Polievky z iných krajov vás prekvapí svojou vynikajúcou chuťou

Aj za našimi hranicami sa varí chutné polievky so zaujímavou chuťou.

Poďte sa spoločne s nami pozrieť na tie najznámejšie polievky odinakiaľ.

Bouillabaisse, minestrone, boršč alebo gazpacho sú polievky, ktoré si môžete uvariť aj vy.

Netreba sa ničoho báť, o čom vás dúfam presvedčíme práve v tomto článku. S chuťou do toho!

minestrone

Uvarte si hustú sýtu zeleninovú polievku, ktorej recept pochádza zo slnečného Talianska.

Hlavnými prísadami sú paradajky, fazuľa, cibuľa, zeler a mrkvu.

INGREDIENCIE:

  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 stopkaté zelery
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka paradajok
  • 1 plechovka fazule v slanom náleve
  • asi 300 g kapusty
  • 1 malá cuketa
  • oregáno
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie
  • parmezán
  • petržlenová vňať
  • olivový olej
  • 100 g slaniny
  • 1 hrnček drobných cestovín

POSTUP:

  1. Na oleji orestujeme na kocky nakrájanú slaninu.
  2. Pridáme cibuľu a na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a cesnak a osmažíme.
  3. Potom doplníme vývarom a fazuľou, kapustou, nakrájanou cuketou a cestovinami.
  4. Privedieme do varu a varíme asi 20 minút.
  5. Ochutíme korením, osolíme, pridáme petržlenovú vňať a povaríme ešte tak 10 minút.
  6. Podávame v hlbokých tanieroch posypané parmezánom.

Hotový recept na minestrone campbells.com

bouillabaisse

Polievka typická pre francúzsku Provance je bouillabaisse. Jedná sa o rybiu polievku, ktorá má ale pôvod v meste Marseille.

INGREDIENCIE:

  • 2 kg čerstvých morských rýb
  • 100 ml olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 pór
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 6 paradajok
  • bouquet garni – vetvičky bobkového listu, tymianu, petržlenu, bazalky a kúsok pomarančovej kôry
  • šafran
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie
  • toasty
  • Rouille

POSTUP:

  1. Rybie mäso nakrájame na kúsky vo veľkosti jedného sústa a dáme do misky. Odrezky si dám bokom, tie potom použijeme do vývaru.
  2. Pridáme lyžičkou tymiánových lístkov a bazalky a zalejeme polovicou oleja, dobre premiešame. Prikryjeme a necháme v chlade marinovať.
  3. Do kastróla dáme olej a naň dáme restovat nakrájanú cibuľu a pór.
  4. Potom vmiešame cesnak a fenikel a ešte opekáme.
  5. Potom pridáme paradajky, bouquet garni a šafran.
  6. Doplníme rybími odrezky.
  7. Všetko zalejeme studenou vodou a uvedieme do varu.
  8. Polievku by sme mali prudko variť asi 5 minút. Po tejto dobe zoberieme penu, zmiernime var a varíme asi 1 hodinu.
  9. Hotový vývar scedíme a uvedieme opäť do varu, osolíme a okoreníme. Potom do neho vložíme marinované rybie kúsky a varíme, až bude rybie mäso mäkké. Servírujeme na tanieriky, podávame toasty a omáčku Rouille.

Hotový recept na bouillabaisse greatbritishchefs.com

3. Boršč

Polievka z červenej repy, ktorá sa varí na Ukrajine a v Rusku, sa nazýva boršč.

INGREDIENCIE:

  • 500 g chudého bravčového bôčika
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 väčšia červená repa
  • 1 cibuľa
  • 300 g čerstvej kapusty
  • 1 plechovka paradajkového pretlaku
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie
  • bobkový list
  • polievkové korenie
  • olej
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 2 zemiaky

POSTUP:

  1. Do hrnca dáme na kocky nakrájaný bôčik a zemiaky a uvedieme do varu.
  2. Pridáme nastrúhané kapustu, pridáme korenie a osolíme a varíme.
  3. V šupke uvaríme zvlášť červenú repu domäkka, ošúpeme ju a nakrájame a orestujeme na oleji spoločne s cibuľou a mrkvou.
  4. Okoreníme a pridáme paradajkový pretlak.
  5. Všetko pridáme do hrnca k mäsu a zemiakom a ešte asi 10 minút varíme.
  6. Podávame v hlbokom tanierika ozdobené lyžičkou kyslej smotany.

Hotový recept na boršč megvkuchyni.cz

gazpacho

V lete sa určite bude hodiť studená polievka gazpacho, ktorá je pôvodom zo španielskej Andalúzie.

INGREDIENCIE:

  • 4 paradajky
  • 1 červená paprika
  • 5 strúčikov cesnaku
  • pol lyžičky práškového cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • štipka chilli
  • soľ
  • 1 šalátová uhorka
  • 10 čiernych olív
  • petržlenová vňať
  • pečivo

POSTUP:

  1. Paradajky sparíme a ošúpeme a nakrájame na kúsky.
  2. Na menšie kúsky nakrájame tiež papriku.
  3. Potom dáme do mixéra a pridáme cesnak, cukor, víno, olej a citrónovú šťavu.
  4. Ochutíme soľou a chilli a poriadne rozmixujeme.
  5. Šalátovú uhorku olúpeme a nakrájame na malé kocky, cibuľu a olivy na kolieska a pridáme k rozmixované zmesi.
  6. Dáme vychladiť do chladničky.
  7. Podávame ozdobené kockami uhorky, cibuľky, olivami a petržlenovou vňaťou nasekanú najemno a zakusuje grilovaným pečivom.

Hotový recept na gazpacho isi.com

Chutná- Ak vám napríklad práve boršč, odporúčame k prečítanie rozmanitejšie recepty na boršč v našom ďalšom článku.

Ktorá polievka vám chutí najviac? Podeľte sa v komentároch.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.