Hľadáte viac tipov na recepty z domácej pekárne?
Tu ich pár nájdete!
Vybrali sme pre vás tie najobľúbenejšie recepty na chleby z domácej pekárne.
Ale nájdete tu aj iné druhy pečiva.
Poďte sa inšpirovať!
Klasický biely chlieb
Chleba z domácej pekárne chutí náramne. Tento recept pripomína ľahký toustový chlieb. Môžete si ho dopriať na raňajky potretý treba vašou obľúbenou marmeládou.
ingrediencie:
- 1 hrnček vlažnej vody (cca 45 ° C)
- 2 lyžice bieleho cukru
- 1 balíček sušeného droždia
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 2 lyžice oleja
- 2 hrnčeky svetlé chlebovej múky
- 1 lyžička soli
postup:
- Do domácej pekárne si nalejte vodu, nasypte do nej cukor a pridajte droždie
- Nechajte 10 minút odležať.
- Potom pridajte maslo, olej, múku a soľ.
- Pečte na základný program (svetlý bochník).

Domáci celozrnný chlieb
Domáci chlieb nikdy nebol jednoduchší. Stačí všetko do pekárne nasypať a odpočívať. A navyše z neho môžete očakávať veľký chuťový pôžitok.
ingrediencie:
- 1 a ⅓ hrnčeka vody
- 2 lyžice oleja
- 1 a ¼ hladkej múky
- 1 a ¼ polohrubej múky
- 1 hrnček celozrnnej múky
- 3 lyžice slnečnicového oleja
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice sušeného droždia
- 3 lyžice mletých ľanových semienok
postup:
- Všetky ingrediencie dajte do pekárne podľa manuálu.
- Zvoľte funkciu cesto.
- Potom hotové cesto z pekárne vyberte, vložte do pekáča na chleba a nechajte na teplom mieste kysnúť prikryté asi 1 hodinu.
- Pečte v predhriatej rúre na 350 ° C počas 30 minút.

Poďte sa pripraviť tento celozrnný bochník s videorecept:
Chlieb z celozrnnej múky
V ňom obsiahnuté maslo mu pridáva na chuti ešte viac. Doprajte si ho vo svojej obľúbenej variante. Domáce chleba môžete obohatiť vlašskými orechmi alebo akýmikoľvek semienkami.
ingrediencie:
- 1 a ½ hrnčeka vlažného mlieka
- 2 lyžice masla (margarínu)
- 2 lyžice melasy
- 1 a ½ lyžičky soli
- 3 a ½ hrnčeka celozrnnej múky (podľa vlastnej voľby)
- 1 a ½ lyžičky sušeného droždia
postup:
- Nastavte si program na pečenie celozrnného pečiva s hmotnosťou 900 g.
- Do pekárne vlejte mlieko, pridajte droždie, melasu, múku, soľ a rozpustené maslo.
- Spustite štart. Podľa ľubovôle si pridajte orechy alebo semienka.

Špaldový chlieb z domácej pekárne
Špaldová múka je zdravšie variantom pre naše črevá. Obsahuje totiž menej lepku, ako klasická pšeničná múka.
ingrediencie:
- 1 lyžička sušeného droždia
- 500 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica oleja
- 360 ml vody
postup:
- Všetky ingrediencie dajte do pekárne podľa ich preferencií.
- Nastavte ju na celozrnné chlieb, rýchly program, bochník s hmotnosťou 900 g a prepečenie podľa ľubovôle.

Objavte podobné tipy
Domáci chlieb s kváskom
Ražný chlieb z domácej pekárne si môžete upiecť už 4. deň od založenia kvásku. Nemá síce ešte ten pravý efekt kvasenia, ale zato dodá bochníka dokonalú chuť.
ingrediencie:
- ¾ hrnčeka vody
- 1 hrnček kvásku
- 1 a ½ lyžičky soli
- 2 a ⅔ hrnčeka chlebovej žitnej múky
- 1 a ½ lyžičky sušeného droždia
postup:
- Všetky ingrediencie dajte do pekárne.
- Pečte na základný program.

Kváskový chlieb bez droždia
Zo zrelého kvásku si môžete upiecť tento úžasný a chrumkavý chlieb. Proces fermentácie posunie váš pečený výtvor o level vyššie. Tým totiž dosiahnete k diétnejšie a stráviteľnejšie verziu pečiva.
ingrediencie:
- 450 g ražnej chlebovej múky
- 125 g kvásku (cca 9 lyžíc)
- 280 ml vody
- 1 a ½ lyžičky soli
- semienka podľa vlastnej voľby (sezamové, tekvicové, ľanové, …)
postup:
- Ingrediencie dáme do pekárne vrátane semienok.
- Nastavíme pekáreň podľa ich možností tak, aby cesto kyslo 4 až 6 hodín (piecť môžeme začať, akonáhle je cesto takmer vo výške konca nádoby).
- Pečieme ako tmavý chlieb zhruba 70 minút.

Recept na domáce kvások
Ingrediencie:
- 1 hrnček celozrnnej ražnej múky
- 1 hrnček vlažnej vody
Postup:
- Prvý deň si založíme kvások zmiešaním týchto dvoch ingrediencií.
- Vyberte si väčšiu zavárací pohár. Kvások by mal hustejšiu konzistenciu (asi ako cesto na lievance).
- Prikryte ho utierkou a nechajte do druhého dňa pri izbovej teplote.
- Druhý deň by mal kvások obsahovať bublinky (Pokiaľ nemá, nechajte ho odležať do ďalšieho dňa).
- Tretí deň do neho pridajte asi 80 ml vody a 80 g múky, premiešajte, prikryte a nechajte kvasiť do ďalšieho dňa.
- Štvrtý deň všetko zopakujte.
- Ak chcete kvások už od 4. dňa začať využívať, môžete si ním dochutiť chleba. V opačnom prípade ho hodinu po kŕmení dajte do chladničky.
- Ak z neho nič neodstránite, stačí ho nakŕmiť asi za 4 dni.
- Vytiahnite ho z chladničky, nechajte hodinu pri izbovej teplote, potom nakŕmte, nechajte hodinu odpočinúť, a následne vložte do chladničky.
- Takto postupujte po dobu celkom 14 dní, než bude kvások hotový.
- Pri odobratí kvásku ho musíte vždy nasýtiť.
- Hladný kvások spoznáte tak, že klesne.
- Mal by chutiť kyslasto a mať našedlú farbu.
Recept na rožky pečené v domácej pekárni
Ak vás niekedy prepadom chute na čerstvé rožky, využite svoju domácu pekáreň. Docielite tak maximálne uspokojivý výsledok. A napríklad vo vás vyvolajú nostalgiu a vráti vás späť do detstva.
ingrediencie:
- 1 hrnček vlažného mlieka
- ½ hrnčeka rozpusteného masla
- 4 hrnčeky hladkej múky
- 2 vajcia
- štipka cukru
- 1 lyžička soli
- 2 a ½ lyžičky instantného droždia
postup:
- Ingrediencie pridajte do pekárne.
- Zvoľte program cesto.
- Hotové cesto rozdeľte na 2 bochníky.
- Každý bochník rozvaľkajte na okrúhlu placku, tú potom rozdeľte na 8 kúskov (ako pizzu).
- Každý dielik zrolujte počnúc najširšiu stranou a ukladajte na papierom na pečenie vyložený plech cípy nadol.
- Prikryte plech utierkou a nechajte rožky kysnúť asi 2 hodiny pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Pečte pri 180 ° C asi 12 minút.

Vianočka alebo mazanec z domácej pekárne
Či už sú Vianoce alebo Veľká noc, nebuďte nepripravení. Úžasný mazanec alebo vianočku totiž hravo zvládnete v domácej pekárni. Navyše bude cesto úžasne nadýchané a vláčne.
ingrediencie:
tekuté:
- 1 vajce
- 200 ml vlažného mlieka
- 7 lyžíc rozpusteného masla
- 5 lyžíc rastlinného oleja
suché:
- 5 lyžíc cukru
- ½ lyžičky soli
- citrónová kôra
- 450 g polohrubej múky
- 50 g celozrnnej pšeničnej múky
- 22 g čerstvého droždia
- 1 a ½ lyžičky sušeného droždia
prísady:
- hrozienka namočené do rumu (ideálne cez noc)
- mandle
postup:
- Do pekárne vlejte tekuté, a potom vsypejte suché ingrediencie.
- Program vyberte na pečenie sladkého, kôrku nechajte opiecť na strednej a hmotnosť vyberte na 750 g.
- Pri oznámení pridanie prísad dodajte hrozienka a mandle.

Tip: Mrkněte na naše tipy, jak připravit kynuté těsto správně a snadno.
V domácej pekárni môžete mimo pečenia i variť alebo zapekať. Okrem marmelád si môžete prichystať aj voňavý obed.
Skúste si treba pripraviť aj cesta na lahodnú pizzu a inšpirujte sa, ako ju naplniť .
Nápady sú neobmedzené. Vyskúšať môžete aj pre nás exotický bagel upečený v domácej pekárni .
A aké recepty z domácej pekárne sú vaše obľúbené?