Pivo ako súčasť výborného mäsa a údenín

Pivo, v českej kotline bezpochyby najrozšírenejší nápoj, je možné využiť aj v kuchyni pri varení. Pivo tak nemusí byť len nápoj po obede, ale môže byť priamo jeho súčasťou.

Mierne horkastá chuť piva ozvláštni každé jedlo pripravované z mäsa všetkých druhov. Pivo sa hodí k hovädziemu mäsu, k tučnejším mäsám aj k dietnějším bielym mäsám z hydiny alebo rýb a nemenej dobre sa hodí k údeninám.

Pritom môžeme využiť všetkých druhov tepelnej úpravy ako je pečenie, dusenie a vyprážanie.

Špekáčiky na čiernom pive

INGREDIENCIE

  • 5 ks kvalitných špekáčikov
  • 1 ks malej červenej cibule
  • 1 ks malej svetlej cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ks chilli papričky
  • 100 g anglickej slaniny
  • horčica
  • 1/2 malé plechovky krájaných paradajok
  • 250 ml čierneho piva

POSTUP

  1. Špekáčiky pozdĺžne rozrežeme a rez vymažeme horčicou.
  2. Každý špekáček naplníme na mesiačiky nakrájanou cibuľou a na plátky nakrájaným cesnakom.
  3. Pridáme anglickú slaninu a špekáčiky vyskladáme do pekáča alebo zapekacej misy.
  4. Špekačky zalejeme sekanými paradajkami, čiernym pivom a všetko posypeme nakrájanou chilli papričkou.
  5. Dáme piecť na 180 ° C zakryté alobalom na 15 minút, následne potom bez alobalu na ďalších 10 minút.
  6. Podávame s čerstvým chlebom.

 TIP : Pokud nechcete buřty silně pikantní, použijte místo ostrých papriček nakládanou kapii nebo jen mírně ostré beraní rohy. 

Špekáčiky na čiernom pive prozeny.cz

Pečený zajac na pive

Máte radi divočinu? V spojení s pivom vznikne dokonalé lahodné jedlo.

INGREDIENCIE

  • 900 g zajačích stehien
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • 100 g anglickej slaniny
  • 50 g údeného slaniny
  • 1/2 l čierneho piva
  • 1 lyžička rasce
  • soľ a mleté ​​čierne korenie
  • Lístky z niekoľkých vetvičiek tymiánu
  • 1 lyžica hladkej múky

POSTUP

  1. Rúru zapneme na 200 ° C.
  2. Pivo otvoríme a necháme ho stáť na kuchynskej linke, aby malo izbovú teplotu.
  3. Zajačia stehná umyjeme a hlavne dobre odblaníme.
  4. Osušené porcie stehien prešpikujeme špalíčky slaniny, osolíme a okoreníme.
  5. Zajačie stehná vložíme do pekáča a posypeme rascou.
  6. Cibuľu nakrájame na jemné kocky a cesnak nakrájame na tenké plátky.
  7. Oboje pridáme do pekáča spolu s nakrájanou slaninou a slaninou.
  8. Z vetvičiek tymiánu odrhneme lístky a posypeme s nimi porcie pripraveného zajaca.
  9. Zajaca podlejeme asi 1 dl čierneho piva.
  10. Pekáčik zakryjeme pokrievkou a vložíme ho do vyhriatej rúry.
  11. Po pol hodine zajaca podlejeme zvyškom piva, priklopíme a pečieme zakryté 2 hodiny na 170 ° C.
  12. Zajaca na pive môžeme podávať so zemiakovým alebo chlpatým knedľou.

Pečený zajac na pive varimesmarcelou.cz

Pečené bravčové koleno na čiernom pive

Prečo má čierne pivo priaznivý vplyv na náš organizmus? Jednoducho preto, že sa pripravuje výlučne z prírodných zložiek – z obilných zŕn, chmeľu, vody a kvasníc. A čo vlastne pivo obsahuje? Predovšetkým vitamín B1, B2, B6, niacín a kyselinu listovú.

INGREDIENCIE

  • 1 ks bravčového kolena
  • 200 ml čierneho piva
  • 6 – 8 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 4 stredné cibule
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • soľ
  • 2 bobkové listy
  • 5 guličiek nového korenia a celého čierneho korenia

POSTUP

  1. Koleno ostrým nožom vykostíme a dôkladne z oboch strán osolíme.
  2. Obe horčice zmiešame spolu s mletým korením, lyžičkou mletej rasce, sladkou paprikou a na plátky nakrájaným cesnakom.
  3. Všetko votrieme do kolien, potom je zabaľte ako roládu, zviažte kuchynským špagátom a dajte na 24 hodín do chladničky.
  4. Nasledujúci deň dáme koleno do pekáča, posypeme ich zvyšným rascou, nakrájanou cibuľou, novým korením, celým korením a bobkovým listom.
  5. Zalejeme pivom a 300 ml vody a prikryté pečieme dve hodiny pri 180-200 ° C.
  6. Občas podlievame.
  7. Potom odkryjeme a pol hodiny dopekáme doružova.
  8. Upečené koleno vyberieme z výpeku, šťavu zlejeme, vyberieme korenie, zahustíme ju chlebom, rozmixujeme tyčovým mixérom a podľa potreby dochutíme.
  9. Koleno podávajte so šťavou, chlebom a staročeskou vejmrdou.

Pečené bravčové koleno na čiernom pive strednimorava-tourism.cz

Pečená krkovička na čiernom pive a medu

INGREDIENCIE

  • 4 plátky krkovička
  • 300 ml čierneho piva
  • 100 ml tekutého medu
  • 250 g svetlého prírodného cukru
  • strik bieleho vína
  • niekoľko vetvičiek petržlenovej vňate
  • soľ a korenie na dochutenie

POSTUP

  1. Pivo, med a cukor uvedieme do varu a potom zľahka zvaríme zhruba na polovicu objemu, až zmes zesirupovatí.
  2. Necháme vychladnúť.
  3. Rúru predhrejeme na 200 ° C.
  4. Mäso osolíme a okoreníme, vložíme do pekáča a pečieme dvadsať minút.
  5. Potom teplotu znížime na 160 ° C, mäso vyberieme a potrieme väčšinou marinády.
  6. Vrátime do rúry na ďalších 40 – 50 minút.
  7. Často ho potierame zvyšnou marinádou.
  8. Mäso vyberieme a necháme odpočinúť.
  9. Do pekáča vlejeme ešte zvyšnú marinádu, zastrekneme vínom (alebo vodou) a na sporáku vyvaríme na hustú šťavu.
  10. Podávame so smotanovou kašou s kelom, alebo dusenou kapustou a zemiakovou knedľou.

Pečená krkovička na čiernom pive a medu prostreno.cz

Kurča na pive so šampiňónmi

INGREDIENCIE

  • 1 kurča
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 150 g šampiňónov, krájané na plátky
  • 3 lyžice oleja
  • 3 lyžice masla
  • hladká múka
  • 200 ml svetlého piva
  • 700 ml kuracieho vývaru
  • citrónová šťava
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie
  • pažítka

POSTUP

  1. Kurča rozporcujeme na stehná a prsia.
  2. Mäso osolíme a okoreníme.
  3. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a 1 lyžicu masla.
  4. Opečieme mäso najprv kožou dole, potom zo všetkých strán dozlatista.
  5. Opečené mäso vyberieme.
  6. Na tuku v hrnci opečieme cibuľu dozlatista, potom pridáme šampiňóny a 3 minúty opekáme.
  7. Zasypeme 3 lyžicami hladkej múky, premiešame a zalejeme pivom.
  8. Necháme odpariť späť na tuk tak, aby v omáčke nezostala horkosť z piva.
  9. Do hrnca vrátime mäso a zalejeme ho do 2/3 vývarom.
  10. Prikryjeme pokrievkou a necháme 30 minút dusiť na miernom plameni.
  11. Kurča vyberieme z hrnca a udržujeme v teple.
  12. Na 2 lyžiciach rozpusteného masla opečieme plátky šampiňónov ľahko pokvapkané citrónovou šťavou.
  13. Osolíme a okoreníme.
  14. Šufánek omáčky odoberieme do misky a dôkladne rozmiešame s 2 lyžicami hladkej múky, vmiešame do omáčky.
  15. Omáčku prepasírujeme cez jemné sito.
  16. Do prepasírovanej omáčky pridáme orestované šampiňóny a smotanu.
  17. Vrátime do nej aj mäso a necháme 10 minút na miernom plameni prehriať.
  18. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
  19. Podávame s knedľou, halušky, či cestovinami a posypané nadrobno posekanú pažítkou.

Kurča na pive so šampiónmi tvarohapovidla.cz

Prílohu k mäsu na pive volíme podľa charakteru jedla. Ku gulášom môžeme podávať knedle, halušky alebo len chlieb. K roštěnkám volíme jemný knedlík, halušky alebo zemiaky.

K hydine podávame rôzne upravené zemiaky vrátane vyprážaných hranolčekov alebo kroket. K rybám sa hodí varené zemiaky. K údeninám väčšinou stačí len chlieb alebo biele pečivo.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.