Na grilovanie patria nielen najrôznejšie steaky či klobásy.
Inšpirujte sa našimi receptami na ražniči!
Pripraviť sa dá nielen na grile, ale aj v rúre!
Okrem klasickej ihly či špajle môžete použiť aj plech.
Popustite uzdu fantázii a kombinujte rôzne druhy mäsa, zeleniny aj ovocia.
Bravčové ražniči paradajkami
Túto pochúťku možno upiecť aj v rúre. Stačí dať pripravené ihly či špajle do pekáča s trochou vody a počas pečenia ich pravidelne polievať vypečenou šťavou.
Ingrediencie
- 500 g bravčového mäsa
- 2 papriky
- 2 červené cibule
- 12 cherry paradajok
- oregano, čerstvé alebo sušené
- tymian, čerstvý alebo sušený
- 5 PL olivového oleja
- šťava z polovice citróna a trochu nastrúhanej kôry
Postup
- Bravčové mäso a zeleninu nakrájajte na kúsky.
- Následne vložte mäso, papriku, cibuľu a paradajky do väčšej misky a zalejte olivovým olejom.
- Pridajte citrónovú šťavu a kôru a všetko posypte trochou oregana a tymiánu.
- Zmes dôkladne premiešajte a nechajte aspoň 30 minút odležať.
- Následne všetky ingrediencie striedavo napichujte na špajle alebo špízové ihly.
- Posypte oreganom a tymiánom.
- Grilujte asi 15-20 minút.
- Pravidelne otáčajte a potierajte olivovým olejom.

Na špízy sa hodia rôzne prílohové omáčky. Pripravte si napríklad svoj vlastný jogurtový či iný dip !
Ražniči v rúre po ázijsku
Najrôznejšie druhy špízov sú obľúbené aj v Ázii. Pripravte si ázijský variant tohto pokrmu. Oproti klasickému variantu nebudete potrebovať žiadnu zeleninu.
Ingrediencie
- 500 g hovädzie sviečkové
- 1/2 šálky sezamového oleja
- 1/2 šálky olivového oleja
- 2/3 šálky sójovej omáčky
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 10 strúčikov cesnaku, rozotrených so soľou
- 4 PL nastrúhaného zázvoru
- 1 čajová lyžička sušeného drveného chilli
- 2 PL sezamových semienok
- 2 PL čiernych sezamových semienok
- 8 jarných cibuliek
Postup
- Hovädzie mäso umyte a nakrájajte na kúsky.
- Potom si pripravte marinádu. V miske zmiešajte oba oleje, sójovú omáčku, cukor, cesnak, zázvor a chilli.
- Do misky vložte kúsky hovädzieho mäsa a dôkladne premiešajte.
- Marinované mäso dajte do chladničky odležať aspoň na hodinu.
- Potom napichajte kúsky mäsa na špajle či ihly.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Ražniči vložte do pekáča a podlejte trochou vody.
- Pečte približne 20 minút.
- Pred podávaním posypte sezamovými semienkami a kolieskami jarnej cibuľky.
Takto pripravené ražniči sa podáva predovšetkým s jazmínovou ryžou a rôznymi druhmi omáčok.

Kuracie špízy s paprikou, šampiňónmi a cuketou
Jemné a ľahké kuracie mäso je do špízov veľmi vyhľadávané. Doplňte ho šampiňónmi, červenou paprikou a cuketou. Chutí a na pohľad pestrá pochúťka bude na svete!
Ingrediencie
- 500 g kuracích pŕs
- 2 červené papriky
- 125 gramov šampiňónov
- 1 stredná cuketa
- 1 červená cibuľa
- nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
- 2 PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a korenie
- 1 PL čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Kuracie mäso umyte a nakrájajte na kúsky.
- Umytú papriku, cuketu, cibuľu a šampiňóny nakrájajte na plátky.
- Všetky nakrájané ingrediencie vložte do hlbšej misky.
- V inej menšej miske zmiešajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, olej a prelisovaný cesnak.
- Následne touto zmesou polejte mäso so zeleninou, premiešajte a nechajte aspoň hodinu marinovať pri izbovej teplote. Je možné nechať tiež odležať cez noc v chladničke.
- Potom kúsky mäsa, papriky, cibule, šampiňónov a cukety striedavo napichajte na špajle alebo špízové ihly.
- Posypte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Grilujte na strednú teplotu asi 12-15 minút, tak aby sa mäso prepieklo aj zvnútra.
- Počas grilovania špízy často otáčajte a niekoľkokrát potrite olivovým olejom, aby mäso zostalo šťavnaté.
- Servírujte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Máte radi kuracie mäso. Inšpirujte sa našimi receptami na kuracie minútky .
Špíz na gril nielen pre vegetariánov
Na vytvorenie špízu sa dá okrem mäsa využiť aj syr. Jedným z najvhodnejších je Halloumi. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutí!
Ingrediencie
- 400 g syra Halloumi
- 1/4 šálky červeného vínneho octu
- 1 jarná cibuľka
- 1/2 PL cukru
- 4 PL olivového oleja
- 24 cherry paradajok
- soľ, korenie
Postup
- V miske zmiešajte ocot, nakrájanú jarnú cibuľku, cukor, lyžicu olivového oleja, 1/4 lyžičky korenia a 1/4 lyžičky soli.
- Pripravte si ihly alebo špajle.
- Syr nakrájajte na menšie kúsky a spoločne s paradajkami ho napichnite na špajle.
- Potrite olivovým olejom a grilujte 3-5 minút z každej strany dozlatista.
- Servírujte pokvapkané zmesou s vínnym octom.

Objavte podobné tipy
Rýchle ražniči na plech
Obľúbený recept, pri ktorom ušetríte čas, pretože nemusíte jednotlivé ingrediencie napichovať na ihly či špajle.
Ingrediencie
- 500 g hovädzie sviečkové
- 1 červená cibuľa
- 1 červená paprika
- 1 zväzok špargle
- 1 cuketa
- 2 šálky nakrájaných baby zemiakov
- 2 čajové lyžičky avokádového oleja
- soľ, korenie
Na marinádu
- 1/3 šálky balzamikového octu
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvý rozmarín,
- 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- 1/3 šálky olivového oleja
Postup
- Do vysokorýchlostného mixéra vložte balzamikový ocot, cesnak, rozmarín, soľ, korenie, dijonskú horčicu a zmiešajte. Na záver pomaly pridávajte olivový olej.
- Umyté hovädzie mäso nakrájajte na kúsky.
- Vo väčšej miske zmiešajte nakrájané mäso s približne polovicou marinády.
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Vo veľkej mise premiešajte nakrájané zemiaky a cibuľu a jednou čajovou lyžičkou oleja a polovicou čajovej lyžičky soli.
- Takto pripravené zemiaky s cibuľou vložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 10 minút.
- Do misky vložte nakrájanú špargľu, papriku, cuketu, jednu čajovú lyžičku oleja a 1 čajovú lyžičku soli, premiešajte a vložte na plech k zemiakom a cibuľou.
- Vložte do rúry a pečte ešte približne po dobu 10 minút.
- Opäť vyberiete z rúry a pridajte na plech aj marinované kúsky mäsa.
- Pečte všetko ešte približne 10-15 minút domäkka.

Originálna guľa na špajli z mletého mäsa
Na ihlách či špajliach sa dajú okrem kúskov mäsa pripraviť aj originálne guličky z mletého mäsa.
Ingrediencie
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 1 vajce
- 1/2 šálky strúhanky
- 1/2 šálky nadrobno cibuľa
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 3 PL barbecue omáčky
- prípadne paprika a cibuľa na preloženie
- soľ, korenie
Postup
- Mleté mäso, cibuľu, cesnak, barbecue omáčku, vajcia, strúhanku a korenie zmiešajte v mise.
- Premiešajte a následne zo zmesi vytvorte mäsové gule.
- Tieto gule následne napichajte na grilovacie špajle či ihly.
- Pokiaľ chcete, môžete mäsové guličky preložiť plátkami vašej obľúbenej zeleniny.
- Grilujte približne 10 minút, v závislosti od veľkosti guličiek.

Z namletého mäsa sa dá pripraviť mnoho chutných a zaujímavých pokrmov. Inšpirujte sa našimi receptami s mletým mäsom !
Zelenina na ihle ako skvelá príloha
Tento pokrm môžete konzumovať buď samostatne, alebo ako nevšednú prílohu napríklad ku grilovanému mäsu.
Ingrediencie
- 1 kukurica
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 červená cibuľa
- 125 g šampiňónov
- 2 PL olivového oleja
- soľ, korenie
Postup
- Všetku zelinu a šampiňóny umyte a nakrájajte na plátky.
- V miske následne takto pripravené ingrediencie zmiešajte s olivovým olejom, soľou a čiernym korením.
- Napichajte striedavo jednotlivé ingrediencie na špajľu či ihlu.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C alebo na grile približne 15 minút, než budú všetky súčasti ražniči mäkké.

Ovocný špíz s čokoládou
Sladká bodka na záver. Prirodzene sladká chuť ovocia v kombinácii s rozpustenou čokoládou.
Ingrediencie
- 2 broskyne nakrájané na plátky
- 1/2 šálky jahôd
- 1 šálka nakrájaného ananásu
- morská soľ
- olivový olej
- horká čokoláda alebo med
Postup
- Jednotlivé kúsky ovocia napichajte na grilovacie špajle či ihly.
- Potrite olivovým olejom a zľahka posypte soľou.
- Grilujte približne 10 minút.
- Hotové špízy servírujte preliate čokoládou alebo medom.

Na grilovanie v domácnosti sa vám môže hodiť nejaký slušný elektrický gril. Pozrite sa, aké hodnotenie získali kontaktné grily .
Niekoľko rád a tipov na záver
Ražniči je obľúbeným pokrmom, ktorý môžete pripraviť nielen počas letného grilovania, ale aj v rúre či prípadne aj na panvici.
Najvhodnejšie na jeho prípravu je najmä minútkové mäso, ktoré nevyžaduje dlhú dobu pečenia. Zo zeleniny je možné využiť takmer čokoľvek. K najobľúbenejšej zelenine patrí červená cibuľa, paprika, cuketa, baklažán či cherry paradajky. Na špízy je možné využiť tiež syry či huby.
Ako príloha sa k ražniči podávajú predovšetkým rozmanito pripravené zemiaky, prípadne čerstvé pečivo a zeleninový šalát.