Aj za našimi hranicami sa varí chutné polievky so zaujímavou chuťou.
Poďte sa spoločne s nami pozrieť na tie najznámejšie polievky odinakiaľ.
Bouillabaisse, minestrone, boršč alebo gazpacho sú polievky, ktoré si môžete uvariť aj vy.
Netreba sa ničoho báť, o čom vás dúfam presvedčíme práve v tomto článku. S chuťou do toho!
minestrone
Uvarte si hustú sýtu zeleninovú polievku, ktorej recept pochádza zo slnečného Talianska.
Hlavnými prísadami sú paradajky, fazuľa, cibuľa, zeler a mrkvu.
INGREDIENCIE:
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 stopkaté zelery
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka paradajok
- 1 plechovka fazule v slanom náleve
- asi 300 g kapusty
- 1 malá cuketa
- oregáno
- soľ
- mleté čierne korenie
- parmezán
- petržlenová vňať
- olivový olej
- 100 g slaniny
- 1 hrnček drobných cestovín
POSTUP:
- Na oleji orestujeme na kocky nakrájanú slaninu.
- Pridáme cibuľu a na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a cesnak a osmažíme.
- Potom doplníme vývarom a fazuľou, kapustou, nakrájanou cuketou a cestovinami.
- Privedieme do varu a varíme asi 20 minút.
- Ochutíme korením, osolíme, pridáme petržlenovú vňať a povaríme ešte tak 10 minút.
- Podávame v hlbokých tanieroch posypané parmezánom.
campbells.com
Objavte podobné tipy
bouillabaisse
Polievka typická pre francúzsku Provance je bouillabaisse. Jedná sa o rybiu polievku, ktorá má ale pôvod v meste Marseille.
INGREDIENCIE:
- 2 kg čerstvých morských rýb
- 100 ml olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 pór
- 5 strúčikov cesnaku
- 6 paradajok
- bouquet garni – vetvičky bobkového listu, tymianu, petržlenu, bazalky a kúsok pomarančovej kôry
- šafran
- soľ
- mleté čierne korenie
- toasty
- Rouille
POSTUP:
- Rybie mäso nakrájame na kúsky vo veľkosti jedného sústa a dáme do misky. Odrezky si dám bokom, tie potom použijeme do vývaru.
- Pridáme lyžičkou tymiánových lístkov a bazalky a zalejeme polovicou oleja, dobre premiešame. Prikryjeme a necháme v chlade marinovať.
- Do kastróla dáme olej a naň dáme restovat nakrájanú cibuľu a pór.
- Potom vmiešame cesnak a fenikel a ešte opekáme.
- Potom pridáme paradajky, bouquet garni a šafran.
- Doplníme rybími odrezky.
- Všetko zalejeme studenou vodou a uvedieme do varu.
- Polievku by sme mali prudko variť asi 5 minút. Po tejto dobe zoberieme penu, zmiernime var a varíme asi 1 hodinu.
- Hotový vývar scedíme a uvedieme opäť do varu, osolíme a okoreníme. Potom do neho vložíme marinované rybie kúsky a varíme, až bude rybie mäso mäkké. Servírujeme na tanieriky, podávame toasty a omáčku Rouille.
greatbritishchefs.com
3. Boršč
Polievka z červenej repy, ktorá sa varí na Ukrajine a v Rusku, sa nazýva boršč.
INGREDIENCIE:
- 500 g chudého bravčového bôčika
- 1 väčšia mrkva
- 1 väčšia červená repa
- 1 cibuľa
- 300 g čerstvej kapusty
- 1 plechovka paradajkového pretlaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- bobkový list
- polievkové korenie
- olej
- 1 téglik kyslej smotany
- 2 zemiaky
POSTUP:
- Do hrnca dáme na kocky nakrájaný bôčik a zemiaky a uvedieme do varu.
- Pridáme nastrúhané kapustu, pridáme korenie a osolíme a varíme.
- V šupke uvaríme zvlášť červenú repu domäkka, ošúpeme ju a nakrájame a orestujeme na oleji spoločne s cibuľou a mrkvou.
- Okoreníme a pridáme paradajkový pretlak.
- Všetko pridáme do hrnca k mäsu a zemiakom a ešte asi 10 minút varíme.
- Podávame v hlbokom tanierika ozdobené lyžičkou kyslej smotany.
megvkuchyni.cz
gazpacho
V lete sa určite bude hodiť studená polievka gazpacho, ktorá je pôvodom zo španielskej Andalúzie.
INGREDIENCIE:
- 4 paradajky
- 1 červená paprika
- 5 strúčikov cesnaku
- pol lyžičky práškového cukru
- 100 ml červeného vína
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- štipka chilli
- soľ
- 1 šalátová uhorka
- 10 čiernych olív
- petržlenová vňať
- pečivo
POSTUP:
- Paradajky sparíme a ošúpeme a nakrájame na kúsky.
- Na menšie kúsky nakrájame tiež papriku.
- Potom dáme do mixéra a pridáme cesnak, cukor, víno, olej a citrónovú šťavu.
- Ochutíme soľou a chilli a poriadne rozmixujeme.
- Šalátovú uhorku olúpeme a nakrájame na malé kocky, cibuľu a olivy na kolieska a pridáme k rozmixované zmesi.
- Dáme vychladiť do chladničky.
- Podávame ozdobené kockami uhorky, cibuľky, olivami a petržlenovou vňaťou nasekanú najemno a zakusuje grilovaným pečivom.
isi.com
Chutná- Ak vám napríklad práve boršč, odporúčame k prečítanie rozmanitejšie recepty na boršč v našom ďalšom článku.
Ktorá polievka vám chutí najviac? Podeľte sa v komentároch.