Najlepšie marhuľové recepty na jednom mieste

Počas leta dozrieva mnoho druhov ovocia a zeleniny. Jedným z nich sú aj marhule.

Marhule sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Pôsobia proti zápche, znižujú krvný tlak a dokonale zastúpi horčík v boji proti kŕčom.

Spomaľujú starnutie buniek a pomáhajú k lepšej nálade.

Inšpirujte sa týmito 5 najlepšími receptami s marhuľami!

Marhuľový koláč s posýpkou

Jednou z obľúbených receptov marhúľ je ich zapečenie v krehkom cestíčku. Na tomto jedle si určite pochutnáte.

Ingrediencie na prípravu koláča

  • 300 g vykôstkovaných marhúľ
  • 300 g polohrubej múky
  • 180 g cukru
  • 250 ml mlieka
  • 4 lyžice oleja
  • 2 vajcia
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 40 g cukru krupica
  • 80 g hrubej múky
  • 50 g masla izbovej teploty

Postup

  1. Mlieko, vajcia, olej a 180 g cukru vyšľaháme do peny. Vo vedľajšej mise si preosejeme polohrubú múku s práškom do pečiva. Všetko spojíme do jedného tekutého cesta.
  2. Cesto nalejeme na vysypaný plech. Rozotrieme až do kraja.
  3. Po celej ploche ho poukladáme polovičnými marhuľami.
  4. Nachystáme si posýpku. Prsty premiešame zmäknuté maslo, hrubú múku a 40 g cukru krupice. Drobenkou zasypeme celý plech.
  5. Dáme do rúry vyhriatia na 180 °. Pečieme približne 20 minút dozlatista.
  6. Servírujeme nakrájané na väčšie kocky. Môžeme ľahko posypať práškovým cukrom.

Marhuľové knedle

Čo je lepšie ako spojenie marhúľ a knedle. Cesto obalené v lahodnom kúsku ovocia.

Marhuľové knedle môžeme robiť zo všetkých ciest, ktoré sa pre ovocné knedle považujú za vhodné, a ktoré sa líšia nielen použitím surovín, ale predovšetkým časovou náročnosťou na prípravu.

V uvedenom recepte na kysnuté knedle si ukážeme, že na kysnutie nie je nič ťažké a zvládne to každý. Tak dobrú chuť!

Ingrediencie na 12 kúskov

  • 400 g polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 1/2 kocky droždia
  • 250 ml vlažnej vody
  • práškový cukor
  • 12 ks marhúľ

Postup

  1. Múku v mise zmiešame so soľou. Urobíme do nej jamku. Do neho rozdrobíme droždie, vanilkový cukor a zalejeme polovicou vody. Prstom vytvoríme kašičku. Zakryjeme čistou utierkou a necháme vzísť kvások v teplej miestnosti bez prievanu. Potom prilejeme zvyšok vody a vytvoríme hladké cesto. Vodu pridávame postupne podľa potreby. Necháme opäť kysnúť.
  2. Cesto po nadobudnutí objemu premiešame, aby sme vyhnali všetky bubliny a rozdelíme na rovnako veľké časti. Tie plníme vykôstkovanými marhuľami. Knedle ľahko pomúčime a na doske necháme odpočinúť.
  3. Varíme vo vriacej vode cca 5 minút. Po vybratí poprepichujeme vidličkou, aby ušla para.
  4. Knedle posypeme práškovým cukrom, aby sa nám k sebe nezlepili.
  5. Uvarené knedle ihneď podávame poliate maslom a sypané cukrom. Ako doplnok posypeme strúhaným tvarohom, škoricou, kakaom alebo pokvapkáme rozmiešaným tvarohom, jogurtom či kyslou smotanou.

Ryžový nákyp s marhuľami

Vyzreté marhule sú ideálne do rôznych nákypov. Sladké nákypy pripravujeme z varenej ryže, cestovín, krupice, ovsených vločiek alebo tvarohu.

Použiť sa môžu aj iné, menej rozšírené suroviny napríklad pohánka. Najviac sú zrejme obľúbené nákypy ryžové a cestovinové.

Ingrediencie

  • 1 hrnček ryže
  • 1 l mlieka
  • 125 g masla
  • 4 vajcia
  • 3 lyžice cukru
  • štipka soli
  • marhule

Postup

  1. Mlieko so soľou privedieme takmer do varu. Vmiešame ryžu a uvaríme do konzistencie kaše.
  2. Vmiešame maslo. Necháme zľahka vychladnúť. Do ryže pridáme žĺtky a tuhý sneh z bielkov. Podľa chuti môžeme prisladiť.
  3. Pol hmoty preložíme do vymasteného pekáča. Poukladáme vykôstkovanými pokrájanými marhuľami. tie potom prikryjeme druhou polovicou pripravenej ryže.
  4. Všetky nákypy zapekáme nezakryté pri miernejšej teplote v predhriatej rúre.
  5. Pečieme cca 30 minút.
  6. Servírujeme v miskách alebo môžeme použiť naberačku na zmrzlinu. Suchšie nákypy môžeme aj preliať rozmiešaným jogurtom, kyslou smotanou alebo ovocnou šťavou.
ryzovy-nakyp-s-marhuľami

Marhuľová marmeláda

Veľa zrelé, potlčené či inak poškodené marhule nevyhadzujte. Radšej si z nich uvarte výbornú marmeládu. Tú potom využijete nielen v kuchyni, ale aj na cestách. Domáci produkt bez umelých prísad nikdy nesklame.

Ingrediencie

  • 1 kg marhúľ
  • 1 kg cukru
  • 1 kg želírovacieho cukru

Postup

  1. Marhule dáme do hrnca a za stáleho miešania privedieme do varu. Potom pridáme želírovací prípravok podľa návodu uvedeného na obale. Varíme cca 5 minút. Pokiaľ sa nám tvorí na hladine pena odoberáme lyžicou. Rozmixujeme.
  2. Po uvarení marmeládu plníme do uzatvárateľných pohárov. Otočíme dnom nahor.
  3. Po desiatich minútach otočíme späť. Uložíme na tienisté a suché miesto.
marhuľova-marmelada

Marhuľová bublanina

Milujete jednoduché pečenie?

Potom je pre vás tento recept ako stvorený. Nie je nič jednoduchšie ako zmiešať pár ingrediencií, naliať cesto na plech a nasypať naň ovocie.

Upečte si aj vy tento sladký recept a vychutnajte si ho pri šálke kávy.

Ingrediencie

  • 3 vajcia
  • 150 g cukor múčky
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 ml oleja
  • 100 ml mlieka
  • 250 g polohrubej múky
  • prášok do pečiva
  • vykôstkované marhule

Postup

  1. Oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s oboma cukrami do peny. Pomaly prilievame olej a šľaháme až do vytvorenia kompaktnej hmoty.
  2. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva. Primiešame mlieko a nakoniec zľahka premiešame so snehom z bielkov.
  3. Nalejeme na plech a poukladáme marhuľami. Tie môžeme nechať na polovičky alebo ich nasekáme na kocky.
  4. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° cca 20 minút.
  5. podávame ľahko zaprášené práškovým cukrom.
marhuľova-bublanina


V článku ste sa mohli inšpirovať 5 najchutnejšími marhuľovými receptami. Niektoré sú zložitejšie, iné veľmi jednoduché.

Určite ich však všetky vyskúšajte a uvidíte, že sú skvelé. Marhule možno samozrejme zavárať , aby ste si ich mohli pripravovať kedykoľvek.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.