Jeseň je doba posvietenia, na Morave sa skôr hovorí hodov. Dnes už sa, okrem Moravy, až toľko nikde neslávi, ale tradícia dobrého jedla, ktorého si ľudia sláviaci posvietenie dopriali, zostala.
Prednosť mali mäsité jedlá, preto sa piekli husi či kačice a zverina, pokiaľ sa smela a podarila uloviť.
Pozornosť bola venovaná aj pečeným múčnikom a namiesto obvyklých buchiet alebo vdolkov sa piekli slávnostnejšie posvietenské koláče. Skúste si s nami na nasledujúce recepty a nechajte si chutiť.
Svadobné koláče viazané
Tradičné koláčiky sú síce pracné, ale veľmi chutné.
INGREDIENCIA
na cesto pre 120 kusov
- 400 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 1 chemicky neošetrený citrón
- 1/4 lyžičky soli
- 250 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
- 30 g droždia
- 2 lyžičky cukru
- 40 ml mlieka
- 1 vajce na potretie
- hladkú múku na podsypanie
- maslo na vymazanie
Na dokončenie
- 100 ml rumu
- 100 g masla
- práškový cukor na obalenie
na náplň jablčnú
- 2 jablká
- lyžicu citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky škorice
- 2 lyžice cukru krupice
- perník alebo piškóty na zahustenie
na náplň makovú
- 150 g mletého maku
- 150 g mlieka
- 3 lyžice cukru krupice
- lyžičku škorice
- kôru z 1/2 citróna
- 2 lyžice rumu
na náplň tvarohovú
- 250 g tučného tvarohu v alobale
- 2 lyžice cukru krupice
- lyžičku vanilkového extraktu
- hrsť hrozienok
- 4 lyžice rumu
POSTUP
- Najprv si pripravíme náplne.
- Nastrúhané nelúpané jablká podusíme s citrónom, škoricou a oboma cukrami domäkka av prípade potreby zahustíme nastrúhaným perníkom alebo piškótami.
- Mak vmiešame do vriaceho mlieka a za stáleho miešania povaríme pár minút do zhustnutia.
- Oslaďte a ochuťte škoricou, citrónovou šťavou a rumom.
- Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkou a žĺtkom, vmiešame z bielka ušľahaný tuhý sneh a nakoniec aj hrozienka namočené v rume.
- Potom si vyhrejeme rúru na 180 ° C, plechy potrite maslom
- Pripravíme cesto.
- Do misy si pripravíme obe múky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, zmäknuté maslo a vajcia.
- V miske potom zvlášť vymiešame droždie s cukrom, až sa kvasnice rozpustia, vmiešame teplé mlieko a pridáme ho do misy.
- Rukami alebo robotom s hnetacími hákmi potom rýchlo vypracujeme hladké cesto.
- Dve tretiny ho schováme v sáčku do chladničky (nesmie nakysnúť) a zvyšok vyvaľkáme na pomúčenej ploche na asi tri milimetre hrubý plát.
- Rozkrájame ho na tri až päťcentimetrové štvorčeky, na každý naneste pomocou cukrárskeho vrecka trochu náplne.
- Koláčikom potom uprostred dôkladne spojíme protiľahlé rožky a kladieme ich na plech tesne vedľa seba.
- Hotové ich na stredu potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby lepšie držali.
- Pečieme ich asi 15 minút.
- Ešte horúce ich potom potrieme alebo máčame v rozpustenom masle s rumom a sypeme práškovým cukrom.
- Koláčiky vydržia v uzavretej dóze vláčne minimálne tri dni.
zdroj: hkregion.sk
Objavte podobné tipy
Chodské koláče
Máloktorá regionálna špecialita zo západu Čiech je tak vyhlásená ako tieto ploché koláče plnené tvarohom, makom a lekvárom.
Regionálne sa líšia merhováním čiže zdobením. Niekde sa rôzne náplne vrstvia do prúžkov, inde sa na tvarohový podklad nanášajú lekvárové a makové ornamenty.
INGREDIENCIA
na cesto
- 750 g polohrubej múky
- 110 g cukru krupica
- 1/2 lyžičky soli
- 125 g masla
- 35 g kvasníc
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1 ks vanilkového cukru
- kôra z 1/2 citróna
- 20 ml rumu
- 2 lyžice oleja
- mandle a hrozienka na zdobenie
na tvarohovú náplň
- 750 g tučného tvarohu
- 125 ml smotany na šľahanie
- 70 g krupicového cukru
- 2 lyžice rumu
- citrónová kôra
- vanilkový cukor
- 125 g masla
- 3 ks bielkov
na makovú náplň
- 250 g maku
- 1 ks vajcia
- 100 g krupicového cukru
na lekvárovú náplň
- 400 g slivkového lekváru
- citrónová šťava a rum podľa chuti
POSTUP
- Kvasnice necháme vzísť s trochou vlažného mlieka a cukru.
- Polohrubou múku zmiešame s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom.
- Pridáme žĺtok a jedno celé vajce, kvások, zvyšné mlieko, zmäknuté maslo, rum a nastrúhanú citrónovú kôru.
- Cesto dôkladne vypracujeme.
- Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť v mise tenko vytretej olejom.
- Zhruba po hodine cesto znova prepracujeme a necháme kysnúť ešte asi dvadsať minút.
- Pripravíme náplne.
- Do tvarohu primiešame cukor, smotanu, trochu rumu, maslo a citrónovú kôru a potom vymiešame.
- Nakoniec vyšľaháme sneh a opatrne ho do tvarohovej zmesi vmiešame.
- Mak pomelieme, premiešame s cukrom a sparíme zmes horúcou vodou alebo uvaríme v mlieku.
- Potom vmiešame jedno celé vajce.
- Slivkový lekvár ľahko ochutíme citrónovou šťavou a rumom.
- Cesto rozdelíme na desať dielov.
- Valčekom sploštíme na placku s priemerom asi 25 cm a vytvarujeme okraje.
- Necháme ešte štvrť hodiny kysnúť, potom potrieme okraje zvyšným rozšľahaným vajcom.
- Na cesto navrstvíme tvaroh tak, aby ich zakryl, potom zdobíme lekvárom a makom.
- Dáme do rúry vyhriatej na 180 ° C a pečieme asi pol hodiny, kým okraje nezružovie.
Dvojctihodné koláče
Sú to posvietenské koláče s dvojitou náplňou. Jedna sa skrýva vo vnútri, zabalená do cesta, druhá je potom hore na koláči posypaná posýpkou.
Na prvý pohľad tak vyzerajú ako obyčajné koláče, o to väčšie prekvapenie, keď do nich uhryznete.
INGREDIENCIA
na cesto
- 100 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 250 g hladkej múky
- štipka soli
- štipka muškátového orieška
- 50 g cukru krupica
- citrónová kôra
- 2 žĺtky
- 50 g masla
na náplne
- tvarohová a lekvárová – viď.predchádzajúce recepty
na posýpku
- 50 g polohrubej múky
- 30 g cukru krupica
- 30 g masla
POSTUP
- Do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a pridajte rozdrobené droždie.
- Na teplom mieste necháme vzísť kvások.
- Do misy preosejeme múku, pridajte soľ, muškátový oriešok, zvyšok cukru a citrónovú kôru, dobre premiešame.
- Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť.
- Vzídený kvások vlejeme do misy s múkou, pridáme žĺtky a začneme spracovávať cesto.
- Po chvíľke pridáme rozpustené maslo a pokračujeme v miesení.
- Vypracujeme vláčne a nelepivé cesto.
- Dáme do misy, zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 30-40 minút kysnúť.
- Potom cesto prepracujeme a necháme znova ďalších 30 minút kysnúť.
- Pripravíme si náplne a posýpku.
- Múku s cukrom dáme do misy a premiešame.
- Pridáme na kúsky nakrájané, ľahko zmäknuté maslo a rukou vypracujeme posýpku.
- Rúru predhrejeme na 190 °C, dva plechy si vyložíme papierom na pečenie.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 kúskov.
- Každý kúsok stlačíme do placky, dáme lyžičku tvarohovej náplne a zabalíme.
- Spojem dole položíme na pripravený plech.
- Takto pripravené kúsky necháme na plechu 15 minút kysnúť.
- Do každého kúska potom urobíme jamku, opatrne prstami pretlačíme stred a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Naplníme slivkovým lekvárom a posypeme posýpkou.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 12-15 minút do zlatista.
Ku koláčikom sa hodí aj výborná káva, to môžete docieliť aj v profesionálnych kávovaroch Jura .
Ak nemusíte sladké jedlá, skúste tiež zaujímavé koláče na slano .