Polievka z hydinových drobkov sa varí z hydinových vnútorností a prípadných okrojků od mäsa.
Pečeň, srdiečko a žalúdok bývali predtým súčasťou predávanej hydiny. Dnes sa ponúkajú predovšetkým samostatne, takže si polievku môžeme uvariť aj bez kúpené hydiny.
Polievka z kuracích, slepačích alebo kačacej drobkov je veľmi jemná, dajú sa do nej použiť rôzne Zavarko, môžeme ju rôzne koreniť a tým všetkým obmieňať jej chuť.
Pozrite sa na 3 skvelé recepty z drobkov.
Polievka z kačacích drobkov
Jednoduchá a chutná polievka z poctivých surovín bude chutiť určite všetkým.
INGREDIENCIE
- drobky z 1 kačice
- 1/2 menšie buľvy zeleru
- 2 petržlenu
- 1 mrkva
- 1 umytá cibuľa
- 4 guličky korenia
- 1 lyžička soli
- 2 strúčiky cesnaku nelúpanej
- kúsok ligurčeka
- sekaná petržlen
POSTUP
- Srdiečko, žalúdok a krk opláchneme pod tečúcou studenou vodou.
- Droby vložíme do hrnca.
- Zalejeme studenou vodou a osolíme.
- Zavaríme do varu a zozbierame nečistoty, ktoré vyplávajú na povrch.
- Pridáme očistenú a umytú koreňovú zeleninu, guličky korenia, vetvičku ligurčeka.
- Polievku varíme pri nízkej teplote 1,5 – 2 hodiny.
- Vývar scedíme do iného hrnca.
- Krky oberieme, srdiečko a žalúdok nakrájame na malé kúsky, zeleninu tiež.
- Do polievky môžeme zavariť pečeňovú zátrepku, alebo urobiť z pečene knedličky. Na záver pridáme do polievky nakrájanú petržlenovú vňať.

Objavte podobné tipy
Polievka z husacej drobkov
INGREDIENCIE
- balíček husacej drobkov
- 2 guličky nového korenia
- 6 guličiek korenia
- 1 bobkový list
- lyžica masla
- štipka muškátového orieška
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- kúsok zeleru
- hladká petržlenová vňať
POSTUP
-
Drobky vložíme do litra studenej vody, pridáme soľ a korenie a hodinu varíme miernym varom.
-
Pred koncom varenia si v kastróliku vedľa na masle osmažíme pokrájanú cibuľku, pridáme ostatné nakrájanú zeleninu a osmažíme ju, až pustí farbu a vôňu.
-
Drobky opatrne vyberieme z vývaru, oberieme krídelká a krky, pokrájame vnútornosti a všetko dobré a kvalitné vrátime do polievky.
-
Pridáme osmaženú zeleninu, povaríme ešte päť minút a potom ochutnáme, či je zelenina mäkká.
-
Hotovú polievku posypeme petržlenovou vňaťou.

Biela drůbková polievka kaldoun
Kaldoun sa hovorilo v minulosti hydinovým drobům a zarábané polievka s droby patrí dnes k nedeľnému stolu.
INGREDIENCIE
- kačacie alebo husacie drobky
- 1 ks cibuľa
- 1 ks mrkvy, petržlenu
- 3 lyžice hladkej múky
- 40 g masla
- 50 ml smotany
- 4 guľôčky čierne korenie, nové korenie
- muškátový oriešok alebo kvet
- soľ
POSTUP
- Drobky zalejeme vodou, osolíme a necháme zavariť.
- Akonáhle vystúpi pena, zoberieme ju a polievku okoreníme celým čiernym korením a novým korením.
- Pridajte nakrájanú mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak.
- Necháme hodinu povariť.
- Potom vyberieme stranou mäso a zeleninu a vývar precedíme.
- V ďalšom kastróliku rozohrejeme maslo, prisypeme hladkú múku a vytvoríme zápražku, ktorú zalejeme hotovým vývarom.
- Pridáme štipku muškátového kvetu.
- Necháme chvíľu povariť a na záver prilejeme smotanu.

K drůbkovým polievkam môžeme pripraviť takzvané vložky: celestýnské rezance, na kocky nakrájané zvitku, vaječné usadeniny, kvapkanie, bylinkové halušky a klasické polievkové cestoviny.
Skúste tiež veľmi obľúbený hydinové guláš.