Recepty na najlepšie posvietenské koláčiky na jednom mieste: inšpirujte sa!

Jeseň je doba posvietenia, na Morave sa skôr hovorí hodov. Dnes už sa, okrem Moravy, až toľko nikde neslávi, ale tradícia dobrého jedla, ktorého si ľudia sláviaci posvietenie dopriali, zostala.

Prednosť mali mäsité jedlá, preto sa piekli husi či kačice a zverina, pokiaľ sa smela a podarila uloviť.

Pozornosť bola venovaná aj pečeným múčnikom a namiesto obvyklých buchiet alebo vdolkov sa piekli slávnostnejšie posvietenské koláče. Skúste si s nami na nasledujúce recepty a nechajte si chutiť.

Svadobné koláče viazané

Tradičné koláčiky sú síce pracné, ale veľmi chutné.

INGREDIENCIA

na cesto pre 120 kusov

  • 400 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 1/4 lyžičky soli
  • 250 g zmäknutého masla
  • 2 vajcia
  • 30 g droždia
  • 2 lyžičky cukru
  • 40 ml mlieka
  • 1 vajce na potretie
  • hladkú múku na podsypanie
  • maslo na vymazanie

Na dokončenie

  • 100 ml rumu
  • 100 g masla
  • práškový cukor na obalenie

na náplň jablčnú

  • 2 jablká
  • lyžicu citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 2 lyžice cukru krupice
  • perník alebo piškóty na zahustenie

na náplň makovú

  • 150 g mletého maku
  • 150 g mlieka
  • 3 lyžice cukru krupice
  • lyžičku škorice
  • kôru z 1/2 citróna
  • 2 lyžice rumu

na náplň tvarohovú

  • 250 g tučného tvarohu v alobale
  • 2 lyžice cukru krupice
  • lyžičku vanilkového extraktu
  • hrsť hrozienok
  • 4 lyžice rumu

POSTUP

  1. Najprv si pripravíme náplne.
  2. Nastrúhané nelúpané jablká podusíme s citrónom, škoricou a oboma cukrami domäkka av prípade potreby zahustíme nastrúhaným perníkom alebo piškótami.
  3. Mak vmiešame do vriaceho mlieka a za stáleho miešania povaríme pár minút do zhustnutia.
  4. Oslaďte a ochuťte škoricou, citrónovou šťavou a rumom.
  5. Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkou a žĺtkom, vmiešame z bielka ušľahaný tuhý sneh a nakoniec aj hrozienka namočené v rume.
  6. Potom si vyhrejeme rúru na 180 ° C, plechy potrite maslom
  7. Pripravíme cesto.
  8. Do misy si pripravíme obe múky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, zmäknuté maslo a vajcia.
  9. V miske potom zvlášť vymiešame droždie s cukrom, až sa kvasnice rozpustia, vmiešame teplé mlieko a pridáme ho do misy.
  10. Rukami alebo robotom s hnetacími hákmi potom rýchlo vypracujeme hladké cesto.
  11. Dve tretiny ho schováme v sáčku do chladničky (nesmie nakysnúť) a zvyšok vyvaľkáme na pomúčenej ploche na asi tri milimetre hrubý plát.
  12. Rozkrájame ho na tri až päťcentimetrové štvorčeky, na každý naneste pomocou cukrárskeho vrecka trochu náplne.
  13. Koláčikom potom uprostred dôkladne spojíme protiľahlé rožky a kladieme ich na plech tesne vedľa seba.
  14. Hotové ich na stredu potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby lepšie držali.
  15. Pečieme ich asi 15 minút.
  16. Ešte horúce ich potom potrieme alebo máčame v rozpustenom masle s rumom a sypeme práškovým cukrom.
  17. Koláčiky vydržia v uzavretej dóze vláčne minimálne tri dni.
Svadobné koláče viazané

zdroj: hkregion.sk

Chodské koláče

Máloktorá regionálna špecialita zo západu Čiech je tak vyhlásená ako tieto ploché koláče plnené tvarohom, makom a lekvárom.

Regionálne sa líšia merhováním čiže zdobením. Niekde sa rôzne náplne vrstvia do prúžkov, inde sa na tvarohový podklad nanášajú lekvárové a makové ornamenty.

INGREDIENCIA

na cesto

  • 750 g polohrubej múky
  • 110 g cukru krupica
  • 1/2 lyžičky soli
  • 125 g masla
  • 35 g kvasníc
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 ks vanilkového cukru
  • kôra z 1/2 citróna
  • 20 ml rumu
  • 2 lyžice oleja
  • mandle a hrozienka na zdobenie

na tvarohovú náplň

  • 750 g tučného tvarohu
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 70 g krupicového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • citrónová kôra
  • vanilkový cukor
  • 125 g masla
  • 3 ks bielkov

na makovú náplň

  • 250 g maku
  • 1 ks vajcia
  • 100 g krupicového cukru

na lekvárovú náplň

  • 400 g slivkového lekváru
  • citrónová šťava a rum podľa chuti

POSTUP

  1. Kvasnice necháme vzísť s trochou vlažného mlieka a cukru.
  2. Polohrubou múku zmiešame s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom.
  3. Pridáme žĺtok a jedno celé vajce, kvások, zvyšné mlieko, zmäknuté maslo, rum a nastrúhanú citrónovú kôru.
  4. Cesto dôkladne vypracujeme.
  5. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť v mise tenko vytretej olejom.
  6. Zhruba po hodine cesto znova prepracujeme a necháme kysnúť ešte asi dvadsať minút.
  7. Pripravíme náplne.
  8. Do tvarohu primiešame cukor, smotanu, trochu rumu, maslo a citrónovú kôru a potom vymiešame.
  9. Nakoniec vyšľaháme sneh a opatrne ho do tvarohovej zmesi vmiešame.
  10. Mak pomelieme, premiešame s cukrom a sparíme zmes horúcou vodou alebo uvaríme v mlieku.
  11. Potom vmiešame jedno celé vajce.
  12. Slivkový lekvár ľahko ochutíme citrónovou šťavou a rumom.
  13. Cesto rozdelíme na desať dielov.
  14. Valčekom sploštíme na placku s priemerom asi 25 cm a vytvarujeme okraje.
  15. Necháme ešte štvrť hodiny kysnúť, potom potrieme okraje zvyšným rozšľahaným vajcom.
  16. Na cesto navrstvíme tvaroh tak, aby ich zakryl, potom zdobíme lekvárom a makom.
  17. Dáme do rúry vyhriatej na 180 ° C a pečieme asi pol hodiny, kým okraje nezružovie.
Chodské koláče
zdroj: tege.blog.cz

Dvojctihodné koláče

Sú to posvietenské koláče s dvojitou náplňou. Jedna sa skrýva vo vnútri, zabalená do cesta, druhá je potom hore na koláči posypaná posýpkou.

Na prvý pohľad tak vyzerajú ako obyčajné koláče, o to väčšie prekvapenie, keď do nich uhryznete.

INGREDIENCIA

na cesto

  • 100 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 250 g hladkej múky
  • štipka soli
  • štipka muškátového orieška
  • 50 g cukru krupica
  • citrónová kôra
  • 2 žĺtky
  • 50 g masla

na náplne

  • tvarohová a lekvárová – viď.predchádzajúce recepty

na posýpku

  • 50 g polohrubej múky
  • 30 g cukru krupica
  • 30 g masla

POSTUP

  • Do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a pridajte rozdrobené droždie.
  • Na teplom mieste necháme vzísť kvások.
  • Do misy preosejeme múku, pridajte soľ, muškátový oriešok, zvyšok cukru a citrónovú kôru, dobre premiešame.
  • Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť.
  • Vzídený kvások vlejeme do misy s múkou, pridáme žĺtky a začneme spracovávať cesto.
  • Po chvíľke pridáme rozpustené maslo a pokračujeme v miesení.
  • Vypracujeme vláčne a nelepivé cesto.
  • Dáme do misy, zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 30-40 minút kysnúť.
  • Potom cesto prepracujeme a necháme znova ďalších 30 minút kysnúť.
  • Pripravíme si náplne a posýpku.
  • Múku s cukrom dáme do misy a premiešame.
  • Pridáme na kúsky nakrájané, ľahko zmäknuté maslo a rukou vypracujeme posýpku.
  • Rúru predhrejeme na 190 °C, dva plechy si vyložíme papierom na pečenie.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 kúskov.
  • Každý kúsok stlačíme do placky, dáme lyžičku tvarohovej náplne a zabalíme.
  • Spojem dole položíme na pripravený plech.
  • Takto pripravené kúsky necháme na plechu 15 minút kysnúť.
  • Do každého kúska potom urobíme jamku, opatrne prstami pretlačíme stred a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  • Naplníme slivkovým lekvárom a posypeme posýpkou.
  • Dáme piecť do vyhriatej rúry na 12-15 minút do zlatista.
Dvojctihodné koláče
zdroj: blogerky.cz
 TIP : Keď koláče zostanú, dáme ich do mrazničky. Po vybratí z mrazničky sú ako čerstvé. 

Ku koláčikom sa hodí aj výborná káva, to môžete docieliť aj v profesionálnych kávovaroch Jura .

Ak nemusíte sladké jedlá, skúste tiež zaujímavé koláče na slano .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.