Goji, plody kustovnice čínskej, ktoré majú veľa zdravotných benefitov. Chcete vedieť, aké to sú?

Niektorí tvrdia, že plody godži sú elixírom mladosti.

Je to skutočne pravda?

A majú nejaké vedľajšie účinky?

Poradíme vám tiež, ako ich môžete využiť v kuchyni a mnoho viac.

Pokračujte v čítaní nášho článku a zistíte o godži množstvo nových a zaujímavých informácií.

Goji, žiarivá superpotravina plná antioxidantov

Godži (goji) sú plody rastliny (kry) kustovnice, a to buď kustovnice cudzej alebo kustovnice čínskej z čeľade ľuľkovitej. Godži sú jasne oranžovo-červené bobule s vysokým obsahom antioxidantov, ktoré ľudia používajú na liečbu mnohých bežných zdravotných problémov už tisíce rokov. Bývajú označované ako „superpotravina“ a môžu sa konzumovať surové, varené alebo sušené. Sú tiež zdravým doplnkom rôznych doplnkov a zmesí štiav. Obľúbené sú nielen pre pridanie farby pokrmu, ale aj vďaka svojej lahodnej, sladkej, mierne kyslastej a plnej chuti. Prevažná väčšina goji pochádza z Číny.

Sušené godži v mištičke.
www.powing.com

Zdravotné benefity konzumácia goji

Godži má množstvo zdravotných benefitov ako napríklad:

  • Sú skvelým zdrojom živín, vrátane vitamínov a minerálov.
  • Znižujú zápal v tele a chránia pred chronickými stavmi, ako je rakovina, srdcové choroby a cukrovka.
  • Podporujú imunitnú funkciu.
  • Zlepšujú zdravie očí a chránia pred rôznymi poruchami zraku.

Nežiaduce účinky konzumácie goji

  • V zriedkavých prípadoch môže goji vyvolať alergickú reakciu.
  • Môže interagovať s určitými liekmi, vrátane liekov na riedenie krvi a liekov na cukrovku alebo vysoký krvný tlak.
  • Mali by ste byť s ich konzumáciou opatrní v prípade tehotenstva, pretože obsahujú betaín, zlúčeninu, ktorá môže poškodiť zdravie plodu.

Nutričné hodnoty godži

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na nutričné hodnoty, vitamíny a minerály, ktoré 100 gramov sušených godži obsahuje.

Nutričné hodnoty Sušené goji
(100 g)
% odporúčanej dennej dávky
Energia 349 kcal
Tuky 0.4 g 1%
Sacharidy 77 g 28%
Vláknina 13 g 46 %
Bielkoviny 14 g 28%
Vitamín C 48.4 mg 54 %
Vápnik 190.00 mg 15%
Železo 6.80 mg 38%
Sodík 298.00 mg 13%

Kde goji kúpiť a ako ich skladovať?

U nás goji zoženiete predovšetkým sušené a možno ich nájsť v každom väčšom obchode s potravinami. Sú tiež ľahko dostupné online. Kúpiť si ich môžete aj v podobe prášku, štiav či rôznych doplnkov vo forme kapsúl.

Sušené plody goji skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a tmavom mieste. Vyvarujte sa ich vystaveniu akémukoľvek typu vlhkosti, ktorá spôsobuje, že sa goji lepia a zhlukujú. Pri správnom skladovaní zostávajú sušené goji čerstvé minimálne rok. Niektorí výrobcovia pridávajú oxid siričitý a ďalšie konzervačné látky, ktoré môžu predĺžiť ich trvanlivosť. Čerstvé goji by sa mali konzumovať krátko po zbere, mrazené môžete skladovať až šesť mesiacov.

Ako godži využiť v kuchyni?

Najčastejšie sa stretnete so sušenými goji , ktoré sa skvele hodia do smoothies či iných nápojov. Pokiaľ nemáte výkonný mixér, najprv bobule rehydratujte v troche vody alebo jablčnej šťavy , aby zmäkli, než ich rozmixujete. Môžete si tiež kúpiť goji vo forme prášku , ktorý je možné zamiešať priamo do štiav, bylinných čajov alebo pokojne len do vody. Lepšie sa tiež používa do omáčok, šalátových dresingov a smoothies ako sušené goji.

Sušené goji potom môžete použiť do rôznych múčnikov, od cupcakov cez sušienky po domáce energetické tyčinky. Hodí sa aj na granoly a do raňajkových mís. Dodávajú skvelú chuť šalátom, salsám aj polievkam. Môžete ich zaradiť do sladkých aj slaných receptov. Ideálne je používať ich rovnako ako hrozienka.

Koláž z receptov z godži - sladké guličky v mištičke, raňajková misa s ovocím a orechmi a čaj.
www.ayoubs.ca

Čerstvé, neumývané goji uchovávajte v chladničke rovnako ako ostatné bobuľovité ovocie. Pred konzumáciou ich dôkladne umyte studenou vodou. Vzhľadom na to, že goji sú pomerne malé, použite na ich umytie sitko s malými otvormi alebo dokonca sito. Uchovávajte malú várku v chladničke, ktorú si môžete vziať ako zdravú desiatu alebo na doplnenie ranných cereálií.

Tipy, ako goji zaradiť do vášho jedálnička

  • Pridajte ich do smoothies, ovsených vločiek či do jogurtu .
  • Zmiešajte ich s obľúbenými orechmi a podľa chuti pridajte kúsky čokolády alebo trochu arašidového masla.
  • Posypte nimi svoj avokádový toast.
  • Zmiešajte surové vlašské orechy, pekanové orechy, tekvicové semienka, nesladený sušený kokos, sušené plody goji, čokoládové lupienky, ovsené vločky a chia semienka a potom všetko upečte do zlatistej granoly .
  • Konzumujte ich samotné ako desiatu .
  • Pridajte ich do šalátu . Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na zdravé a svieže zeleninové šaláty !
  • Pripravte si z nich skvelú sladkú omáčku .
  • Pridajte ich do muffinov či rôznych koláčov rovnako ako hrozienka.
  • Zamiešajte lyžicu namočených sušených goji do paradajkovej omáčky .
  • Pridajte ich do korenených ryžových či obilných pilafov .
  • Urobte si svoju domácu zmrzlinu a goji pridajte do nej.
  • Pridajte ich do salsy .
  • Pripravte si raňajky z goji , ďalšieho sezónneho ovocia podľa výberu, nesladeného sójového mlieka a chia semienok, všetko doplňte granolou, semienkami, orechmi, kokosom a ďalším ovocím.
  • Pridajte ich do polievok . Inšpirovať sa môžete našimi receptami na polievky s kuracím mäsom 10x inak!
  • Ich horkosť využite pri príprave marmelád a džemov.

Recept na domáce energetické tyčinky

  1. Hrsť goji rozmixujte v kuchynskom robote so šálkou vlašských orechov, ½ šálky mandlí a 5-6 datľami.
  2. Zo zmesi urobte guličky alebo vytvorte tyčinky.
Energetické tyčinky naskladané na sebe a gule na tanieriku.
www.book-recipe.com

Recept na šťavu z goji

Pripravte si túto zdravú šťavu zo sušených goji, ochutenú pomarančom, ktorú si užijú deti aj dospelí.

A čo na to budete potrebovať?

  • 4 šálky vody
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 šálka sušených goji
  • 1 šálka čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy (asi 1-2 čerstvé pomaranče, akákoľvek odroda)
  • 2x 2,5 cm kus pomarančovej kôry

Ako na to?

  1. Uvarte si jednu šálku vody.
  2. Zatiaľ čo sa voda varí, pomocou škrabky na citrusy si z pomaranča oškrabte 2 veľké prúžky kôry.
  3. Kôru dajte bokom a dajte pomaranč do chladničky.
  4. Vriacu vodu nalejte do 4-litrovej uzatvárateľnej nádoby spolu s kryštálovým cukrom.
  5. Miešajte, kým sa všetok cukor úplne nerozpustí.
  6. Pridajte zostávajúcu vodu.
  7. Miešajte do vychladnutia.
  8. Pridajte goji a kôru do misy a nádobu uzavrite.
  9. Uchovávajte v chladničke cez noc, až 12 hodín.
  10. Odšťavnite si olúpané pomaranče a šťavu dajte bokom.
  11. Nalejte studenú zmes goji a tekutiny do vysoko výkonného mixéra.
  12. Mixujte na vyšší stupeň do hladka.
  13. Pripravte si džbán, ktorý zakryte vreckom na výrobu rastlinného mlieka.
  14. Rozmixovanú zmes nalejte do džbánu a vytlačte dužinu, aby ste získali čo najviac tekutiny.
  15. Pridajte do džbánu čerstvú pomarančovú šťavu a miešajte, aby sa všetko spojilo.
  16. Uchovávajte čerstvú šťavu v chladničke v uzavretej nádobe po dobu až troch dní.

Pestovanie kustovnice čínskej

Pokiaľ chcete mať v záhradke kustovnicu, ktorá vám bude plodiť vaše vlastné goji, jedná sa o pomalý proces, ale akonáhle rastlinu zasadíte, je potom vysoko produktívna. Nejaké ovocie sa vám podarí zožať už v druhom roku rastu, ale od tretieho roku bude zber hojnejší.

  • Doba výsadby je v období marca až mája alebo potom na jeseň od septembra do novembra .
  • Keďže ker čoskoro dorastá do výšky až 3 metrov , je dobré ho zasadiť niekam, kde nebude utláčať iné rastliny.
  • Kustovnica je samoprašná , takže vám bude plodiť aj jediná rastlina.
  • Preferuje pomerne neúrodnú, mierne zásaditú pôdu s pH v rozmedzí 6,8 až 8,1 .
  • Vyhnite sa pôdam na báze rašeliny.
  • Kustovnicu čínsku pravidelne hnojte – na jeseň maštaľným hnojom a počas apríla prídavkom močoviny.
  • Je dobré ju tiež pravidelne zastrihávať .
Godži rastúce na kríku a ruka, ktorá ich pridržuje.
www.morningchores.com

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)