Sezam, rastlina ktorej semienka poskytujú množstvo benefitov! Čo ďalšie by ste o ňom mali vedieť?

Sezam sa prevažne pestuje pre jeho semená.

Ako sú pre nás užitočné a aké látky obsahujú?

To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku!

Sezam, rastlina so zázračnými semenami

Sezam, latinsky nazývaný Sesamum indicum, sa pestuje viac ako 3000 rokov. Jeho semená sa považujú za jedny z najstarších semien s najvyšším obsahom oleja.

Ide o robustnú rastlinu, ktorá zvláda suché podnebie s vysokými teplotami. Väčšinou ju farmári pestovali na okraji púšte. Z toho dôvodu bol tiež nazývaný „preživšou“ plodinou.

Je to ročná rastlina rastúca do výšky 50 až 100 cm. Má dlhé listy a rôznofarebné kvety. Tie môžu byť biele, modré alebo fialové.

Ako už bolo spomenuté, sezam sa pestuje prevažne kvôli jeho semenám. Sezamové semená sú malé, približne 3 až 4 mm. Sú vajcovitého tvaru a mierne sploštené. Pýši sa vysokým obsahom oleja.

Viac ako 80 % sezamových semienok sa vyváža z Indie.

Prečo konzumovať sezam?

O sezame sa v poslednej dobe hovorí ako o superpotravine. Má totiž vysoký obsah mnohých prospešných minerálov, vrátane medi, vápnika, mangánu, železa, zinku a vlákniny. Je to tiež skvelý zdroj výživy pre vegetariánov a vegánov.

Navyše obsahuje špecifický typ vlákniny – lignan, u ktorého bolo preukázané, že pomáha znižovať cholesterol, zabraňuje vysokému krvnému tlaku a pomáha chrániť pečeň pred oxidačným poškodením.

Aké množstvo semienok denne môžete konzumovať? 0,5-1 čajové lyžičky denne.

Sezamové semienka
Zdroj: pixabay.com

Štúdia preukázala, že konzumácia sezamu spôsobila zníženie systolického aj diastolického krvného tlaku, zlepšenie glukózy v krvi a hemoglobínu.

Pokiaľ konzumujete sezamový olej, dochádza k zníženiu oxidačného stresu a peroxidácie lipidov.

Sezamové semienka

Sezamové semienka sú súčasťou jednoročnej rastliny sezamu. Ak sú semienka zrelé, ich čierne struky sa otvoria prasknutím.

Semienka rozdeľujeme na niekoľko druhov, ale tie si priblížime nižšie. Semienka sú 3-4 mm dlhé a 2 mm široké.

Môžeme ich považovať za bohatý zdroj prírodných olejov, lignanov, antioxidantov, bielkovín, vlákniny a vitamínov a minerálov, ako je vápnik, železo, draslík, fosfor, horčík, vitamíny B a vitamín E.

Chuť semienok pripomína orieškovú príchuť, navyše sú ľahko sladkasté. Semienka čierneho sezamu sú viac horké.

Sezamové semienka a zdravie

Sezamové semienka poskytujú množstvo výhod pre vaše zdravie. Znižujú hladinu cukru v krvi, krvný tlak. Sú antioxidačné, antibakteriálne a protizápalové.

Vďaka polyfenolom môžu pomôcť zdravie vlasov. Napríklad vmasírovanie sezamového oleja do pokožky hlavy napomáha rast vlasov.

Kozmetické výrobky zo sezamových semienok
Zdroj: pixabay.com

Sezamové semienka majú vyšší obsah vlákniny, vďaka nej zaisťujú správnu funkciu trávenia.

Nutričné hodnoty

Zo sezamu sa konzumujú iba jeho semená. Tie sú bohaté na vlákninu, draslík, meď a vitamíny B. Ďalšie nutričné hodnoty, vitamíny a minerály môžete vidieť v nasledujúcej tabuľke:

Nutričné hodnoty Sezamové semienka 100 g
Kalórie 631 kcal
Bielkoviny 20 g
Sacharidy 12 g
Tuky 61 g
Vláknina 12 g
Vápnik 60 mg
Železo 6,4 mg
Draslík 370 mg
Meď 1,40 mg
Vitamín B1 0,699 mg
Vitamín B3 5,800 mg
Vitamín B6 0,400 mg
Vitamín E 1,68 mg

Druhy sezamu

Pri sezame sa rozlišujú druhy semienok. Najviac používané odrody sezamových semienok sú:

Biely sezam

Biele sezamové semienka sa považujú za semená, ktoré sú vo svojej najčistejšej forme. Obsahujú asi 50% oleja.

Majú orechovú chuť a využívajú sa ako korenie pri pečení. Väčšinou sa používajú na posypanie buchiet a koláčov.

V práškovej forme sa biele sezamové semienka pridávajú do karí omáčok, chutney a ryže.

V rámci rôznych bielych sezamových semienok možno nájsť lúpané i nelúpané odrody.

Čierny sezam

Čierne sezamové semienka sú bohaté na chuť a používajú sa väčšinou ako korenie do šalátov, na marinovanie mäsa a zeleniny a tiež na liečebné účely.

Domnieva sa, že semená čierneho sezamu majú liečivé vlastnosti a obsahujú vysoké hladiny antioxidantov.

Miska plná čiernych sezamových semienok
Zdroj: pixabay.com

Používajú sa na dochutenie pečiva a tiež sa z nich vyrába prášok, ktorý je veľmi voňavý a má výraznú chuť. Často sa pridáva do pokrmov z ryže.

Čierny sezam môžete jesť bez úpravy alebo z neho spracovať mlieko alebo tahini pastu.

V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť, že je výborným zdrojom tukov, sacharidov a bielkovín.

Nutričné hodnoty Čierne sezamové semienka 14 g
Kalórie 100 kcal
Bielkoviny 3 g
Sacharidy 4 g
Tuky 9 g
Vláknina 2 g
Nasýtené tuky 1 g
Mononenasýtené tuky 3 g
Polynenasýtené tuky 4 g

Z tohto druhu sezamových semienok sa vyrába najkvalitnejší olej.

Čierne sezamové semienka sa niekedy používajú ako náhrada orechov.

Červený sezam

Tieto sezamové semená sú bohaté na arómu, preto sa používajú hlavne v pokrmoch na zvýraznenie chuti.

Napríklad Mexičania používajú červené semená ako prísadu do omáčok.

Pestovanie sezamu

Ako rastie sezam? Sezam je veľmi prispôsobivá a nenáročná rastlina, preto nevyžaduje žiadne špeciálne podmienky na jeho pestovanie.

Dobrou voľbou je piesočnatá alebo hlinitá pôda. Na pestovanie nie je potrebné žiadne hnojenie ani pravidelné zalievanie.

Rastlina sezamu potrebuje dostatok priameho slnka. Zasaďte ho napríklad blízko kamenného alebo tehlového múru, aby sa zvýšila produkcia tepla. Sezamu tiež nerobí problém sucho.

Sezamové semienka by sa nemali vysievať priamo vonku. Zasaďte ich prvýkrát v interiéri štyri až šesť týždňov pred dátumom posledného mrazu. Zalievajte ich raz týždenne, kým nevyklíčia.

Vrchol kvetu sezamu je v júli alebo na začiatku augusta. Po zbere semien je dôležité skladovanie. Je dôležité aby semená boli suché a nežlkli, čo je možné kvôli vysokému obsahu oleja.

Spracovanie sezamových semienok

Sezamové semienka je možné konzumovať surové, sušené alebo pražené. Sú bežnou prísadou v rôznych kuchyniach. Môžete sa inšpirovať napríklad japonskou kuchyňou a vyskúšať recept na Tataki .

Pri varení sa používa pre svoju bohatú, orechovú chuť.

Japonský pokrm Tataki
Zdroj: pixabay.com

Semienka sa pridávajú do chleba, bagelov alebo na vršky hamburgerových buchiet. Tiež sú jednou z ingrediencií u sušienok a tyčiniek. Sezamové semienka môžete pridať aj do nepečených dezertov, prečítajte si recepty na nepečené guličky .

Z výťažkov sezamových semienok sa vyrába olej. Sezamovým olejom môžete dochucovať šaláty alebo ho pridávať do rôznych pokrmov.

V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť jeho nutričné hodnoty:

Nutričné hodnoty Sezamový olej 100 g
Kalórie 884 kcal
Bielkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Tuky 100 g
Vláknina 0 g
Vitamín E 1,40 mg
Vitamín K 13,6 mcg

Sezamové produkty

Sezamové mlieko – je plné živín, ako sú vitamíny E a D, horčík, železo. Podporuje zdravé trávenie a imunitu.

Sezamový prášok – vznikne rozdrvením sezamových semienok. Môžete ho používať ako zahusťovadlo do polievok alebo pudingov.

Podľa štúdií sú sezamové semienka pre vaše telo veľmi prospešné. Pokiaľ vás trápi zlé zažívanie, diabetes či ste nespokojní s kvalitou vašich vlasov, rozhodne do svojho jedálnička semienka zaraďte. Zvlášť pre vegetariánov a vegánov sú výborným zdrojom živín.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)