6 skvelých receptov na mäso s pivom, po ktorých sa budete olizovať!

Pivo a česká kuchyňa patria bezpochyby k sebe.

Využite ho nielen ako nápoj, ktorým rozmanité pochúťky zapijete, ale aj ako jednu z ingrediencií pri vlastnom varení!

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na mäso na pive.

Skvele ním ozvláštnite chuť bravčového, hovädzieho i hydinového mäsa.

Navyše príprava týchto pokrmov je veľmi jednoduchá a chutný výsledok je vždy zaručený.

Použiť môžete pivo svetlé aj tmavé.

Bravčové mäso na čiernom pive

Čierne pivo dodá tomuto pokrmu mierne sladkastú chuť, pokiaľ máte radšej neutrálnejšie chute, je možné čierne pivo nahradiť pivom svetlým.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa, napríklad kotliet alebo krkovice
  • 1 šálka čierneho piva
  • 1/2 cibule
  • 2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL octu
  • 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce

Postup:

  1. V miske zmiešajte pivo, nakrájanú cibuľu, všetko korenie, olej a ocot a vytvorte marinádu.
  2. Plátky bravčového mäsa vložte do marinády a nechajte približne 30 minút až hodinu v chlade.
  3. Následne plátky mäsa vložte do panvice s rozpáleným repkovým olejom a z oboch strán ich niekoľko minút restujte.
  4. Doba záleží na výške plátkov aj na tom, ako veľmi prepečenému mäsu dávate prednosť.
  5. Rovnaký spôsob prípravy je možné použiť aj na vonkajšie grilovanie.

Toto bravčové mäso na pive podávajte so zeleninou a čerstvým pečivom či rozmanitými prílohami zo zemiakov.

Plátok bravčového pripravovaný v marináša z čierneho piva servírovaný zo šalátom
zdroj: cookinglsl.com

Ak máte pre bravčové mäso slabosť a zároveň neradi trávite pri varení príliš veľa času, určite vás potešia naše rozmanité recepty na bravčové rizoto .

Trhané bravčové mäso na pive

Trhané mäso je veľmi obľúbeným spôsobom prípravy. Vyskúšajte ho nielen v hamburgeroch, ale aj na pive!

Ingrediencie:

  • 1500 g bravčového mäsa
  • 400 ml svetlého, najlepšie kvasnicového piva
  • 1 cibuľa
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 PL sušeného mletého cesnaku
  • 1 PL sladkej papriky
  • 1 PL mletého čierneho korenia
  • 1 PL sušeného oregana
  • soľ

Postup:

  1. Cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Tie následne vložte na dno hrnca na pomalé varenie.
  2. V miske zmiešajte hnedý cukor, cesnak, soľ, korenie, sladkú papriku a oregano.
  3. Bravčové mäso umyte a zo všetkých strán ho zmesou korenia dôkladne posypte.
  4. Mäso vložte tiež do hrnca a všetko zalejte pivom.
  5. Pivo nelejte priamo na mäso, inak z neho zbytočne odstránite korenie.
  6. Hrniec zatvorte a varte 6-7 hodín. Presná doba varenia záleží na konkrétnom hrnci, druhu aj veľkosti mäsa.
  7. Keď je mäso dokonale mäkké, pomocou vidličky ho natrhajte na charakteristické kúsky.

Trhané bravčové mäso na pive podávajte napríklad s čerstvým pečivom, rozmanitými dipmi a zeleninovým šalátom.

Miska s trhaným bravčovým mäsom pripravovaným v pomalom hrnci na pive
zdroj: craftbeering.com

Okrem trhaného bravčového je možné v pomalom hrnci pripravovať aj množstvo ďalších pokrmov. Inšpirujte sa našimi chutnými receptami z hrnca na pomalé varenie !

Hovädzie na pive so šampiňónmi

Kombinácia hovädzieho mäsa, piva, húb a červenej cibule dodáva tomuto pokrmu nielen skvelú chuť, ale aj zaujímavú arómu. Vyskúšajte a uvidíte, že budete príjemne prekvapení!

Ingrediencie:

  • 1000 g hovädzieho mäsa
  • 375 ml svetlého piva
  • 375 ml hovädzieho vývaru
  • 3 červené cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 g lesných húb alebo šampiňónov
  • 50 g hladkej múky
  • 10 g masla
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • bobkový list
  • 1 pyramídové vrecko polievkového korenia
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Na panvici rozpustite maslo a zľahka na ňom orestujte na kúsky nakrájané hovädzie mäso.
  2. Pridajte do panvice na väčšie kusy nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a na plátky či štvrťky nakrájané huby.
  3. Za stáleho miešania povarte približne 3 minúty.
  4. Pridajte múku a povarte ešte minútu.
  5. Následne do panvice prilejte pivo, hovädzí vývar, pridajte paradajkový pretlak a všetky korenia.
  6. Priklopte a varte na miernom ohni približne 2 hodiny, kým bude mäso úplne mäkké.

Hovädzie mäso na pive servírujte s dusenou zeleninou a prílohami zo zemiakov.

Pokrm z hovädzieho mäsa v pivnej omáčke so šampiňónmi, podávaný z dusenou zeleninou a zemiakovou kašou
zdroj: georgiapellegrini.com

Kuracie prsia v pivnej marináde

Na prípravu tohto pokrmu môžete využiť napríklad vyhlásené írske tmavé pivo Guiness, ktoré kuraciemu mäsu dodá tú správnu chuť.

Ingrediencie:

  • 6 kuracích prsných rezňov
  • 300 ml čierneho piva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 1 čajová lyžička čerstvého rozmarínu
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • soľ
  • vetvičky rozmarínu na ozdobu

Postup:

  1. V miske zmiešajte prelisované strúčiky cesnaku, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a rozmarín, korenie, sójovú omáčku a soľ.
  2. Premiešajte a následne prilejte do misky tiež čierne pivo.
  3. Do takto pripravenej marinády vložte umyté a cez potravinovú fóliu zľahka naklepané kuracie rezne.
  4. Prekryte misku fóliou a vložte na niekoľko hodín alebo cez noc do chladničky marinovať. Počas doby je vhodné mäso aspoň raz otočiť.
  5. Predhrejte si rúru na 180°C.
  6. Kuracie mäso aj s pivnou marinádou preložte do pekáča a vložte do rúry.
  7. Pečte domäkka, v závislosti od veľkosti a hrúbky prsných rezňov.

Takto pripravené kuracie mäso na pive podávajte so zemiakovou kašou ozdobené vetvičkami rozmarínu.

Kuracie prsia marinované v pive so zemiakovou kašou
zdroj: everydaydishes.com

Pečené plátky hovädzieho mäsa s pivnou omáčkou

Výborná omáčka, pripravená nielen z piva, ale tiež vínneho octu, je v kombinácii s hovädzím mäsom skutočnou lahôdkou.

Ingrediencie:

  • 1000 g hovädzieho mäsa, napríklad sviečkové
  • 2 šálky piva
  • 3 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 PL hnedého cukru
  • 1 PL červeného vínneho octu
  • 1 a 1/2 šálky hovädzieho vývaru
  • 2 PL masla
  • 1 PL olivového oleja
  • bobkový list
  • petržlenová vňať
  • tymian
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte zmes masla a oleja a hovädzie mäso nakrájané na plátky na ňom z oboch strán zľahka orestujete.
  2. Následne plátky mäsa z panvice odstráňte a vložte do rovnakej panvice zosklovatieť nakrájanú cibuľu.
  3. Pridajte prelisovaný cesnak, premiešajte a následne ich zmes z panvice opäť odstráňte.
  4. Pridajte do panvice múku a cukor a za stáleho miešania z nich vytvorte zápražku.
  5. Postupne k zápražke pridávajte vývar a priveďte do varu.
  6. V medziobdobí si predhrejte rúru na 160 °C.
  7. Do panvice pridajte pivo a vínny ocot a za občasného miešania varte do zhustnutia, približne 10 minút.
  8. Do pekáča postupne vrstvite hovädzie plátky a zmes cibule a cesnaku, každú vrstvu tiež osoľte a okoreňte.
  9. Pridajte bobkový list, petržlenovú vňať a tymián.
  10. Všetko zalejte omáčkou z piva.
  11. Pekáč zakryte pokrievkou a pečte v predhriatej rúre približne 2 až 2 a 1/2 hodiny.

Takto pripravený pokrm chutí skvele predovšetkým s cestovinami či zemiakmi.

Kúsky hovädzieho v pivnej omáčke
zdroj:foodnetwork.ca

Máte doma prebytok čerstvých, sušených alebo mrazených húb? Pripravte si z nich hovädzie na hubách v šiestich rôznych variantoch!

Bravčové kotlety s pivným prelivom

Okrem jemného kečupu sa dá samozrejme použiť aj kečup ostrý a celý pokrm razom dostane veľmi pikantný nádych.

Ingrediencie:

  • 800 g bravčových kotliet
  • 1 šálka piva
  • 3 PL kečupu
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 PL repkového oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

  1. Plátky bravčových kotliet v prípade potreby zľahka naklepte cez potravinovú fóliu a následne ich osoľte a okoreňte.
  2. Takto pripravené kotlety orestujte na panvici s olejom.
  3. V miske zmiešajte kečup, cukor a pivo.
  4. Touto zmesou následne kotlety v panvici prelejte.
  5. Zmes priveďte do varu a duste približne 8-10 minút domäkka.

Toto bravčové mäso na pive servírujte so šťouchanými či pečenými zemiakmi.

Veprové kotlety servérované s pivným prelivom
zdroj: tasteofhome.com

Pivo v kuchyni

Pivo sa pri varení najčastejšie používa troma rôznymi spôsobmi :

  1. Marinovanie mäsa v marináde , ktorej dôležitou súčasťou je okrem korenia tiež pivo,
  2. ďalej sa pivo pridáva pri varení ako jedna z ingrediencií,
  3. a na podlievanie mäsa pri pečení , napríklad namiesto vody či vývaru.

Mimochodom pivo sa pri varení, dusení či pečení využívalo už v stredoveku. Používalo sa najmä pri príprave zveriny a rýb. Použiť pri príprave mäsových pokrmov môžeme, dá sa povedať, všetky typy piva. Čierne pivo dodá pokrmom ľahko sladkastejšiu chuť ako pivo svetlé. Pivo ale v kuchyni využijete aj pri príprave najrôznejších cestíčok na obaľovanie, ďalej pri príprave rozmanitého pečiva, ako sú napríklad vyhlásené pivné rožky, výborná je aj pivná polievka či burty na pive.

A ako ste si na našich receptoch pochutnali vy? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.