6 rýchlych receptov na letné polievky, ktoré vám prídu vhod. Zdravé a chutné!

V horúcom lete máme niekedy tendenciu polievku z hlavného jedla vynechávať.

Ale to nie je práve dobrý spôsob, ako zjednodušiť letné stravovanie.

Leto je obdobím, kedy je k dispozícii čerstvá zelenina v mnohých druhoch a bola by škoda túto možnosť nevyužiť.

Pripravili sme si pre vás tie najlepšie recepty na letné polievky v 6 rôznych variantoch.

Užite si ich!

Rýchla cuketová polievka

Cukety v lete rastú ako z vody, tak prečo si neskúsiť pripraviť túto rýchlu polievku. Príprava je jednoduchá a zaberie miniumum času, ale výsledok je delikátny.

INGREDIENCIA

  • 2 stredné cukety
  • 2 zemiaky
  • 1 menší pór
  • 1 cibuľa
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • pár vetvička tymiánu a mäty
  • 1 l zeleninového vývaru

POSTUP

  1. Na olivovom oleji opražíme jemne nakrájanú cibuľu a dva strúčiky cesnaku.
  2. Pridáme jednu nakrájanú cuketu, zemiaky, pór, tymian, soľ a korenie.
  3. Zalejeme vývarom.
  4. Varíme asi 15 až 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  5. Medzitým na troche olivového oleja opražíme jeden cesnak nakrájaný na menšie kocky.
  6. Vyberieme ho, aby sa neprepálil, a na cesnakovom oleji opečieme nakrájané tenké prúžky z druhej cukety.
  7. Uvarenú zeleninu v polievke rozmixujeme dohladka.
  8. Podľa chuti osolíme a okoreňte.
  9. Na tanieroch ozdobíme plátkami opečené cukety.
Polievka z cukiet servírovaná v miske na tanieri s lyžicou, ozdobená cuketou a bylinkami.
www.onegreenplanet.org

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?

Letné ovocné Gazpacho

Táto lenivá polievka z ovocia je tak neuveriteľne osviežujúca, že ju budete chcieť jesť každý horúci deň. Navyše je neuveriteľne jednoduchá na prípravu a tak nie je problém si ju urobiť úplne kedykoľvek.

INGREDIENCIA

  • 6 šálok žltého melónu, olúpaného a zbaveného semienok, nakrájaného na kúsky
  • 1 lyžica čerstvej mäty
  • 1 šálka jahôd zbavených stopiek a nakrájaných na štvrtky
  • 1 broskyňa, zbavená kôstky a nakrájaná na kocky
  • 1/2 šálky čučoriedok
  • 1/2 šálky jogurtu
  • 1 lyžica medu

POSTUP

  • Vložíme kúsky melónu do kuchynského robota a rozmixujeme na pyré.
  • Vo veľkej mise zmiešame mätu, jahody, broskyňu a čučoriedky.
  • V samostatnej malej miske zmiešame jogurt a med.
  • Do malých misiek rovnomerne rozdelíme pyré z melónu, poukladáme ho nakrájaným ovocím a navrch pridáme kopček medového jogurtu.
  • Ak chcete urobiť toto jedlo vegánske, nahraďte jogurt a med sójovým alebo kokosovým jogurtom a agáve.
Melónová polievka v mištičkách, ozdobená čerstvým ovocím a jogurtom.
www.weelicious.com

Studená polievka z uhoriek

Možno znie studená polievka pre niekoho trochu neobvykle, ale na leto je to ideálna voľba. Skvele osvieži, poskytne vám potrebné vitamíny a navyše si pochutnáte!

INGREDIENCIA

  • 7 uhoriek
  • 500 g kyslej smotany
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 zväzok petržlenu
  • trochu kôpru
  • 1/2 červenej cibule
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • štipku koriandra

POSTUP

  1. Uhorky olúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nasekaný kôpor a petržlenovú vňať.
  3. K zmesi prilejeme citrónovú šťavu, koriander, olivový olej, korenie, soľ a kyslú smotanu.
  4. Všetko spolu dáme do mixéra, a pokiaľ bude polievka príliš hustá, prilejeme trochu čistej vody.
  5. Hotovú polievku dáme schladiť do chladničky na cca 2 hodiny.
  6. Pri servírovaní môžeme posypať čerstvou cibuľkou, alebo navrch pridať lyžicu kyslej smotany.
Uhorková polievka v hlbokom tanieri, ozdobená čerstvou cibuľkou a pokvapkaná olivovým olejom.
www.foodandwine.com

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na polievky za studena alebo zdravie a osvieženie v jednom!

Ľahká zemiaková polievka s hubami

Zemiakovačka rozhodne patrí medzi najobľúbenejšie české polievky. Ale klasická býva zahusťovaná múkou, skúste pripraviť tento odľahčený variant, ktorý príde v teplom lete vhod.

INGREDIENCIA

  • hrsť sušených húb
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 petržlen
  • 1/4 menšieho zeleru
  • ružičkový kel alebo pokrájaný kelový list
  • 1 malá cibuľa
  • soľ
  • 2 guličky nového korenia
  • 4 guličky korenia
  • 1 bobkový list
  • 5 zemiakov
  • korenie
  • majorán
  • strúčik cesnaku

POSTUP

  1. Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme ich napučať.
  2. Zeleninu očistíme a pokrájame.
  3. Z cibule len orežeme korienky a odstránime vrchnú vrstvu šupky.
  4. Do hrnca s osolenou vodou vložíme zeleninu, celú cibuľu, guličky korenia a bobkový list.
  5. Privedieme do varu, povaríme, kým zelenina nie je takmer mäkká.
  6. Pridáme olúpané, na kocky nakrájané zemiaky, huby aj s tekutinou z nich a spoločne varíme domäkka.
  7. Z polievky vyberieme cibuľu, korenie, polievku dochutíme soľou a korením, majoránom a čerstvo prelisovaným strúčikom cesnaku.
Polievka zo zemiakov s hubami v mištičke na doske.
www.tasteactually.com

Zelená polievka vo vietnamskom štýle

Vyskúšajte tento zdravý vegánsky vývar plný zeleniny a quinoy. Ide o rýchly a jednoduchý recept, ktorý obsahuje tie najlepšie vietnamské príchute, ako je citrónová tráva, zázvor a mäta, a jedna porcia má menej ako 150 kalórií.

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 zväzok jarnej cibuľky, nakrájané (vrátane zelených kúskov)
  • 1 stonka citrónovej trávy, zbavená drevnatých vonkajších listov, nakrájaná nadrobno
  • kúsok zázvoru o veľkosti vlašského orecha, jemne nasekaný
  • 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 1 červená chilli paprička nakrájaná nadrobno
  • 3 lyžice quinoy
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 100 g brokolice nakrájané na 1 cm kúsky
  • 100 g zelených fazuliek nakrájaných na 2 cm kúsky
  • 100 g mrazeného hrášku, rozmrazeného
  • 100 g špenátu, nasekaného
  • hrsť bazalky, nasekané
  • hrsť mäty, nasekané
  • šťava a kôra z 1 limetky

POSTUP

  • Na panvici rozohrejeme olivový olej.
  • Pridáme jarnú cibuľku, citrónovú trávu, zázvor, cesnak a chilli a restujeme 3–4 minúty do zmäknutia.
  • Pridáme quinú a vývar a varíme, kým quinoa nezmäkne.
  • Dáme pridáme brokolicu a zelené fazuľky a varíme 3 minúty, potom vmiešame hrášok a špenát a varíme ešte ďalšie 2 minúty.
  • Okoreníme, potom vmiešame bylinky a limetkovú kôru a šťavu a podávame.
Zeleninová polievka v hlbokom tanieri s lyžicou.
www.olivemagazine.com

Pokiaľ ste milovníci ázijskej kuchyne, nezabudnite vyskúšať aj naše tradičné recepty na vietnamskú polievku Pho v 6 originálnych variantoch. Inšpirujte sa!

Letná polievka z paradajok s praženou kukuricou a nakladanými chilli papričkami

Kombinácia praženej kukurice a paradajok je úplne luxusná a pár nakladaných čili papričiek to ešte vylepší. Táto polievka má mexickú príchuť a nielen milovníci tejto kuchyne si zaručene pochutnajú!

INGREDIENCIA

  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 10 g masla
  • 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • 1,2 kg paradajok, nakrájaných
  • ½-1 lyžička krupicového cukru (v prípade potreby – niektoré paradajky nie sú dosť sladké)
  • 3 lyžice smotany na šľahanie
  • 1 kukuričný klas
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • 2 nakladané chilli papričky, nakrájané na kolieska
  • niekoľko vetvička koriandra

POSTUP

  • Na panvici so silným dnom rozohrejeme 4 lyžice oleja a všetko maslo a restujeme cibuľu s trochou soli, kým nebude úplne mäkká.
  • Pridáme cesnak a rascu a restujeme ďalšie 4 minúty.
  • Vsypeme paradajky a pridáme cukor, pokiaľ používame.
  • Znovu osolíme.
  • Prikryjeme a varíme na miernom ohni – nemali by sme pridávať žiadnu vodu, pretože z paradajok vytečie tekutina – asi 30 minút.
  • Možno bude polievka potrebovať trochu dlhšie.
  • Necháme vychladnúť.
  • Predhrejeme rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Medzitým vložíme kukuricu, stojacu na jednom konci, do malej zapekacej formy.
  • Ostrým nožom odrežeme jadrá na prúžky zhora nadol a pohybujeme sa dookola.
  • Okoreníme a pridáme 1 lyžicu oleja.
  • Do kukurice vmiešame olej.
  • Pečieme 15 minút, alebo kým na niektorých jadrách nezostanú zlaté škvrny, v polovici premiešame.
  • Polievku rozmixujeme na kašu v kuchynskom robote.
  • Pretlačíme cez nylonové sito.
  • Vmiešame smotanu a dochutíme korením.
  • Ak chceme polievku redšiu, pridáme viac vody, ale po pridaní znova dochutíme.
  • Polievku podávame teplú alebo studenú, ozdobenú trochou kyslej smotany, praženou kukuricou, nakladanými chilli papričkami a koriandrom.
Paradajková polievka na tanieri s lyžicou, ozdobená kukuricou, chilli, kyslou smotanou a bylinkami. Vedľa je položená mištička kyslej smotany a mištička praženej kukurice.
www.telegraph.co.uk

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.