13 najlepších receptov na bábovku z jogurtu. Vždy vláčna, ľahká a chutná!

Mramorová, orechová, šľahačková či tvarohová.

Bábovku je možné upiecť v mnohých rôznych variantoch!

Aj preto je v mnohých rodinách tým najobľúbenejším múčnikom.

Vyskúšajte spoločne s nami recepty na jogurtovú bábovku!

Bude skvelá na raňajky aj popoludňajšej káve.

Pustite sa do pečenia ešte dnes!

Lahodná jogurtová bábovka

Veľmi jednoduchý recept, ktorého výsledkom budete ohromení. Uvidíte, že zachutí nielen vám, ale aj každej vašej návšteve.

Nadýchaná, vláčna a lahodná. Presne taká je táto jogurtová bábovka, ktorej príprava nezaberie viac ako 15 minút. Výsledok rozhodne stojí za to. Pokiaľ patríte k naozajstným milovníkom sladkého a najmä báboviek, potom mrknite na najlepšie recepty na bábovky s tvarohom .

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 200 g hladkej múky
  • 70 g slnečnicového oleja
  • 125 g cukru
  • 120 g bieleho jogurtu
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180 ° C a vymažte a vysypte formu na bábovku.
  2. Vyšľahajte si v miske vajcia spoločne s cukrom.
  3. Následne pridajte biely jogurt, olej a vanilkový extrakt.
  4. Všetko dôkladne premiešajte.
  5. Pridávajte po menších častiach preosiatu múku, prášok do pečiva a štipku soli.
  6. Premiešajte a vypracujte do podoby jednoliateho cesta.
  7. Zmes prelejte do formy a pečte približne po dobu 35-40 minút.
Múčnik pripravený z bieleho jogurtu
zdroj: cookidoo.it

Chcete bábovku tvarohovú, šľahačkovú či banánovú? Inšpirujte sa našimi receptami na bábovku 8-krát inak!

Bábovka z jogurtu a kakaa

Aj túto bábovku je možné pripraviť v obľúbenej mramorovej verzii s kakaom. Množstvo kakaa môžete prispôsobiť podľa vašich chuťových preferencií.

Ingrediencie:

  • 3-4 vajcia
  • 1 šálka bieleho jogurtu
  • 2 šálky cukru
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 3 PL práškového kakaa
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180 ° C a bábovkovú formu vymažte olejom a vysypte múkou.
  2. Do misky vložte jogurt, cukor, vajcia, rozpustené maslo a vanilkový extrakt.
  3. Za pomoci šľahača vyšľahajte dohladka.
  4. V inej miske si zmiešajte preosiatu múku, soľ a prášok do pečiva.
  5. Následne z oboch zmesí vytvorte jednoliate cesto.
  6. Potom približne jednu tretinu cesta odlejte do zvláštnej misky a pridajte do tohto cesta kakaový prášok.
  7. Dôkladne premiešajte.
  8. Následne nalejte časť svetlého cesta do formy, potom prelejte kakaovým cestom a nakoniec opäť nalejte svetlé cesto.
  9. Formu vložte do rúry a pečte približne po dobu 45 minút.
Mramorovaná bábovka s jogurtom
zdroj: delscookingtwist.com

Hrnčeková jogurtová bábovka s muškátovým orieškom

Hrnčekové recepty sú vďaka svojej jednoduchosti a rýchlosti prípravy veľmi obľúbené. Vyskúšajte s ich pomocou aj túto pochúťku.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 1 šálka bieleho jogurtu
  • 3/4 šálky cukru
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. V miske rozmiešajte jogurt a pridajte k nemu olej, cukor a vanilkový extrakt.
  3. Všetko dôkladne premiešajte alebo vyšľahajte pomocou ručného šľahača.
  4. Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok.
  5. Opäť všetko pomiešajte.
  6. Na záver po jednom za pomoci šľahača do cesta vmiešajte vajcia.
  7. Pripravené cesto prelejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy.
  8. Pečte približne 35-40 minút.
Buchta z bieleho jogurtu s muškátovým orieškom
zdroj: preciouscore.com

Skvelým pomocníkom nielen na prípravu jogurtovej bábovky je ručný šľahač. Pokiaľ neviete, ako si elektrický šľahač s mixérom vybrať , navštívte náš veľký porovnávací test.

Citrónová bábovka s jogurtom

Obľúbený taliansky recept na ľahkú bábovku, ktorú rad Talianov s obľubou konzumuje spoločne so šálkou silného espressa.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka cukru
  • 1/2 šálky gréckeho jogurtu
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. V miske pomocou mixéra vyšľahajte vajcia s cukrom.
  3. Pridajte jogurt, olej, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
  4. Dôkladne premiešajte.
  5. Následne pridajte postupne preosiatu múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a štipku soli.
  6. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte do podoby jednoliateho cesta.
  7. Zmes následne prelejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku.
  8. Pečte približne po dobu 35-40 minút.
Jogurtový múčnik s citrónom
zdroj: marcellinaincucina.com

Múčnik s bielym jogurtom a vanilkou

Jogurt, vanilka a citrónová kôra sa v tomto recepte skvele snúbia a výsledkom je zákusok, za ktorý by sa nemuseli hanbiť v žiadnej cukrárni.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 2 šálky hladkej múky
  • 3/4 šálky cukru
  • 3/4 šálky bieleho jogurtu
  • 1/2 šálky oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. V miske zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva a soľ.
  3. V inej miske utrite cukor s citrónovou kôrou, následne pridajte jogurt, olej, vajcia a vanilkový extrakt.
  4. Všetko dôkladne premiešajte.
  5. Pridajte k zmesi pripravené suché ingrediencie a vypracujte do podoby jednoliateho cesta.
  6. Formu na bábovku vymažte olejom a vysypte múkou.
  7. Prelejte do nej cesto a vložte do rúry.
  8. Pečte približne 45-50 minút.
Buchta z bieleho jogurtu a vanilky
zdroj: kitchencookbook.com

Okrem klasického bieleho jogurtu môže pri príprave tejto bábovky použiť aj vanilkový jogurt.

Nadýchaná, vláčna a lahodná. Presne taká je táto jogurtová bábovka, ktorej príprava nezaberie viac ako 15 minút. Výsledok rozhodne stojí za to. Pokiaľ patríte k naozajstným milovníkom sladkého a najmä báboviek, potom mrknite na najlepšie recepty na bábovky s tvarohom .

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 130 g práškového cukru
  • 110 g stolného oleja
  • 110 g prírodného jogurtu
  • Šťava a kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 260 g polohrubej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • Štipka soli

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
  • Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  • Do misy dáme vajcia a cukor a šľaháme do peny niekoľko minút.
  • Potom prilejeme olej s jogurtom, citrónovú šťavu a zamiešame.
  • Prisypeme citrónovú kôru, múku zmiešanú s práškom do pečiva a osolíme.
  • Dôkladne ešte naposledy premiešame a nalejeme do pripravenej formy.
  • Pečieme zhruba 45 – 50 minút a prepečenie si skontrolujeme pomocou špajle v strednej časti bábovky.
  • Po upečení necháme chvíľu odpočinúť a potom hneď vyklopíme na mriežku, kde necháme vychladnúť.
  • Vychladnutú bábovku posypeme cukrom, alebo ju polejeme citrónovou polevou.
Múčnik s úžasnou vôňou citróna z jogurtu.
Zdroj: https://www.backenmachtgluecklich.de/

Vláčna jogurtová bábovka s citrónovou vôňou

Každá bábovka s jogurtom má svoju špecifickú chuť a je niečím iná. Samotný jogurt sa postará, že je za všetkých okolností vždy dokonale vláčna a lahodná, ale citrón v kombinácii s rumom dodá bábovke ten správny šmrnc.

Ingrediencie:

  • 200 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 3 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice čerstvej nastrúhanej citrónovej kôry
  • 5 vajec
  • 250 g bieleho jogurtu (môže byť aj s príchuťou, napríklad citrón alebo vaječný likér)
  • 350 g polohrubej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 polievkové lyžice rumu

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 175 stupňov a pripravíme si formu na bábovku, ktorú vymažeme maslom a vysypeme múkou.
  • Pripravíme si misu, dáme do nej smotanu, kryštálový aj vanilkový cukor, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a všetko dôkladne našľaháme.
  • Potom po jednom pridávame vajcia a vždy každé zašľaháme.
  • Zmiešame múku s práškom do pečiva a za stáleho miešania po častiach pridávame k cestu.
  • Naposledy všetko starostlivo premiešame a prelejeme do pripravenej bábovkovej formy.
  • Pečieme tak 60 minút, prípadne o kúsok dlhšie, keby nebola ešte v strednej časti po uplynutí tejto doby bábovka tak úplne hotová.
  • Po upečení necháme chvíľku odpočinúť, vyklopíme a pocukrujeme.

Tip: Ak chceme, aby bola bábovka naozaj veľmi rumovo-citrónová, urobíme si na nej ešte citrónovú polevu a prilejeme do nej aj trošku rumu.

Ak chceme naopak chuť citróna trochu zjemniť, prípadne môžeme skúsiť čokoládovú polevu s rumom.

Jogurtová buchta z citróna.
Zdroj: https://www.gutekueche.at/

Múčnik s kakaom z jogurtu

Určite už ste zažili situáciu, keď ste doma, práve nemáte nič na maškrtenie a zrazu zazvoní návšteva. Pre takéto situácie je najlepšie zvoliť rýchly recept, ktorý je hneď upečený a všetci si pochutnajú. No a čo môže byť praktickejšieho ako bábovka z jogurtu čo je vláčna a jemná.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 180 g práškového cukru
  • 150 g slnečnicového oleja
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 250 g bieleho jogurtu
  • Kúsok masla + strúhanka na vymazanie a vysypanie formy

Postup:

  • Maslo rozpustíme a vymažeme s ním formu. Potom ju vysypeme strúhankou.
  • Zapneme rúru a predhrejeme ju na 170 °C.
  • V mise našľaháme vajcia, cukor a olej, ideálne pomocou ručného mixéra.
  • Potom pridáme jogurt a po častiach primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom.
  • Cesto vlejeme do pripravenej bábovkovej formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme asi 50 minút a po upečení necháme 5 minút odpočinúť.
  • Vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.

Tip: Ak nemáte predstavu, aký si zaobstarať mixér, mrknite sa na našu recenziu a prejdite si veľký test elektrických šľahačov do ruky , kde si zaručene vyberiete.

Kakaová bábovka z bieleho jogurtu.
Zdroj: https://www.backenmitchristina.at/

Torta s gréckym jogurtom a pistáciami

Citrón, jogurt a pistácie sú veľmi silnou trojkou. Keď sa spoja, vznikne vždy niečo chuťovo dokonalé a lahodné. Táto jogurtová bábovka je tak vynikajúca a tak úžasne vláčna, že sa o nej hovorí ako o torte.

Ostatne, keď sa na nej dá poleva a posyp, vyzerá naozaj ako skvostná torta, do ktorej sa s chuťou zahryznete, prípadne len na začiatku decentne ochutnáte vidličkou, než sa vrhnete na celý múčnik.

Ingrediencie:

  • 2 chemicky neošetrené citróny + 6 lyžíc šťavy na polevu
  • 120 g zmäknutého masla
  • 180 g práškového cukru + 250 g na polevu
  • Štipka soli
  • 3 vajcia veľkosti L (5 vajec, ak máme veľkosť M)
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 150 g gréckeho jogurtu
  • 150 g vylúpaných pražených slaných pistácií
  • Maslo a múku na formu

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Citróny dôkladne umyjeme, utrieme do sucha a najskôr z neho postrúhame na jemnom strúhadle kôru.
  • Potom ich prepolíme a dôkladne z nich vytlačíme šťavu.
  • Do misy dáme maslo, cukor, štipku soli a šľaháme po dobu 5 minút.
  • Potom vmiešame jedno vajce po druhom.
  • Múku zmiešame s práškom do pečiva a po častiach ju zašľaháme do zmesi.
  • Nakoniec pridáme jogurt, citrónovú šťavu aj kôru a všetko vymiešame do hladkého cesta.
  • Nasekáme dve tretiny pistácií a vhodíme do cesta.
  • Naposledy premiešame a nalejeme do formy, ktorú si predtým vymastíme rozpusteným maslom a vysypeme múkou.
  • Pečieme pri 180 ° C asi 45 minút.
  • Skontrolujeme, či v strednej časti cesto nelepí a pokiaľ nie, vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočívať.
  • Potom vyklopíme bábovku z formy a necháme úplne vychladnúť.
  • Keď je bábovka vychladnutá, zmiešame práškový cukor a 6 lyžíc citrónovej šťavy.
  • Miešame tak dlho, až bude poleva krásne hladká a bez hrudiek.
  • Polejeme bábovku a posypeme zvyšnou tretinou pistácií, ktoré nasekáme na drobné kúsky.
Buchta z pistácií a jogurtu s citrónovou arómou.
Zdroj: https://labsalliebe.com/

Bábovka s jogurtom a pomarančom

Osviežujúca kôra, džús či likér z pomaranča a bábovka? Tak taká pochúťka vás čaká, keď si pripravíte práve tento recept. Má skvelú chuť, je vláčna, svieža, a hlavne nie je nijako náročná na prípravu.

Ingrediencie:

  • 1 veľký pomaranč
  • 375 g zmäknutého masla
  • 250 g trstinového cukru
  • Štipka soli
  • 6 vajec
  • 50 g kandizované pomarančovej kôry
  • 425 g špaldovej múky
  • 100 g škrobu
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 9 polievkových lyžíc pomarančového likéru
  • 120 g jogurtu
  • Maslo a strúhanka na formu
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice pomarančového džúsu + 2 lyžice pomarančového likéru na polevu
  • Čerstvá aj kandizovaná pomarančová kôra na ozdobu

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 180 °C.
  • Pomaranč starostlivo umyjeme, osušíme a nastrúhame z nej kôru na jemnom strúhadle.
  • Potom z neho vytlačíme šťavu a nalejeme do misy.
  • Pridáme maslo, trstinový cukor, pomarančovú kôru a štipku soli.
  • Pomocou ručného mixéra šľaháme zhruba 8 minút, aby bola zmes ľahká a krémová.
  • Prihodíme vajcia a miešame ďalšiu minútu.
  • Kandovanú pomarančovú kôru jemne nakrájame a pridáme do misy.
  • Vmiešame múku zmiešanú so škrobom a kypriacim práškom do pečiva.
  • V inej miske zmiešame pomarančový likér, šťavu z pomaranča, jogurt a po častiach nalejeme to cesta a rozmiešame.
  • Cesto nalejeme do pripravenej vymastenej a vysypanej bábovkovej formy a pečieme zhruba 1 hodinu.
  • Keď bude bábovka príliš rýchlo tmavnúť, prikryjeme ju alobalom.
  • Hotovú bábovku vyberieme z rúry a necháme 10 – 15 minút odpočívať.
  • Potom ju vyklopíme z formy a dáme chladiť na mriežku.
  • Nakoniec zmiešame kryštálový cukor, pomarančový džús a likér na polevu.
  • Bábovku hore niekoľkokrát prepichneme širokou špajľou alebo úzkou vareškou.
  • Potom ju prelejeme hotovou polevou.
  • Môžeme ešte ozdobiť kandizovanou či čerstvou kôrou z pomaranča, prípadne ešte pokvapkať čokoládou.
Pomarančová bábovka s jogurtom a špaldovou múkou.
Zdroj: https://www.brigitte.de/

Šťavnatá jogurtová bábovka s avokádom

Patríte k fanúšikom avokáda, ale viac ako zeleninový šalát ste s ním zatiaľ neskúšali? To je veľká chyba, pretože táto bábovka s jogurtom a avokádom je úplná lahôdka.

Má veľmi dobrú konzistenciu a jej príprava je ľahká. K receptu sme priložili aj inštruktážne video, ako správne spracovať avokádo.

Ingrediencie:

  • 5 vajec
  • 1 zrelé avokádo
  • 150 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • Strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 120 ml oleja
  • 300 g jogurtu (biely, prírodný)
  • 350 g múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 200 g práškového cukru
  • Pistácie ako dekorácia

Postup:

  • Najskôr zo všetkého prepolíme avokádo, vyberieme kôstku a pomocou lyžice vylúpneme dužinu do menšej misky, kde ju vidličkou roztlačíme.
  • Do inej misy rozklepneme vajcia, prisypeme kryštálový cukor, štipku soli a pomocou ručného mixéra šľaháme 10 minút.
  • Akonáhle sú vajcia pekne našľahané, začneme pomaly prilievať olej a mixujeme na najnižší stupeň.
  • Prilejeme jogurt a miešame ďalej.
  • Vypneme mixér, pridáme dužinu z avokáda, nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor a premiešame mixérom zapnutým na najvyšší stupeň.
  • Potom zmiešame múku s kypriacim práškom a po častiach sypeme do cesta a vareškou premiešame.
  • Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou či strúhankou.
  • Vlejeme hotové cesto, uhladíme a pečieme v rúre predhriatej na 160 ° C asi 70 minút.
  • Špajlí musíme skontrolovať, či je bábovka dostatočne prepečená, prípadne ešte pridať pár minút pečenia.
  • Vypneme rúru, otvoríme dvierka a necháme bábovku vo vnútri „dôjsť“.
  • Potom vyberieme formu z rúry a bábovku vyklopíme na kuchynskú mriežku, kde ju necháme vychladnúť.
  • Medzitým v miske zmiešame citrónovú šťavu s práškovým cukrom, aby vznikla hladká poleva bez kúskov.
  • Tou potom prelejeme vychladnutú bábovku a posypeme na kúsky nasekanými pistáciami.
  • Necháme zatuhnúť a môžeme servírovať.
Avokádový múčnik s citrónovým prelivom.
Zdroj: https://castlemaker.de/
How to Cut an Avocado | My Food and Family

Citrónový veniec z mandľovej múky s vôňou rumu

Pokiaľ práve nemáme po ruke formu na bábovku, môžeme pre tento recept využiť iný tvar, napríklad veniec. Receptúra je trochu náročnejšia na suroviny, ale výsledok stojí za ochutnanie, zvlášť pokiaľ chcete maškrtiť bez priberania. Budete sa určite olizovať, hoci bábovka neobsahuje cukor.

Ingrediencie:

  • 200 g zmäknutého čerstvého masla
  • 250 g xylitolu
  • 250 g mandľovej múky
  • 50 g mletých mandlí
  • 3 polievkové lyžice vanilkovej arómy
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 – 2 lyžice rumu
  • 5 vajec
  • 250 g gréckeho jogurtu
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 lyžička guarovej gumy
  • 50 g práškového xylitolu na posyp

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 170 °C.
  • V mise rozšľaháme zmäknuté maslo s xylitolom, vanilkovou esenciou, citrónovou šťavou a rumom.
  • Žĺtky oddelíme od bielkov.
  • Do maslovej zmesi vmiešame jeden po druhom žĺtky, az bielkov našľaháme tuhý sneh.
  • Mandľovú múku zmiešame s práškom do pečiva aj s mandľami a nasypeme do cesta.
  • Zamiešame a prilejeme grécky jogurt, ktorý opäť premiešame.
  • Nakoniec opatrne primiešame sneh z bielkov.
  • Formu na bábovku vymastíme tukom a vysypeme.
  • Vlejeme do nej cesto, urovnáme a vložíme do predhriatej rúry.
  • Vršok môžeme pre prípad potreby zakryť alobalom, aby sa bábovka nespálila.
  • Po vybratí z rúry necháme chvíľu oddýchnuť a potom hneď vyklopíme z formy.
  • Akonáhle bábovka vychladne, posypeme ju práškovým xylitolom.
Jogurtová bábovka z gréckeho jogurtu a mandlí.
Zdroj: https://lowcarbkoestlichkeiten.de/

Múčnik z jogurtu s bobuľovým ovocím

Bobuľové ovocie má veľmi špecifickú chuť av akomkoľvek múčniku je vynikajúce. Keď sa navyše spoja s jogurtom, je výsledná „buchta“ dokonale jemná, vláčna a šťavnatá.

Ingrediencie:

  • 200 g kešu orieškov
  • 250 g zmäknutého čerstvého masla
  • 50 g mletých mandlí
  • 150 g bobuľového ovocia (ideálne mix, ale môže byť aj jeden druh)
  • 160 g svetlého medu
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • 2 žĺtky
  • 2 celé vajcia
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 100 g prírodného jogurtu
  • 2 polievkové lyžice plnotučného mlieka
  • 125 g celozrnnej múky
  • 125 g ryžovej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva

Postup:

  • Kešu oriešky dáme do misky a zalejeme vodou, aby boli úplne ponorené.
  • Necháme ich namočené zhruba 2 hodiny.
  • Potom si predhrejeme rúru na 190 °C.
  • Bábovkovú formu vymastíme tukom a vysypeme mletými mandľami.
  • Bobuľové ovocie očistíme a dôkladne prepláchneme, potom necháme odkvapkať.
  • V miske zmiešame maslo, med, vanilkový cukor a štipku soli.
  • Pridáme vajcia aj žĺtky a opäť zamiešame.
  • Citrón starostlivo umyjeme, osušíme, potom z neho na jemnom strúhadle nastrúhame kôru a nakoniec ho prepolíme, vytlačíme šťavu a všetko pridáme k maslu s medom.
  • K tomu prilejeme jogurt s mliekom a všetko premiešame.
  • Oba druhy múky zmiešame s mletými mandľami a zašľaháme cestá.
  • Ako posledné vmiešame bobuľové ovocie a ešte raz premiešame.
  • Cesto vlejeme do nachystanej formy, dobre uhladíme a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme tak 45 – 60 minút do zlatohnedého odtieňa.
  • Po upečení vyberieme bábovku z rúry a necháme chvíľu vychladnúť.
  • Až potom ju vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  • Môžeme pocukrovať, nechať len tak bez ničoho alebo preliať obľúbenou polevou.
Buchta z celozrnnej múky s jogurtom, mandľami a kešu orieškami.
Zdroj: https://eatsmarter.de/

Čo je guarová guma?

Ide o prídavnú potravinársku látku, na výrobu ktorej sa používajú guarové bôby. Sú to vlastne semená rastliny Cyamopsis tetragonoloba a svojim vzhľadom sú podobné fazuľám, vďaka čomu sú zaraďované medzi strukoviny.

V jednotlivých výrobkoch sa skrýva ako „éčko“ s označením E412. Hoci sa o tejto látke hovorí ako o gume, v skutočnosti je to rozpustná vláknina, ktorá sa konzistenciou podobá múke.

K najväčším prednostiam patria vysoké zahusťovacie schopnosti, ktoré nedosahuje ani bežný škrob. Guarová guma je schopná predlžovať čerstvosť výrobkov.

Má funkciu spojiva, ale ovplyvňuje aj farbu, konzistenciu aj samotnú charakteristiku daného výrobku/produktov, v ktorom je použitá. Čo sa týka využitia, tak najviac sa hodí do bezlepkových ciest. Má podobné vlastnosti ako lepok.

Akékoľvek suroviny hravo spoja a zaistia, že nedôjde k mrveneniu cesta. Jediné balenie tejto gumy nám vydrží skutočne na dlho. Ostatne dávkovanie nie je nijako prehnané, pretože 1 jediná kávová lyžička guarovej gumy nám stačí na 400 gramov múky.

Jednoducho sa k nej primieša a potom postupujeme podľa receptu. Môžeme s ňou zahusťovať omáčky, krémy, kaše, ale aj polievky. Dokonca je vhodná pri výrobe domácej zmrzliny, syrov, jogurtov, dresingov či majonéz. Pokiaľ si trúfnete vyrobiť domácu šunku, tak vďaka gume bude mať vynikajúcu chuť, perfektnú konzistenciu a neprekonateľnú farbu.

Jogurty a ich druhy

Pôvodom pochádza jogurt z Balkánu. Ide o tradičný fermentovaný výrobok, ktorý má svoju charakteristickú chuť aj vlastnosti.

Samozrejme, že výroba pred 100 rokmi sa značne odlišuje od tej súčasnej, napriek tomu zostáva základným kameňom fermentácie mlieka jasne danými mikroorganizmami.

Vždy ide o dva druhy tzv. ušľachtilých mikroorganizmov. Tým prvým je Lactobacillus bulgaricus a druhým Streptococcus thermophilus.

Keď to vezmeme z technologického hľadiska, potom sa vyrábajú dva základné druhy jogurtov – s nerozmiešaným koagulátom as rozmiešaným koagulátom.

Jogurt s nerozmiešaným koagulátom sa fermentuje rovno v obale, v ktorom je dodávaný na trh a ide ku konečnému spotrebiteľovi.

Do mlieka sa pridá jogurtová kultúra a ako polotovar sa plní do pripravených obalov, kde prebieha pri jogurte zrenia. Má pevnú, gélovitú a lámavú štruktúru.

Oproti tomu jogurty s rozmiešaným koagulátom fermentujú priamo v procesnom tanku. Je to novší spôsob, pričom hotový produkt je plnený do predajných obalov až po dokončení fermentácie a rozmiešaní koagulátu.

Zaujímavé je, že aj keď sú oba spôsoby výroby odlišné, zostáva zachovaný rovnaký obsah tuku aj bielkovín. Každý výrobok, ktorý sa označí názvom jogurt potom musí splniť minimálne 10 miliónov zárodkov na 1 gram.

Nie je teda pravdou, že jogurty v skle sú jediné vhodné a tie v tégliku sú k ničomu. Konzistencia nemá vplyv na obsah zárodkov. Z nutričného hľadiska sú rovnaké, ale záleží na nás, či preferujeme husté či riedke atď.

Aké ďalšie jogurty sa objavujú na trhu

  • Grécky jogurt – akonáhle prebehne fermentácia mlieka pomocou jogurtovej kultúry, je z neho odstránená srvátka, vďaka čomu prevažuje sušina a zvýši sa obsah bielkovín. Taký jogurt je veľmi hustý a má skôr krémovitú konzistenciu.
  • Jogurt gréckeho typu – chuťou a konzistenciou sa síce podobá klasickému gréckemu jogurtu, avšak obsah bielkovín je zvyšovaný umelo, teda ich pridaním, nie prirodzenou cestou.
  • Skyr – fermentovaný výrobok z mlieka islandského typu. Je to napodobenina jogurtu a má veľmi hustú konzistenciu. Avšak rozdiel je v tom, že sušinu pri skyre tvorí hlavne mliečna bielkovina s veľmi vysokou koncentráciou. Naopak má minimálny obsah tuku.
  • Jogurtové mlieka – ich výroba je takmer rovnaká ako u jogurtov s rozmiešaným koagulátom. Keď je dokončená fermentácia, rozmieša sa v nich koagulát a potom sa pridávajú rôzne dochucovacie prísady. Klasický jogurt to však samozrejme nie je.

Tipy na dokonalú bábovku

Jogurtová bábovka je obľúbená predovšetkým pre svoju vláčnosť a jemnú chuť. Aj keď je jej príprava veľmi jednoduchá, oplatí sa poznať niekoľko jednoduchých trikov, ktoré vám môžu pomôcť k upečeniu tej najlepšej bábovky.

  • Nepoužívajte na prípravu suroviny, ktoré ste práve vybrali z chladničky. Nechajte pred použitím jogurt, vajcia a ďalšie ingrediencie chvíľu pri izbovej teplote.
  • Múku pred použitím vždy preosejte cez sitko.
  • Vyplatí sa najprv zmiešať spoločne v jednej miske všetky suché suroviny, v inej všetky tekuté suroviny a až potom všetko spojiť do jedného cesta.
  • Formu na bábovku si vždy dôkladne vymažte pomocou mašlovačky a vysypte.
  • Na vymazanie formy používajte olej, nie maslo.
  • Na vysypanie okrem hrubej múky môžete použiť aj krupicu, prípadne tiež kokos a oriešky. Bábovka tak získa iný rozmer.
  • Počas pečenia rúru zbytočne neotvárajte.
  • To, či je bábovka hotová, jednoducho spoznáte pomocou špajle. Pokiaľ je špajľa po zapichnutí do bábovky suchá, môžete bábovku z rúry vybrať.
  • Pred vlastným vyklopením nechajte bábovku chvíľku vychladnúť, inak by mohlo dôjsť k jej zrazeniu.
  • Bábovku nikdy nevyklápajte z veľkej výšky, mohlo by dôjsť k jej roztrhnutiu.
  • Pokiaľ vám bábovka nejde vyklopiť, skúste cez formu na chvíľku položiť utierku namočenú v studenej vode.

Jogurtová bábovka existuje v mnohých variantoch, okrem klasického kakaa, vanilky či citróna ju môžete obohatiť aj o ďalšie ingrediencie, ako je čokoláda, oriešky či mandle.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.