Pripravte si sladké lievance s ovocím

Lievančeky patrí medzi obľúbené sladké jedlá. Podávame je väčšinou k večeru, ale veľmi dobre poslúži ako hlavný chod po sýtejšie, napríklad mäsové polievke alebo ako chutný múčnik po ľahším obedu.

Na ich prípravu nájdeme niekoľko variantov ako v základnom ceste, tak predovšetkým v ingredienciách, ktorými lievančeky plníme alebo zdobíme. Tu by sme mali dávať prednosť ovociu a to predovšetkým čerstvému.

A práve na ovocné lievance sme pre vás pripravili 3 recepty. Budete ich milovať.

Lievance z tvarohu s čučoriedkami

Tieto lievance si môžu dať s chuťou aj ľudia, ktorí si strážia svoju životosprávu, nie sú príliš kalorické.

INGREDIENCIE

pre 4 osoby

  • 2 vajcia
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 1 šálka celozrnnej hladkej múky
  • 250 g tvarohu jemného
  • javorový sirup alebo med
  • čerstvé čučoriedky
  • 1 a 1/2 lyžičky sódy
  • rastlinný olej
  • mlieko podľa potreby ak by bolo cesto príliš husté

POSTUP

  1. Všetky suroviny zamiešame do hladkého cesta.
  2. Do cesta pridáme aj časť čerstvých čučoriedok.
  3. Rozpálime teflónovú panvicu s malou kvapkou oleja a smažíme pozvoľna menšie lievance.
  4. Tvarohové lievance podávame s javorovým sirupom alebo medom a čerstvými čučoriedkami.

Lievance z tvarohu s čučoriedkami bakerbynature.com

Kysnuté lievance s banánom

Cesto na lievance je krásne nadýchané a ľahké, v spojení s ovocím z nich robí naozajstnú lahôdku.

INGREDIENCIE

  • 240 ml mlieka
  • 15 g trstinového cukru
  • 7 g droždia
  • 30 g hladkej múky
  • 100 g celozrnnej pšeničnej hladkej múky
  • 30 g ovsených vločiek
  • 1 vajce
  • 1 veľký banán
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • Olej na vyprážanie
  • mandle, jahody, javorový sirup

POSTUP

  1. Do misky vložíme droždie, cukor a 10g hladkej múky.
  2. Do druhej misky nasypeme ovsené vločky.
  3. Mlieko zohrejeme, nesmie byť horúce.
  4. Do misky s droždím nalejte 50ml mlieka a rozmiešajte.
  5. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások.
  6. Zvyšné mlieko nalejeme k vločkám a necháme 20-30 minút odležať.
  7. Banán vložíme do misy s nabobtnalými vločkami, pokvapkáme citrónom, pridáme vajce a vzišiel kvások.
  8. Rozmixujeme tyčovým mixérom.
  9. Primiešame zvyšnú múku a necháme prikryté utierkou na teplom mieste kysnúť aspoň ½ hodiny.
  10. Cesto premiešame na pomastenom lievanečníku pozvoľna opekáme lievančeky.
  11. Lievance posypeme drvenými mandľami, nakrájanými jahodami a prelejeme javorovým sirupom.

Kysnuté lievance s banánom vareniste.cz

Jogurtové lievance s jablkami

Ak máte chuť na veľmi jemné lievance, ktoré môžeme rýchlo pripraviť aj bez kysnutia.

INGREDIENCIE

  • 1 vajce
  • 1/2 šálky jogurtu gréckeho typu
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka celozrnnej múky
  • 1 1/2 lyžičky prášku na pečenie
  • 4 lyžice medu
  • 3 čajové lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • štipka soli
  • 1 šálka strúhaného jablka
  • olej na vyprážanie
  • orechy

POSTUP

  1. Zmiešame vajcia, jogurt, mlieko a vanilkový extrakt.
  2. Pridáme suché prísady do tej istej misky a premiešame dohromady.
  3. Pridáme strúhané jablko.
  4. Zahrejeme nepriľnavou panvicu na stredne nízky plameň.
  5. Pridáme lyžičku oleja.
  6. Nalejeme cesto na panvicu a smažíme malé lievance.
  7. Lievance smažíme z každej strany asi 2 -3 minúty.
  8. Podávame s obľúbeným sirupom, vlašskými orechmi a plátky jabĺk.

Jogurtové lievance s jablkami runninginaskirt.com

Ovocie do lievančekov môže byť rôzne, z domáceho sa hodí ako drobné ovocie, ako sú jahody, maliny, černice, tak jablká, marhule broskyne i slivky. Z dovážaného ovocie určite využijeme banány, kivi, pomaranče.

K ovociu sa podľa druhu hodí ešte čokoláda, kakao, strúhaný kokos, hrozienka. Lievančeky dozdobíme bielkovým snehom alebo ušľahanú smotanou na šľahanie.

Chutili vám 3 vybrané lievančeky? Pre viac receptov na ne navštívte náš ďalší článok.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.