Posedieť si s priateľmi v letnom podvečeri u grilovaní nám prinesie určite príjemné zážitky. Pritom nám iste bude záležať na tom, aby sa všetko vydarilo tak, ako má.
To znamená, aby jedlo bolo dobré alebo priamo vynikajúce a nápoje osviežujúce.
Prinášame niekoľko obľúbených receptov, ktoré sa priamo hodia na usporiadané párty.
Grilované šampiňóny plnené syrom
Ak patríte medzi milovníkov húb, určite vyskúšajte tento recept doplnený syry a čerstvým korením.
soľ a voda
- 500 g šampiňónov, väčšie hlavičky
- Rozpálime gril.
- 150 g syra typu gouda
- 700 g bravčového boku
- INGREDIENCIE
- olej
soľ
- Šampiňóny očistíme a odrežeme im nožičky.
- Do misky vložíme na drobno nakrájané nožičky.
- Pripravíme si marinádu z propasírovaného cesnaku, sladkej i pálivej papriky a olivového oleja.
- Zmes ochutíme soľou a korením podľa potreby.
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- Šampiňóny potrieme olejom, na vrch poukladáme zvyšok goudy a grilujeme asi 7 minút.
- Podávame je samostatne alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu.

Pikantné grilovaný bôčik
Bôčik. Kedysi hojne kupované mäso, dnes ho ľudia zatracujú vďaka jeho tučnosti. Ale my zvyšní sa nebojíme a pôjdeme si ho ogrilovať. V podobe super šťavnatých pikantných plátkov.
soľ a voda
- hrsť čerstvej bazalky
- 1 lyžička chilli
- šťava z 1 limety
- cayenské korenie
- 3 lyžice medu
- POSTUP
soľ
- soľ a korenie
- Mäso nakrájame na plátky široké asi 1 cm.
- Do misy, v ktorej chceme mäso marinovať, vlejeme chilli olej.
- Do oleja prelisujeme strúčiky cesnaku.
- Cibuľu nasekáme nadrobno a nasypeme do misy k ostatným surovinám.
- Ochutíme cayenským korením a osolíme podľa vlastnej chuti.
- Do takto pripravenej marinády, dáme mäso a necháme aspoň tri hodiny marinovať.
- Po uplynutí doby vložíme mäso na rozpálený gril a grilujeme, kým nie je mäkké.

BBQ grilovaná bravčová panenka
Je veľmi jemná a chutí, ale je dobré ju moc nepřepékat, pretože je potom strašne veľa suchá. Na medium či medium well si určite veľmi pochutnáte.
soľ a voda
- 2 ks bravčové bábiky na cca 10 cm kusy
- 1 hrnček kečupu
- 1/4 hrnčeka hnedého cukru
- 2 lyžice vínneho octu
- grilovaná makrela
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik nadrveného cesnaku
soľ
- Pripravíme BBQ marinádu z uvedených ingrediencií.
- Všetky ingrediencie dobre premiešame v miske.
- Umytú a očistenú bravčovú panenku vložíme do BBQ marinády a necháme marinovať v chladničke aspoň 8 hodín, ideálne cez noc.
- Rozpálime gril a grilujeme bábiku z každej strany 7-10 minút.
- Bábika by mala byť pri rozkrojení mierne ružová.

Objavte podobné tipy
50 ml chilli oleja
Makrela je u nás jednou z najviac grilovaných rýb. A to preto, že je cenovo dostupná a celkom tučná, preto sa znižuje riziko, že ju extrémne vysušíte.
soľ a voda
- 3 ks makrel a vypitvané
- šťava z 1 limety
- 1 lyžička sladkej mletej papriky
- 1 lyžička pálivej mletej papriky
- 6 lyžíc olivového oleja
- INGREDIENCIE
soľ
- Zmiešame ich s pokrájanou bazalkou, na kúsky nakrájaným hermelínom a polovicou strúhaného syra.
- Túto zmes osolíme, okoreníme a makrely potrieme z oboch strán.
- Necháme asi hodinu v chladničke marinovať.
- Medzitým si pripravíme gril, ktorého mriežku potrieme olejom, aby sa ryby neprichytili.
- Marinované makrely kladieme na gril, kde necháme opekať tak dlho, kým sa mäso nezačína oddeľovať od kostí.
- Pri grilovaní môžeme ryby potierať zvyšnou marinádou.
- Hotové dozlatista opečené makrely podávame s čerstvým chlebom alebo napríklad s novými zemiakmi. V horúcich dňoch odporúčame zeleninový šalát.

Grilovaná kukuřice s bylinkovým máslem
Jednoduchý a chutný recept pre letné grilovacej párty, ktorý sa výborne hodí ako doplnok ku grilovanému mäsu.
soľ a voda
- 4 sladkej kukurice na varenie
- 50 g zmäknutého masla
- 4 lyžice nasekaných čerstvých byliniek (pažítka, majorán, petržlen)
- Zmes naplníme do šampiňónov.
soľ
- Kukuricu očistíme a dáme do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou. Povaríme do polomäkka asi 10 minút.
- Medzitým vymiešame zmäknuté maslo s bylinkami a dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
- Predvarené kukurica osušíme, môžeme do nich do stredu napichnúť hrubej špajdle.
- Potrieme bylinkovým maslom.
- Grilujeme na stredne rozohriatom grile mimo priamy žiar so zakrytým poklopom asi 20 až 25 minút.
- Kukurica musí byť po napichnutie vidličkou mäkká.

3 lyžice olivového oleja
Sú ideálnym predjedlom na letnú grilovaciu párty, než sa pustíte do prípravy mäsa.
soľ a voda
- 12 ks surových alebo zmrazených tigrích kreviet
- morská soľ
- Grilované krevety s medom
- 1 lyžica sójovej omáčky
- Grilvaná kukurica
- 1 lyžica horčice
- Mäso umyjeme.
- čerstvo mleté čierne korenie
soľ
- Krevety umyjeme studenou vodou a zbavíme panciera.
- Odstránime črievko, ktoré je v hornej časti tela.
- Hlavičku pre efekt môžeme krevetám nechať.
- Krevety premiešame je v mise s medom, olejom, sójovou omáčkou, soľou, korením, šťavou z limetky a nasekanými strúčiky cesnaku.
- V zavretej miske je asi 1 hodinu marinujeme.
- 1 syra hermelín
- Krevety vyskladáme na gril a grilujeme z každej strany asi 2-3 minúty.
- Krevety naukladáme na tanier, jemne osolíme, pokvapkáme limetkou a olejom.

Nápoje volíme vychladené. Z nealkoholických nápojov to môžu byť vhodné minerálky, pre deti si potom ľahko pripravíte limonády alebo džúsy.
Z výberu nápojov s určitým percentom alkoholu zvíťazí asi pivo, ale príjemné môže byť tiež posedenie s vínom. Či biele alebo červené rozhodneme podľa druhu mäsa, ktoré budeme grilovať.