Vyskúšajte vynikajúce recepty na mäsové placky, ktoré sa hodia na každú príležitosť. Inšpirujte sa!

Milujete klasické hamburgery a iné pochúťky z mletého mäsa? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na pljeskavici.

Tu luxusná dobrota z balkánskej kuchyne navnadí naše chuťové poháriky a poteší vás aj vašich blízkych.

Ochutnajte jeden z našich pokrmov a zistite, ktorý bude lepší a radi sa k nemu budete vracať.

Je to taká iná, a tak trochu aj pikantnejšia alternatíva hamburgerov či našich starých dobrých fašírok.

Pravá Pljeskavica

Prečo chodiť do „Mekáča“, keď si doma môžete pripraviť oveľa lepší hamburger v podobe balkánskej špeciality z mletého mäsa. Neváhajte si prezrieť aj recepty na mäsové guličky .

Ingrediencie:

  • 450 g mletého hovädzieho mäsa
  • 450 g mletého bravčového mäsa
  • 2 lyžičky morskej soli
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • ½ hrnčeka perlivej vody
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno
  • Rastlinný olej na vyprážanie podľa potreby

Na ozdobu:

  • 4 kusy pita chleba
  • Ajvar
  • Kajmak
  • Cibuľa
  • Kyslé uhorky

Postup:

  • V mise zmiešame mleté hovädzie aj bravčové mäso, osolíme, pridáme sladkú papriku, korenie aj perlivú vodu.
  • Rukami dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo a korenie sa dostalo naozaj všade.
  • Povrch mäsovej zmesi potrieme olivovým olejom, vďaka čomu sa v mäse udrží potrebná vlhkosť.
  • Zakryjeme potravinovou fóliou a dáme cez noc do chladničky.
  • Nasledujúci deň pridáme k mäsu nakrájanú cibuľu a znova dobre premiešame.
  • Mäsovú zmes rozdelíme na 4 rovnako veľké guličky a každú potom jemne vytvarujeme na tenkú placku, ktorá by mala mať v priemere cca 15–17 cm.
  • Placky dáme na rozpálený gril az každej strany opekáme zhruba 4 minúty, prípadne o niečo dlhšie, záleží, ako rýchlo gril pečie.
  • Kto nemá gril, a napriek tomu by si túto dobrotu chcel pripraviť, môže osmažiť na panvici, alebo napríklad aj opiecť v rúre, ale na grile chutí pljeskavica najlepšie.
  • Potom už len stačí potrieť pita chlieb ajvarom a kajmakom, pridať na plátky nakrájanú cibuľu, uhorky a vložiť mäsovú placku.
Tradičný srbský burger v pita chlebe s cibuľou, uhorkami a ajvarom.
Zdroj: https://cookingtheglobe.com

Balkánska pljeskavica

Mäsová placka, ktorá vyzerá ako placatý karbonátok, ale pritom chutí úplne neprekonateľne, poteší každého, bez rozdielu veku či pohlavia.

Pokojne si takú pochúťku môžete pripraviť na desiatu, na večeru alebo na zahryznutie, keď sa vydáte napríklad za rybárčením. Vďaka chlebu Lepinja získa obyčajná mäsová zmes úplne iný rozmer aj chuť. Olíznete po ňom všetkých desať a nebudete sa chcieť ani rozdeliť.

Ingrediencie:

Na chlieb Lepinja:

  • 400 g chlebovej múky (asi 3 a 1/4 hrnčeka)
  • 12 g kryštálového cukru (asi 1 polievková lyžica)
  • 8 g soli (asi 2 lyžičky)
  • 7 g instantného droždia (asi 2 a 1/4 lyžičky)
  • 300 g vlažnej vody (asi 1 a 1/4 hrnčeka)
  • 30 g vlažného mlieka (asi 2 polievkové lyžice)

Na šalát Urnebes:

  • 2-3 červené papričky jalapeno
  • 600 g syra Feta (alebo je možné použiť farmársky syr)
  • 3 polievkové lyžice smotanového syra
  • 1 1/2 lyžičky jemne nasekaného cesnaku
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky

Na pljeskavici:

  • 900 g mletého hovädzieho mäsa
  • 300 g jemne nakrájanej slaniny
  • 1/4 hrnčeka jemne nakrájanej cibule
  • 1/4 hrnčeka strúhaného kaškavalského syra
  • 1 a 1/2 lyžičky pálivej papriky
  • 1 a 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1 a 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 lyžičku jedlej sódy

Postup:

Príprava chleba Lepinja:

  • Do misy stojanového mixéra dáme múku, cukor, soľ, droždie a premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Prilejeme vodu s mliekom a miešame pri nízkej rýchlosti asi 2 minúty, potom nastavíme strednú rýchlosť a miesime po dobu 5 minút.
  • Vyberieme misu zo stojana, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 1 hodinu, aby sa zdvojnásobil jeho objem.
  • Potom cesto preložíme na pomúčenú plochu a rozdelíme na 6 rovnako veľkých dielov, z ktorých vytvarujeme gule.
  • Prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie, zakryjeme čistou utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
  • Predhrejeme si rúru na 220 stupňov, každú guľu vytvarujeme do tvaru kolesa s hrúbkou cca 3–5 cm. Znovu zakryjeme a opäť dáme na 20 minút kysnúť.
  • Vložíme do strednej časti rúry a pečieme asi 7 minút, kým chlieb nezíska zlatistý nádych.

Príprava šalátu urnebes:

  • Predhrejeme gril a pripravíme si tenký plech s okrajom, na ktorý položíme papriky a dáme opiecť na gril, kým šupka nezhnedne a paprika nezmäkne. Hlavne musíme v priebehu opekania otáčať tak, aby sa šupka nespálila.
  • Potom preložíme papriky do misky, zakryjeme plastovým krytom a dáme na 15 minút odležať bokom.
  • Papriky olúpeme, zbavíme ich semienok, nakrájame nadrobno a dáme do misky. Pridáme syr Feta, smotanový syr, cesnak, papriku a dôkladne premiešame ručným šľahačom.
  • Zmes dáme do vzduchotesnej nádoby a uložíme do chladničky, pokiaľ ju nebudeme používať.

Príprava pljeskavice:

  • Hovädzie mäso, slaninu, cibuľu, syr, papriku, soľ, korenie aj jedlú sódu dáme do veľkej misy.
  • Dôkladne premiešame rukami, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  • Rozdelíme na 6 dielov, každý s hmotnosťou 200 ga vytvarujeme z nich ploché placky.
  • Takto pokračujeme, kým nespracujeme všetku mäsovú zmes.
  • Grilovací rošt dáme, kam patrí, gril zaklopíme a necháme 5 minút predhriať.
  • Rošt potrieme olejom, rozmiestnime naň jednotlivé mäsové placky a za priebežného obracania opečieme z oboch strán, potom preložíme na tanier.
  • Nakoniec každý chlieb lepinja rozkrojíme napoly a položíme reznou stranou na grilovaciu mriežku, aby sa ohrial.
  • Žemle dáme na servírovací tanier, potrieme vrstvou ajvaru, na nej položíme mäsovú placku, šalát urnebes, cibuľu a zakryjeme druhou polovicou žemle. Ihneď podávame.
Vynikajúca mäsová placka na balkánsky spôsob podávaná v chlebe Lepinja.
Zdroj: https://meatwave.com

Tip: Čo tak skúsiť kombináciu troch druhov mäsa?
Potrebujete: 600 g mletého hovädzieho mletého, 600 g chudého mletého bravčového mäsa, 600 g chudého mletého jahňacieho, 2-3 jemne nasekané strúčiky cesnaku, 1 jemne nakrájanú cibuľu, 1 a 1.

Všetko zmiešate, kým sa suroviny nespoja a dáte na niekoľko hodín do chladničky odležať. Potom rozpálite gril a mierne navlhčenými rukami rozdelíte mäsovú zmes na 6 dielov. Z každého dielu vytvarujete tenkú placku veľkosti malého dezertného taniera.

Takto pripravené placky pokladáme na rozpálený gril a pečieme cca 7 minút, aby sa opekli z oboch strán. Zdobíme jarnou cibuľkou, plátkami paradajok, ajvarom, a pridáme aj chlieb lepinja alebo pogacha.

Čo je pljeskavica

Ide o typicky balkánsky pokrm, ktorý môžete ochutnať nielen v tradičných krajinách ako je Srbsko, Čierna Hora, Bosna-Hercegovina, Macedónsko, Slovinsko av neposlednom rade aj Chorvátsko, ale po celom svete.

Tradičná receptúra je tvorená vždy zmesou mletého mäsa, najčastejšie hovädzieho a teľacieho, prípadne aj bravčového. Dôležitá je tiež cibuľa a ajvar, ktorý sa podáva ako ochucovadlo a vyrába sa z paprík a baklažánu.

Najbežnejším a tiež najobľúbenejším variantom je tzv. Leskovačka pljeskavice, ktorej rodiskom je mesto Leskovac v Srbsku a je naozaj plná šťavnatej cibule. Má dokonale pikantnú až ostrú chuť. Oproti tomu Punjena sa plní kvalitným ovčím syrom.

Z oblasti Šar planina zase môžete ochutnať Šarsku pljeskavicu, ktorá sa podáva s vynikajúcim syrom kaškaval. Hajdačka je zase kombináciou údeného bravčového a klasického mletého mäsa. Vranjanská pljeskavica sa ochucuje omáčkou vyrobenou z paradajok a paprík. Samozrejme, že základ vždy tvorí masová placka.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.