Čo zožne rovnaký úspech ako tortu, ale stojí oveľa menej úsilia?
Sladký pohár. Pohár so zmrzlinou aj bez, so šľahačkou aj smotanou, s piškótami, oplátkami alebo s posypom … sladký pohár s ovocím je jednoducho stávka na istotu.
Inšpirujte sa 4 našimi skvelými receptami!
Pohár s mascarpone
INGREDIENCIE
- kelímok mascarpone
- 250 g lesného ovocia
- 100 g piškót
POSTUP
- Podľa výšky poháre zvolíme množstvo vrstiev a rozdelíme si piškóty, ovocie aj mascarpone na toľko dielov.
- Na dno kladieme piškóty, potom vrstvu mascarpone, potom ovocie.
- Ak sme zvolili kompótové ovocie, z prebytočné šťavy urobíme pomocou Gelfix želatínu.
- Končíme vrstvou ovocia a na pomyselnú špičku zvolíme pekný kúsok černice alebo jahody.
Objavte podobné tipy
Ovocný pohár s kyslou smotanou
INGREDIENCIE
- 2 kelímky kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
- 1 x zavárané ovocie
- hŕstka čerstvého ovocia
- stužovač želatíny
POSTUP
- Stužovač želatíny zmiešame s 100ml vody a vmiešame do kompótovej šťavy, necháme stuhnúť.
- Do kyslej smotany vmiešame vanilkový cukor.
- Zo smotany a želatíny vyšľaháme nie celkom hladkú hmotu.
- Ovocie z kompótu buď kladieme do vrstiev, kde začíname smotanou a knočíme smotanou, alebo ho necháme v smotane voľne „plávať“.
- Povrch pohára dozdobíme čerstvým ovocím.
Ovocný pohár s pudingom
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky mlieka
- 1 prášok pudingu
- 3 lyžice cukru
- drobné čerstvé ovocie
- mandličky na posyp
POSTUP
- Do 1 hrnku s mlékem rozmícháme pudinkový prášek.
- V hrnci přivedeme k varu zbytek mléka s cukrem, stále mícháme.
- Do hrnce přidáme mléko s pudinkem, pokračujeme v míchání.
- Každý pohár vyplníme zhruba do poloviny čerstvým ovocem.
- Když je pudink zahoustlý, vlijeme jej o připravených pohárů, navrh ovoce.
- Dozdobíme strouhanými mandličkami.
Ovocný pohár so šľahačkou
INGREDIENCIE
- 1 téglik 33% šľahačky, dobre vychladený
- 1 lyžička cukru múčka
- čerstvé ovocie
- ovocné pyré či šťava na dozdobenie
POSTUP
- Šľahačku začneme šľahať na nízky stupeň a postupne zvyšujeme otáčky.
- Tesne pred dokončením vmixujeme cukor, takto bude šľahačka pevná.
- Ovocie naaranžujeme do pohára, zdobiace špičkou nazdobíme šľahačkou a prelejeme opäť ovocím spolu s ovocnou šťavou.
- Dozdobíme napríklad mätou.
Krémy do sladkých pohárov:
- sladené tvarohové krémy ochutené kakaom
- sladené tvarohové krémy ochutené ovocím
- tvarohové krémy prošlehané s uvareným pudingom
- pudingy
- pudingy s bielym jogurtom
- zmrzliny
- šľahačka
Piškóty a oblátky do sladkých pohárov
Do pohárov používame:
- cukrárske podlhovasté piškóty
- detské piškóty namočené v kakau, káve alebo kompótovej šťave
- kocky doma upečeného piškóty
- kocky musli
Drobné ovocie používame celé, väčšie ako marhule alebo broskyne nakrájame na menšie kúsky. Použiť môžeme aj zavárané ovocie, ktoré necháme odkvapkať. Druhy ovocia môžeme medzi sebou rôzne kombinovať. Nezabudneme si niekoľko pekných kúskov ponechať na ozdobu.
Do pohára môžete použiť aj vlastné podomácky pripravenú zmrzlinu!
Aký pohár je váš najobľúbenejší? Pochváľte sa v komentári pod článkom !