Počas leta dozrieva mnoho druhov ovocia a zeleniny. Jedným z nich sú aj marhule. Ide o jeden z najrozšírenejších ovocných stromov na svete. Pôvodom pochádza z Číny. O jej rozšírenie sa postaral aj sám Alexander Veľký.
Marhule sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Pôsobí proti zápche, znižujú krvný tlak a dokonale zastúpi horčík v boji proti kŕčom.
Marhule sú vítaným ovocím v nejednej kuchyni. Spomaľujú starnutie buniek, pomáhajú k lepšej nálade a navyše ide z nich vykúzliť veľa receptov na sladké jedlá s marhuľami strong>.
Marhule možno zapekať, grilovať alebo upraviť do podoby pyré. A my vám dnes prinášame 5 najlepších receptov z marhuľových jedál.
Marhuľový koláč s posýpkou strong>
Jednou z obľúbených úprav marhúľ je ich zapečenie v krehkom cestíčku. Na tomto recepte si iste pochutnáte.
Ingrediencie na prípravu koláča
- 300 g vykôstkovaných marhúľ
- 300 g polohrubej múky
- 180 g cukru
- 250 ml mlieka
- 4 lyžice oleja
- 2 vajcia
- 1 balenie prášku do pečiva
- 40 g cukru
- 80 g hrubej múky
- 50 g masla izbovej teploty
postup
- Mlieko, vajcia, olej a 180 g cukru vyšľaháme do peny. Vo vedľajšej mise si preosejeme polohrubú múku s práškom do pečiva. Všetko spojíme do jedného tekutého cesta.
- Cesto nalejeme na vysypaný plech. Rozotrieme až do kraja.
- Po celej ploche ho poukladáme půlenými marhuľami.
- Nachystáme si posýpku. Prsty premasírujte zmäknuté maslo, hrubú múku a 40 g cukru. Posýpkou zasypeme celý plech.
- Dáme do rúry vyhriatie na 180 °. Pečieme približne 20 minút dozlatista.
- Servírujeme nakrájané na väčšie kocky. Môžeme ľahko posypať práškovým cukrom.
Objavte podobné tipy
marhuľové knedle
Čo je lepšie ako spojenie marhúľ a knedle. Cesto obalené v lahodnom kúsku ovocia. Marhuľové knedle môžeme robiť zo všetkých ciest, ktorá sa pre ovocné knedle považujú za vhodné, a ktorá sa líši nielen použitím surovín, ale predovšetkým časovou náročnosťou na prípravu. V uvedenom receptu na kysnuté knedle si ukážeme, že na kysnutie nie je nič ťažké a zvládne to každý. Tak dobrú chuť!
Ingrediencie na 12 kúskov
- 400 g polohrubej múky
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 1/2 kocky droždia
- 250 ml vlažnej vody
- práškový cukor
- 12 ks marhúľ
postup
- Múku v mise zmiešame so soľou. Urobíme do nej jamku. Do neho rozdrobíme droždie, vanilkový cukor a zalejeme polovicou vody. Prstom vytvoríme kašičku. Zakryjeme čistou utierkou a necháme vzísť kvások v teplej miestnosti bez prievanu. Potom prilejeme zbytok vody a vytvoríme hladké cesto. Vodu pridávame postupne podľa potreby. Necháme opäť kysnúť.
- Cesto po nadobudnutí objemu premasírujte, aby sme vyhnali všetky bubliny a rozdelíme na rovnako veľké časti. Tie plníme vypeckovanými marhuľami. Knedle ľahko pomúčime a na doske necháme odpočinúť.
- Varíme vo vriacej vode cca 5 minút. Po vybratí poprepichujeme vidličkou, aby ušla para.
- Knedle posypeme práškovým cukrom, aby sa nám k sebe nezlepili.
- Uvarené knedle ihneď podávame poliate maslom a posypané cukrom. Ako doplnok sypeme strúhaným tvarohom, škoricou, kakaom alebo pokvapkáme rozmiešaným tvarohom, jogurtom či kyslou smotanou.
Rýžový nákyp s meruňkami
Vyzreté marhule sú ideálne do rôznych nákypov. Sladké nákypy pripravujeme z varenej ryže, cestovín, krupica, ovsených vločiek alebo tvarohu. Použiť sa môžu aj iné, menej rozšírené suroviny napríklad pohánka. Najviac sú zrejme obľúbené nákypy ryžové a cestovinové.
ingrediencie
- 1 hrnček ryže
- 1 l mlieka
- 125 g masla
- 4 vajcia
- 3 lyžice cukru
- štipka soli
- marhule
postup
- Mlieko so soľou privedieme takmer k varu. Vmiešame ryžu a uvaríme do konzistencie kaše.
- Vmiešame maslo. Necháme mierne vychladnúť. Do ryže pridáme žĺtky a tuhý sneh z bielkov. Podľa chuti môžeme prisladiť.
- Pol hmoty preložíme do vymasteného pekáča. Poukladáme vypeckovanými pokrájanými marhuľami. tie potom prikryjeme druhou polovicou pripravenej ryže.
- Všetky nákypy zapekáme nezakryté pri miernejší teplote v predhriatej rúre.
- Pečieme cca 30 minút.
- Servírujeme v miskách alebo môžeme použiť naberačku na zmrzlinu. Suchšie nákypy môžeme aj preliať rozmiešaným jogurtom, kyslou smotanou alebo ovocnou šťavou.
Marhuľová marmeláda strong>
Veľa zrelé, pomliaždené či inak poškodené marhule nevyhadzujte. Radšej si z nich uvarte výbornú marmeládu. Tú potom využijete nielen v kuchyni, ale aj na cestách. Domáci produkt bez umelých prísad nikdy nesklame.
ingrediencie
- 1 kg marhúľ
- 1 kg cukru
- 1 kg želírovacieho cukru
postup
- Marhule dáme do hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Potom pridáme želírovací prípravok podľa návodu uvedeného na obale. Varíme cca 5 minút. Ak sa nám tvorí na hladine pena odoberáme lyžicou. Rozmixujeme.
- Po uvarení marmeládu plníme do uzatvárateľných pohárov. Otočíme hore dnom.
- Po desiatich minútach otočíme späť. Uložíme na tienisté a suché miesto.
marhuľová bublanina
Milujete jednoduché pečenie? Potom je pre vás tento recept ako stvorený. Nie je nič jednoduchšie ako zmiešať pár ingrediencií, naliať cesto na plech a nasypať na neho ovocie. Upečte si aj vy tento sladký recept a vychutnajte si ho pri šálke kávy.
ingrediencie
- 3 vajcia
- 150 g cukor múčky
- 1 vanilkový cukor
- 150 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 250 g polohrubej múky
- prášok do pečiva
- vykôstkované marhule
postup
- Oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s oboma cukrami do peny. Pomaly prilievame olej a šľaháme až do vytvorenia kompaktnej hmoty.
- Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva. Primiešame mlieko a nakoniec zľahka premiešame so snehom z bielkov.
- Nalejeme na plech a poukladáme marhuľami. Tie môžeme nechať na polovice alebo je nasekáme na kocky.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° cca 20 minút.
- podávame ľahko zaprášené práškovým cukrom.
V článku ste sa mohli inšpirovať 5 najchutnejším marhuľovými recepty. Niektoré sú zložitejšie, iné veľmi jednoduché.
Určite je však všetky vyskúšajte a uvidíte, že sú skvelé. Marhule možno samozrejme zavárať, aby ste si ich mohli pripravovať kedykoľvek.