Podzemnicu olejnú asi nepoznáte, ale čo arašidy? Kompletné info o tejto rastline

Podzemnica olejná svoje jedinečné poklady skrýva pod zemou.

Určite ich poznáte, hovorí sa im arašidy, arašidy, búrske oriešky, ale aj zemské oriešky alebo opičie orechy.

Všeobecne sa na ne pozerá ako na orechy a tak málokto skutočne vie, aké zdravotné benefity vlastne ponúka.

Prečo sú arašidy zdravšie ako ovocie a ako je možné, že spaľujú kalórie?

Odpovede nájdete v tomto článku.

Čo sú arašidy a arašidy?

Rastlina podzemnice olejnej je zaujímavejšia, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pestuje sa pre svoje semená, ktoré majú mnoho mien – arašidy, arašidy, búrske oriešky a i. Z toho dôvodu je laická verejnosť mylne považuje za orechy. Arašidy sú však strukoviny a pre svoj vysoký obsah tuku sa radia aj medzi olejniny.

Ďalšou zaujímavosťou je fakt, že semená sú súčasťou plodu, ktorý rastie pod zemou. Plod je známy ako mäkká škrupina, v ktorej sa ukrývajú práve dve arašidy so šupkou.

Pri zbere sa rastliny podzemnice najskôr vyberú zo zeme a prevrátia „hore nohami“ – tak, aby korene s plodmi nezostali v pôde, ale nad ňou. Takto obrátené, sa nechajú niekoľko dní. Potom, čo sú plody dostatočne vyschnuté, sa z koreňov vymlátia – buď celé (so škrupinou), alebo priamo len arašidy (semená).

Existuje niekoľko odrôd podzemnice olejnej, každá z nich sa pestuje na iné využitie.

Runner Virginia Spanish Valencia
veľkosť stredné jadro veľké jadro malé jadro stredné jadro
počet semien
v plode
2 2 2 3-5
výroba arašidové maslo pražené arašidy v škrupine pražené arašidy,
arašidové sušienky,
arašidový olej
pražené arašidy,
arašidy na varenie
farba šupky červená červená hnedá červená

Majú semená podzemnice vplyv na ľudské zdravie?

Arašidy sú doslova nabité živinami. Obsahujú nielen veľké množstvo bielkovín, ale aj minerálov, vitamínov, bioaktívnych zlúčenín a antioxidantov. Sú v tomto smere skutočne výnimočné, majú totiž oveľa väčšie antioxidačné schopnosti ako niektoré druhy ovocia.

Hodnota obsahu antioxidantov na 100 g 1 :

Čierne ríbezle 9,09 Maliny 2,33
Arašidy 8 Jahody 2,16
Višne 7,14 Vlašské orechy 2
Mandle 6 Červené ríbezle 1,61
Granátové jablko 5,57 Ananás 1,36
Černice 4,02 Papája 0,76
Pistácie 4 Jablko 0,57
Brusnice 3,29 Čerešne 0,35
Slivka 3,24 Hruška 0,18
Modré hroznové víno 2,42 Broskyňa 0,15

Za zmienku stojí predovšetkým silný antioxidant resveratrol, ktorý je bežne súčasťou červeného vína. Všeobecne sa vie, že práve vďaka tomu je červené víno také prospešné pre zdravie srdca. Menej známym faktom však je, že zdrojom tohto antioxidantu sú aj semená podzemnice olejnej.

Resveratrol, obsiahnutý v arašidoch, znižuje riziko srdcových ochorení vrátane rakoviny srdca. Tiež zvyšuje krvný prietok, a to prevažne v mozgu, čo prirodzene zabraňuje vzniku mŕtvice. Dostatočné prekrvenie mozgu je zároveň prevenciou Alzheimerovej choroby a stareckej demencie 2 .

Prečo (ne)jesť arašidy

Hoci obsahujú veľké množstvo tukov, neprispievajú k nárastu hmotnosti. Naopak, štúdie preukázali, že bielkoviny a mononenasýtené tuky obsiahnuté v arašidoch, môžu pomôcť s redukciou váhy 3 . Z toho vyplýva, že na rozdiel od iných obľúbených orechov, arašidy spaľujú kalórie a znižujú tak riziko obezity 4 .

Arašidy, surové
100 g 5
Vlašské orechy, surové
100 g 6
Energetická hodnota 570 kcal 654 kcal
Bielkoviny 26,2 g 15,2 g
Tuky 49,6 g 65,2 g
Sacharidy 15,8 g 13,7 g
Vláknina 9,5 g 6,7 g
Vápnik 106 mg 98 mg
Železo 3,91 mg 2,91 mg
Horčík 188 mg 158 mg
Draslík 744 mg 441 mg
Tiamín 0,675 mg 0,341 mg
Niacín 15,9 mg 1,12 mg
Mastné kyseliny
nasýtené
7,1 g 6,13 g
Mastné kyseliny
mononenasýtené
22,3 g 8,93 g
Mastné kyseliny
polynenasýtené
17,2 g 47,2 g
Arginín 3,13 g 2, 28 g

Napriek svojim benefitom, sa bohužiaľ arašidy radí aj do skupiny potravinových alergénov. Avšak nie tak úplne z vlastného pričinenia. Hneď po mlieku a vajciach, sú najčastejším alergénom všetky druhy orechov. Arašidy sú síce strukoviny, napriek tomu však majú podobnú štruktúru bielkovín ako orechy, preto u alergikov vyvolávajú reakciu tiež.

Recepty, v ktorých hrajú arašidy hlavnú rolu

  • Jednoznačne cukroví. Už počas jesene obchody naskladňujú zásoby, pred Vianocami totiž nesmú arašidy chýbať v žiadnej kuchyni. Sú vhodné pre pečené, nepečené, plnené aj maslové druhy. Ak hľadáte inšpiráciu na nevšedné vianočné pečivo, mohli by vás zaujať arašidovo-datlové brownies s čokoládou .

  • Kapustové šaláty sú ešte o niečo chrumkavejšie, keď do nich pridáte práve arašidy. Skvele dopĺňajú chuť červenej i bielej kapusty, mrkvy, chrenu a hlavne koriandra. Nebojte sa vyskúšať neopozerané šaláty z kapusty , až ich ochutnáte, nebudete chcieť jesť iné.

  • Odporcovia súhlasiť nebudú, ale arašidy by mali byť skutočne súčasťou takzvanej kuracie číny. Tá je totiž zdomácnenou českou verziou pokrmu Kung Pao. Presvedčte sa sami, že recepty na čínskej Kung Pao sú plné arašidov.

  • Pokrmy ázijskej kuchyne – v tých sú arašidy často hlavnou surovinou. Pridávajú sa do polievok, pikantných omáčok a ku krevetám. Ak ste milovníkmi ryžových rezancov, určite vyskúšajte niektorú verziu thajského pokrmu Pad Thai s arašidmi .

  • Arašidy a sója – kombinácia, ktorá jednoducho funguje, nech už zvolíte akýkoľvek výrobok zo sóje. Ochutnajte obľúbené sójové „mäso“ Tempeh obalené v arašidoch, alebo vietnamský arašidový Bun Cha v bezmäsej verzii s tofu .

Arašidový olej

Olej sa získava lisovaním za studena, vytlačením zo semien. Pri výrobe sa nezahrieva, ako je to bežné pri iných olejoch, preto si uchováva všetky prospešné látky. Je bez cholesterolu a obsahuje tzv. zdravé tuky – mastné kyseliny mononenasýtené a polynenasýtené. Arašidový olej nezvyšuje množstvo zlého cholesterolu v tele, má skoro totožné zloženie ako olivový a avokádový olej a tiež podobné účinky. Pomáha regulovať inzulín v pankrease a tým aj prirodzenú absorpciu krvného cukru.

Arašidový olej
100 g 7
Olivový olej
100 g 8
Avokádový olej
100 g 9
Mastné kyseliny
nasýtené
16,2 g 15,4 g 11,6 g
Mastné kyseliny
mononenasýtené
57,1 g 69,2 g 70,6 g
Mastné kyseliny
polynenasýtené
19,9 g 9,07 g 13,5 g

Olej z arašidov nemá orieškovú chuť, ako by sa mohlo zdať. Naopak – je bez chuti. Má vysoký bod dymu (230 ° C) a je tak vhodný nielen na varenie, ale aj vyprážanie.

Čo je vysoký bod dymu? Dymový bod označuje teplotu, pri ktorej tuky v oleji začnú byť toxické, pretože sa rozkladajú. Určuje tak (ne)vhodnosť jednotlivých druhov olejov predovšetkým na vyprážanie (vysoké teploty).

Arašidová múka

Múka sa vyrába z drvených odtučnených semien podzemnice, má orieškovú chuť, je bezlepková a vegánska. Vzhľadom na to, že 50 % jej obsahu tvoria bielkoviny, sa stáva zároveň aj prírodným proteínom. Je vhodná pre všetky nízkosacharidové stravy a tak sa nezriedka objavuje aj v receptoch keto diéty .

Odtučnená arašidová múka má obvykle svetlú farbu a obsahuje maximálne 12 % tuku. Je menej aromatická a funguje ako škrobové spojivo. Obvykle sa používa na zahustenie omáčok a polievok alebo miesto proteínu do nápojov.

Tučná múka z arašidov (až 28 % tuku) je väčšinou o poznanie tmavšia. Používa sa do pečiva, dezertov alebo pikantných omáčok, všade tam, kde je žiadaná jej silná orechová chuť.

Arašidové maslo

Hoci sa arašidové maslo tvári ako nezdravá cukrovinka, nie je tomu tak. Kvalitný produkt obsahuje z celých 90% iba arašidy, teda žiadne nezdravé látky. Vyrába sa mletím pražených semien a dochucuje so soľou alebo medom.

Maslo z arašidov obsahuje až 25% dennej odporúčanej dávky vlákniny a bielkovín, napriek tomu má malé množstvo sacharidov (okolo 20%). Je tak vhodné nielen pre športovcov, na udržanie a podporu svalov, ale konzumovať ho môžu aj nešportovci s nízkosacharidovou diétou.

Navyše telu poskytuje nemalé množstvo vitamínov a minerálov, napríklad niacín. Ten podporuje správne fungovanie nervovej a tráviacej sústavy a je pre telo nenahraditeľný. Dve polievkové lyžice arašidového masla zaistia telu celých 32 % potrebného denného príjmu niacínu.

Arašidové maslo
hrubé, bez pridanej soli
100 g 10
Energetická hodnota 589 kcal
Bielkoviny 24,1 g
Tuky 49,9 g
Sacharidy 21,6 g
Vláknina 8 g
Cukry 8,41 g
Vápnik 45 mg
Železo 1,9 mg
Draslík 745 mg
Zinok 2,79 mg
Mangán 1,8 mg
Niacín 13,7 mg
Cholín 61,3 mg
Arginín 2,73 g

Aká je jeho kvalita v obchodoch?

Pri výbere je nutné veľmi detailne prečítať etikety a zloženie. Vyberajte také maslo, ktoré obsahuje maximálne množstvo arašidov (najlepšie 90 %) a nemá žiadne pridané cukry, umelé sladidlá, farbivá a oleje.

Bežne sa na trhu objavujú dve verzie masla – hrubé a hladké. Hrubé maslo je s kúskami arašidov a teda chrumkavé, oproti tomu hladké je absolútne rozomleté a krémové.

Zorientovať sa v neprebernom množstve dostupných výrobkov a zvoliť naozaj kvalitné arašidové maslo – to je až nadľudská úloha. Oveľa rýchlejšia možnosť je, vyrobiť si túto zdravú pochúťku doma.

Recept na domáce arašidové maslo

Či už mu hovoríte arašidové alebo arašidové maslo – to domáce bude vždy najzdravšie. Ako bonus je recept aj veľmi jednoduchý a samotná výroba masla zaberie len pár minút. Na prípravu budete potrebovať neochutené pražené arašidy. Tie bežne zoženiete v obchodoch, ale môžete si opražiť surové arašidy aj doma v rúre.

Praženie:

  1. Rozpáľte rúru na 170 °C.
  2. Surové nelúpané arašidy nasypte do hlbokého pekáča a vložte do rúry.
  3. Pečte 35 minút, občas premiešajte.
  4. Vyberte plech a nechajte arašidy vychladnúť.
  5. Po vychladnutí z nich jednoducho odstráňte šupku – stlačením medzi dvoma prstami.

Arašidové maslo, postup:
Na jeden pohár masla, budete potrebovať dva plné hrnčeky pražených lúpaných arašidov a vysokorýchlostný mixér. Vhodný je klasický tyčový mixér s sekacou nádobkou na orechy. Tá je uzatvárateľná vekom a na prípravu masla má väčšinou ideálnu veľkosť. Pokiaľ kúpu tzv. ručného mixéra ešte len zvažujete, prečítajte si porovnanie výhod a funkcií, ktoré jednotlivé typy ponúkajú .

  1. Nasypte arašidy do nádoby a zapnite mixér.
  2. Po 3 minútach je hotové hrubé arašidové maslo, hladké potom mixujte aspoň 7 minút.
  3. Preložte do pohára, alebo nechajte v mixovacej nádobke a zaviečkujte.
  4. Skladujte v chladničke.

Pokiaľ vás čisté arašidové maslo neoslovilo, obmeňte recept, fantázii sa medze nekladú. Pred samotným mixovaním môžete pridať med, agávový sirup alebo napríklad čokoládu.

Je normálne, že sa olej oddelí a zhromaždí navrchu, obzvlášť po dlhom státí v chladničke. Stačí celý obsah zľahka premiešať a konzistencia masla sa zase upraví.

Podzemnica olejná maslo z arašidov
zdroj: chefmarket.ru

Ako zaradiť arašidové maslo do svojho jedálnička?

  • Je veľmi obľúbenou náhradou klasického masla v nepečených dezertoch a cukrovinkách. Vyskúšať môžete napríklad medové guličky s arašidovým maslom , ktoré sú na prípravu rýchle a jednoduché.

  • Obzvlášť v amerických štátoch, je maslo z arašidov bežnou súčasťou detských desiat a to hlavne kvôli živinám, ktoré poskytuje. Americké deti tak arašidové maslo natreté na pečive konzumujú častejšie ako napríklad misku ovocia.

  • Pridajte lyžicu alebo dve do svojej raňajkovej kaše. Skvele doplnia predovšetkým tie bezlepkové z ciroku , ktoré potom doslova naštartujú váš deň.

  • Arašidovým maslom sa polievajú zmrzlinové poháre, palacinky, ovocné knedle, žemlovky av indonézskej kuchyni aj grilované mäso.

  • Poznáte takzvané Lava Cake? Využite arašidové maslo ako náplň do týchto sladkých a jedinečných fondánov. Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na lávové tortičky a ochutnajte sami chuť pečeného arašidového masla.

Semená podzemnice sú plné zaujímavostí alebo viete, že…?

Arašidové pasty sa využívajú ako terapeutická potravina na zmiernenie hladomoru v rozvojových krajinách. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a iných živín, tak semená podzemnice olejnej doslova zachraňujú životy podvyživených detí.

Arašidy sú najviac scestovanou plodinou na svete. Pochádza z Južnej Ameriky, kde ich objavili španielski prieskumníci, ktorí ich doviezli do Európy. Európski obchodníci ich zobchodovali do Ázie a následne do Afriky. „Späť“ do Severnej Ameriky sa podzemnica zaviezla až o mnoho desiatok rokov neskôr s africkými otrokmi.

Arašidy a výrobky z nich sú obľúbené predovšetkým v USA a Kanade. Priemerná ročná spotreba arašidov na jedného obyvateľa Kanady je 3,5 kg, oproti tomu obyvateľov Európy zje iba jednu lyžicu ročne.

Americká ročná spotreba arašidového masla pokryje celú plochu Grand Canyonu 11 .

Pri výskume zemského jadra a jeho zložení, vyrobili vedeckí pracovníci z arašidového masla malý diamant 12 .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)