Chutí vám pohánka a hľadáte inšpiráciu na jej prípravu? Urobte si z nej polievku.
Vyskúšajte naše skvelé recepty na pohánkové polievky ktoré vám určite zachutia!
Príprava je jednoduchá, rýchla a výsledok stojí za to. Tak sa do toho poďme pustiť!
Pohánková polievka s mrkvou
Hľadáte recept ktorý by chutil celej rodine? Vyskúšajte tento klasický recept ktorý si určite zamilujete
Ingrediencie
- ½ šálky pohánky
- 2 lyžice oleja
- 0.5 kg hovädzieho mäsa
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 3 bobkové listy
- ¼ šálky čerstvej petržlenu
- voda
- soľ, korenie
Postup
- Hovädzie mäso umyjeme a vložíme do hrnca so studenou vodu a pomaly privedieme do varu.
- Medzitým si orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zemiaky a dusíme asi 10 minút.
- Mäso varíme asi 40 minút, potom osolíme a pridáme pohánku a varíme ďalších 15 minút.
- Do polievky pridáme zeleninovú zmes a varíme spolu ďalších 10 minút pokiaľ nebude zelenina mäkká.
- Mäso vyberieme, nakrájame na kocky a vrátime späť do polievky.
- Podávame s čerstvým petržlenom.
Pohánkový krém s červenou repou
Táto zdravá polievka s pohánkou a červenou repou nielen skvele vyzerá, ale hlavne skvele chutí a je plná vitamínov a zasýti. Ideálna desiata.
Ingrediencie
- 200 g pohánky
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 1 kg červenej repy
- 400 g krájaných paradajok – 1 plechovka
- ½ lyžičky rozmarínu
- 600 ml zeleninového vývaru
- kyslá smotana
- soľ, korenie
Postup
- Pohánku prepláchneme a uvaríme podľa návodu do mäkka.
- V hrnci rozpálime olej, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, smažíme asi 5 minút.
- Medzitým si olúpeme a nakrájame repu a pridáme ju do hrnca.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme pokiaľ nebude repa mäkká.
- Do hrnca pridáme paradajky a varíme ďalšie 3 minúty.
- Polievku rozmixujeme na hladký krém a potom zmiešame pohánku.
- Dochutíme rozmarínom, soľou, čiernym korením. Podávame s kyslou smotanou
Ak máte rada polievky z červenej repy tak určite vyskúšajte aj tieto vynikajúce recepty na pravé boršče.
Kuracia polievka s pohánkou
Skvelý kurací vývar, jemné mäso, zelenina a pohánka. To všetko nájdete v tejto polievke, vyskúšajte ju aj vy!
Ingrediencie
- 2 mrkvy
- 1 malý pór
- 1 malý sladký zemiak
- 1 stonka stopkového zeleru
- 1 malá petržlen
- 1 paprika
- 1 lyžička mletého koriandra
- ¾ lyžičky mletej rasce
- 1/2 lyžičky nového korenia
- 100 g pohánky
- 300 g kuracieho mäsa
- čerstvá petržlenová vňať
- soľ, korenie
Postup
- Do hrnca vložíme kura a zalejeme studenou vodou. Pomaly privedieme do varu a varíme 1 hodinu.
- Mazitím si očistíme a nakrájame pór, mrkvy, sladký zemiak, petržlen a papriku na drobno.
- Nakrájanú zeleninu pridáme do kuracieho vývaru a varíme 10 minút.
- Pohánku pridáme do hrnca a varíme kým nám nezmäkne. Pridáme korenie.
- Kuracie mäso vyberieme z hrnca, nakrájame na kocky a vložíme späť do hrnca.
- Dochutíme soľou, čiernym korením a podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou.
Objavte podobné tipy
Polievka s pohánkou a chilli
Pokiaľ máte radi pikantné polievky tak musíte vyskúšať túto polievky. Chilli spolu s bazalkou a paradajkami tvoria neodolateľnú kombináciu.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 800 g krájaných paradajok
- 1 chilli paprička
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej papriky
- 30 g čerstvej bazalky
- 250 ml zeleninového vývaru
- 250 ml vody
- 250 ml vody
- 150 g pohánky
- soľ a korenie
Postup
- Nadrobno nakrájanú cibuľu si orestujeme na oleji pokiaľ nezačne chytať zlatú farbu.
- Pridáme prelisovaný cesnak a chilli a smažíme ďalšie 2 minúty.
- Primiešame paradajky, papriku, polovicu čerstvej bazalky a dusíme 15 minút.
- Zalejeme vývarom, pridáme pohánku a varíme do mäkka.
- Akonáhle je pohánka uvarená tak prilejeme vodu dobre premiešame.
- Podávame s čerstvou bazalkou.
Zeleninová pohánková polievka
Táto polievka určite nadchne nielen vegetariánov. Je plná vitamínov a tiež plná chutí.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 šálka pohánky
- 1.5 l vody
- 350 g tekvica
- 250 g brokolice
- 1 strúčik cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1 plátok riasy wakame
- 2 stonky stopkového zeleru
- soľ
Postup
- Zeler a tekvicu nakrájame nadrobno, brokolicu si rozdelíme na ružičky.
- V hrnci rozpálime olej a orestujeme zeler a prelisovaný cesnak.
- Akonáhle zelenina začne mať zlatú farbu tak pridáme tekvicu a brokolicu a dusíme niekoľko minút.
- Zalejeme vodou a pridáme pohánku, bobkový list a nadrobno nakrájanú riasu. Osolíme a okoreníme.
- Varíme asi 20 minút pokiaľ nebude pohánka a zelenina mäkká.
Prečo jesť pohánku?
Dôvodov prečo jesť pohánku je hneď niekoľko a my si povieme tie hlavné z nich.
- Je to dobrý zdroj bielkovín a komplexných sacharidov
- Skvelý zdroj vlákniny
- Bohatá na vitamíny ako je vitamín A a B6
- Obsahuje množstvo minerálov ako draslík, fosfor, vápnik a magnézium
- Priaznivo pôsobí na srdcovú činnosť
- Považuje sa za super potravinu a má príjemnú orieškovú chuť
- Veľmi široké využitie v kuchyni
Už ste vyskúšali naše skvelé recepty na pohánkové polievky? Napíšte nám do komentárov, ktoré vám chutili najviac.