Plánujete párty? Prinášame zaujímavé recepty ku grilu!

Posedieť si s priateľmi v letnom podvečeri u grilovaní nám prinesie určite príjemné zážitky. Pritom nám iste bude záležať na tom, aby sa všetko vydarilo tak, ako má.

To znamená, aby jedlo bolo dobré alebo priamo vynikajúce a nápoje osviežujúce.

Prinášame niekoľko obľúbených receptov, ktoré sa priamo hodia na usporiadané párty.

Grilované šampiňóny plnené syrom

Ak patríte medzi milovníkov húb, určite vyskúšajte tento recept doplnený syry a čerstvým korením.

INGREDIENCIE

  • 500 g šampiňónov, väčšie hlavičky
  • 1 syra hermelín
  • 150 g syra typu gouda
  • hrsť čerstvej bazalky
  • soľ a korenie
  • olej

POSTUP

  1. Šampiňóny očistíme a odrežeme im nožičky.
  2. Do misky vložíme na drobno nakrájané nožičky.
  3. Zmiešame ich s pokrájanou bazalkou, na kúsky nakrájaným hermelínom a polovicou strúhaného syra.
  4. Zmes ochutíme soľou a korením podľa potreby.
  5. Zmes naplníme do šampiňónov.
  6. Šampiňóny potrieme olejom, na vrch poukladáme zvyšok goudy a grilujeme asi 7 minút.
  7. Podávame je samostatne alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu.

Grilované šampiňóny plnené syrom sliceofkitchenlife.com

Pikantné grilovaný bôčik

Bôčik. Kedysi hojne kupované mäso, dnes ho ľudia zatracujú vďaka jeho tučnosti. Ale my zvyšní sa nebojíme a pôjdeme si ho ogrilovať. V podobe super šťavnatých pikantných plátkov.

INGREDIENCIE

  • 700 g bravčového boku
  • 50 ml chilli oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • cayenské korenie
  • soľ a voda

POSTUP

  1. Mäso umyjeme.
  2. Mäso nakrájame na plátky široké asi 1 cm.
  3. Do misy, v ktorej chceme mäso marinovať, vlejeme chilli olej.
  4. Do oleja prelisujeme strúčiky cesnaku.
  5. Cibuľu nasekáme nadrobno a nasypeme do misy k ostatným surovinám.
  6. Ochutíme cayenským korením a osolíme podľa vlastnej chuti.
  7. Do takto pripravenej marinády, dáme mäso a necháme aspoň tri hodiny marinovať.
  8. Po uplynutí doby vložíme mäso na rozpálený gril a grilujeme, kým nie je mäkké.

Pikantné grilovaný bôčik www.prozeny.cz

BBQ grilovaná bravčová panenka

Je veľmi jemná a chutí, ale je dobré ju moc nepřepékat, pretože je potom strašne veľa suchá. Na medium či medium well si určite veľmi pochutnáte.

INGREDIENCIE

  • 2 ks bravčové bábiky na cca 10 cm kusy
  • 1 hrnček kečupu
  • 1/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička chilli
  • 1 strúčik nadrveného cesnaku

POSTUP

  1. Pripravíme BBQ marinádu z uvedených ingrediencií.
  2. Všetky ingrediencie dobre premiešame v miske.
  3. Umytú a očistenú bravčovú panenku vložíme do BBQ marinády a necháme marinovať v chladničke aspoň 8 hodín, ideálne cez noc.
  4. Rozpálime gril a grilujeme bábiku z každej strany 7-10 minút.
  5. Bábika by mala byť pri rozkrojení mierne ružová.

BBQ grilovaná bravčová panenka addapinch.com

grilovaná makrela

Makrela je u nás jednou z najviac grilovaných rýb. A to preto, že je cenovo dostupná a celkom tučná, preto sa znižuje riziko, že ju extrémne vysušíte.

INGREDIENCIE

  • 3 ks makrel a vypitvané
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • 1 lyžička pálivej mletej papriky
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Pripravíme si marinádu z propasírovaného cesnaku, sladkej i pálivej papriky a olivového oleja.
  2. Túto zmes osolíme, okoreníme a makrely potrieme z oboch strán.
  3. Necháme asi hodinu v chladničke marinovať.
  4. Medzitým si pripravíme gril, ktorého mriežku potrieme olejom, aby sa ryby neprichytili.
  5. Marinované makrely kladieme na gril, kde necháme opekať tak dlho, kým sa mäso nezačína oddeľovať od kostí.
  6. Pri grilovaní môžeme ryby potierať zvyšnou marinádou.
  7. Hotové dozlatista opečené makrely podávame s čerstvým chlebom alebo napríklad s novými zemiakmi. V horúcich dňoch odporúčame zeleninový šalát.

grilovaná makrela flavorquotient.com

Grilovaná kukuřice s bylinkovým máslem

Jednoduchý a chutný recept pre letné grilovacej párty, ktorý sa výborne hodí ako doplnok ku grilovanému mäsu.

INGREDIENCIE

  • 4 sladkej kukurice na varenie
  • 50 g zmäknutého masla
  • 4 lyžice nasekaných čerstvých byliniek (pažítka, majorán, petržlen)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ

POSTUP

  1. Kukuricu očistíme a dáme do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou. Povaríme do polomäkka asi 10 minút.
  2. Medzitým vymiešame zmäknuté maslo s bylinkami a dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
  3. Predvarené kukurica osušíme, môžeme do nich do stredu napichnúť hrubej špajdle.
  4. Potrieme bylinkovým maslom.
  5. Grilujeme na stredne rozohriatom grile mimo priamy žiar so zakrytým poklopom asi 20 až 25 minút.
  6. Kukurica musí byť po napichnutie vidličkou mäkká.

Grilvaná kukurica caribbeanpot.com

Grilované krevety s medom

Sú ideálnym predjedlom na letnú grilovaciu párty, než sa pustíte do prípravy mäsa.

INGREDIENCIE

  • 12 ks surových alebo zmrazených tigrích kreviet
  • 3 lyžice medu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťava z 1 limety
  • morská soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

POSTUP

  1. Krevety umyjeme studenou vodou a zbavíme panciera.
  2. Odstránime črievko, ktoré je v hornej časti tela.
  3. Hlavičku pre efekt môžeme krevetám nechať.
  4. Krevety premiešame je v mise s medom, olejom, sójovou omáčkou, soľou, korením, šťavou z limetky a nasekanými strúčiky cesnaku.
  5. V zavretej miske je asi 1 hodinu marinujeme.
  6. Rozpálime gril.
  7. Krevety vyskladáme na gril a grilujeme z každej strany asi 2-3 minúty.
  8. Krevety naukladáme na tanier, jemne osolíme, pokvapkáme limetkou a olejom.

Grilované krevety s medom yummykitchen4u.blogspot.com

Nápoje volíme vychladené. Z nealkoholických nápojov to môžu byť vhodné minerálky, pre deti si potom ľahko pripravíte limonády alebo džúsy.

Z výberu nápojov s určitým percentom alkoholu zvíťazí asi pivo, ale príjemné môže byť tiež posedenie s vínom. Či biele alebo červené rozhodneme podľa druhu mäsa, ktoré budeme grilovať.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.