Polievky

Tekutá pochúťka

Polievka je teplé jedlo, ktoré býva väčšinou tekuté, no môže byť v mnohých prípadoch aj husté. Základ polievok tvorí voda, mäso, zelenina, soľ alebo ochucovadlo a ďalšie ingrediencie. Väčšinou sa podáva pred hlavným chodom ako predkrm. Do polievok sa pridáva väčšinou cestovina alebo zásmažka.

Polievky sa delia na číre a zahustené. Číra polievka je väčšinou vývar z mäsa. Najčastejšie použité mäso v polievke je buď hydinové alebo hovädzie. Zahustené polievky sú také, ktoré sa pomocou rôznych prísad zahusťujú. Sú to polievky, ktoré sú zahustené zásmažkou alebo rôzne krémové polievky. 

Servírovanie

Servírovanie polievok nie je nijak obzvlášť komplikované. Na stôl sa zvykne položiť celý hrniec polievky a následne si každý naberie koľko chce alebo na koľko má chuť.  

Druhy polievok

- slepačia polievka
- brokolicová polievka
- zemiaková polievka
- hŕstková polievka
- kapustová polievka
- rybacia polievka alebo halászlé
- paradajková polievka
- hubová polievka
- cibuľová polievka
- cesnaková polievka
- gulášová polievka
- hrášková polievka
- šošovicová polievka
- fazuľová polievka
- gulášová polievka
- bryndzová polievka
- hovädzí vývar

Recept na polievku

Na slepačiu polievku potrebujeme:
½ ks sliepka
3 L voda
1 ks petržlen
1 ks cibuľa
zeler
2 ks mrvka
petržlenová vňať
1 strúčik cesnak
soľ
4 ks nové korenie
mleté čierne korenie

Postup receptu:
1. Slepačie mäso očistíme a vložíme do studenej vody.
2. Pridáme očistenú zeleninu a koreniny a varíme asi 2 hodiny do mäkka.
3. Polievku po uvarení mäsa a zeleniny precedíme.    
4. Mäso aj petržlenovú vňať si pokrájame na menšie časti a vložíme do polievky. 
5. Dochutíme a podávame. Dobrú chuť! 

Pozrite si aj ďalšie recepty na rôzne polievky.

Recepty z kategórie Polievky

K hotovým receptom prajeme dobrú chuť :)