Došla vám fantázie, akú polievku uvariť na obed?
Vyskúšajte syrovú polievku.
Vďaka jednoduchému a rýchlemu receptu ju budete mať pripravenú čoby dup.
A ako bonus vás naučíme rovno aj ten syr, ktorý môžete na polievku použiť.
Výber syra na polievku
Výber je veľmi jednoduchý, pretože do syrovej polievky možno použiť každý syr, záleží len na chuti či možnostiach.
Dajú sa použiť aj rôzne zvyšky syrov , ktoré akosi zostali v chladničke a práve z nich často býva tá najlepšia polievka.
Aj cez tieto možnosti patrí medzi najpoužívanejšie syry bryndza, niva, tavené alebo tvrdé syry. Mäkké syry typu žervé používame menej, ale nie je to samozrejme vylúčené.
Syrová polievka
Keď nemáte času v kuchyni nazvyš, uvarte si syrovou polievku. Navyše zužitkujete zvyšky syrov, ktoré vám zostali v chladničke.
INGREDIENCIE:
- rôzne druhy syrov – tvrdý, tavený, Niva, bryndza
- mlieko alebo smotana
- mletá paprika
- osmažené kocky žemle
- zelené vňate
POSTUP:
- Dáme variť vývar alebo vodu s kockou bujónu.
- Môžeme pridať zeleninu.
- Akonáhle sú ingrediencie mäkké, pridáme rozdrobené alebo nastrúhané syry a necháme rozpustiť.
- Polievku podľa potreba zahustíme alebo pridáme zátrepku, prípadne mlieko alebo smotanu.
- Krátko povaríme a dochutíme mletou paprikou, ktorú sme predtým rozpustili v troche tuku.
- Ak chceme mať syrovou polievku krémovú, tak všetky prísady rozmixujeme tyčovým mixérom.
Objavte podobné tipy
Domáce tavený syr
Ak máte radi tavený syr, tak máme pre vás recept na jeho domácu prípravu.
Aj keď by sa mohlo zdať, že jeho výroba je zložitá, opak je pravdou. Syr budete mať hotový rýchlo a ľahko.
INGREDIENCIE:
- tvaroh
- jedlá sóda
- podľa potreby – pažítka, šunka, niva
POSTUP:
- Tvaroh dobre rozmiešajte s 1 kávovú lyžičkou sódy bikarbóny.
- Pridajte ďalšie prísady podľa vašej chuti – nivu, pažítku alebo šunku.
- Nechajte 10 minút odležať.
- Počas tejto doby tvaroh zmení svoju štruktúru a stane sa z neho tavený syr.
- Syr môžete mazať na pečivo, ako ste zvyknutí.
Výbornú variantom, ako podávať syrovou polievku, je doplniť ju na tanieriku osmaženými kockami žemle alebo chleba a porcie dozdobiť nasekanými zelenými vňaťami. Dobre to vyzerá a ešte lepšie chutí.
Ak nestihnete domáci tavený syr celý spotrebovať, skladujte ho v chlade prikrytý alebo v alobale.
Vyskúšajte tiež vynikajúci syrovou nátierku, ktorú môžete pripraviť zo všetkých druhov syrov.