Už od mala milujete polievky a neuspokojíte sa s jednoduchým vývarom s rezancami?
Ak áno, potom ste tu správne!
Prinášame vám totiž recepty na knedličky do polievky.
Dáte si klasické pečeňové alebo radšej drožďové?
To už necháme na vás!
Pečeňové knedličky
Sú obľúbeným variantom a sú výborné prevažne v kombinácii s vývarmi.
Ingrediencie
- 500 g rozmixovanej pečene (ideálne teľacích, ale možno použiť aj hydinovú, bravčovú, hovädziu)
- 1 veľké vajcia
- 1/2 drveného strúčika cesnaku
- 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- 1/4 čajovej lyžičky korenia (alebo podľa chuti)
- 1 a 1/2 šálky strúhanky (viac či menej)
- mlieko (voliteľné)
Postup
- Vo veľkej miske zmiešame mletá pečeň, vajcia, cesnak, strúhanku, soľ a korenie podľa chuti.
- Pokiaľ je zmes príliš hustá, pridáme mlieko.
- Tvarujeme guličky veľkosti orecha.
- Privedieme vývar do varu a vložíme knedličky.
- Znížime teplotu a čiastočne prikryté varíme cca 15 minút.
- Doba varenia záleží na veľkosti knedličky, vyskúšame prekrojením.

Krupicové knedličky
Nemáte doma pečeň alebo na ne len nemáte chuť? Nevadí, na dobré knedličky postačí hrsť krupice!
INGREDIENCIA
- 3 – 4 lyžice detskej krupice
- 2 vajcia
- štipka soli
- muškátový oriešok
- možno pridať aj nasekanú pažítku
POSTUP
- Vajíčka rozšľaháme vidličkou, osolíme necelú pol lyžičkou soli, strúhneme muškátový oriešok (asi trikrát).
- Zahustíme krupicou tak, aby vzniklo hustejšie cestíčko.
- Necháme 10 minút odstáť, pokiaľ je cestíčko veľmi husté, zriedime pár kvapkami vody, ak je riedke, pridáme krupicu.
- Zavárame pomocou lyžičky do vriacej vody, naberáme tak pol lyžičky cestíčka, knedličky nadobudnú.
- Povaríme 3-5 minút.
- Akonáhle vyplávajú hore, vyberieme ich bokom do misky.
- Vkladáme do hotového vývaru a podávame.

Potrebujete poradiť s výberom sporáka do kuchyne? Pozrite sa, čo sme si napísali o plynových sporákoch . Boli by pre vás tým najvhodnejším variantom?
Objavte podobné tipy
Mäsové knedličky
Knedličky nemusia byť len z pečene alebo špiku. Vyskúšajte naše fantastické knedličky z mletého mäsa.
Ingrediencie
- 80 g mletého mäsa
- 30 g žemle
- 1 vajce
- 10 g masla
- 20 g cibule
- soľ a korenie podľa chuti
- trochu petržlenu
Postup
- K mäsu pridáme vajcia a žemľu nakrájanú na kocky.
- Cibuľu nasekáme na drobné kúsky, ktoré speníme na masle.
- K mäsovej zmesi primiešame cibuľu, posekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie.
- Všetko vymiešame a necháme stáť 45 minút.
- Potom doštičku posypeme strúhankou a formujeme malé mäsové knedličky, ktoré zavaríme do polievky.

Drožďové knedličky
Drožďové alebo aj kvasnicové knedličky sú nielen lacné, ale aj chutné! Uvidíte, že vás príjemne prekvapí.
INGREDIENCIA
pre 20 knedličky veľkosti cca 3–4 cm
- 2 balenia čerstvého droždia
- 1 malá cibuľa
- 1 celé vajcia
- 2 lyžice polohrubej múky
- 2 lyžice strúhanky
- 1-2 lyžice masla
- zelené bylinky (nasekaná pažítka alebo petržlenová vňať, ligurček, majorán)
- soľ, korenie
POSTUP
- Na masle vyprážame na miernom ohni nakrájanú cibuľu, kým nezosklovatí.
- Pridáme rozdrobené droždie a necháme ho rozpustiť. Až z droždia vznikne tekutá kašička.
- Vsypeme múku a ešte krátko vyprážame.
- Zmes dáme do misky vychladnúť.
- Do vychladnutej drožďovej zmesi rozklepneme vajcia
- Primerane osolíme a okoreníme, pridáme bylinky
- Zahustíme strúhankou tak, aby bola hmota vláčna.
- Z hmoty tvarujme okrúhle knedličky. Pokiaľ sa cesto lepí, pomôžeme si strúhankou, v ktorej si obalíme prsty spolu s hmotou na knedličky.
- Do osolenej vriacej vody vložíme vytvarované knedličky.
- Povaríme 3-5 minút.
- Akonáhle vyplávajú hore, vyberieme ich bokom do misky.
- Vkladáme do hotového vývaru a podávame.

Morkové knedličky
Ak máte doma špongiu, vyskúšajte knedličky, ktoré vašu polievku naozaj ozvláštnia.
INGREDIENCIA
- 60 g špiku
- 25 g masla
- jeden žĺtok a bielok
- 2 vajcia
- 40 g múky
- 100 g strúhanky
- štipku soli
- petržlen, pažítka a štipka muškátového orieška
POSTUP
- Spojte špongiu a maslo a šľahajte, kým nevznikne pena.
- Pridajte žĺtok s vajcami, múku a strúhanku.
- Všetko premiešajte, nakoniec zľahka vmiešajte našľahané bielky.
- Pridajte podľa chuti soľ, oriešok a bylinky.
- Varte v osolenej vode 6 – 10 minút.
- Podávajte najlepšie k vývaru.

Knedličky môžu v niektorých prípadoch nahradiť závarku a polievku „zahustí“.
Pokiaľ chcete polievky zahustiť iným spôsobom, prečítajte si naše recepty na polievkové závarky .
A aké knedličky sú tie vaše najobľúbenejšie? Napíšte nám do komentárov.