Plnka na veľkú noc ako od babičky: recepty s mäsom i bez mäsa

Jedným z tradičných jedál je veľkonočné plnka.

Podávala sa samostatne buď v sobotu alebo ako doplnok masového jedla v hlavných sviatočných dňoch.

Jej názvy sa možno krajovo trochu líši, ale vždy ide o zapekané jedlo z hlavnej suroviny a ďalších ingrediencií.

Plnka ide pripravovať na veľa spôsobov a preto sme pre vás pripravili hneď 9 receptov na tento skvelý veľkonočný pokrm.

Plnka s údeným mäsom

Pri príprave veľkonočných plniek sa dá dobre experimentovať so surovinami, ale klasika je klasika. Veľkonočná plnka s údeným mäsom patria k tým najlepším.

INGREDIENCIE

  • 5 starších rožkov
  • 5 vajec
  • 1,5 dcl mlieka
  • 350 g údeného mäsa
  • muškátový oriešok
  • 2 väčšie cibule
  • masť
  • soľ
  • petržlen

POSTUP

  • Rožky nakrájame na kocky a namočíme do mlieka.
  • Oddelíme žĺtky od bielkov.
  • Z bielkov vyšľaháme sneh.
  • Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme s údeným mäsom, na masti.
  • Po vychladnutí pridáme k rožkom, vmiešame na drobno nasekanú petržlen a sneh.
  • Dôkladne premiešame.
  • Dáme do vymastenej formy a pečieme na 180 ° C asi 30 minút.

Veľkonočná plnka s údeným mäsom receptyzpostele.cz

Plnka z rožkov s pečeňou

Jedna z obľúbených podôb, ktoré môže klasická veľkonočná plnka mať. Tento variant je ideálne predovšetkým k naplneniu kurčaťa alebo inej hydiny. Veľkonočná plnka s pečeňou je perfektný príloha s vôňou jari. Ak okrem obyčajného cesnaku použijete aj medvedí cesnak, dosiahnete dokonalé súhry chutí.

INGREDIENCIE

  • 4 staré žemle
  • 2 vajcia
  • 50 g slaniny
  • 300 g kuracích pečienok
  • hrsť petržlenovej vňate a hrsť medvedieho cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 menšia mrkva
  • 3 strúčiky cesnaku
  • slnečnicový olej
  • soľ a korenie
  • muškátový oriešok

POSTUP

  • Pečeň zbavíme blán, žiliek a nakrájame na kúsky.
  • Slaninu nakrájame na kocky, cibuľu najemno posekáme a mrkvu nastrúhame nahrubo.
  • Na oleji začneme smažiť slaninu, po chvíli vsypeme cibuľu a mrkvu a restujeme domäkka.
  • Prisypeme pečeň a tri štvrtiny žemlí na kocky.
  • Pridáme podľa chuti soľ, korenie, muškátový oriešok, cesnak a necháme pečeň zatiahnuť.
  • Až je všetko orestované, stiahneme z ohňa.
  • Vmiešame petržlenovú vňať, medvedí cesnak, zvyšok pokrájaných žemlí a vajcia.
  • Zmes potom môžete zapiecť podľa klasického receptu v rúre alebo ňou naplniť aj kura.

Veľkonočná plnka z rožkov s pečeňou mojetara.cz

Plnka so špenátom

Táto plnka je vhodná pre tých, ktorí príliš neholdujú mäsu a dokážu si ho odpustiť.

INGREDIENCIE

  • 4 vajcia, zvlášť žĺtky a bielky
  • 50 g zmäknutého masla + na formu
  • soľ
  • 1-2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 7 tvrdších žemlí alebo rožkov, nakrájaných na kocky
  • 200-250 ml mlieka
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 130 g baby špenátu, umytého
  • 2 veľké hrste žihľavy, umytých
  • zväzok čerstvej bazalky, umyté
  • strouhanka na vysypání formy
     

POSTUP

  • Rozpálime rúru na 180 ° C.
  • Formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
  • Pečivo vo veľkej mise pokropíme mliekom a smotanou.
  • Listy špenátu prelejte v sitku vriacou vodou.
  • Necháme odkvapkať a nasekáme a pridáme k namočenému pečivu.

  • Žĺtky s maslom a štipkou soli našľaháme do peny a vmiešame s prelisovaným cesnakom do misky k namočenému pečive.
  • Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh a zľahka zapracujeme do nádivkové hmoty.
  • Zmesou naplníme formu, vložíme do rúry a pečte 35-40 minút, kým plnka nevybehne a nezozlátne.
  • Vychladnutú plnku vyklopíme a nakrájame na plátky.

Veľkonočná plnka so špenátom fresh.iprima.cz

Plnka z cukety a syra

INGREDIENCIE

  • 400g cukety
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 hrnček strúhanky
  • 1 cibuľa
  • 3 vajcia
  • 4 lyžice oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • soľ a korenie
  • tuk a strúhanka na vymazanie

POSTUP

  • Cuketu ošúpeme, odjadříme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
  • Cibuľu nakrájame, syr nastrúhame.
  • Všetko zmiešame a vlejeme do vymasteného a vysypaného plechu.
  • Pečieme asi 30 min. na 160 ° C.
  • Vynikajúci k pečenej hydine a zemiakom, alebo ako samostatné jedlo s chlebom a uhorkou.

Veľkonočná plnka z cukety a syra femina.cz

mäsová plnka

Mäsová plnka je pre naozajstných labužníkov a milovníkov mäsa, nájdete v nej nielen údené mäso.

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica masla
  • strúhanka podľa potreby (asi 150 g)
  • 1 cibuľa nasekaná
  • 300 g bravčového pliecka
  • 300 g kuracieho mäsa
  • olej na vyprážanie
  • 300 g údenej krkovičky
  • soľ a korenie
  • 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžicu nasekaného tymiánu
  • 5 plátkov hriankového chleba na kocky
  • 200 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • mleté ​​nové korenie

POSTUP

  • Formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
  • Bravčové, kuracie mäso, údené mäso nakrájame na kocky.
  • Na panvici rozohrejeme olej a cibuľu orestujeme dosklovata.
  • Pridáme oba druhy mäsa a chvíľu smažíme spoločne s cibuľou domäkka.
  • Potom pridáme do panvice údené mäso.
  • Všetko premiešame, ľahko osolíme a okoreníme a znova restujeme.
  • Chlieb necháme zľahka vysušiť v rúre.
  • Vychladnuté mäso zmiešame v miske s chlebom.
  • Ku zmesi mäsa a chleba pridáme mlieko, vajcia, nasekané bylinky, časť strúhanky, štipku nového korenia a ochutíme podľa potreby soľou a korením.
  • Premiešame a podľa konzistencie prípadne zahustíme strúhankou.
  • Rúru predhrejeme na 180 ° C.
  • Formu naplníme nádivkovou zmesou a pečieme asi 45 minút dozlatista.
  • Plnku necháme vychladnúť, potom ju vyklopíme a nakrájame na plátky.

Veľkonočná mäsová plnka jenprozeny.cz

Ak ste si nevybrali z uvedených receptov, môžete vyskúšať aj plnky z iných surovín napr. Húb, zeleniny, žihľavy alebo zemiakov.

Kurča s plnkou

INGREDIENCIE

  • celé kurča
  • korenie, soľ
  • maslo
  • 2 vajcia
  • mlieko
  • 6 rožkov
  • petržlenová vňať alebo pažítka
  • muškátový oriešok

POSTUP

plnka:

  • Rožky nakrájame na kocky a necháme máčať v mlieku.
  • Medzitým vymiešame maslo s trochou soli, korením a žĺtkom.
  • Z bielkov urobíme hustý sneh.
  • Do pretlačeného masla vmiešame zľahka vyžmýkané žemle a sneh z bielkov.

Variant A: plnka dovnútra

  • Kurča pred plnením očistíme a plnkou plníme brušnej otvor.
  • Časť plnky možno umiestniť aj pod kožu na stehnách a prsíčkách . Kožu vopred ľahko uvoľníme od mäsa, aby vznikol dostatočný priestor na plnku.
  • Po naplnení brušné otvor zašijeme alebo uzavrieme špáradlami a kosti stehienok zviažeme .

Recept na pečené kurča s plnkou.

Ako prílohu volíme zemiakovú kašu.

Variant B: plnka von

  • S plnkou zvonka mäsa pečieme kura porciované, vopred aspoň čiastočne vykostené alebo kuracie plátky.
  • Plnku Vŕšime na jednotlivé plátky alebo jej v pekáči mäso úplne zakryjeme. Plnku pripravujeme podobne ako pre plnenie, môže jej však v tomto prípade byť väčšie množstvo.

Recept na kuracie mäso prikryté plnkou

Najvhodnejšie prílohou sú varené zemiaky .

Pečený králik s plnkou

Králika s plnkou dá piecť porciovaného a plnkou zakrytého. Samozrejme je možné aj u králika upiecť plnku zvlášť a podávať ju potom v jednotlivých porciách k porciu králika. Treťou možnosťou je naplniť brušnú dutinu ako u kurčaťa.

INGREDIENCIE

  • celý králik
  • 8 rožkov
  • pol hrnčeka mlieka
  • soľ, korenie
  • pažítka
  • 1 lyžička karí
  • ligurček (čerstvý)
  • 4 lyžice plnotučnej horčice
  • 100 g masla
  • 5 vajec
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/2 litra vývaru

POSTUP

  • Cesnak vymiešame a zmiešame s horčicou.
  • Králika osolíme a okoreníme a cesnakovou zmesou potrieme z vrchu i zvnútra.
  • Rožky nakrájame na kocky a namočíme do mlieka.
  • Maslo vymiešame so soľou, bylinkami, korením a žĺtky.
  • Do masla vmiešame zľahka osušené žemle a sneh z bielkov.
  • Králika naplníme plnkou, kožu na brušnej časti spojíme špajdľou.
  • Vložíme do pekáča, podlejeme vývarom a pečieme pri 180 ° C hodinu a pol dozlatista.
  • Počas pečenia prelievame šťavou.

Recept na pečeného králika s plnkou je veľkonočné klasika.

Ku králičiemu mäsu sa hodí ako zeleninová, tak i ovocná obloha. Prílohu volíme zásadne zemiakovú.

Pečená ryba s plnkou

Ryby možno plniť plnkou v prípade, že máme pekný celý kus, ktorý môžeme plniť do brušnej dutiny. Takto môžeme plniť kapra, lososa, pstruhy alebo iné podobné ryby.

Vzhľadom k rybím kostičkám je niekedy lepšie upiecť plnku samostatne a podávať ju ako ďalšiu prílohu, alebo plnkou pokryť rybie filé.

INGREDIENCIE

  • ryba podľa výberu / 4 porcie filé
  • 6 rožkov
  • 4 vajcia
  • 60 g masla
  • hrnček posekaného ligurčeka
  • soľ, korenie
  • pol hrnčeka mlieka
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice oleja

POSTUP

  • Rožky nakrájame na kocky a necháme máčať v mlieku.
  • Medzitým vymiešame maslo s trochou soli, korením a žĺtkom.
  • Z bielkov urobíme hustý sneh.
  • Do pretlačeného masla vmiešame zľahka vyžmýkané žemle, nasekaný ligurček a sneh z bielkov.
  • Filé osolíme, okoreníme, poprášime múkou, vložíme na pekáč vymastený olejom a povrch pokvapkáme trochou oleja.
  • Rybu pokryjeme plnkou.
  • Pečieme 35 minút pri 175 ° C.

Recept na pečenú rybu s plnkou.

Najvhodnejšie prílohou k rybe s plnkou sú varené alebo opečené zemiaky s fazuľkami alebo napríklad dusenou kukuricou.

Pečené bravčové s plnkou

Použiť môžeme predovšetkým bravčové mäso zo stehna, kotlety, eventuálne aj z pleca, ktoré pečieme samostatne v plátkoch. Plnku na ne potom navŕšime. Pod plnku môžeme plátky ešte trochu potrieť pikantné horčicou alebo kečupom.

Vyššia plátky mäsa môžeme narezať a plnkou je plniť ako vrecká.

INGREDIENCIE

  • 4 vysoké bravčové kotlety
  • 2 lyžice drvenej rasce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 rožkov
  • 4 vajcia
  • 60 g masla
  • hrnček posekaných žihľavy
  • soľ, korenie
  • pol hrnčeka mlieka
  • 1/2 cukety
  • 2 lyžice oleja
  • 1/2 litra vývaru

POSTUP

  • Rožky nakrájame na kocky a necháme máčať v mlieku.
  • Medzitým vymiešame maslo s trochou soli, cesnakom, korením a žĺtkom.
  • Z bielkov urobíme hustý sneh.
  • Do pretlačeného masla vmiešame zľahka vyžmýkané žemle, nasekané žihľavy, nadrobno nakrájanú cuketu a sneh z bielkov.
  • Kotlety narežeme vodorovne, aby vznikli vrecká.
  • Mäso osolíme, okoreníme, posypeme rascou a vložíme na pekáč.
  • Do vreciek natlačíme plnku, ak zostane, mäso s ňou aj pokryjeme.
  • Podlejeme vývarom.
  • Pečieme asi 55 minút pri 180 ° C. Občas prelejeme šťavou – výpekom.

Recept na bravčové mäso s plnkou je ľahký a výdatný.

Ako príloha sa k bravčové pečienku s plnkou hodí ľahšou zeleninová obloha – čerstvé paradajky, uhorkový šalát alebo zelené fazuľky. Pre hladné uvaríme niekoľko zemiakov s pažítkou.

Základné ingrediencií plnky dnes sú rožky, dajú sa však nahradiť krupičkou v mlieku, ako tomu bolo predtým, alebo varenými zemiakmi na kocky.

Ktorá plnka u vás najviac boduje? S žihľavou, s ligurčekom, alebo bez zeleného? Pochváľte sa v komentároch!

A čo takto niečo sladké na veľkú noc? Deti milujú veľkonočné rezy.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.