Preverené recepty na syrové polievky 6-krát inak. Všetky lahodné, krémové a výdatné!

Máte hlad, ale nemáte veľa času?

Zároveň by ste sa radi zahriali a pochutnali si?

Vynikajúcim riešením sú recepty na polievky so syrom.

Najčastejšie sa na ich prípravu používa čedar, niva či hermelín.

Siahnuť ale môžete aj po ktoromkoľvek inom syre z vašej chladničky.

Načerpajte inšpiráciu pre chutný a výdatný pokrm nielen na zimné mesiace!

Rýchla syrová polievka so zemiakmi

Výživná polievka, ktorá vás skvele zahreje, zasýti a dodá potrebnú energiu.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 šálky nastrúhaného tvrdého syra, napríklad goudy či čedaru
  • 3-4 zemiaky
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 šálka mlieka
  • 1 PL masla
  • slanina a pažítka na ozdobu (voliteľné)
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci rozpustite maslo, pridajte nakrájanú cibuľu a restujte približne 3 minúty.
  2. Pridajte prelisovaný cesnak a restujte ďalšie 2 minúty.
  3. Potom do hrnca pridajte olúpané a na kocky nakrájané zemiaky a vývar.
  4. Priveďte zmes do varu a povarte približne 12-15 minút, kým nebude zelenina mäkká.
  5. Následne zmes pomocou tyčového mixéra alebo robota rozmixujte dohladka.
  6. Prilejte mlieko a okoreňte soľou a korením.
  7. Potom po menších dávkach za stáleho plákania pridávajte do polievky aj nastrúhaný tvrdý syr.
  8. Miešajte až do doby, než sa syr rozpustí.

Podávajte ozdobené nastrúhaným syrom a prípadne aj s orestovanou slaninou a pažítkou.

Polievka zo syra a zemiakov posypaná kúskami slaniny, nastrúhaným čedarom a pažítkou
zdroj: amandascookin.com

Syrová polievka je skvelou voľbou pre výdatnú teplú večeru. Ak máte radi husté polievky, vyskúšajte aj tie zo zmesi strukovín alebo hŕstkovú polievku .

Lahodná polievka z nivy a špenátu

Plesňové syry majú oveľa výraznejšiu chuť ako tie klasické. Okrem nivy je možné na prípravu tohto pokrmu použiť aj gorgonzolu alebo hermelín.

Ingrediencie:

  • 200 g syra niva
  • 300 g mrazeného nasekaného špenátu
  • 300 g slaniny (voliteľné)
  • 6 PL masla
  • 2 šálky nadrobno nakrájanej cibule
  • 12 šálok kuracieho vývaru
  • 4 šálky mlieka
  • 1 šálka šľahačky
  • 1 šálka hladkej múky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Vo väčšom hrnci rozpustite maslo a zľahka na ňom zosklovaťte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte múku a dobre rozmiešajte.
  3. Prilejte vývar a priveďte do varu.
  4. Zmes celý čas miešajte, aby ste zamedzili vzniku hrudiek z múky.
  5. Prilejte mlieko a povarte ešte ďalších 5 minút.
  6. Následne pridajte kúsky nivy a zmes dôkladne miešajte až do doby, kým sa niva rozpustí.
  7. Potom pridajte špenát a za stáleho miešania povarte približne 3 minúty.
  8. Na záver prilejte šľahačku, priveďte do varu a všetko premiešajte.
  9. Dochuťte soľou a korením.
  10. Mierne vychladnutú zmes preložte do kuchynského robota a rozmixujte dohladka.

Do takto pripravenej polievky môžete pred servírovaním pridať na malé kúsky nakrájané plátky slaniny.

Polievka pripravená z nivy, špenátu a orestovanej slaniny
zdroj: allrecipes.com

Krémová cesnaková polievka so syrom

Krutóny môžete pripraviť nielen z kváskového chleba, ale aj z ďalšieho pečiva. Ich chuť potom môžete ozvláštniť pridaním rozmanitého korenia a byliniek.

Ingrediencie:

Polievka

  • 150 g tvrdého syra, napríklad čedaru, eidamu či goudy
  • 400 g karfiolových ružičiek
  • 1 zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 1 stopkový zeler
  • 1 strúčik cesnaku
  • 400 ml mlieka
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 30 g masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice
  • bobkový list
  • soľ, korenie

Krutóny

  • 50 g čedaru
  • niekoľko plátkov kváskového chleba
  • 2 PL olivového oleja
  • pol čajovej lyžičky sušeného mletého cesnaku
  • 1 PL nasekané pažítky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Nadrobno nakrájanú cibuľu, zeler a prelisovaný cesnak vložte do hrnca, v ktorom ste rozpustili maslo a olivový olej.
  2. Zeleninu poduste domäkka, približne 7-8 minút.
  3. Pridajte trošku soli a korenia a premiešajte.
  4. Následne pridajte na kúsky nakrájané karfiolové ružičky, zemiakov a bobkový list.
  5. Všetko zalejte mliekom a vývarom.
  6. Hrniec prikryte pokrievkou a priveďte do varu.
  7. Za občasného miešania varte približne 30 minút.
  8. V medziobdobí si pripravte syrové krutóny.
  9. Predhrejte si rúru na 180°C.
  10. Na plech s papierom na pečenie dajte na kúsky nakrájané plátky chleba posypané cesnakom, soľou a korením.
  11. Všetko pokvapkajte olivovým olejom, premiešajte a vložte na približne 7 minút do rúry.
  12. V polovici času krutóny v rúre otočte, aby sa opekli z oboch strán.
  13. Odstráňte zo zmesi bobkový list a za pomoci tyčového mixéra zmes rozmixujte dohladka.
  14. Pridajte najemno nastrúhaný syr, horčicu, soľ a korenie a všetko dobre premiešajte, aby sa syr v polievke rozpustil.
  15. Tesne pred podávaním posypte predpripravené krutóny na plechu postrúhaným čedarom a plech vložte ešte na 2 minúty do rúry, aby sa syr rozpustil.

Táto syrová polievka sa servíruje s horúcimi krutónmi posypanými čerstvou pažítkou.

Krém z čedaru servírovaný s domácimi cesnakovými krutónmi

Skvelým pomocníkom nielen na prípravu syrových, ale aj iných polievok je kuchynský robot. Pokiaľ neviete, ako si elektrický šľahač s mixérom vybrať , navštívte náš veľký porovnávací test.

Jemný syrovo-brokolicový krém

Máte radi krémové polievky? V tom prípade určite vyskúšajte túto lahodnú a hodvábne jemnú zmes syra a brokolice.

Ingrediencie:

  • 2 šálky tvrdého syra, napríklad čedar, gouda či ementál
  • 300 g brokolice
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1/4 šálky masla
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • 2 šálky smotany alebo šľahačky
  • sušený mletý cesnak
  • sladká paprika
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci rozpustite jednu polievkovú lyžicu masla a 2-3 minúty na nej zosklovať nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte k zmesi zvyšok masla a po jeho rozpustení pozvoľna pridávajte múku.
  3. Za stáleho miešania povarte asi 1-2 minúty.
  4. Prilejte kuracie vývar a smotanu.
  5. Za stáleho miešania priveďte do varu a následne do zmesi pridajte nakrájané ružičky brokolice a kúsky mrkvy.
  6. Pridajte všetko korenie a premiešajte.
  7. Na miernom ohni následne varte ešte 10-15 minút, pokiaľ nie je zelenina mäkká a zmes krémová.
  8. V prípade, že polievka zhustla príliš, pridajte trochu viac vývaru alebo smotany.
  9. Následne polievku rozmixujte v kuchynskom robote alebo pomocou tyčového mixéra.
  10. Posledným krokom je pridanie nastrúhaného tvrdého syra a jeho rozmiešanie v horúcej polievke.

Syrová polievka s brokolicou chutí skvele s čerstvým pečivom.

Krémový pokrm vyrobený zo syra a brokolice
zdroj: the chunkychef.com

Hodvábna polievka z taveného syra

Ak dávate prednosť jemnejším chutiam, tavený syr je dokonalou voľbou. Pokiaľ chcete polievke dodať intenzívnejšiu chuť, pridajte do nej navyše trochu čedaru.

Ingrediencie:

  • 500 g taveného smotanového syra
  • 1/4 šálky masla
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 1/2 šálky nakrájanej mrkvy
  • 1 šálka nakrájaného zeleru
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 1 šálka šľahačky
  • 1 šálka nastrúhaného čedaru (voliteľné)
  • 1 PL kukuričného škrobu alebo solamylu
  • sladká paprika
  • sušená petržlenová vňať
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci rozpustite maslo, pridajte soľ a korenie.
  2. Následne na masle 5 minút poduste nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler.
  3. Po menšom množstve primiešajte aj múku a kukuričný škrob.
  4. Za stáleho miešania povarte ešte ďalšie 3 minúty.
  5. Postupne k zmesi pridávajte kurací vývar a šľahačku a za stáleho miešania povarte 5 minút.
  6. Znížte teplotu a pridajte do zmesi na kocky nakrájaný tavený syr, prípadne tiež nastrúhaný čedar.
  7. Miešajte, kým sa syr nerozpustí.
  8. Dochuťte polievku pomocou korenia a následne ju tyčovým mixérom vyšľahajte dohladka.
  9. Potom varte ešte približne 15 minút.
Polievka pripravená z taveného syra servírovaná s opečeným kúskom pečiva
zdroj: delicioustable.com

Neodolateľná polievka so syrom s trochou piva

Typická krémová polievka, ktorá sa konzumuje v Írsku na Deň svätého Patrika, teda 17. marca. Pôvodne ale táto polievka pochádza z Nemecka. Je zaujímavá tým, že okrem syra je jej dôležitou ingredienciou aj pivo.

Ingrediencie:

  • 300 g tvrdého syra, napríklad čedaru či goudy
  • 300 g taveného smotanového syra
  • 500 ml piva
  • 1000 ml kuracieho vývaru
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL masla
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 2 PL dijonskej horčice
  • slanina a pažítka na ozdobu (voliteľné)
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci na masle zosklovaťte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku, restujte približne 3-5 minút.
  2. Následne zmes preložte do kuchynského robota, prilejte jednu šálku vývaru a rozmixujte.
  3. Cibuľovú zmes nalejte späť do hrnca a prilejte zvyšný vývar aj pivo.
  4. Keď sa začne zmes variť, pridajte nastrúhaný tvrdý syr a kukuričný škrob.
  5. Všetko dôkladne premiešajte a potom pridajte do hrnca aj na kúsky nakrájaný tavený syr a dijonskú horčicu.
  6. Na miernom plameni potom zmes dôkladne premiešajte, aby sa všetok syr dokonale rozpustil.
  7. Za stáleho miešania povarte približne 10 minút.
  8. Na záver dochuťte soľou a korením.

Polievku podávajte v chlebových miskách posypanú orestovanými kúskami slaniny a pažítkou.

Chlebové misky naplnené syrovým krémom ozdobené kúskami orestovanej slaniny a pažítkou
zdroj: aspicyperspective.com

Aký syr na polievku použiť?

Syrová polievka má tú výhodu, že na jej prípravu je možné použiť všetky typy syrov. Ak sa nechcete príliš zdržiavať rozmiešavaním, použite tavený syr alebo bryndzu. Na intenzívnejšiu chuť polievky sa najčastejšie používajú syry typu čedar, niva, gorgonzola či hermelín. Bez problémov ale môžete použiť aj eidam, goudu či ementál. Tvrdé syry pred použitím nastrúhajte, urýchlite tak ich rozpustenie.

Čím polievku dochutiť a ozdobiť?

Z hľadiska servírovania sa syrová polievka najčastejšie podáva posypaná opečenými krutónmi alebo s orestovanými kúskami slaniny a čerstvou pažítkou. Veľmi obľúbené je aj servírovanie v chlebovej miske, ktorú počas jedla zároveň konzumujete. Takto podávaná syrová polievka je skutočný gurmánsky zážitok.

Polievku možno pripraviť iba zo syra, ale často sa na jej zahustenie a zintenzívnenie chuti využívajú aj niektoré druhy zeleniny, predovšetkým zemiaky a brokolica. Použiť ale môžete aj špenát, cuketu či rozmanitú koreňovú zeleninu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.