Všetko o opuncii na jednom mieste alebo objavte všetky prednosti tejto exotickej pochúťky!

Opuncie u nás nie je taká známa a je to veľká škoda!

Zistite, aké sú jej zdravotné benefity a nutričné hodnoty.

Poradíme vám tiež, ako ju môžete využiť v kuchyni.

A čo taký recept na domácu limonádu?

To všetko a oveľa viac nájdete v našom článku!

Opuncie, pichľavý kaktus so sladkými plodmi

Opuncie, nazývaná aj nopál, je rod rastlín z čeľade kaktusovitej . Je známa najmä pre svoje jedlé plody. Medzi najznámejší druh nopálu patrí opuncia mexická , ktorá je dôležitou potravou pre mnoho ľudí v tropických a subtropických krajinách. Jej plodom sa u nás hovorí kaktusové figy.

Opuncie má široké, ploché, zelené vankúšiky (alebo aj pádla), ktoré sa bežne označujú ako nopales . Nopales sú jedlé a podávajú sa v rôznych mexických pokrmoch ako sú šaláty, tacos a polievky. Sú pomerne chrumkavé, ale môžu mať slizkou textúru, v závislosti na tom, ako sú pripravené. Chuť nopales býva popísaná ako rastlinná, ľahko kyslastá a podobná citrusom.

Malé, oválne plody , ktoré rastú na nopáloch, majú mäkké, šťavnaté vnútro, ktoré prekypuje sladkou chuťou a malými jedlými semienkami. Ich chuť je často prirovnávaná k melónu alebo kivi, niekedy s nádychom žuvačky. Sú známe nielen svojimi drobnými ostňami , ktoré sa vám môžu prilepiť na ruky a byť veľmi bolestivé, ale aj krásnymi kvetmi , ktoré možno ľahko rozpoznať podľa početných farebných okvetných lístkov a nápadných tyčiniek. Samotné plody môžu mať rôzne farby, vrátane limetkovo zelenej, žltej, oranžovej či červenej.

Nopales, na ktorých rastú plody opuncie.
www.crodapersonalcare.com

Zdravotné benefity konzumácia opuncie

Opuncie má množstvo zdravotných benefitov ako napríklad:

  • Napomáha chudnutiu tým, že sa viaže na tuky v potrave, zvyšuje ich vylučovanie a znižuje vstrebávanie energie.
  • Zlepšuje kvalitu pleti a vlasov .
  • Rozpustná vláknina pektín obsiahnutá v opuncii znižuje krvný cukor a má priaznivé účinky na hladinu krvného tuku.
  • Antioxidačné zlúčeniny v opuncii pomáhajú chrániť pred zápalmi a oxidačným stresom , ktoré môžu poškodiť pečeň.

Opunciu je bezpečné jesť v miernom množstve, pokiaľ je správne pripravená. Kvôli vysokému obsahu vlákniny môže nadmerná konzumácia tohto ovocia viesť k zažívacím ťažkostiam a súvisiacim symptómom.

Nutričné hodnoty opuncie

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na nutričné hodnoty čerstvej opuncie v 100 gramoch.

Nutričné hodnoty Opuncie
(100 g)
Energia 41 kcal
Tuky 0.5 g
Sacharidy 9.6 g
Vláknina 3.6 g
Bielkoviny 0.7 g

Vitamíny a minerály v opuncii

Pozrite sa tiež na množstvo vitamínov a minerálov, ktoré 100 gramov čerstvej opuncie obsahuje.

Vitamíny a minerály Opuncie
(100 g)
% odporúčanej dennej dávky
Vitamín A 2.00 mcg 0%
Vitamín B1 0.014 mg 1%
Vitamín B2 0.060 mg 5%
Vitamín B3 0.460 mg 3%
Vitamín B6 0.060 mg 4%
Vitamín B9 6.00 mcg 2%
Vitamín C 14.0 mg 16%
Vápnik 56.00 mg 4%
Meď 0.08 mg 9%
Železo 0.30 mg 2%
Horčík 85.00 mg 20%
Fosfor 24.00 mg 2%
Draslík 220.00 mg 5%
Selén 0.60 mcg 1%
Sodík 5.00 mg 0%
Zinok 0.12 mg 1%

Ako si vybrať dobrú opunciu a ako ju skladovať?

Zrelé opuncie môžu byť červené, zelené alebo svetlo žlté – na rozdiel od iného ovocia zelená opuncia neznamená, že je nezrelá . Ovocie je najlepšie, keď je bacuľaté, okrúhle, ťažké na svoju veľkosť as dokonale hladkou šupkou. Akékoľvek zvrásnenie smerom ku koncu stonky znamená, že opuncie boli zozbierané už veľmi dávno a budú mať neuspokojivo kašovitú štruktúru.

Pri výbere vhodného ovocia ho držte medzi palcom a prostredníkom. Jeho tupý koniec a koniec stonky sú bez tŕňov. Tieto štetiny podobné vlasom sa nazývajú glochidy a keď sa usadia vo vašej koži, silne dráždia.

Kaktusové figy zoženiete vo väčších supermarketoch a hypermarketoch ako je Makro či Tesco, alebo potom online, napríklad na Rohlik.cz.

Čerstvé opuncie skladujte v chladničke v priehradke na ovocie a zeleninu až týždeň. Šťavu z opuncie môžete nechať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe po dobu až piatich dní alebo v mrazničke po dobu až 12 mesiacov.

Ako opunciu využiť v kuchyni?

Rastlina opuncie má tri rôzne jedlé časti:

  • nopales , ktoré sa používajú ako zelenina
  • okvetné lístky , ktoré možno použiť ako ozdobu alebo pridať do šalátov
  • plody opuncie , čo je ovocie

Ak chcete opunciu pripraviť na jedenie, najprv ju vychlaďte v chladničke – vždy sú najlepšie studené. Aj keď sa komerčne predávané opuncie väčšinou predávajú už bez ostrých glochidov, stále je lepšie byť opatrný pre prípad, že na nej zostali nejaké zabudnuté ostne.

A ako opunciu jednoducho pripraviť na jedenie?

  1. Pri manipulácii s opunciou používajte rukavice.
  2. Ak sú na opuncii ešte glochidy, zoškrabnite ich tupým nožom a potom odstráňte očká, ktoré ich držali.
  3. Opunciu na pracovnej doske napichnite uprostred vidličkou.
  4. Odrežte oba konce ostrým nožom.
  5. Urobte jeden dlhý zvislý rez po dĺžke opuncie.
  6. Druhou vidličkou alebo nožom vytlačte z opuncie šupku a ovocie uvoľnite.

Ako získať z opuncie šťavu?

Šťava z opuncie sa skvele hodí do rôznych nápojov, koktailov, limonád, zmzlín alebo aj na prípravu džemu či šalátových zálievok.

  1. Vložte dužinu opuncie do mixéra alebo kuchynského robota a mixujte, kým sa úplne nerozmixuje.
  2. Potom rozmixovanú zmes preložte do jemného sita a vytlačte šťavu tak, aby vám v site zostala len dužina a semená.
  3. Dužinu aj semená vyhoďte.

Tipy, ako konzumovať opunciu

  • Užite si ju ošúpanú a nakrájanú ako lahodnú desiatu.
  • Rozmixujte ju do smoothies.
  • Pripravte si z nej omáčku k bravčovému alebo jahňaciemu mäsu.
  • Povarte ju s trochou pomarančovej a citrónovej šťavy na omáčku na ovocné šaláty a tvarohové koláče.
  • Pripravte si z nej čatní.

Využitie v receptoch

Recept na limonádu z opuncie

Budete potrebovať:

  • 1/4 šálky šťavy z opuncie
  • 2 citróny
  • 3 šálky cukru
  • 4 a 1/2 šálok vody

Ako na to?

  1. Opunciu a citróny odšťavnite.
  2. Zmiešajte šťavu, pridajte cukor a premiešajte.
  3. Akonáhle sa cukor rozpustí, pridajte vodu a užite si to!
Limonáda z nopálu v pohároch s kockami ľadu a plátkom limetky.
www.leelalicious.com

Pestovanie opuncie

Opuncie rastie hlavne v púštnom prostredí, takže je veľmi bežná v Mexiku a na americkom juhozápade. Pestuje sa aj v Taliansku a ďalších častiach Stredomoria.

V našich podmienkach plodiť nebude, ale v domácich podmienkach vám môžu vyrásť krásne rastliny.

Všetky opuncie kvitnú na jar. V tom čase sú pokryté veľkolepými, voskovými, žltými (niekedy červenými) kvetmi, ktoré obvykle po jednom dni zmiznú. Na jeseň sa na rastline vyvinú plody a sú potom pripravené na zber od konca septembra do októbra (v niektorých oblastiach dokonca až do novembra).

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)