Trasne, plodiny bohaté na vápnik a vitamín C. Čo ďalšie by ste o nich mali vedieť?

Čerešne, ovocné plody, ktoré patria medzi najobľúbenejšie druhy ovocia.

Sú nielen chutné, ale obsahujú aj vitamíny, minerály a rastlinné zlúčeniny, ktoré majú pozitívne účinky pre ľudské telo.

Čo ďalšie by ste o nich mali vedieť? To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku!

Čerešňa, kôstkovica plná prospešných živín

Čerešňa je mäsitá kôstkovica rodu Prunus. Mnoho druhov sa pestuje na okrasné účely a tiež na drevo, z ktorého sa vyrába kvalitný nábytok.

Väčšina druhov čerešní pochádza zo severnej pologule, kde sa hojne pestujú. Asi 10 až 12 druhov je rozpoznaných v Severnej Amerike a podobný počet je aj v Európe. Najväčšia koncentrácia druhov je však vo východnej Ázii. Predpokladá sa, že pôvodným prostredím, z ktorého pestované čerešne pochádzajú, je západná Ázia a východná Európa.

Stromy čerešní dosahujú až do výšky 11 metrov. Plody sú srdcovitého až takmer guľovitého tvaru s priemerom asi 2 cm. Môžu byť žlté, červené až takmer čierne.

Čerešne sa pestujú vo všetkých oblastiach sveta, kde zimné teploty nie sú príliš vysoké a letné teploty mierne. Vyžadujú zimný chlad, aby na jar rozkvitli.

Prečo konzumovať čerešne?

Rôzne druhy čerešní vám ponúknu sladkú alebo kyslastú chuť.

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a protizápalových zlúčenín môžu znížiť chronické ochorenia a podporiť celkové zdravie.

Majú nízky obsah kalórií a sú plné vlákniny, vitamínov, minerálov, živín. Obsahujú aj antioxidanty, ako je beta-karotén a základnú živinu cholín.

Bol vykonaný rad štúdií, ktoré potvrdili, že konzumácia čerešní napomáha k správnej funkcii metabolizmu, k zníženiu hladiny cukru, krvného tlaku a cholesterolu v tele.

Pokiaľ radi športujete, skúste pridať do svojho jedálnička čerešňovú šťavu. Niektoré štúdie hovoria, že pomáha bojovať proti poškodeniu svalov a podporuje ich regeneráciu.

Nutričné hodnoty

Čerešne sú nízkokalorické plody, ktoré môžeme považovať za výborný zdroj vitamínu C, draslíka, horčíka a vlákniny.

Ďalšie nutričné hodnoty, minerály a vitamíny môžete vidieť v nasledujúcej tabuľke:

Nutričné hodnoty Čerešne surové 100 g
Kalórie 63 kcal
Bielkoviny 1,1 g
Sacharidy 16 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 2,1 g
Vápnik 13 mg
Železo 0,4 mg
Draslík 222 mg
Horčík 11 mg
Vitamín B3 0,154 mg
Vitamín C 7 mg

Druhy čerešní

Čerešňa vtáčia

Čerešňa vtáčia, latinsky Prunus padus. Pochádza zo severnej Európy a severnej a severovýchodnej Ázie av Severnej Amerike sa pestuje ako okrasná rastlina.

Vetva čerešne vtáčia s kvetmi a listami
Zdroj: woodlandtrust.org.uk

Svojím vzhľadom pripomína višňu. Ide o opadavý strom, ktorý vyžaduje plné slnečné svetlo a vlhkú, dobre odvodnenú pôdu.

Plody tejto odrody čerešne sa často využívajú pri pečení alebo výrobe kompótov.

Čerešňa Bing

Latinsky nazývaná Prunus avium „Bing“. Jedná sa o najbežnejší druh tmavej čerešne, ktorú nájdete v obchode s potravinami, v čerstvej aj mrazenej forme.

Sú pevné, šťavnaté a sladké. Ich tvar pripomína tvar srdca. Listy sú zelené, ovisnuté so zúbkovanými okrajmi. Má biele kvety.

Čerešne Bing sú bohaté na antioxidanty a protizápalové zlúčeniny.

Plody čerešní Bing
Zdroj: istockphoto.com

Čerešňa Yoshino

Čerešňa Yoshino (Prunus x yedoensis) patrí medzi druh čerešní pochádzajúci z Japonska. Pestuje sa predovšetkým ako okrasný strom.

Dorastá do výšky okolo 8 metrov, so širokou korunou aj 8 metrov. Často sa vysádza v parkoch, predovšetkým kvôli jeho svetlo ružovým kvetom.

Strom Yoshino čerešne v krajine
Zdroj: halkanursery.com

Strom vyžaduje plné slnečné svetlo a veľmi vlhkú, dobre priepustnú pôdu.

Čerešne Sargent

Tomuto druhu čerešne, latinsky Prunus sargentii, sa príliš nedarí v teplých oblastiach.

Je známy pre svoju krásu, poskytujúcu po celý rok. Na jar pučia listy s fialovou alebo bronzovou farbou a kvety sú nápadne ružové. Na jeseň sa listy zafarbia do červena a oranžova.

Vyžaduje veľa priameho slnečného svetla a vlhkú, dobre priepustnú pôdu.

Vetva trasne Sargent obsypaná kvetmi
Zdroj: stock.adobe.com

Rozdiel medzi čerešňou a višňou?

Tieto dve plodiny sú si vzhľadovo veľmi podobné. Ako sa od seba odlišujú?

  • Obsah kyselín v čerešni je nízky, preto majú višne kyslejšiu chuť.
  • Stromy višní sú menšie, dorastajú do výšky zhruba 5 metrov.
  • Farba plodov višní je tmavo červená, zatiaľ čo čerešne sú žlté, červené až čierne.

Pestovanie čerešní

Čerešne majú krátke vegetačné obdobie a môžu rásť vo väčšine miernych zemepisných šírok. Začínajú kvitnúť v apríli a vrcholná sezóna na zber je v lete.

Čerešne všeobecne vyžadujú dostatok slnečného svetla, ideálne je miesto, kde môžu každý deň dostávať viac ako 6 hodín priameho slnečného žiarenia. Mali by byť vysadené v dobre odvodnenej pôde.

Na rozdiel od iných plodín majú čerešne dve obdobia výsadby. Vyžadujú relatívne vlhkú pôdu, aby sa dobre uchytili. Preto ich zasaďte neskoro na jeseň alebo skoro na jar. Mladé čerešne môžu byť zdanlivo malé, ale nakoniec dorastajú do výšky 6 až 9 metrov.

Pokiaľ budete sadiť viac čerešní, rozmiestnite ich od seba 10 až 12 metrov. Požadované rozostupy umožňujú opelenie medzi stromami.

Spracovanie čerešní

Čerešne môžete použiť do sladkých aj slaných pokrmov, napríklad do:

  • bublaniny
  • limonády
  • kačacích pŕs s čerešňovou omáčkou
  • sušienok
  • brownies
  • smoothie
  • tort

Ďalej čerešne môžete zamraziť, zavariť alebo spracovať do džemu. Na výrobu čerešňového džemu budete potrebovať :

  • čerešne
  • 500 g cukru na 1 kg čerešní
  • citrónovú šťavu

Postup:

  1. Čerešne prepláchnite, sceďte a vykôstkujte.
  2. Vykôstkované čerešne nakrájajte na malé kúsky, podľa vašej potreby.
  3. Vo veľkom hrnci zmiešajte čerešne, cukor, soľ a citrónovú šťavu.
  4. Varte na strednom plameni, kým sa cukor nerozpustí.
  5. Zvýšte teplotu a nechajte zmes dôjsť k úplnému varu.
  6. Necháme dve minúty prevariť.
  7. Hotový džem nalejete do čistých pohárov a uzavrite viečkom.
  8. Poháre otočte viečkom dole a po vychladnutí uskladnite do chladu.

Čerešne môžete tiež zavariť. Ak neviete ako, inšpirujte sa niekoľkými receptami na zaváranie čerešní.

Výrobky z čerešní

Sušené čerešne – sušené plody čerešní môžete použiť pri pečení a varení, pokrmom dodajú sladšiu chuť

Čerešňová zmrzlina – sladká, ľahko kyslastá chuť čerešňovej zmrzliny vás zaručene osvieži

Čerešňová BBQ omáčka – ideálna omáčka k mäsu, dodá sladkokyslú chuť

Mnoho štúdií preukázalo, že čerešne znižujú zápaly v tele, podporujú regeneráciu svalov. Navyše znižujú hladinu cukru, cholesterolu a krvného tlaku v tele. Preto aj vy zaraďte čerešne do svojho jedálnička!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)