Už ste niekedy vyskúšali recepty na bagely? Máme pre vás 5 najlepších variantov!

Dlhé a chrumkavé bagety sa stali bežnou súčasťou sortimentu pečiva a všetci ich poznajú predovšetkým obkladané ako sendviče.

Ale občas sa objavuje, najmä v amerických filmoch a románoch, pečivo s názvom bagel.

Vyskúšajte naše luxusné recepty na obložené bagely 5x inak!

A ako bonus pre vás máme tip, ako si pripraviť toto pečivo sami doma.

Užite si to!

Bagel s údeným lososom

Chrumkavý sezamový bagel doplnený údeným lososom a sviežou nátierkou s kôprom a sušenými paradajkami je úplná delikatesa!

INGREDIENCIA

  • 120 g čerstvého smotanového syra typu Lučina
  • 1–2 lyžice hustého bieleho jogurtu
  • 1–2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1–2 lyžičky nasekaného kôpru + celé vetvičky na ozdobenie soľ
  • 1–2 lyžičky pažítky, nasekané
  • 2 bagely sypané sezamom
  • 200 g plátkov údeného lososa
  • 80 g sušených paradajok, nasekané

POSTUP

  1. Syr premiešame s bielym jogurtom, kôprom a pažítkou.
  2. Podľa chuti osolíme a ochutíme citrónovou šťavou.
  3. Bagel pozdĺžne rozrežeme a opečieme (v sendvičovači, na panvici alebo v rúre pod grilom).
  4. Spodný diel bagelu vždy potrieme nátierkou, naň kladieme nakrájané sušené paradajky, prikryjeme plátkami údeného lososa a ozdobíme kôprom.
Pečivo obložené jogurtovo-syrovou zmesou, sušenými paradajkami a údeným lososom, ozdobené čerstvými bylinkami.
www.myemeraldkitchen.ie

Máme pre vás tiež 6 skvelých receptov na domáce bagetky . Pochutnáte si!

Bagel s parmskou šunkou

Tento pokrm skvele poslúži aj ako chutná desiata pre deti do školy. Kombináciu parmskej šunky, lúčiny a paradajok má rád snáď každý!

INGREDIENCIA

  • 2 bagely
  • 100 g syra lučina
  • čerstvé bylinky
  • 100 g parmskej šunky
  • 2 paradajky, nakrájané na plátky
  • valeriánka na ozdobu

POSTUP

  1. Lučinu zmiešame s bylinkami.
  2. Bagel pozdĺžne rozrežeme.
  3. Spodný diel bagelu vždy potrieme lučinou s bylinkami, prikryjeme paradajkami, plátkami parmskej šunky a ozdobíme poľníčkom.
Tri kusy obloženého pečivo s lučinou, paradajkami a parmskou šunkou.
www.dialogueagency.com

Bagel sladko s čučoriedkami a mascarpone

Bagel si môžete ozdobiť aj sladkými ingredienciami a pripraviť tak nielen svojim deťom luxusné raňajky! Inšpirujte sa týmto receptom so sladkými čučoriedkami, mascarpone a domácim citrónovým krémom.

INGREDIENCIA

  • 1 bagel, nakrájaný na polovicu
  • malá hrsť čučoriedok
  • 1 lyžička krupicového alebo kryštálového cukru
  • 1 lyžička vody
  • 2 lyžice mascarpone
  • 1 a ½ lyžice citrónového krému

Na citrónový krém:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice citrónovej kôry
  • 6 žĺtkov
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • ½ šálky masla, studeného

POSTUP

  1. Pripravíme si citrónový krém.
  2. Oddelíme žĺtky od bielkov.
  3. Citróny olúpeme.
  4. Odšťavíme citróny tak, aby sme z nich získali asi pol šálky šťavy, a nezabudneme precediť semienka.
  5. Žĺtky dáme do hrnca a zľahka prešľaháme drôtenou metličkou.
  6. Do hrnca pridáme aj cukor a spolu so žĺtkami ho vyšľaháme do svetlej hmoty.
  7. Postupne vmiešame citrónovú šťavu.
  8. Zahrejeme na miernom plameni a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne, nezačne bublať a neobalí zadnú stranu varešky.
  9. Odstránime hrniec z ohňa, potom pridáme studené maslo nakrájané na kocky a miešame, kým sa nerozpustí.
  10. Finálnu zmes môžeme ešte precediť.
  11. Necháme vychladnúť a schováme do chladničky.
  12. Opečieme si bagel dozlatista.
  13. Medzitým vložíme čučoriedky do malého hrnca spolu s cukrom a vodou.
  14. Dáme na stredný plameň a prehrievame, pokiaľ sa cukor nerozpustí (to by malo trvať asi minútu alebo dve).
  15. Vypneme plameň.
  16. Vezmeme si opečený bagel a obe jeho polovice ešte rozkrojíme na polovicu.
  17. Obe spodné časti potrieme mascarpone.
  18. Na mascarpone naložíme citrónový krém a pokvapkáme sladenými čučoriedkami.
  19. Priklopíme hornými časťami bagelov a môžeme servírovať!
Pečivo obložené sladkými čučoriedkami, mascarpone a domácim citrónovým krémom, servírované na tanieri s čučoriedkovou zmesou.
www.kitchensanctuary.com

Ak máte domácu pekáreň, cesto na bagel, ktoré uvádzame na konci článku, si pripravte v nej. Bude ešte lepšie. Hľadáte inšpiráciu na výber domácej pekárne? Máme pre vás test najobľúbenejších domácich pekární . Mrknite sa!

Bagel s volským okom a slaninkou

Vynikajúci raňajkový bagel, ktorý vám dopraje energiu až do obeda, pretože je neuveriteľne výdatný! Obľúbená kombinácia slaniny a vajec je doplnená luxusnou domácou paradajkovou a holandskou omáčkou. To jednoducho musíte vyskúšať!

INGREDIENCIA

  • 8 plátkov slaniny
  • 4 bagely
  • 4 vajcia
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 lyžice domácej paradajkovej omáčky
  • 1/3 šálky domácej holandskej omáčky
  • 1 lyžica pažítky, nasekané nadrobno
  • 1 štipka morskej soli
  • 1 štipka mletého korenia

Na domácu paradajkovú omáčku (nevyužijete všetko):

  • 1 kg zrelých paradajok, nakrájaných na kocky
  • 2 nakrájané červené cibule
  • 150 ml extra panenského olivového oleja
  • 2 strúhané strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice malých kaparov
  • 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica balzamikového octu

Na domácu holandskú omáčku (nevyužijete všetko):

  • 3 žĺtky
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy alebo viac podľa chuti
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1/4 lyžičky soli
  • štipka kajenského korenia
  • 1/2 šálky masla alebo ghí, alebo viac pre redšiu konzistenciu, rozpusteného a horúceho

POSTUP

  1. Pripravíme si paradajkovú omáčku.
  2. V mixéri zmiešame 1 kg na kocky nakrájaných paradajok, 2 nakrájané červené cibule, 150 ml extra panenského olivového oleja a 2 lyžičky morskej soli.
  3. Vyklopíme na plech na pečenie a vložíme do rúry nastavenej na funkciu gril na 5–10 minút alebo do spálenia.
  4. Vrátime späť do misy, vmiešame 2 nastrúhané strúčiky cesnaku a 3 lyžice malých kaparov a necháme 10 minút vychladnúť.
  5. Vmiešame 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate a 1 lyžicu balzamikového octu.
  6. Dáme bokom.
  7. Pripravíme si holandskú omáčku.
  8. Maslo zakryjeme a rozpustíme v mikrovlnnej rúre (môžeme ho rozpustiť aj na sporáku).
  9. Pridáme vaječené žĺtky, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a kajenské korenie do výkonného mixéra a mixujeme 5 sekúnd, kým sa všetko nespojí.
  10. S mixérom bežiacim na stredný výkon pomaly do zmesi prilievame horúce maslo.
  11. Nalejeme do misky a pokračujeme v príprave bagela.
  12. Slaninu dáme na gril a ugrilujeme ju z oboch strán do zlatista.
  13. Vo veľkej nepriľnavej panvici na strednom plameni rozohrejeme olivový olej.
  14. Vajcia vyprážame, kým bielky nestuhnú a žĺtky sa neuvaria podľa vašej chuti.
  15. Bagely rozkrojíme napoly a opečieme do zlatista.
  16. Na dno každého opečeného bagela natrieme lyžicou paradajkovú omáčku.
  17. Navrch dáme slaninu, volské oko, holandskú omáčkou a pažítku.
  18. Dochutíme soľou a korením.
Pečivo obložené slaninou, volským okom, luxusnú domácu paradajkovú a holandskú omáčku, servírované na tácke.
www.woolworths.com.au

Volské oko alebo sadené vajcia, to pochúťka od pohľadu. Ako na to, aby vajcia tvorilo biely krúžok s výrazným žltým stredom, aby bol bielok takmer tuhý, ale žĺtok polotekutý?
Všetko o volskom oku sa dozviete v našom článku !

Bagel s kuracím mäsom

Takto pripravený bagel so sebou môžeme pripraviť aj na menší výlet alebo piknik, iste bude všetkým zúčastneným chutiť.

INGREDIENCIA

  • 2 šálky nakrájaných kuracích pŕs
  • 6 plátkov nakrájanej predpečenej anglickej slaniny
  • 1/4 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
  • 2 lyžice jemne nasekané jarné cibuľky
  • 1 lyžička sekanej bazalky
  • 1/4 lyžičky rozotreného cesnaku
  • 1/4 šálky majonézy
  • 4 bagely

POSTUP

  1. Kuracie mäso osolíme, okoreníme a orestujeme na panvici, necháme vychladnúť.
  2. V mise zmiešame všetky suroviny dohromady s kuracím mäsom a vytvoríme šalát.
  3. Bagel prekrojíme a na spodnú časť kladieme kôpku pripraveného šalátu.
  4. Ozdobíme plátkom uhorky, priklopíme a podávame.
Pečivo obložené kuracím mäsom so zeleninou servírované na tácke.
www.pillsbury.com

Ako si upiecť domáci bagel

Tento recept si pripravte už večer pred plánovaným podávaním, pretože cesto vyžaduje odpočinok cez noc a ráno hodinu kysnutia.

INGREDIENCIA

Na cesto:

  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 a ¼ šálky teplej vody
  • 540 g pekárske múky
  • 2 lyžičky morskej soli

Na vodu na pošírovanie:

  • 1½ lyžičky javorového sirupu
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli

Na povrch:

  • 1 bielok plus 1 lyžica vody
  • domáca koreniaca zmes na bagely (na posypanie)

Na koreniacu zmes na bagel (nepoužijete všetko):

  • 4 lyžičky bielych sezamových semienok
  • 2 čajové lyžičky čiernych sezamových semienok alebo ďalších bielych sezamových semienok
  • 2 lyžičky maku
  • 2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 2 lyžičky sušenej cibule
  • 1 lyžička morskej soli

POSTUP

  1. Zmiešame ingrediencie na korenie.
  2. V miske zmiešame javorový sirup, droždie a vodu a necháme kysnúť 5 minút.
  3. Do misy mixéra s nástavcom na cesto dáme múku, soľ a droždie.
  4. Miešame na stredne nízkej rýchlosti 5 až 7 minút.
  5. Pokiaľ je cesto po 3 minútach suché, pridáme 1 lyžicu vody.
  6. Cesto prenesieme na pracovnú plochu a miesime 2 až 3 minúty, potom vytvarujeme guľu a vložíme do misy.
  7. Zakryjeme plastovou fóliou a odložíme na teplé miesto na 60 až 90 minút, kým cesto nevykysne.
  8. 2 plechy vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom.
  9. Cesto vyklopíme na nepomúčenú pracovnú plochu a rozdelíme na 8 dielov, ktoré tvarujeme do gulí.
  10. Nakvapkáme na pracovnú dosku trochu vody.
  11. Každú guľu zvinieme do povrazu dlhého asi 20 cm.
  12. Jednu ruku položíme dlaňou nahor tak, aby boli štyri prsty vycentrované na povraz.
  13. Preložíme každú stranu cesta cez prsty tak, aby sa konce prekrývali asi o 5 cm.
  14. Držíme cesto, otočíme ruku a váľame rukou na pracovnej doske, aby sa oba konce spojili.
  15. Bagely dáme na plech.
  16. Vršky poprášime múkou.
  17. Zakryjeme igelitom a necháme cez noc v chlade.
  18. Druhý deň vyberieme plechy z chladničky a necháme hodinu odležať.
  19. Predhrejeme rúru na 230 °C.
  20. Vložíme bagel do misky s vodou, aby sme sa uistili, že pláva.
  21. Pokiaľ cesto klesne, necháme kysnúť ďalších 30 minút.
  22. Vo veľkom hrnci privedieme do varu dva litre vody s javorovým sirupom, jedlou sódou a soľou.
  23. Pridáme bagely a až voda začne vrieť, znížime teplotu.
  24. Varíme 1 minútu z každej strany.
  25. Bagely prenesieme na plech a otočíme hladkou stranou nahor.
  26. Vyšľaháme v malej miske bielok a vodu a potrieme bagely.
  27. Posypeme korením.
  28. Pečieme 14 až 18 minút.
Domáce americké pečivo posypané korením a semienkami.
www.loveandlemons.com

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.