Jedným z tradičných jedál je veľkonočné plnka.
Podávala sa samostatne buď v sobotu alebo ako doplnok masového jedla v hlavných sviatočných dňoch.
Jej názvy sa možno krajovo trochu líši, ale vždy ide o zapekané jedlo z hlavnej suroviny a ďalších ingrediencií.
Plnka ide pripravovať na veľa spôsobov a preto sme pre vás pripravili hneď 9 receptov na tento skvelý veľkonočný pokrm.
Plnka s údeným mäsom
Pri príprave veľkonočných plniek sa dá dobre experimentovať so surovinami, ale klasika je klasika. Veľkonočná plnka s údeným mäsom patria k tým najlepším.
INGREDIENCIE
- 5 starších rožkov
- 5 vajec
- 1,5 dcl mlieka
- 350 g údeného mäsa
- muškátový oriešok
- 2 väčšie cibule
- masť
- soľ
- petržlen
POSTUP
- Rožky nakrájame na kocky a namočíme do mlieka.
- Oddelíme žĺtky od bielkov.
- Z bielkov vyšľaháme sneh.
- Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme s údeným mäsom, na masti.
- Po vychladnutí pridáme k rožkom, vmiešame na drobno nasekanú petržlen a sneh.
- Dôkladne premiešame.
- Dáme do vymastenej formy a pečieme na 180 ° C asi 30 minút.

Plnka z rožkov s pečeňou
Jedna z obľúbených podôb, ktoré môže klasická veľkonočná plnka mať. Tento variant je ideálne predovšetkým k naplneniu kurčaťa alebo inej hydiny. Veľkonočná plnka s pečeňou je perfektný príloha s vôňou jari. Ak okrem obyčajného cesnaku použijete aj medvedí cesnak, dosiahnete dokonalé súhry chutí.
INGREDIENCIE
- 4 staré žemle
- 2 vajcia
- 50 g slaniny
- 300 g kuracích pečienok
- hrsť petržlenovej vňate a hrsť medvedieho cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 menšia mrkva
- 3 strúčiky cesnaku
- slnečnicový olej
- soľ a korenie
- muškátový oriešok
POSTUP
- Pečeň zbavíme blán, žiliek a nakrájame na kúsky.
- Slaninu nakrájame na kocky, cibuľu najemno posekáme a mrkvu nastrúhame nahrubo.
- Na oleji začneme smažiť slaninu, po chvíli vsypeme cibuľu a mrkvu a restujeme domäkka.
- Prisypeme pečeň a tri štvrtiny žemlí na kocky.
- Pridáme podľa chuti soľ, korenie, muškátový oriešok, cesnak a necháme pečeň zatiahnuť.
- Až je všetko orestované, stiahneme z ohňa.
- Vmiešame petržlenovú vňať, medvedí cesnak, zvyšok pokrájaných žemlí a vajcia.
- Zmes potom môžete zapiecť podľa klasického receptu v rúre alebo ňou naplniť aj kura.

Plnka so špenátom
Táto plnka je vhodná pre tých, ktorí príliš neholdujú mäsu a dokážu si ho odpustiť.
INGREDIENCIE
- 4 vajcia, zvlášť žĺtky a bielky
- 50 g zmäknutého masla + na formu
- soľ
- 1-2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 7 tvrdších žemlí alebo rožkov, nakrájaných na kocky
- 200-250 ml mlieka
- 100 ml smotany na šľahanie
- 130 g baby špenátu, umytého
- 2 veľké hrste žihľavy, umytých
- zväzok čerstvej bazalky, umyté
- strouhanka na vysypání formy
POSTUP
- Rozpálime rúru na 180 ° C.
- Formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
- Pečivo vo veľkej mise pokropíme mliekom a smotanou.
- Listy špenátu prelejte v sitku vriacou vodou.
- Necháme odkvapkať a nasekáme a pridáme k namočenému pečivu.
- Žĺtky s maslom a štipkou soli našľaháme do peny a vmiešame s prelisovaným cesnakom do misky k namočenému pečive.
- Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh a zľahka zapracujeme do nádivkové hmoty.
- Zmesou naplníme formu, vložíme do rúry a pečte 35-40 minút, kým plnka nevybehne a nezozlátne.
- Vychladnutú plnku vyklopíme a nakrájame na plátky.

Plnka z cukety a syra
INGREDIENCIE
- 400g cukety
- 100 g tvrdého syra
- 1 hrnček strúhanky
- 1 cibuľa
- 3 vajcia
- 4 lyžice oleja
- 1 prášok do pečiva
- 2 strúčiky cesnaku
- petržlenová vňať
- soľ a korenie
- tuk a strúhanka na vymazanie
POSTUP
- Cuketu ošúpeme, odjadříme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Cibuľu nakrájame, syr nastrúhame.
- Všetko zmiešame a vlejeme do vymasteného a vysypaného plechu.
- Pečieme asi 30 min. na 160 ° C.
- Vynikajúci k pečenej hydine a zemiakom, alebo ako samostatné jedlo s chlebom a uhorkou.

Objavte podobné tipy
mäsová plnka
Mäsová plnka je pre naozajstných labužníkov a milovníkov mäsa, nájdete v nej nielen údené mäso.
INGREDIENCIE
- 1 lyžica masla
- strúhanka podľa potreby (asi 150 g)
- 1 cibuľa nasekaná
- 300 g bravčového pliecka
- 300 g kuracieho mäsa
- olej na vyprážanie
- 300 g údenej krkovičky
- soľ a korenie
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžicu nasekaného tymiánu
- 5 plátkov hriankového chleba na kocky
- 200 ml mlieka
- 3 vajcia
- mleté nové korenie
POSTUP
- Formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
- Bravčové, kuracie mäso, údené mäso nakrájame na kocky.
- Na panvici rozohrejeme olej a cibuľu orestujeme dosklovata.
- Pridáme oba druhy mäsa a chvíľu smažíme spoločne s cibuľou domäkka.
- Potom pridáme do panvice údené mäso.
- Všetko premiešame, ľahko osolíme a okoreníme a znova restujeme.
- Chlieb necháme zľahka vysušiť v rúre.
- Vychladnuté mäso zmiešame v miske s chlebom.
- Ku zmesi mäsa a chleba pridáme mlieko, vajcia, nasekané bylinky, časť strúhanky, štipku nového korenia a ochutíme podľa potreby soľou a korením.
- Premiešame a podľa konzistencie prípadne zahustíme strúhankou.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Formu naplníme nádivkovou zmesou a pečieme asi 45 minút dozlatista.
- Plnku necháme vychladnúť, potom ju vyklopíme a nakrájame na plátky.

Ak ste si nevybrali z uvedených receptov, môžete vyskúšať aj plnky z iných surovín napr. Húb, zeleniny, žihľavy alebo zemiakov.
Kurča s plnkou
INGREDIENCIE
- celé kurča
- korenie, soľ
- maslo
- 2 vajcia
- mlieko
- 6 rožkov
- petržlenová vňať alebo pažítka
- muškátový oriešok
POSTUP
plnka:
- Rožky nakrájame na kocky a necháme máčať v mlieku.
- Medzitým vymiešame maslo s trochou soli, korením a žĺtkom.
- Z bielkov urobíme hustý sneh.
- Do pretlačeného masla vmiešame zľahka vyžmýkané žemle a sneh z bielkov.
Variant A: plnka dovnútra
- Kurča pred plnením očistíme a plnkou plníme brušnej otvor.
- Časť plnky možno umiestniť aj pod kožu na stehnách a prsíčkách . Kožu vopred ľahko uvoľníme od mäsa, aby vznikol dostatočný priestor na plnku.
- Po naplnení brušné otvor zašijeme alebo uzavrieme špáradlami a kosti stehienok zviažeme .

Ako prílohu volíme zemiakovú kašu.
Variant B: plnka von
- S plnkou zvonka mäsa pečieme kura porciované, vopred aspoň čiastočne vykostené alebo kuracie plátky.
- Plnku Vŕšime na jednotlivé plátky alebo jej v pekáči mäso úplne zakryjeme. Plnku pripravujeme podobne ako pre plnenie, môže jej však v tomto prípade byť väčšie množstvo.

Najvhodnejšie prílohou sú varené zemiaky .
Pečený králik s plnkou
Králika s plnkou dá piecť porciovaného a plnkou zakrytého. Samozrejme je možné aj u králika upiecť plnku zvlášť a podávať ju potom v jednotlivých porciách k porciu králika. Treťou možnosťou je naplniť brušnú dutinu ako u kurčaťa.
INGREDIENCIE
- celý králik
- 8 rožkov
- pol hrnčeka mlieka
- soľ, korenie
- pažítka
- 1 lyžička karí
- ligurček (čerstvý)
- 4 lyžice plnotučnej horčice
- 100 g masla
- 5 vajec
- 5 strúčikov cesnaku
- 1/2 litra vývaru
POSTUP
- Cesnak vymiešame a zmiešame s horčicou.
- Králika osolíme a okoreníme a cesnakovou zmesou potrieme z vrchu i zvnútra.
- Rožky nakrájame na kocky a namočíme do mlieka.
- Maslo vymiešame so soľou, bylinkami, korením a žĺtky.
- Do masla vmiešame zľahka osušené žemle a sneh z bielkov.
- Králika naplníme plnkou, kožu na brušnej časti spojíme špajdľou.
- Vložíme do pekáča, podlejeme vývarom a pečieme pri 180 ° C hodinu a pol dozlatista.
- Počas pečenia prelievame šťavou.

Ku králičiemu mäsu sa hodí ako zeleninová, tak i ovocná obloha. Prílohu volíme zásadne zemiakovú.
Pečená ryba s plnkou
Ryby možno plniť plnkou v prípade, že máme pekný celý kus, ktorý môžeme plniť do brušnej dutiny. Takto môžeme plniť kapra, lososa, pstruhy alebo iné podobné ryby.
Vzhľadom k rybím kostičkám je niekedy lepšie upiecť plnku samostatne a podávať ju ako ďalšiu prílohu, alebo plnkou pokryť rybie filé.
INGREDIENCIE
- ryba podľa výberu / 4 porcie filé
- 6 rožkov
- 4 vajcia
- 60 g masla
- hrnček posekaného ligurčeka
- soľ, korenie
- pol hrnčeka mlieka
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice oleja
POSTUP
- Rožky nakrájame na kocky a necháme máčať v mlieku.
- Medzitým vymiešame maslo s trochou soli, korením a žĺtkom.
- Z bielkov urobíme hustý sneh.
- Do pretlačeného masla vmiešame zľahka vyžmýkané žemle, nasekaný ligurček a sneh z bielkov.
- Filé osolíme, okoreníme, poprášime múkou, vložíme na pekáč vymastený olejom a povrch pokvapkáme trochou oleja.
- Rybu pokryjeme plnkou.
- Pečieme 35 minút pri 175 ° C.

Najvhodnejšie prílohou k rybe s plnkou sú varené alebo opečené zemiaky s fazuľkami alebo napríklad dusenou kukuricou.
Pečené bravčové s plnkou
Použiť môžeme predovšetkým bravčové mäso zo stehna, kotlety, eventuálne aj z pleca, ktoré pečieme samostatne v plátkoch. Plnku na ne potom navŕšime. Pod plnku môžeme plátky ešte trochu potrieť pikantné horčicou alebo kečupom.
Vyššia plátky mäsa môžeme narezať a plnkou je plniť ako vrecká.
INGREDIENCIE
- 4 vysoké bravčové kotlety
- 2 lyžice drvenej rasce
- 2 strúčiky cesnaku
- 6 rožkov
- 4 vajcia
- 60 g masla
- hrnček posekaných žihľavy
- soľ, korenie
- pol hrnčeka mlieka
- 1/2 cukety
- 2 lyžice oleja
- 1/2 litra vývaru
POSTUP
- Rožky nakrájame na kocky a necháme máčať v mlieku.
- Medzitým vymiešame maslo s trochou soli, cesnakom, korením a žĺtkom.
- Z bielkov urobíme hustý sneh.
- Do pretlačeného masla vmiešame zľahka vyžmýkané žemle, nasekané žihľavy, nadrobno nakrájanú cuketu a sneh z bielkov.
- Kotlety narežeme vodorovne, aby vznikli vrecká.
- Mäso osolíme, okoreníme, posypeme rascou a vložíme na pekáč.
- Do vreciek natlačíme plnku, ak zostane, mäso s ňou aj pokryjeme.
- Podlejeme vývarom.
- Pečieme asi 55 minút pri 180 ° C. Občas prelejeme šťavou – výpekom.

Ako príloha sa k bravčové pečienku s plnkou hodí ľahšou zeleninová obloha – čerstvé paradajky, uhorkový šalát alebo zelené fazuľky. Pre hladné uvaríme niekoľko zemiakov s pažítkou.
Základné ingrediencií plnky dnes sú rožky, dajú sa však nahradiť krupičkou v mlieku, ako tomu bolo predtým, alebo varenými zemiakmi na kocky.
Ktorá plnka u vás najviac boduje? S žihľavou, s ligurčekom, alebo bez zeleného? Pochváľte sa v komentároch!
A čo takto niečo sladké na veľkú noc? Deti milujú veľkonočné rezy.