V horúcom lete máme niekedy tendenciu polievku z hlavného jedla vynechávať.
Ale to nie je práve dobrý spôsob, ako zjednodušiť letné stravovanie.
Leto je obdobím, kedy je k dispozícii čerstvá zelenina v mnohých druhoch a bola by škoda túto možnosť nevyužiť.
Pripravili sme si pre vás tie najlepšie recepty na letné polievky v 6 rôznych variantoch.
Užite si ich!
Rýchla cuketová polievka
Cukety v lete rastú ako z vody, tak prečo si neskúsiť pripraviť túto rýchlu polievku. Príprava je jednoduchá a zaberie miniumum času, ale výsledok je delikátny.
INGREDIENCIA
- 2 stredné cukety
- 2 zemiaky
- 1 menší pór
- 1 cibuľa
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- pár vetvička tymiánu a mäty
- 1 l zeleninového vývaru
POSTUP
- Na olivovom oleji opražíme jemne nakrájanú cibuľu a dva strúčiky cesnaku.
- Pridáme jednu nakrájanú cuketu, zemiaky, pór, tymian, soľ a korenie.
- Zalejeme vývarom.
- Varíme asi 15 až 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Medzitým na troche olivového oleja opražíme jeden cesnak nakrájaný na menšie kocky.
- Vyberieme ho, aby sa neprepálil, a na cesnakovom oleji opečieme nakrájané tenké prúžky z druhej cukety.
- Uvarenú zeleninu v polievke rozmixujeme dohladka.
- Podľa chuti osolíme a okoreňte.
- Na tanieroch ozdobíme plátkami opečené cukety.

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?
Letné ovocné Gazpacho
Táto lenivá polievka z ovocia je tak neuveriteľne osviežujúca, že ju budete chcieť jesť každý horúci deň. Navyše je neuveriteľne jednoduchá na prípravu a tak nie je problém si ju urobiť úplne kedykoľvek.
INGREDIENCIA
- 6 šálok žltého melónu, olúpaného a zbaveného semienok, nakrájaného na kúsky
- 1 lyžica čerstvej mäty
- 1 šálka jahôd zbavených stopiek a nakrájaných na štvrtky
- 1 broskyňa, zbavená kôstky a nakrájaná na kocky
- 1/2 šálky čučoriedok
- 1/2 šálky jogurtu
- 1 lyžica medu
POSTUP
- Vložíme kúsky melónu do kuchynského robota a rozmixujeme na pyré.
- Vo veľkej mise zmiešame mätu, jahody, broskyňu a čučoriedky.
- V samostatnej malej miske zmiešame jogurt a med.
- Do malých misiek rovnomerne rozdelíme pyré z melónu, poukladáme ho nakrájaným ovocím a navrch pridáme kopček medového jogurtu.
- Ak chcete urobiť toto jedlo vegánske, nahraďte jogurt a med sójovým alebo kokosovým jogurtom a agáve.

Studená polievka z uhoriek
Možno znie studená polievka pre niekoho trochu neobvykle, ale na leto je to ideálna voľba. Skvele osvieži, poskytne vám potrebné vitamíny a navyše si pochutnáte!
INGREDIENCIA
- 7 uhoriek
- 500 g kyslej smotany
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 zväzok petržlenu
- trochu kôpru
- 1/2 červenej cibule
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
- štipku koriandra
POSTUP
- Uhorky olúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nasekaný kôpor a petržlenovú vňať.
- K zmesi prilejeme citrónovú šťavu, koriander, olivový olej, korenie, soľ a kyslú smotanu.
- Všetko spolu dáme do mixéra, a pokiaľ bude polievka príliš hustá, prilejeme trochu čistej vody.
- Hotovú polievku dáme schladiť do chladničky na cca 2 hodiny.
- Pri servírovaní môžeme posypať čerstvou cibuľkou, alebo navrch pridať lyžicu kyslej smotany.

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na polievky za studena alebo zdravie a osvieženie v jednom!
Objavte podobné tipy
Ľahká zemiaková polievka s hubami
Zemiakovačka rozhodne patrí medzi najobľúbenejšie české polievky. Ale klasická býva zahusťovaná múkou, skúste pripraviť tento odľahčený variant, ktorý príde v teplom lete vhod.
INGREDIENCIA
- hrsť sušených húb
- 1 väčšia mrkva
- 1 petržlen
- 1/4 menšieho zeleru
- ružičkový kel alebo pokrájaný kelový list
- 1 malá cibuľa
- soľ
- 2 guličky nového korenia
- 4 guličky korenia
- 1 bobkový list
- 5 zemiakov
- korenie
- majorán
- strúčik cesnaku
POSTUP
- Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme ich napučať.
- Zeleninu očistíme a pokrájame.
- Z cibule len orežeme korienky a odstránime vrchnú vrstvu šupky.
- Do hrnca s osolenou vodou vložíme zeleninu, celú cibuľu, guličky korenia a bobkový list.
- Privedieme do varu, povaríme, kým zelenina nie je takmer mäkká.
- Pridáme olúpané, na kocky nakrájané zemiaky, huby aj s tekutinou z nich a spoločne varíme domäkka.
- Z polievky vyberieme cibuľu, korenie, polievku dochutíme soľou a korením, majoránom a čerstvo prelisovaným strúčikom cesnaku.

Zelená polievka vo vietnamskom štýle
Vyskúšajte tento zdravý vegánsky vývar plný zeleniny a quinoy. Ide o rýchly a jednoduchý recept, ktorý obsahuje tie najlepšie vietnamské príchute, ako je citrónová tráva, zázvor a mäta, a jedna porcia má menej ako 150 kalórií.
INGREDIENCIA
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 zväzok jarnej cibuľky, nakrájané (vrátane zelených kúskov)
- 1 stonka citrónovej trávy, zbavená drevnatých vonkajších listov, nakrájaná nadrobno
- kúsok zázvoru o veľkosti vlašského orecha, jemne nasekaný
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- 1 červená chilli paprička nakrájaná nadrobno
- 3 lyžice quinoy
- 1 liter zeleninového vývaru
- 100 g brokolice nakrájané na 1 cm kúsky
- 100 g zelených fazuliek nakrájaných na 2 cm kúsky
- 100 g mrazeného hrášku, rozmrazeného
- 100 g špenátu, nasekaného
- hrsť bazalky, nasekané
- hrsť mäty, nasekané
- šťava a kôra z 1 limetky
POSTUP
- Na panvici rozohrejeme olivový olej.
- Pridáme jarnú cibuľku, citrónovú trávu, zázvor, cesnak a chilli a restujeme 3–4 minúty do zmäknutia.
- Pridáme quinú a vývar a varíme, kým quinoa nezmäkne.
- Dáme pridáme brokolicu a zelené fazuľky a varíme 3 minúty, potom vmiešame hrášok a špenát a varíme ešte ďalšie 2 minúty.
- Okoreníme, potom vmiešame bylinky a limetkovú kôru a šťavu a podávame.

Pokiaľ ste milovníci ázijskej kuchyne, nezabudnite vyskúšať aj naše tradičné recepty na vietnamskú polievku Pho v 6 originálnych variantoch. Inšpirujte sa!
Letná polievka z paradajok s praženou kukuricou a nakladanými chilli papričkami
Kombinácia praženej kukurice a paradajok je úplne luxusná a pár nakladaných čili papričiek to ešte vylepší. Táto polievka má mexickú príchuť a nielen milovníci tejto kuchyne si zaručene pochutnajú!
INGREDIENCIA
- 5 lyžíc olivového oleja
- 10 g masla
- 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 lyžičky drvenej rasce
- 1,2 kg paradajok, nakrájaných
- ½-1 lyžička krupicového cukru (v prípade potreby – niektoré paradajky nie sú dosť sladké)
- 3 lyžice smotany na šľahanie
- 1 kukuričný klas
- 3 lyžice kyslej smotany
- 2 nakladané chilli papričky, nakrájané na kolieska
- niekoľko vetvička koriandra
POSTUP
- Na panvici so silným dnom rozohrejeme 4 lyžice oleja a všetko maslo a restujeme cibuľu s trochou soli, kým nebude úplne mäkká.
- Pridáme cesnak a rascu a restujeme ďalšie 4 minúty.
- Vsypeme paradajky a pridáme cukor, pokiaľ používame.
- Znovu osolíme.
- Prikryjeme a varíme na miernom ohni – nemali by sme pridávať žiadnu vodu, pretože z paradajok vytečie tekutina – asi 30 minút.
- Možno bude polievka potrebovať trochu dlhšie.
- Necháme vychladnúť.
- Predhrejeme rúru na 190 stupňov Celzia.
- Medzitým vložíme kukuricu, stojacu na jednom konci, do malej zapekacej formy.
- Ostrým nožom odrežeme jadrá na prúžky zhora nadol a pohybujeme sa dookola.
- Okoreníme a pridáme 1 lyžicu oleja.
- Do kukurice vmiešame olej.
- Pečieme 15 minút, alebo kým na niektorých jadrách nezostanú zlaté škvrny, v polovici premiešame.
- Polievku rozmixujeme na kašu v kuchynskom robote.
- Pretlačíme cez nylonové sito.
- Vmiešame smotanu a dochutíme korením.
- Ak chceme polievku redšiu, pridáme viac vody, ale po pridaní znova dochutíme.
- Polievku podávame teplú alebo studenú, ozdobenú trochou kyslej smotany, praženou kukuricou, nakladanými chilli papričkami a koriandrom.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!