Perfektné sladké jedlá s marhuľami

Počas leta dozrieva mnoho druhov ovocia a zeleniny. Jedným z nich sú aj marhule. Ide o jeden z najrozšírenejších ovocných stromov na svete. Pôvodom pochádza z Číny. O jej rozšírenie sa postaral aj sám Alexander Veľký.

Marhule sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Pôsobí proti zápche, znižujú krvný tlak a dokonale zastúpi horčík v boji proti kŕčom.

Marhule sú vítaným ovocím v nejednej kuchyni. Spomaľujú starnutie buniek, pomáhajú k lepšej nálade a navyše ide z nich vykúzliť veľa receptov na sladké jedlá s marhuľami .

Marhule možno zapekať, grilovať alebo upraviť do podoby pyré. A my vám dnes prinášame 5 najlepších receptov z marhuľových jedál.

Marhuľový koláč s posýpkou

Jednou z obľúbených úprav marhúľ je ich zapečenie v krehkom cestíčku. Na tomto recepte si iste pochutnáte.

Ingrediencie na prípravu koláča

  • 300 g vykôstkovaných marhúľ
  • 300 g polohrubej múky
  • 180 g cukru
  • 250 ml mlieka
  • 4 lyžice oleja
  • 2 vajcia
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 40 g cukru
  • 80 g hrubej múky
  • 50 g masla izbovej teploty

postup

  1. Mlieko, vajcia, olej a 180 g cukru vyšľaháme do peny. Vo vedľajšej mise si preosejeme polohrubú múku s práškom do pečiva. Všetko spojíme do jedného tekutého cesta.
  2. Cesto nalejeme na vysypaný plech. Rozotrieme až do kraja.
  3. Po celej ploche ho poukladáme půlenými marhuľami.
  4. Nachystáme si posýpku. Prsty premasírujte zmäknuté maslo, hrubú múku a 40 g cukru. Posýpkou zasypeme celý plech.
  5. Dáme do rúry vyhriatie na 180 °. Pečieme približne 20 minút dozlatista.
  6. Servírujeme nakrájané na väčšie kocky. Môžeme ľahko posypať práškovým cukrom.

Marhuľový-kolac-s-posýpkou

marhuľové knedle

Čo je lepšie ako spojenie marhúľ a knedle. Cesto obalené v lahodnom kúsku ovocia. Marhuľové knedle môžeme robiť zo všetkých ciest, ktorá sa pre ovocné knedle považujú za vhodné, a ktorá sa líši nielen použitím surovín, ale predovšetkým časovou náročnosťou na prípravu. V uvedenom receptu na kysnuté knedle si ukážeme, že na kysnutie nie je nič ťažké a zvládne to každý. Tak dobrú chuť!

Ingrediencie na 12 kúskov

  • 400 g polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 1/2 kocky droždia
  • 250 ml vlažnej vody
  • práškový cukor
  • 12 ks marhúľ

postup

  1. Múku v mise zmiešame so soľou. Urobíme do nej jamku. Do neho rozdrobíme droždie, vanilkový cukor a zalejeme polovicou vody. Prstom vytvoríme kašičku. Zakryjeme čistou utierkou a necháme vzísť kvások v teplej miestnosti bez prievanu. Potom prilejeme zbytok vody a vytvoríme hladké cesto. Vodu pridávame postupne podľa potreby. Necháme opäť kysnúť.
  2. Cesto po nadobudnutí objemu premasírujte, aby sme vyhnali všetky bubliny a rozdelíme na rovnako veľké časti. Tie plníme vypeckovanými marhuľami. Knedle ľahko pomúčime a na doske necháme odpočinúť.
  3. Varíme vo vriacej vode cca 5 minút. Po vybratí poprepichujeme vidličkou, aby ušla para.
  4. Knedle posypeme práškovým cukrom, aby sa nám k sebe nezlepili.
  5. Uvarené knedle ihneď podávame poliate maslom a posypané cukrom. Ako doplnok sypeme strúhaným tvarohom, škoricou, kakaom alebo pokvapkáme rozmiešaným tvarohom, jogurtom či kyslou smotanou.

marhuľovou-knedliky Rýžový nákyp s meruňkami

Vyzreté marhule sú ideálne do rôznych nákypov. Sladké nákypy pripravujeme z varenej ryže, cestovín, krupica, ovsených vločiek alebo tvarohu. Použiť sa môžu aj iné, menej rozšírené suroviny napríklad pohánka. Najviac sú zrejme obľúbené nákypy ryžové a cestovinové.

ingrediencie

  • 1 hrnček ryže
  • 1 l mlieka
  • 125 g masla
  • 4 vajcia
  • 3 lyžice cukru
  • štipka soli
  • marhule

postup

  1. Mlieko so soľou privedieme takmer k varu. Vmiešame ryžu a uvaríme do konzistencie kaše.
  2. Vmiešame maslo. Necháme mierne vychladnúť. Do ryže pridáme žĺtky a tuhý sneh z bielkov. Podľa chuti môžeme prisladiť.
  3. Pol hmoty preložíme do vymasteného pekáča. Poukladáme vypeckovanými pokrájanými marhuľami. tie potom prikryjeme druhou polovicou pripravenej ryže.
  4. Všetky nákypy zapekáme nezakryté pri miernejší teplote v predhriatej rúre.
  5. Pečieme cca 30 minút.
  6. Servírujeme v miskách alebo môžeme použiť naberačku na zmrzlinu. Suchšie nákypy môžeme aj preliať rozmiešaným jogurtom, kyslou smotanou alebo ovocnou šťavou.

Ryžový-nákyp-s-marhuľou

Marhuľová marmeláda

Veľa zrelé, pomliaždené či inak poškodené marhule nevyhadzujte. Radšej si z nich uvarte výbornú marmeládu. Tú potom využijete nielen v kuchyni, ale aj na cestách. Domáci produkt bez umelých prísad nikdy nesklame.

ingrediencie

  • 1 kg marhúľ
  • 1 kg cukru
  • 1 kg želírovacieho cukru

postup

  1. Marhule dáme do hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Potom pridáme želírovací prípravok podľa návodu uvedeného na obale. Varíme cca 5 minút. Ak sa nám tvorí na hladine pena odoberáme lyžicou. Rozmixujeme.
  2. Po uvarení marmeládu plníme do uzatvárateľných pohárov. Otočíme hore dnom.
  3. Po desiatich minútach otočíme späť. Uložíme na tienisté a suché miesto.

merunkova-Marmeláda

marhuľová bublanina

Milujete jednoduché pečenie? Potom je pre vás tento recept ako stvorený. Nie je nič jednoduchšie ako zmiešať pár ingrediencií, naliať cesto na plech a nasypať na neho ovocie. Upečte si aj vy tento sladký recept a vychutnajte si ho pri šálke kávy.

ingrediencie

  • 3 vajcia
  • 150 g cukor múčky
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 ml oleja
  • 100 ml mlieka
  • 250 g polohrubej múky
  • prášok do pečiva
  • vykôstkované marhule

postup

  1. Oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s oboma cukrami do peny. Pomaly prilievame olej a šľaháme až do vytvorenia kompaktnej hmoty.
  2. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva. Primiešame mlieko a nakoniec zľahka premiešame so snehom z bielkov.
  3. Nalejeme na plech a poukladáme marhuľami. Tie môžeme nechať na polovice alebo je nasekáme na kocky.
  4. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° cca 20 minút.
  5. podávame ľahko zaprášené práškovým cukrom.

merunkova-bublanina

V článku ste sa mohli inšpirovať 5 najchutnejším marhuľovými recepty. Niektoré sú zložitejšie, iné veľmi jednoduché.

Určite je však všetky vyskúšajte a uvidíte, že sú skvelé. Marhule možno samozrejme zavárať, aby ste si ich mohli pripravovať kedykoľvek.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.