Tiež ste milovníci ľahkého a nadýchaného sladkého cesta?
Po múčnikoch sa môžete utĺcť?
Potom si pripravte jeden z našich receptov na piškótové buchty!
Ochutnajte rezy s jahodami, koláč s pomarančmi a mandľami alebo bábovku s matchou a kakaom.
Užite si to!
Pomarančovo-mandľová buchta z piškóty
Vyskúšajte náš úžasný piškótový múčnik s nádychom pomaranča a mandlí k popoludňajšiemu čaju alebo ako perfektné pohostenie na rodinnej oslave.
Ingrediencie
- 250 g masla izbovej teploty a trochu navyše na vymastenie formy
- 250 g práškového cukru
- 5 stredných vajec
- 175g hladkej múky
- 75 g mletých mandlí
Na náplň:
- 150 g zmäkčeného masla
- 150 g práškového cukru a trochu navyše
- kôra z 1 veľkého pomaranča 1
- trochu citrónovej šťavy
- trochu mlieka alebo smotany
- 3 lyžice malinového džemu o izbovej teplote
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Namažte a vyložte 2 x 20 cm sendvičové okrúhle formy papierom na pečenie.
- Vo veľkej miske vyšľahajte elektrickým ručným šľahačom 250g masla s práškovým cukrom pokiaľ nebude zmes naozaj ľahká a nadýchaná.
- Po jednom pridávajte vajcia, pričom po každom pridanom vajci zmes dobre premiešajte, potom pridajte múku a mleté mandle.
- Rozdeľte zmes do 2 pripravených foriem a pečte v rúre na strednom rošte po dobu 20–25 minút, pokiaľ špajľa zatlačená do stredu nevyjde čistá.
- Vyberte z rúry a nechajte buchty vo formách 10 minút, potom ich presuňte na drôtený stojan, aby úplne vychladli.
- Na prípravu náplne dajte 150 g masla, práškový cukor, pomarančovú kôru a citrónovú šťavu do misy a potom všetko spoločne vyšľahajte, aby vznikla ľahká maslová poleva.
- Pridajte trochu mlieka alebo smotany, ak bude treba.
- Položte jednu časť piškóty na servírovací tanier.
- Natrite pripraveným maslovým krémom, ktorý potrite ešte džemom.
- Priklopte druhým piškotom, plochou stranou dole a ľahko zatlačte.
- Poprášte práškovým cukrom, potom nakrájajte na plátky a podávajte s hrnčekom čaju.
Bábovky s matchou a kakaom
Tento ľahký a vzdušný múčnik je z vajec, cukru, múky a rastlinného oleja. Matcha a kakaový prášok tu slúžia nielen na ochutenie, ale aj na vytvorenie krásne farebného efektu.
Ingrediencie
- 3 veľké žĺtky
- 1 a ½ lyžice kryštálového cukru
- 1 a ½ lyžice rastlinného oleja
- ½ šálky tortovej múky
- 2 a ½ lyžice vody
- 1 lyžička prášku matcha (do misky 1)
- 2 lyžičky prášku matcha (do misky 2)
- ½ lyžičky kakaového prášku (do misky 2)
Na sneh:
- 3 veľké bielky
- 2 lyžice kryštálového cukru
Na šľahačku:
- 100 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice kryštálového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Môžete namazať alebo vyložiť spodnú časť bábovkovej formy (o rozmeroch 15 cm) papierom na pečenie, ale nemažte jej strany.
- Vo veľkej miske pripravte mokré prísady.
- Vyšľahajte žĺžky spolu s cukrom.
- Potom pridajte rastlinný olej a vodu a šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Do vlhkých ingrediencií preosejte tortovú múku a šľahajte, kým nezmiznú hrudky.
- Rozdeľte cesto do 3 samostatných misiek.
- Pridajte 1 lyžičku prášku matcha do prvej misky a miešajte, kým sa nespoja.
- Pridajte 2 lyžičky prášku matcha a ½ lyžičky kakaového prášku do druhej misky a dobre premiešajte.
- Poslednú misku nechajte tak ako je.
- Vo veľkej nádobe vyšľahajte vaječné bielky pomocou mixéra.
- Akonáhle začnete vidieť jemné bublinky, pomaly pridávajte cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
- Keď vytiahnete metlu, snehové pusinky by mali zostať vo zvislej polohe.
- Rozšľahaný vaječný bielok rozdeľte na 3 rovnaké časti.
- Jemne, ale rýchlo ho pridajte do 3 pripravených misiek s cestom.
- Opatrne premiešajte.
- Nakladajte cesto do formy v malých dávkach a čo najviac striedajte farby, aby ste vytvorili krásny vzor (ako na fotke).
- Pečte 18-20 minút, alebo kým špajle nevyjde čistá.
- Torta musí byť chladený hore nohami.
- Pokiaľ používate 15 cm formu, okamžite ju obráťte cez ťažkú fľašu.
- Ak pečiete v menšej forme, položte formu hore dnom na chladiaci rošt.
- Pred vybratím torty z formy nechajte úplne vychladnúť.
- Použite nôž a prejdite ním pred vybratím okolo okrajov.
- Tortu poprášte práškovým cukrom alebo podávajte so šľahačkou (voliteľne).
- Šľahačku si pripravíte tak, že pomocou elektrického mixéra vyšľaháte smotanu na šľahanie spolu s cukrom, kým sa nevytvoria špičky – asi 3 až 4 minúty.
- Dobrú chuť!
Objavte podobné tipy
Piškótová buchta s jahodami
Luxusný dezert z piškóty s čerstvými jahodami si zamilujete! Je skvelý na čajové večierky, brunch alebo ako zábavná letná pochúťka.
Ingrediencie
Na cesto:
- 4 žĺtky izbovej teploty
- 2 lyžice cukru
- 3 lyžice mlieka
- 3 lyžice repkového oleja
- ½ lyžičky vanilky
- 4 kvapky jahodového extraktu
- 3 kvapky ružového potravinárskeho farbiva
- ¼ šálky hladkej múky
- ¼ šálky kukuričného škrobu
- 4 bielky
- ¼ lyžičky vínneho kameňa
- 5 lyžíc cukru
Na ozdobenie:
- 12 malých jahôd
- 4 šálky šľahačky
Postup
- Formu na pečenie 23×33 cm vyložte papierom na pečenie.
- Dajte bokom.
- Vyšľahajte v šľahači bielky tak, aby sa začali vytvárať bubliny.
- Pridajte vínny kameň a pokračujte v šľahaní, kým sa nezačnú vytvárať penivé a mäkké vrcholky.
- Zvýšte rýchlosť šľahania na stredne vysokú.
- Za stáleho šľahania pridávajte po jednej lyžici cukor.
- To môže trvať 5-10 minút.
- Akonáhle je pridaný všetok cukor, šľahajte, kým nie je zmes hustá a lesklá.
- Vložte do chladničky.
- Vo veľkej mise miešajte žĺtky a cukor, kým sa cukor nerozpustí.
- Pridajte jahodový extrakt a ružové potravinárske farbivo (voliteľne) a dobre premiešajte.
- Pridajte mlieko, olej a vanilkový extrakt, dobre premiešajte.
- Pridajte múku a kukuričný škrob.
- Šľahajte, kým nie je všetko zapracované.
- Opatrne vmiešajte zmes bielkov do zmesi žĺtkov.
- Výsledné cesto by malo byť hladké a bez veľkých vzduchových bublín.
- Nalejte cesto do pripraveného pekáča.
- Zarovnajte cesto špachtľou, aby bolo krásne rovnomerné a aby zmizli všetky bubliny.
- Pečte buchtu pri 160 stupňoch Celzia po dobu 25 minút, kým nie je vrchnák pevný.
- Vyberte buchtu z pekáča a odstráňte papier na pečenie.
- Na buchtu položte kuchynskú utierku.
- Potom na kuchynskú utierku položte drôtený chladiaci stojan a buchtu rýchlo prevráťte a odstráňte utierku.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Akonáhle buchta úplne vychladne, orežte okraje a rozkrojte ju na polovicu.
- Dostanete dva rovnaké obdĺžnikové kúsky.
- Vrch buchty polejte asi ¼ šľahačky.
- Na šľahačku položte jahodové plátky.
- Naneste ďalšie 1/4 šľahačky na jahody.
- Na vrch položte druhý kúsok buchty.
- Ďalšie 1/4 šľahačky použite na pomazanie celej buchty tenkou vrstvou.
- Potom buchtu nechajte asi 30 minút v chlade.
- Vďaka tejto tenkej vrstve bude ďalšia vrstva krému krásne hladká.
- Namažte buchtu zvyšným krémom pomocou noža alebo špachtle, aby ste vyhladili okraje a hornú časť.
- Nakrájajte buchtu na 12 malých porcií a každý kúsok ozdobte polovicou jahody.
Tradičná piškótová bábovka s kakaom
Táto vláčna, piškótová bábovka je jednoduchá na prípravu a je vynikajúca sama o sebe, ale môžete ju podávať zaprášenú práškovým cukrom, s ovocím alebo šľahačkou.
Ingrediencie
- 5 vajec izbovej teploty (oddeľte žĺtky od bielkov)
- 2 šálky práškového cukru
- 2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 3 lyžice kakaového prášku, preosiate
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 šálky oleja
- 1/2 šálky teplej vody alebo mlieka
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky mandľového extraktu (voliteľne)
- 1/2 lyžičky citrónového extraktu (voliteľne)
- trocha vínneho kameňa alebo použite 1/2 lyžičky citrónovej šťavy alebo octu (pomáha stabilizovať vaječný bielok)
- 2 lyžice zmäknutého masla a 2 – 3 lyžice múky do formy
Postup
- Vymastite formu na bábovku 2 lyžicami masla a vysypte 2 až 3 lyžicami múky.
- Takto pripravenú formu odložte bokom.
- Predhrejte rúru na 176 –180 °C.
- Preosejte spoločne múku (2 šálky), prášok do pečiva (2 lyžičky) a soľ (1/4 lyžičky).
- Oddeľte žĺtky od bielkov (5 vajec s izbovou teplotou).
- Nalejte bielky do čistej misky.
- Ručným šľahačom vyšľahajte bielky na strednej rýchlosti do peny.
- Potom postupne pridávajte polovicu práškového cukru (1 šálka).
- Šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé a lesklé vrcholky.
- Pripravte si ďalšiu veľkú misku.
- Nalejte do nej všetky žĺtky, pridajte zvyšný práškový cukor (1 šálka) a vyšľahajte.
- Akonáhle bude zmes hotová, bude mať bledú farbu a zdvojnásobí svoj objem, čo zaberie cca 5 – 8 minút.
- Potom pomaly za stáleho šľahania prilievajte olej a potom zašľahajte aj vlažné mlieko alebo vodu.
- Niekoľkokrát zoškrabnite okraje a dno misky, aby ste sa uistili, že je všetko dobre spojené.
- Šľahajte po dobu 5 minút.
- Nakoniec pridajte vanilkový extrakt, voliteľne aj mandľový a citrónový extrakt.
- Uistite sa, že je konzistencia zmesi v poriadku.
- Zistíte to tak, že cesto naberiete lyžicou alebo špachtľou, pustíte ho späť do misky a ono pomaly vytvorí akúsi stuhu.
- Malo by chvíľu držať svoj tvar, potom pomaly miznúť a miešať so zmesou.
- Pomocou sitka s jemnými okami preosejte asi 1/3 múčnej zmesi do zmesi vaječného žĺtka, potom pridajte asi 1/3 zmesi z bielkov a veľmi opatrne premiešajte.
- Potom rovnako pokračujte so zvyšnou múčnou zmesou aj zmesou z bielkov.
- Odoberte asi 2 – 3 šálky vzniknutého cesta a nalejte ho do prázdnej misky.
- K cestu preosejte 3 lyžice kakaového prášku a premiešajte.
- Nalejte asi ½ zvyšného cesta do pripravenej formy, nalejte naň cesto s kakaom a nakoniec zalejte ešte zvyšné cesta bez kakaa.
- Hornú časť vyhlaďte zadnou časťou lyžice a dajte piecť.
- Pečte bábovku po dobu 30 – 35 minút.
- Počas pečenia neotvárajte rúru, inak by vám bábovka mohla spadnúť.
- Po 30 minútach bábovku skontrolujte a vyskúšajte, či už nie je hotová tak, že do stredu vložíte špajľu.
- Keď špajľa vyjde čistá, je bábovka hotová.
- Ak nie, pečte ďalších 5 minút a znova skontrolujte.
- Hotovú bábovku nechajte 15 minút chladiť vo forme.
- Potom ju prevráťte na chladiaci rošt a nechajte ju úplne vychladnúť.
- Servírujte posypané práškovým cukrom ku káve či čaju.
- Môžete tiež podávať s ovocím a ľahko sladenou šľahačkou.
- Dobrú chuť!
Lenivé nedeľné popoludnie si hovorí o zákusok ku kávičke? Potom sa inšpirujte našimi 8 luxusnými receptami na bábovku ako od babičky.
8 tipov na najlepšiu piškótu!
- Pripravte si všetky ingrediencie a majte ich už zvážené.
- Uchovávajte všetky ingrediencie pri izbovej teplote .
- Dobre všetko premiešajte , ale neprežeňte to.
- Ak zmes vyzerá príliš husto, pridajte kvapku mlieka .
- V prípade, že chcete mať piškótu nejako ochutený, používajte skutočné prísady ako vanilkové struky či citrónová kôra.
- Používajte nepremastiteľný papier na pečenie .
- Neotvárajte rúru príliš skoro.
- Užite si pečenie!