4 netradičné recepty na buchty z piškóty, po ktorých sa len zaprášia. Inšpirujte sa!

Tiež ste milovníci ľahkého a nadýchaného sladkého cesta?

Po múčnikoch sa môžete utĺcť?

Potom si pripravte jeden z našich receptov na piškótové buchty!

Ochutnajte rezy s jahodami, koláč s pomarančmi a mandľami alebo bábovku s matchou a kakaom.

Užite si to!

Pomarančovo-mandľová buchta z piškóty

Vyskúšajte náš úžasný piškótový múčnik s nádychom pomaranča a mandlí k popoludňajšiemu čaju alebo ako perfektné pohostenie na rodinnej oslave.

Ingrediencie

  • 250 g masla izbovej teploty a trochu navyše na vymastenie formy
  • 250 g práškového cukru
  • 5 stredných vajec
  • 175g hladkej múky
  • 75 g mletých mandlí

Na náplň:

  • 150 g zmäkčeného masla
  • 150 g práškového cukru a trochu navyše
  • kôra z 1 veľkého pomaranča 1
  • trochu citrónovej šťavy
  • trochu mlieka alebo smotany
  • 3 lyžice malinového džemu o izbovej teplote

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Namažte a vyložte 2 x 20 cm sendvičové okrúhle formy papierom na pečenie.
  3. Vo veľkej miske vyšľahajte elektrickým ručným šľahačom 250g masla s práškovým cukrom pokiaľ nebude zmes naozaj ľahká a nadýchaná.
  4. Po jednom pridávajte vajcia, pričom po každom pridanom vajci zmes dobre premiešajte, potom pridajte múku a mleté ​​mandle.
  5. Rozdeľte zmes do 2 pripravených foriem a pečte v rúre na strednom rošte po dobu 20–25 minút, pokiaľ špajľa zatlačená do stredu nevyjde čistá.
  6. Vyberte z rúry a nechajte buchty vo formách 10 minút, potom ich presuňte na drôtený stojan, aby úplne vychladli.
  7. Na prípravu náplne dajte 150 g masla, práškový cukor, pomarančovú kôru a citrónovú šťavu do misy a potom všetko spoločne vyšľahajte, aby vznikla ľahká maslová poleva.
  8. Pridajte trochu mlieka alebo smotany, ak bude treba.
  9. Položte jednu časť piškóty na servírovací tanier.
  10. Natrite pripraveným maslovým krémom, ktorý potrite ešte džemom.
  11. Priklopte druhým piškotom, plochou stranou dole a ľahko zatlačte.
  12. Poprášte práškovým cukrom, potom nakrájajte na plátky a podávajte s hrnčekom čaju.
Buchta z piškóty s pomarančmi a mandľami plnená marmeládou servírovaná na tanieri s nožom.
www.deliciousmagazine.co.uk

Bábovky s matchou a kakaom

Tento ľahký a vzdušný múčnik je z vajec, cukru, múky a rastlinného oleja. Matcha a kakaový prášok tu slúžia nielen na ochutenie, ale aj na vytvorenie krásne farebného efektu.

Ingrediencie

  • 3 veľké žĺtky
  • 1 a ½ lyžice kryštálového cukru
  • 1 a ½ lyžice rastlinného oleja
  • ½ šálky tortovej múky
  • 2 a ½ lyžice vody
  • 1 lyžička prášku matcha (do misky 1)
  • 2 lyžičky prášku matcha (do misky 2)
  • ½ lyžičky kakaového prášku (do misky 2)

Na sneh:

  • 3 veľké bielky
  • 2 lyžice kryštálového cukru

Na šľahačku:

  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice kryštálového cukru

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. Môžete namazať alebo vyložiť spodnú časť bábovkovej formy (o rozmeroch 15 cm) papierom na pečenie, ale nemažte jej strany.
  3. Vo veľkej miske pripravte mokré prísady.
  4. Vyšľahajte žĺžky spolu s cukrom.
  5. Potom pridajte rastlinný olej a vodu a šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  6. Do vlhkých ingrediencií preosejte tortovú múku a šľahajte, kým nezmiznú hrudky.
  7. Rozdeľte cesto do 3 samostatných misiek.
  8. Pridajte 1 lyžičku prášku matcha do prvej misky a miešajte, kým sa nespoja.
  9. Pridajte 2 lyžičky prášku matcha a ½ lyžičky kakaového prášku do druhej misky a dobre premiešajte.
  10. Poslednú misku nechajte tak ako je.
  11. Vo veľkej nádobe vyšľahajte vaječné bielky pomocou mixéra.
  12. Akonáhle začnete vidieť jemné bublinky, pomaly pridávajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
  13. Keď vytiahnete metlu, snehové pusinky by mali zostať vo zvislej polohe.
  14. Rozšľahaný vaječný bielok rozdeľte na 3 rovnaké časti.
  15. Jemne, ale rýchlo ho pridajte do 3 pripravených misiek s cestom.
  16. Opatrne premiešajte.
  17. Nakladajte cesto do formy v malých dávkach a čo najviac striedajte farby, aby ste vytvorili krásny vzor (ako na fotke).
  18. Pečte 18-20 minút, alebo kým špajle nevyjde čistá.
  19. Torta musí byť chladený hore nohami.
  20. Pokiaľ používate 15 cm formu, okamžite ju obráťte cez ťažkú ​​fľašu.
  21. Ak pečiete v menšej forme, položte formu hore dnom na chladiaci rošt.
  22. Pred vybratím torty z formy nechajte úplne vychladnúť.
  23. Použite nôž a prejdite ním pred vybratím okolo okrajov.
  24. Tortu poprášte práškovým cukrom alebo podávajte so šľahačkou (voliteľne).
  25. Šľahačku si pripravíte tak, že pomocou elektrického mixéra vyšľaháte smotanu na šľahanie spolu s cukrom, kým sa nevytvoria špičky – asi 3 až 4 minúty.
  26. Dobrú chuť!
Piškótové minibábovky s matchou a kakaom.
www.onehappybite.com

Piškótová buchta s jahodami

Luxusný dezert z piškóty s čerstvými jahodami si zamilujete! Je skvelý na čajové večierky, brunch alebo ako zábavná letná pochúťka.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 4 žĺtky izbovej teploty
  • 2 lyžice cukru
  • 3 lyžice mlieka
  • 3 lyžice repkového oleja
  • ½ lyžičky vanilky
  • 4 kvapky jahodového extraktu
  • 3 kvapky ružového potravinárskeho farbiva
  • ¼ šálky hladkej múky
  • ¼ šálky kukuričného škrobu
  • 4 bielky
  • ¼ lyžičky vínneho kameňa
  • 5 lyžíc cukru

Na ozdobenie:

  • 12 malých jahôd
  • 4 šálky šľahačky

Postup

  1. Formu na pečenie 23×33 cm vyložte papierom na pečenie.
  2. Dajte bokom.
  3. Vyšľahajte v šľahači bielky tak, aby sa začali vytvárať bubliny.
  4. Pridajte vínny kameň a pokračujte v šľahaní, kým sa nezačnú vytvárať penivé a mäkké vrcholky.
  5. Zvýšte rýchlosť šľahania na stredne vysokú.
  6. Za stáleho šľahania pridávajte po jednej lyžici cukor.
  7. To môže trvať 5-10 minút.
  8. Akonáhle je pridaný všetok cukor, šľahajte, kým nie je zmes hustá a lesklá.
  9. Vložte do chladničky.
  10. Vo veľkej mise miešajte žĺtky a cukor, kým sa cukor nerozpustí.
  11. Pridajte jahodový extrakt a ružové potravinárske farbivo (voliteľne) a dobre premiešajte.
  12. Pridajte mlieko, olej a vanilkový extrakt, dobre premiešajte.
  13. Pridajte múku a kukuričný škrob.
  14. Šľahajte, kým nie je všetko zapracované.
  15. Opatrne vmiešajte zmes bielkov do zmesi žĺtkov.
  16. Výsledné cesto by malo byť hladké a bez veľkých vzduchových bublín.
  17. Nalejte cesto do pripraveného pekáča.
  18. Zarovnajte cesto špachtľou, aby bolo krásne rovnomerné a aby zmizli všetky bubliny.
  19. Pečte buchtu pri 160 stupňoch Celzia po dobu 25 minút, kým nie je vrchnák pevný.
  20. Vyberte buchtu z pekáča a odstráňte papier na pečenie.
  21. Na buchtu položte kuchynskú utierku.
  22. Potom na kuchynskú utierku položte drôtený chladiaci stojan a buchtu rýchlo prevráťte a odstráňte utierku.
  23. Nechajte úplne vychladnúť.
  24. Akonáhle buchta úplne vychladne, orežte okraje a rozkrojte ju na polovicu.
  25. Dostanete dva rovnaké obdĺžnikové kúsky.
  26. Vrch buchty polejte asi ¼ šľahačky.
  27. Na šľahačku položte jahodové plátky.
  28. Naneste ďalšie 1/4 šľahačky na jahody.
  29. Na vrch položte druhý kúsok buchty.
  30. Ďalšie 1/4 šľahačky použite na pomazanie celej buchty tenkou vrstvou.
  31. Potom buchtu nechajte asi 30 minút v chlade.
  32. Vďaka tejto tenkej vrstve bude ďalšia vrstva krému krásne hladká.
  33. Namažte buchtu zvyšným krémom pomocou noža alebo špachtle, aby ste vyhladili okraje a hornú časť.
  34. Nakrájajte buchtu na 12 malých porcií a každý kúsok ozdobte polovicou jahody.
Buchta z piškóty s jahodami ozdobená polovicou jahody.
www.bakingwithjoshandange.com

Tradičná piškótová bábovka s kakaom

Táto vláčna, piškótová bábovka je jednoduchá na prípravu a je vynikajúca sama o sebe, ale môžete ju podávať zaprášenú práškovým cukrom, s ovocím alebo šľahačkou.

Ingrediencie

  • 5 vajec izbovej teploty (oddeľte žĺtky od bielkov)
  • 2 šálky práškového cukru
  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 3 lyžice kakaového prášku, preosiate
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky teplej vody alebo mlieka
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky mandľového extraktu (voliteľne)
  • 1/2 lyžičky citrónového extraktu (voliteľne)
  • trocha vínneho kameňa alebo použite 1/2 lyžičky citrónovej šťavy alebo octu (pomáha stabilizovať vaječný bielok)
  • 2 lyžice zmäknutého masla a 2 – 3 lyžice múky do formy

Postup

  1. Vymastite formu na bábovku 2 lyžicami masla a vysypte 2 až 3 lyžicami múky.
  2. Takto pripravenú formu odložte bokom.
  3. Predhrejte rúru na 176 –180 °C.
  4. Preosejte spoločne múku (2 šálky), prášok do pečiva (2 lyžičky) a soľ (1/4 lyžičky).
  5. Oddeľte žĺtky od bielkov (5 vajec s izbovou teplotou).
  6. Nalejte bielky do čistej misky.
  7. Ručným šľahačom vyšľahajte bielky na strednej rýchlosti do peny.
  8. Potom postupne pridávajte polovicu práškového cukru (1 šálka).
  9. Šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé a lesklé vrcholky.
  10. Pripravte si ďalšiu veľkú misku.
  11. Nalejte do nej všetky žĺtky, pridajte zvyšný práškový cukor (1 šálka) a vyšľahajte.
  12. Akonáhle bude zmes hotová, bude mať bledú farbu a zdvojnásobí svoj objem, čo zaberie cca 5 – 8 minút.
  13. Potom pomaly za stáleho šľahania prilievajte olej a potom zašľahajte aj vlažné mlieko alebo vodu.
  14. Niekoľkokrát zoškrabnite okraje a dno misky, aby ste sa uistili, že je všetko dobre spojené.
  15. Šľahajte po dobu 5 minút.
  16. Nakoniec pridajte vanilkový extrakt, voliteľne aj mandľový a citrónový extrakt.
  17. Uistite sa, že je konzistencia zmesi v poriadku.
  18. Zistíte to tak, že cesto naberiete lyžicou alebo špachtľou, pustíte ho späť do misky a ono pomaly vytvorí akúsi stuhu.
  19. Malo by chvíľu držať svoj tvar, potom pomaly miznúť a miešať so zmesou.
  20. Pomocou sitka s jemnými okami preosejte asi 1/3 múčnej zmesi do zmesi vaječného žĺtka, potom pridajte asi 1/3 zmesi z bielkov a veľmi opatrne premiešajte.
  21. Potom rovnako pokračujte so zvyšnou múčnou zmesou aj zmesou z bielkov.
  22. Odoberte asi 2 – 3 šálky vzniknutého cesta a nalejte ho do prázdnej misky.
  23. K cestu preosejte 3 lyžice kakaového prášku a premiešajte.
  24. Nalejte asi ½ zvyšného cesta do pripravenej formy, nalejte naň cesto s kakaom a nakoniec zalejte ešte zvyšné cesta bez kakaa.
  25. Hornú časť vyhlaďte zadnou časťou lyžice a dajte piecť.
  26. Pečte bábovku po dobu 30 – 35 minút.
  27. Počas pečenia neotvárajte rúru, inak by vám bábovka mohla spadnúť.
  28. Po 30 minútach bábovku skontrolujte a vyskúšajte, či už nie je hotová tak, že do stredu vložíte špajľu.
  29. Keď špajľa vyjde čistá, je bábovka hotová.
  30. Ak nie, pečte ďalších 5 minút a znova skontrolujte.
  31. Hotovú bábovku nechajte 15 minút chladiť vo forme.
  32. Potom ju prevráťte na chladiaci rošt a nechajte ju úplne vychladnúť.
  33. Servírujte posypané práškovým cukrom ku káve či čaju.
  34. Môžete tiež podávať s ovocím a ľahko sladenou šľahačkou.
  35. Dobrú chuť!
Bábovka s kakaom servírovaná na tanieri a posypaná práškovým cukrom.
www.hanielas.com

Lenivé nedeľné popoludnie si hovorí o zákusok ku kávičke? Potom sa inšpirujte našimi 8 luxusnými receptami na bábovku ako od babičky.

8 tipov na najlepšiu piškótu!

  1. Pripravte si všetky ingrediencie a majte ich už zvážené.
  2. Uchovávajte všetky ingrediencie pri izbovej teplote .
  3. Dobre všetko premiešajte , ale neprežeňte to.
  4. Ak zmes vyzerá príliš husto, pridajte kvapku mlieka .
  5. V prípade, že chcete mať piškótu nejako ochutený, používajte skutočné prísady ako vanilkové struky či citrónová kôra.
  6. Používajte nepremastiteľný papier na pečenie .
  7. Neotvárajte rúru príliš skoro.
  8. Užite si pečenie!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.