Granátové jablko vás očarí nielen svojou chuťou a vzhľadom. Zistite, aké sú jeho prednosti!

Superpotravina, ktorú si zamilujete!

To je granátové jablko, ktorého semienka pripomínajú drahokamy.

Viete, ako ho správne olúpať?

Ako ho využiť v kuchyni?

Či ako ho skladovať?

To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom článku!

Čo je to granátové jablko?

Granátové jablko je ovocie starovekého pôvodu, ktoré rastie na Strednom východe, v Ázii, oblasti Stredomoria a na juhozápade USA.

V gréckej mytológii sa granátové jablko nazýva ovocím mŕtvych a viedlo k tomu, že Persefona strávila sedem mesiacov v roku v podsvetí. Dnes sa granátové jablko konzumuje v širokej škále sladkých aj slaných foriem.

Sú to okrúhle, červené plody s tvrdým, hladkým vonkajškom a bielou vnútornou dužinou, ktorá je plná chrumkavých, šťavnatých, jedlých semien nazývaných arily. Tie sú veľké asi ako kukuričné zrná a obsahujú jasne červenú šťavu. Každé granátové jablko má v sebe stovky týchto semien.

Celé čerstvé granátové jablká a jedno rozpolené na doske.
www.healthshots.com

Zdravotné benefity konzumácia granátového jablka

Granátové jablko má množstvo zdravotných benefitov ako napríklad:

Je nabité živinami

Malé ružové semená vo vnútri granátového jablka sú jedlou časťou ovocia. Aj keď ich odstránenie z vnútornej dužiny ovocia môže byť náročné na prácu, vďaka ich nutričnému profilu a chuti sa to rozhodne oplatí. Celkovo majú granátové jablká nízky obsah kalórií a tuku, ale vysoký obsah vlákniny, vitamínov a minerálov. Obsahujú aj nejaké bielkoviny.

Majte na pamäti, že nutričné informácie pre granátové jablko a semená obklopené sladkou vrstvou (nazývajú sa arily) sa líšia od informácií o šťave z granátového jablka, ktorá neposkytuje veľa vlákniny ani vitamínu C. To platí pre ovocie všeobecne – konzumácia celej formy poskytne viac vlákniny .

Má protizápalové účinky

Granátové jablká obsahujú zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť predchádzať chronickému zápalu spojenému so zvýšeným rizikom chronických ochorení vrátane srdcových chorôb, cukrovky 2. typu, rakoviny a Alzheimerovej choroby.

Je bohaté na antioxidanty

Granátové jablká sú bohaté na rad antioxidačných zlúčenín, ktoré pomáhajú chrániť naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Má protirakovinové vlastnosti

Bolo pozorované, že granátové jablko má protirakovinové účinky. Môže spomaliť rast a šírenie nádoru a znížiť zápal, hoci je potrebný viac výskumu, aby sme sa dozvedeli viac.

Prospieva zdraviu srdca

Zlúčeniny v granátovom jablku môžu znižovať krvný tlak a zápaly v tepnách, pomáhajú bojovať proti hromadeniu plaku, ktorý môže viesť k infarktu a mŕtvici, a znižujú bolesť na hrudi súvisiace so srdcom.

Podporuje zdravie močových ciest

Zlúčeniny v granátovom jablku môžu pomôcť znížiť obličkové kamene, pravdepodobne v dôsledku ich antioxidačných vlastností.

Má antimikrobiálne vlastnosti

Granátové jablká obsahujú zlúčeniny, ktoré pomáhajú bojovať s potenciálne škodlivými baktériami, plesňami a kvasinkami – najmä s choroboplodnými zárodkami v ústach, ktoré môžu spôsobiť zápach z úst a zubný kaz.

Zlepšuje vytrvalosť pri cvičení

Polyfenoly v granátových jablkách môžu zvýšiť vytrvalosť pri cvičení, teda dobu, počas ktorej ste schopní venovať sa fyzickej aktivite, než sa unavíte. Jedna štúdia na ľuďoch zistila, že užívanie iba 1 gramu extraktu z granátového jablka 30 minút pred behaním predĺžilo dobu do vyčerpania o 12 %.

Je dobré pre náš mozog

Zlúčeniny v granátovom jablku môžu pomôcť chrániť zdravie mozgu, najmä pokiaľ ide o Alzheimerovu chorobu, Parkinsonovu chorobu a zotavenie po poranení mozgu.

Podporuje zdravé trávenie

Zlúčeniny z granátového jablka môžu podporovať zdravé črevné baktérie a znižovať zápal v tráviacom trakte. Semienka sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá slúži ako palivo pre probiotiká a pomáha predchádzať niektorým zdravotným problémom s trávením.

Granátové jablko a jeho rôzne formy sú vo všeobecnosti veľmi zdravé a bezpečné. Existuje však šanca, že u niektorých ľudí sa pri konzumácii granátových jabĺk môže rozvinúť alergická alergia. Šťava z granátového jablka tiež môže negatívne interagovať s niektorými liekmi na riedenie krvi a liekmi, ktoré liečia vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak.

Nutričné hodnoty granátového jablka

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt čerstvého granátového jablka a ďalších vybraných druhov ovocia v 100 gramoch.

Nutričné hodnoty Granátové jablko
(100 g)
Červené jablko
(100 g)
Maliny
(100 g)
Čučoriedky
(100 g)
Energia 83 kcal 59 kcal 52 kcal 57 kcal
Tuky 1.2 g 0.2 g 0.7 g 0.3 g
Sacharidy 19 g 14 g 12 g 14 g
Cukry 14 g 10 g 4.4 g 10 g
Vláknina 4 g 2.3 g 6.5 g 2.4 g
Bielkoviny 1.7 g 0.3 g 1.2 g 0.7 g

Vitamíny a minerály v granátovom jablku

Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov čerstvého granátového jablka vs vybraných druhov ovocia obsahuje.

Vitamíny a minerály Granátové jablko
(100 g)
Červené jablko
(100 g)
Maliny
(100 g)
Čučoriedky
(100 g)
Vitamín A 0.00 mcg 3.00 mcg 2.00 mcg 3.00 mcg
Vitamín B1 0.067 mg 0.015 mg 0.032 mg 0.037 mg
Vitamín B2 0.053 mg 0.025 mg 0.038 mg 0.041 mg
Vitamín B3 0.293 mg 0.075 mg 0.598 mg 0.418 mg
Vitamín B6 0.075 mg 0.034 mg 0.055 mg 0.052 mg
Vitamín B9 38.00 mcg 3.00 mcg 21.00 mcg 6.00 mcg
Vitamín E 0.60 mg 0.24 mg 0.87 mg 0.57 mg
Vitamín K 16.4 mcg 2.6 mcg 7.8 mcg 19.3 mcg
Vápnik 10.00 mg 6.00 mg 25.00 mg 6.00 mg
Meď 0.16 mg 0.03 mg 0.09 mg 0.06 mg
Železo 0.30 mg 0.11 mg 0.69 mg 0.28 mg
Horčík 12.00 mg 5.00 mg 22.00 mg 6.00 mg
Fosfor 36.00 mg 12.00 mg 29.00 mg 12.00 mg
Selén 0.50 mcg 0.00 mcg 0.20 mcg 0.10 mcg
Draslík 236.00 mg 104.00 mg 151.00 mg 77.00 mg
Sodík 3.00 mg 1.00 mg 1.00 mg 1.00 mg
Zinok 0.35 mg 0.04 mg 0.42 mg 0.16 mg

Kde granátové jablko kúpiť a ako ho skladovať?

Od neskorej jesene do skorej jari hľadajte čerstvé granátové jablká vo väčších obchodoch s potravinami. Obvykle sa predávajú jednotlivo. Vyberajte veľké plody s tmavo červenou farbou , ktoré sú na svoju veľkosť ťažké a nemajú otlaky ani prepichnutie. Pokožka by mala byť lesklá. Pokiaľ je granátové jablko mäkké a ľahko sa poškriabe, je pravdepodobne zrelé.

Sušené a mrazené semená sú k dispozícii po celý rok, rovnako ako šťava z granátového jablka a melasa . Granátové jablko sa zbiera zrelé a potom už v dozrievaní nepokračuje. Pred použitím ho preto nie je potrebné nechávať doma dozrieť.

Keď si donesiete granátové jablko domov, chráňte ho pred priamym slnečným žiarením. Najlepšie je uchovávať ho na chladnom a suchom mieste . Tak vám vydrží až týždeň, v chladničke potom až dva týždne. Semená vydržia vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až päť dní alebo v mrazničke až tri mesiace. Čerstvá šťava by mala byť spotrebovaná do týždňa.

Ako granátové jablko využiť v kuchyni?

Semienka granátového jablka je možné konzumovať čerstvé ako sladkú desiatu, použiť ako ozdobu alebo prísadu do rôznych pokrmov alebo ich môžete sušiť.

Ako granátové jablko olúpať?

  1. Ak chcete olúpať granátové jablko, odrežte samotný vrchol pri korune, čo je koniec, ktorý trčí viac ako druhý.
  2. Vydlabajte časť jadra a dávajte pozor, aby ste neporušili žiadne semienka.
  3. Ostrým nožom naryhujte iba tenkú vonkajšiu kôru, odrežte zhora nadol a vytvorte štyri segmenty.
  4. Opatrne zatlačte do stredu, kde ste vydlabali jadro, aby sa ovocie rozdelilo na štvrtiny.
  5. Odlúpnite všetku uvoľnenú bielu dužinu.
  6. Ponorte každý segment do misky so studenou vodou a ohnite vonkajšiu šupku späť, aby vypadli voľné semienka.
  7. Opatrne vypáčte ostatných pod vodu; klesnú ku dnu a nepožívateľná dužina bude plávať.

Semená možno použiť tak, ako sú, alebo ich môžete vylisovať na výrobu šťavy . Čerstvá šťava sa niekedy varí do zhustnutia, aby vznikla melasa z granátového jablka. Vopred varujeme, že šťava z granátového jablka vám zafarbí nielen prsty, ale aj oblečenie, a preto ju mnoho kultúr využívalo ako prírodné farbivo . Pri práci s granátovým jablkom preto noste zásteru, aby ste si nepotriesnili oblečenie. Šťava tiež zafarbí plastové nádoby, takže pokiaľ je to možné, používajte nádoby sklenené alebo jednorazové plastové vrecká. Vyhnite sa používaniu nožov alebo varných nádob z hliníka alebo uhlíkovej ocele, pretože vďaka nim môže šťava zhorknúť.

A ako si šťavu z granátového jablka pripraviť?

Ak chcete granátové jablko odšťaviť, rozkrojte ho napoly ako grapefruit a použite elektrický alebo ručný odšťavovač. Dávajte pozor, aby ste neodšťavovali bielu dužinu, pretože to zmení chuť vašej šťavy a bude horká. Šťavu preceďte cez utierku, aby ste odstránili všetky kúsky a častice. Šťavu môžete pripraviť aj tak, že odstránite všetky arily a pridáte ich do vysokorýchlostného mixéra s trochou vody, rozmixujete do hladka a potom precedíte cez sitko vyložený látkou alebo cez jemné sitko. Na prípravu jednej šálky čerstvej šťavy z granátového jablka zvyčajne potrebujete dva až štyri kusy ovocia, v závislosti od ich veľkosti.

Koláž z prípravy šťavy z granátového jablka. Na prvom obrázku je mixér so semienkami, na druhom rozmixované semienka v mixéri, na treťom sitko, cez ktoré sa šťava cedí a na štvrtom pasírovaní vzniknutej šťavy.
www.ministryofcurry.com

Z granátových jabĺk sa tiež pripravuje nealkoholický likér Grenadina , ktorý sa využíva pri príprave koktailov. Obvykle sa mieša s pomarančovým džúsom.

Ďalšie tipy, ako využiť granátové jablko

  • Pridajte semienka do jogurtu spolu s citrusovými plodmi a nasekanými orechmi. Vyskúšajte naše recepty na luxusný domáci jogurt .
  • Povarte ho na džem .
  • Pridajte ho do šalátu . Obzvlášť dobre vyhnikne medzi tmavými listami špenátu alebo rukolami spolu s opečenými orechmi a dobrou zálievkou.
  • Využite ho do kuskusu, varenej ryže či quinoy .
  • Pridajte ho do vody pre lepšiu chuť.
  • Doplňte ním dusené mäso .
  • Pripravte si zo semienok dip . Zmiešajte trochu semienok s pečenou červenou paprikou, vlašskými orechmi a ovocným olivovým olejom, osoľte a okoreňte podľa chuti. Takto vzniknutý dip môžete natierať na krekry. (Miesto semienok možno použiť aj melasu.)
  • Pridajte semienka granátového jablka do šampanského, šumivého muštu, ľadového čaju či do limonády .
  • Ozdobte ním avokádový toast .
  • Podávajte semienka s olivami .
  • Pripravte si luxusnú bruschettu . Na opečené plátky bagety natrite trochu kozieho syra a ozdobte nasekanou červenou cibuľou, petržlenovou vňaťou a semienkami z granátového jablka.
  • Posypte niekoľkými semienkami zmrzlinu, mrazený jogurt alebo sorbet .
  • Pridajte ho do ovocného šalátu . Dobre sa snúbi s iným jesenným ovocím ako je kaki alebo hruška. Môžete pridať aj trochu medu.
  • Pripravte si hummus a pridajte doň trochu semienok.
  • Uvarte si z neho čaj .
  • Rozmixujte ho do smoothie .
  • Pridajte ho do gazpacha .
  • Ozvláštnite ním svoju ovsenú kašu . Inšpirujte sa tiež našimi ďalšími receptami na ovsenú kašu 5x inak .
  • Pridajte ho do tort či koláčov .

Niektoré z bežných ingrediencií, s ktorými sa granátové jablko dobre kombinuje v slaných pokrmoch, sú pekanové orechy, sladké zemiaky, jahňacie mäso, jogurt, hlávkový šalát, kukurica či paradajky. Čo sa týka sladkých chutí, škárujte ho s čokoládou, šľahačkou, jahodami, zelenými jablkami atď.

Máme pre vás skvelé recepty z granátového jablka . Vyskúšajte domácu šťavu, detoxikačný čaj aj svieži šalát.

Bábovka s granátovým jablkom na tácke.
www.bhg.com

Pestovanie granátového jablka

Granátové jablká rastú na strome, ktorý sa nazýva granátovník alebo marhaník obyčajný. Granátovník sa môže pohybovať od 90 cm trpasličieho kríka až po strom vysoký 9 metrov.

Hoci granátovník rastie v širokej škále podnebia, najlepšie mu bude v suchých a horúcich oblastiach s letnými dennými teplotami v rozmedzí 21 až 32 stupňov Celzia. Všeobecne tieto stromy nie sú mrazuvdorné, aj keď existuje niekoľko odolnejších kultivarov.

V našich podmienkach môžete granátovník tiež pestovať, ale treba myslieť na jeho subtropické korene a včas ho zazimovať.

Granátové jablká rastúce na strome.
www.thespruce.com

História granátového jablka

Granátové jablko, jedno z najstarších druhov ovocia na svete , má dlhú a fascinujúcu históriu. Pravdepodobne pochádza z Perzie a do strednej a južnej Indie sa dostalo z Iránu asi v prvom storočí nášho letopočtu. V Indonézii bol zaznamenaný rast v roku 1416. Bol široko pestovaný v celej Indii a suchších častiach juhovýchodnej Ázie, Malajska, Východnej Indie a tropickej Afriky. Najvýznamnejšími pestovateľskými regiónmi sú Egypt, Čína, Afganistan, Pakistan, Bangladéš, Irán, Irak, India, Barma a Saudská Arábia.

V dávnych dobách predstavovalo symbol plodnosti, hojnosti a šťastia , a ovocie bolo v dejinách mnohokrát zobrazované v umení. Pred niekoľkými storočiami bolo ovocie prevezené do Severnej Ameriky a teraz sa pestuje v Kalifornii a Arizone.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)