Šťavnaté chrumkavé papriky, krásne červená paradajky … čo s nimi v teplej kuchyni?
Ako si urobiť rajskú ako od babičky? Ako najlepšie spracovať túto zeleninu do šalátu?
Čítajte ďalej, všetko sa dozviete. Sedem jednoduchých receptov s paprikami a paradajkami strong> je tu!
lečo
INGREDIENCIE
- 3 lyžice masla / masti / oleja
- 1 cibuľa
- 3 papriky
- 6 veľkých paradajok
- 5 vajec
- soľ, korenie (majoránku, karí .. podľa chuti)
POSTUP
- Na tuku (najlepšie na masti) osmažíme cibuľu.
- Na cibuľku dáme dusiť na prúžky nakrájané papriky.
- Po 15 minútach pridáme na kúsky nakrájané paradajky.
- Osolíme, okoreníme čiernym korením, prípadne ďalším korením a dusíme domäkka.
- Mäkkú zeleninu zalejeme rozšľahanými vajcami, ktorá necháme stuhnúť.
Lečo podávame väčšinou s pečivom, môžeme však aj so zemiakmi strong>. Pre zemiakové prílohy sa nechajte inšpirovať napríklad týmto receptom < / a>.
Základné prípravu leča môžeme rôznymi spôsobmi obmieňať:
- vyprážaním na anglickej slanine
- pridaním údeniny alebo klobásy
- nastavením dusenými hubami
- pridaním karfiolu, kapusty, mrkvy, cukety
- nahradením vajec smotanou
- rozpustením strúhaného syra na teplom pokrmu
Objavte podobné tipy
plnené papriky
náplne:
- Klasická: z mletého mäsa nastaveného dusenou ryžou a korením.
- Syrová: eidam, niva, feta syr v zmesi so zeleninou (mrkva, paradajka, brokolica)
- Vajíčková: vajcia so zeleninou, údeninou alebo žemľovej plnkou
- Ďalšie varianty strong>: s paštétou, s hubami.
Spôsob tepelnej úpravy:
- Klasický: dusením v paradajkovej omáčke
- Alternatívna strong>: zapečením v rúre
Prílohy k plneným paprikám:
- klasická varianta s mletým mäsom strong>: knedľa, dusená ryža
- zeleninové, hubové, vaječné varianty: zemiaky / zemiaková kaša
INGREDIENCIE na klasické plnené papriky
- 5 veľkých paprík
- 2 hrnčeky uvarenej ryže
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 4 paradajky
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 malá cibuľka
- strúčik cesnaku
- soľ, korenie (majorán, oregano, bazalka ..)
POSTUP
- Orestujeme cibuľu a cesnak.
- Pridáme mäso.
- Po 5 minútach vsypeme paradajky na kocky.
- Okoreníme.
- Pridáme ryžu a restujeme ďalších 15 minút.
- Odkrojíme vršok paprík a vydlabeme vnútro.
- Papriky naplníme zmesou, postavíme do pekáča, zakryjeme.
- Pečieme 15 minút pri 180 °.
Rajská omáčka
INGREDIENCIE
- bobkový list
- celé korenie
- nové korenie
- soľ
- 1 cibuľka
- 1 mrkva
- 1 zeler
- 1 petržlen
- hladká múka na zápražku
- mäsový vývar
- 8 paradajok
POSTUP
- Osmažíme cibuľu,
- Pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu: mrkvu, zeler a petržlen.
- Potom pridáme zápražku rozmiešanú vo vode.
- Zalejeme vývarom.
- Pridáme paradajkový pretlak alebo krájané paradajky.
- Okoreníme, prípadne dosladíme.
- Hotovú omáčku precedíme tak, že zeleninu pretrieme cez sito.
paradajková polievka
INGREDIENCIE
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľka
- 2 strúčiky cesnaku
- 8 krájaných lúpaných paradajok
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- soľ, korenie
- bazalka
- kyslá smotana
POSTUP
- V hrnci speníme na oleji cibuľu a cesnak (nasekané najemno)
- Pridáme paradajky, vývar a korenie.
- Varíme 20 minút.
- Vyberieme bobkový list a pridáme bazalku.
- Na tanieri vmiešame smotanu.
paradajkový pretlak
INGREDIENCIE
- veľká mäsité paradajky
- soľ, cukor, korenie, cesnak (podľa chuti)
POSTUP
- Paradajky odstopkujeme a nakrájame.
- Necháme ich rozvariť do hustej omáčky (ostane polovica pôvodného objemu)
- Prepasírujeme cez hustý cedník kvôli šupkám.
- Dochutíme.
- V pohároch s uzatvárateľným viečkom ponorených do vody sterilizujeme ďalším varením 20 min.
paradajková marmeláda
INGREDIENCIE
- 2 kg paradajok
- 800 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 sáčky Pektogelu
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
- 1 dcl rumu
POSTUP
- Nakrájená rajčata hodinu povaříme.
- Prepasírujeme.
- Přidáme cukry a povaříme další hodinu.
- Přidáme pektogel, kyselinu citronovou, rum a ještě dovaříme 5 minut.
- Plníme sklenice, otáčíme víčkem dolu a po vychladnutí uskladníme.
paradajkový šalát
INGREDIENCIE
- 4 paradajky
- petržlenová vňať, bazalka
- soľ
- korenie
- horčica / feta syr / kyslá smotana
- citrónová šťava
- 2 lyžice octu
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica olivového oleja
POSTUP
- Paradajky s cibuľou nakrájame do misky.
- Okoreníme a zalejeme zálievkou z vody, oleja, cukru a octu.
- Podľa chuti doplníme horčicou alebo syrom alebo smotanou.
Tip na záver: O voľbe pokrmu rozhoduje typ paradajok, ktoré máte k dispozícii. Malá, tvrdá paradajky plná chuti nepotrebujú ani soľ a slúži výborne v zeleninovej oblohe. Naopak veľká mäsité paradajky sú skvelá v teplej kuchyni.
Ak hľadáte ďalšie využitie pre rajčiny, navštívte náš ďalší článok s receptami.
Dovarení? Pošlite recept známemu, ocenia to!