternice opláchneme v studenej vode, vyrovnáme na drevenú dosku, po 15 minútach obrátime a necháme voľne vychladnúť.

TIP: najlepšie chutia domáce jaternice s kyslou kapustou a varenými zemiakmi.

domáce jaternice zdroj : novinky.cz

domáce tlačenka

Poctivú domácu tlačenku možno pripraviť aj doma z ľahko dostupných surovín.

INGREDIENCIE:

  • 2 bravčové nožičky
  • 1 bravčové koleno
  • 1/2 kg bravčového pliecka
  • 1 bravčový jazyk
  • 1/2 cibule
  • 1/2 mrkvy
  • 1/2 petržlenu
  • 1/2 zeleru
  • 1 bobkový list
  • 10 guličiek korenia
  • 3 guličky celého nového korenia
  • soľ
  • korenie čierne mleté
  • cesnak
  • majoránka

POSTUP:

  1. V jednom hrnci zalejte vodou nožičky a kožu z kolien, osolíme a povaríme do úplného zmäknutia.
  2. V druhom povaríme pliecko, kolená bez kože a jazyky spolu s očistenú zeleninou, korením a soľou.
  3. Potom scedíme, jazyky olúpeme a mäso nakrájame na asi dvojcentimetrové kocky
  4. Scedíme aj hrniec s nožičkami a šťavu pridáme k nakrájenému mäsu – práve tá totiž zabezpečí, že tlačenka zatuhne.
  5. V prípade potreby trochu zriedime odloženým vývarom z mäsa.
  6. Zmes osolíme, okoreníme a ochutíme majoránom a prelisovaným cesnakom.
  7. Mäso by malo byť pred zatuhnutím ľahko presolené a prekorenené – až tlačenka zatuhne, bude tak akurát.
  8. Teraz plníme do tlačenkových čriev.
  9. Tlačenky položíme na plech a každých 20 minút otočíme, aby sa mäso a tuk rovnomerne usadili.
  10. Podávame s cibuľou, octom a čerstvým chlebom.

domáce tlačenkazdroj : pepato.eu

Ak ste robili domáce zabíjačka a zostalo vám ešte nejaké mäso, určite si vyskúšajte urobiť skvelý nielen bravčový guláš < / a>.

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.