Zemiaky, majorán, huby.
Že vám to nič nehovorí? Huby!
Polievka, ktorá je taká vďačná, že jej stačí tak málo k dokonalosti.
Vychutnajte si 6 najlepších receptov na zemiačiku na slovenský spôsob.
A pozor! Máme aj varianty bez húb.
Klasická zemiaková placka s hubami
Vďaka zemiakom celkom príjemne zasýti. Huby potom dodajú vyváženú chuť, ktorá zemiakovke jednoducho patrí.
INGREDIENCIA
- 750 g zemiakov
- 20 g sušených húb
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica masla
- 1,5 litra vody (vrátane vody zo zemiakov)
- 1 strúčik cesnaku
- mleté čierne korenie
- majorán
- soľ
- rasca
POSTUP
- Zemiaky si olúpeme a nakrájame na kocky a uvaríme do polomäkka v slanej vode.
- Huby si namočíme do vody aspoň pol hodiny vopred.
- Potom ich orestujeme na masle, zasypeme ich rascou a necháme ich chvíľu dusiť.
- Huby po 5 minútach zasypeme múkou, chvíľu restujeme, a potom podlejeme hrnčekom vody.
- Všetko poriadne premiešame, aby sa nám netvorili hrudky a pridáme zemiaky aj s vodou.
- Pridáme majorán, soľ a korenie.
- Povaríme ďalších 10 minút a dochutíme prelisovaným cesnakom.

Patríte k hubovým labužníkom? Pochutnať si môžete aj na šampiňónových polievkach .
Poctivá domáca zemiaková bielizeň bez húb
Recept na zemiačiku ako od babičky nie je náročný. Naopak je táto polievka veľmi skromná na prípravu.
INGREDIENCIA
- 4 zemiaky
- ¾ menšie hlavy zeleru
- 5 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- voda
- 5 lyžíc hladkej múky
- 5 lyžíc masla
- drvená rasca
- majorán
- soľ
- korenie
POSTUP
- Zeler, zemiaky, petržlen a mrkva si nakrájame na kocky.
- Maslo si rozpustíme, zasypeme múkou a vytvoríme svetlú zápražku.
- Do zápražky potom nalejeme postupne vodu.
- Všetko dôkladne premiešame, aby sa nám netvorili hrudky.
- Osolíme, okoreníme, pridáme rascu, majorán, zemiaky, petržlen, zeler a mrkvu.
- Všetko varíme do mäkka.
- Pred koncom pridáme prelisované strúčiky cesnaku a krátko povaríme.

Potrebujete poradiť s výberom sporáka do kuchyne? Pozrite sa, čo sme si napísali o elektrických sporákoch na indukciu . Boli by pre vás tým najvhodnejším variantom?
Zemiakovačka s údeným mäsom
Musíte mať v každej polievke aspoň kúsok mäsa? Prečo nie? Na inšpiráciu ponúkame túto zemiakovú polievku s údeným.
INGREDIENCIA
- 250 g údeného mäsa
- 3 väčšie zemiaky
- 3 mrkvy
- 2 petržlenu
- ¼ zeleru
- 4 strúčiky cesnaku
- lyžice majoránky
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ
- korenie
- ligurček, petržlenová vňať na dochutenie
POSTUP
- Zemiaky, mrkva, zeler aj petržlen si nakrájame na kocky
- Všetko orestujeme na masle, potom podlejeme litrom a pol vody.
- Pridáme na kocky nakrájané údené mäso, majorán, soľ a korenie.
- Z masla a múky si urobíme zápražku, ku ktorej pomaly prilievame trochu vody z polievky.
- Miešame, aby sa neurobili hrudky, potom zmes zapravíme do polievky.
Všetko varíme do zmäknutia. - Ku koncu pridáme prelisovaný cesnak.
- Môžeme tiež dochutiť petržlenovou vňaťou a libečkom.

Ak ste milovník skôr poriadnych mäsitých polievok, inšpirujte sa receptami na hydinové gulášy .
Objavte podobné tipy
Šumavská zemiaka z čerstvých húb
Šumava je krásne miesto s množstvom húb. K tomu patrí aj tento recept na zemiačiku.
INGREDIENCIA
- 300 g zemiakov
- 200 g čerstvých húb
- 1 cibuľa
- 1 lyžica masti
- 2 lyžice hladkej múky
- 5 hrnčekov vody
- drvená rasca
- majorán
- petržlenová vňať
- mletá sladká paprika
- mleté korenie
- soľ
POSTUP
- Cibuľu si nakrájame na kocky a osmažíme na masti.
- Huby si očistíme a nakrájame na plátky.
- Pridáme tiež huby, rascu a podusíme.
- Potom všetko zaprášime múkou a opražíme.
- Pridáme papriku, chvíľku necháme prejsť varom, a potom podlejeme vodou, pridáme korenie, soľ a majorán.
- Do horúcej vody potom pridáme olúpané a na kocky nakrájané zemiaky.
- Varíme do mäkka a nakoniec prípadne dochutíme.
- Podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou.

Radi by ste si urobili viac polievok zo zemiakov? Skúste napríklad guľajdu s kôprom .
Krémová polievka so zemiakmi na kyslo
Niekto to rád kyslé. A to nielen v tehotenstve. Kombinácia zemiakov a jemnej kyslosti sa dobre zlučuje.
INGREDIENCIA
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľa
- 325 ml sladkej smotany
- 1 liter vývaru (zeleninového)
- 700 ml vody
- soľ
- 3 guličky čierneho korenia
- 2 lyžice octu
- olej
- bobkový list
- 2 lyžice hladkej múky
POSTUP
- Cibuľu si nakrájame nadrobno.
- Zemiaky si olúpeme a nakrájame na kocky.
- Cibuľu si orestujeme na oleji, potom pridáme zemiaky a ešte chvíľu restujeme.
- Pridáme tiež čierne korenie, bobkový list a podlejeme horúcim vývarom a vodou.
- Osolíme a varíme, kým nebudú zemiaky mäkké.
- Polievku potom zahustíme smotanou zmiešanou s múkou.
- Varíme ešte 10 minút a nakoniec dochutíme octom.

Ako na túto krémovú zemiakovku? Mrknite sa na videorecept.
Zemiaková polievka s krúpami
Polievka zo zemiakov s krúpami je taká retro pochúťka. Avšak pozor! Vďaka krúpam je veľmi výživná, pretože práve ony obsahujú nemálo minerálnych látok.
INGREDIENCIA
- 5 väčších zemiakov
- ¾ hrnčeka drobných krúp
- 1 cibuľa
- majorán
- mletá sladká paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- drvená rasca
- olej
- soľ
- korenie
POSTUP
- Na oleji si orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu.
- Pridáme krúpy, drvenú rascu, papriku a pokračujeme v restovaní.
- Potom podlejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka.
- Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, majorán a varíme opäť do mäkka.
- Nakoniec dochutíme prelisovaným cesnakom.

Typické spojenie sú zemiaky, huby a majorán. Pridáva sa tiež rasca a cesnak pre výraznejšiu chuť.
Ďalšie prísady do zemiakového prádla majú skôr krajovú alebo rodinnú tradíciu.
Niekde sa napríklad pridáva aj hrsť varených krúp alebo drobných krúpok, trochu hrachu alebo fazule, rozškvarená slanina či niekoľko lyžíc smotany az korenia treba aj bobkový list alebo nové korenie.
Receptov na zemiačiku je veľa, ale väčšina z nich používa zápražku na zahustenie. Vďaka tomu je polievka ešte hutnejšia.
Diétna verzia však môže tento postup zabúdať.
Dúfame, že sa vám polievky zo zemiakov povedú a budú vám chutiť.
Podeľte sa s nami v komentároch.