Pokrmy so zmesou paradajok a paprík: úžasná kombinácia

Šťavnaté chrumkavé papriky, krásne červená paradajky … čo s nimi v teplej kuchyni?

Ako si urobiť rajskú ako od babičky? Ako najlepšie spracovať túto zeleninu do šalátu?

Čítajte ďalej, všetko sa dozviete. Sedem jednoduchých receptov s paprikami a paradajkami je tu!

lečo

INGREDIENCIE

  • 3 lyžice masla / masti / oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 papriky
  • 6 veľkých paradajok
  • 5 vajec
  • soľ, korenie (majoránku, karí .. podľa chuti)

POSTUP

  1. Na tuku (najlepšie na masti) osmažíme cibuľu.
  2. Na cibuľku dáme dusiť na prúžky nakrájané papriky.
  3. Po 15 minútach pridáme na kúsky nakrájané paradajky.
  4. Osolíme, okoreníme čiernym korením, prípadne ďalším korením a dusíme domäkka.
  5. Mäkkú zeleninu zalejeme rozšľahanými vajcami, ktorá necháme stuhnúť.
 

Lečo podávame väčšinou s pečivom, môžeme však aj so zemiakmi . Pre zemiakové prílohy sa nechajte inšpirovať napríklad týmto receptom < / a>.

Základné prípravu leča môžeme rôznymi spôsobmi obmieňať:

plnené papriky

náplne:

  • Klasická: z mletého mäsa nastaveného dusenou ryžou a korením.
  • Syrová: eidam, niva, feta syr v zmesi so zeleninou (mrkva, paradajka, brokolica)
  • Vajíčková: vajcia so zeleninou, údeninou alebo žemľovej plnkou
  • Ďalšie varianty : s paštétou, s hubami.

Spôsob tepelnej úpravy:

  • Klasický: dusením v paradajkovej omáčke
  • Alternatívna : zapečením v rúre

Prílohy k plneným paprikám:

  • klasická varianta s mletým mäsom : knedľa, dusená ryža
  • zeleninové, hubové, vaječné varianty: zemiaky / zemiaková kaša

INGREDIENCIE na klasické plnené papriky

  • 5 veľkých paprík
  • 2 hrnčeky uvarenej ryže
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 4 paradajky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 malá cibuľka
  • strúčik cesnaku
  • soľ, korenie (majorán, oregano, bazalka ..)

POSTUP

  1. Orestujeme cibuľu a cesnak.
  2. Pridáme mäso.
  3. Po 5 minútach vsypeme paradajky na kocky.
  4. Okoreníme.
  5. Pridáme ryžu a restujeme ďalších 15 minút.
  6. Odkrojíme vršok paprík a vydlabeme vnútro.
  7. Papriky naplníme zmesou, postavíme do pekáča, zakryjeme.
  8. Pečieme 15 minút pri 180 °.
 

Rajská omáčka

INGREDIENCIE

  • bobkový list
  • celé korenie
  • nové korenie
  • soľ
  • 1 cibuľka
  • 1 mrkva
  • 1 zeler
  • 1 petržlen
  • hladká múka na zápražku
  • mäsový vývar
  • 8 paradajok

POSTUP

  1. Osmažíme cibuľu,
  2. Pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu: mrkvu, zeler a petržlen.
  3. Potom pridáme zápražku rozmiešanú vo vode.
  4. Zalejeme vývarom.
  5. Pridáme paradajkový pretlak alebo krájané paradajky.
  6. Okoreníme, prípadne dosladíme.
  7. Hotovú omáčku precedíme tak, že zeleninu pretrieme cez sito.
 

paradajková polievka

INGREDIENCIE

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 8 krájaných lúpaných paradajok
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • soľ, korenie
  • bazalka
  • kyslá smotana

POSTUP

  1. V hrnci speníme na oleji cibuľu a cesnak (nasekané najemno)
  2. Pridáme paradajky, vývar a korenie.
  3. Varíme 20 minút.
  4. Vyberieme bobkový list a pridáme bazalku.
  5. Na tanieri vmiešame smotanu.
 

paradajkový pretlak

INGREDIENCIE

  • veľká mäsité paradajky
  • soľ, cukor, korenie, cesnak (podľa chuti)

POSTUP

  1. Paradajky odstopkujeme a nakrájame.
  2. Necháme ich rozvariť do hustej omáčky (ostane polovica pôvodného objemu)
  3. Prepasírujeme cez hustý cedník kvôli šupkám.
  4. Dochutíme.
  5. V pohároch s uzatvárateľným viečkom ponorených do vody sterilizujeme ďalším varením 20 min.
 

paradajková marmeláda

INGREDIENCIE

  • 2 kg paradajok
  • 800 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 sáčky Pektogelu
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej
  • 1 dcl rumu

POSTUP

  1. Nakrájená rajčata hodinu povaříme.
  2. Prepasírujeme.
  3. Přidáme cukry a povaříme další hodinu.
  4. Přidáme pektogel, kyselinu citronovou, rum a ještě dovaříme 5 minut.
  5. Plníme sklenice, otáčíme víčkem dolu a po vychladnutí uskladníme.

paradajkový šalát

INGREDIENCIE

  • 4 paradajky
  • petržlenová vňať, bazalka
  • soľ
  • korenie
  • horčica / feta syr / kyslá smotana
  • citrónová šťava
  • 2 lyžice octu
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica olivového oleja

POSTUP

  1. Paradajky s cibuľou nakrájame do misky.
  2. Okoreníme a zalejeme zálievkou z vody, oleja, cukru a octu.
  3. Podľa chuti doplníme horčicou alebo syrom alebo smotanou.
 

Tip na záver: O voľbe pokrmu rozhoduje typ paradajok, ktoré máte k dispozícii. Malá, tvrdá paradajky plná chuti nepotrebujú ani soľ a slúži výborne v zeleninovej oblohe. Naopak veľká mäsité paradajky sú skvelá v teplej kuchyni.

Ak hľadáte ďalšie využitie pre rajčiny, navštívte náš ďalší článok s receptami.

Dovarení? Pošlite recept známemu, ocenia to!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.