Pečivo z domácej pekárne v 8 luxusných prevedeniach

Hľadáte viac tipov na recepty z domácej pekárne?

Tu ich pár nájdete!

Vybrali sme pre vás tie najobľúbenejšie recepty na chleby z domácej pekárne.

Ale nájdete tu aj iné druhy pečiva.

Poďte sa inšpirovať!

Klasický biely chlieb

Chleba z domácej pekárne chutí náramne. Tento recept pripomína ľahký toustový chlieb. Môžete si ho dopriať na raňajky potretý treba vašou obľúbenou marmeládou.

ingrediencie:

  • 1 hrnček vlažnej vody (cca 45 ° C)
  • 2 lyžice bieleho cukru
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 2 lyžice oleja
  • 2 hrnčeky svetlé chlebovej múky
  • 1 lyžička soli

postup:

  • Do domácej pekárne si nalejte vodu, nasypte do nej cukor a pridajte droždie
  • Nechajte 10 minút odležať.
  • Potom pridajte maslo, olej, múku a soľ.
  • Pečte na základný program (svetlý bochník).
biely chlieb z pekárne
Zdroj: stayathome.com.au

Domáci celozrnný chlieb

Domáci chlieb nikdy nebol jednoduchší. Stačí všetko do pekárne nasypať a odpočívať. A navyše z neho môžete očakávať veľký chuťový pôžitok.

ingrediencie:

  • 1 a ⅓ hrnčeka vody
  • 2 lyžice oleja
  • 1 a ¼ hladkej múky
  • 1 a ¼ polohrubej múky
  • 1 hrnček celozrnnej múky
  • 3 lyžice slnečnicového oleja
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice sušeného droždia
  • 3 lyžice mletých ľanových semienok

postup:

  • Všetky ingrediencie dajte do pekárne podľa manuálu.
  • Zvoľte funkciu cesto.
  • Potom hotové cesto z pekárne vyberte, vložte do pekáča na chleba a nechajte na teplom mieste kysnúť prikryté asi 1 hodinu.
  • Pečte v predhriatej rúre na 350 ° C počas 30 minút.
recept na chlieb z domácej pekárne
Zdroj: kingarthurflour.com

Poďte sa pripraviť tento celozrnný bochník s videorecept:

Chlieb z celozrnnej múky

V ňom obsiahnuté maslo mu pridáva na chuti ešte viac. Doprajte si ho vo svojej obľúbenej variante. Domáce chleba môžete obohatiť vlašskými orechmi alebo akýmikoľvek semienkami.

ingrediencie:

  • 1 a ½ hrnčeka vlažného mlieka
  • 2 lyžice masla (margarínu)
  • 2 lyžice melasy
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • 3 a ½ hrnčeka celozrnnej múky (podľa vlastnej voľby)
  • 1 a ½ lyžičky sušeného droždia

postup:

  • Nastavte si program na pečenie celozrnného pečiva s hmotnosťou 900 g.
  • Do pekárne vlejte mlieko, pridajte droždie, melasu, múku, soľ a rozpustené maslo.
  • Spustite štart. Podľa ľubovôle si pridajte orechy alebo semienka.
domáci chlieb celozrnný
Zdroj: cookpad.com

Špaldový chlieb z domácej pekárne

Špaldová múka je zdravšie variantom pre naše črevá. Obsahuje totiž menej lepku, ako klasická pšeničná múka.

ingrediencie:

  • 1 lyžička sušeného droždia
  • 500 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica oleja
  • 360 ml vody

postup:

  • Všetky ingrediencie dajte do pekárne podľa ich preferencií.
  • Nastavte ju na celozrnné chlieb, rýchly program, bochník s hmotnosťou 900 g a prepečenie podľa ľubovôle.
domáci špaldový bochník
Zdroj: verywellfit.com

Domáci chlieb s kváskom

Ražný chlieb z domácej pekárne si môžete upiecť už 4. deň od založenia kvásku. Nemá síce ešte ten pravý efekt kvasenia, ale zato dodá bochníka dokonalú chuť.

ingrediencie:

  • ¾ hrnčeka vody
  • 1 hrnček kvásku
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • 2 a ⅔ hrnčeka chlebovej žitnej múky
  • 1 a ½ lyžičky sušeného droždia

postup:

  • Všetky ingrediencie dajte do pekárne.
  • Pečte na základný program.
chlieb s kváskom
Zdroj: kinthekitchen.com

Kváskový chlieb bez droždia

Zo zrelého kvásku si môžete upiecť tento úžasný a chrumkavý chlieb. Proces fermentácie posunie váš pečený výtvor o level vyššie. Tým totiž dosiahnete k diétnejšie a stráviteľnejšie verziu pečiva.

ingrediencie:

  • 450 g ražnej chlebovej múky
  • 125 g kvásku (cca 9 lyžíc)
  • 280 ml vody
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • semienka podľa vlastnej voľby (sezamové, tekvicové, ľanové, …)

postup:

  • Ingrediencie dáme do pekárne vrátane semienok.
  • Nastavíme pekáreň podľa ich možností tak, aby cesto kyslo 4 až 6 hodín (piecť môžeme začať, akonáhle je cesto takmer vo výške konca nádoby).
  • Pečieme ako tmavý chlieb zhruba 70 minút.
chleba z kvásku
Zdroj: misterweekender.co

Recept na domáce kvások

Ingrediencie:

  • 1 hrnček celozrnnej ražnej múky
  • 1 hrnček vlažnej vody

Postup:

  • Prvý deň si založíme kvások zmiešaním týchto dvoch ingrediencií.
  • Vyberte si väčšiu zavárací pohár. Kvások by mal hustejšiu konzistenciu (asi ako cesto na lievance).
  • Prikryte ho utierkou a nechajte do druhého dňa pri izbovej teplote.
  • Druhý deň by mal kvások obsahovať bublinky (Pokiaľ nemá, nechajte ho odležať do ďalšieho dňa).
  • Tretí deň do neho pridajte asi 80 ml vody a 80 g múky, premiešajte, prikryte a nechajte kvasiť do ďalšieho dňa.
  • Štvrtý deň všetko zopakujte.
  • Ak chcete kvások už od 4. dňa začať využívať, môžete si ním dochutiť chleba. V opačnom prípade ho hodinu po kŕmení dajte do chladničky.
  • Ak z neho nič neodstránite, stačí ho nakŕmiť asi za 4 dni.
  • Vytiahnite ho z chladničky, nechajte hodinu pri izbovej teplote, potom nakŕmte, nechajte hodinu odpočinúť, a následne vložte do chladničky.
  • Takto postupujte po dobu celkom 14 dní, než bude kvások hotový.
  • Pri odobratí kvásku ho musíte vždy nasýtiť.
  • Hladný kvások spoznáte tak, že klesne.
  • Mal by chutiť kyslasto a mať našedlú farbu.

Recept na rožky pečené v domácej pekárni

Ak vás niekedy prepadom chute na čerstvé rožky, využite svoju domácu pekáreň. Docielite tak maximálne uspokojivý výsledok. A napríklad vo vás vyvolajú nostalgiu a vráti vás späť do detstva.

ingrediencie:

  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • ½ hrnčeka rozpusteného masla
  • 4 hrnčeky hladkej múky
  • 2 vajcia
  • štipka cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 a ½ lyžičky instantného droždia

postup:

  • Ingrediencie pridajte do pekárne.
  • Zvoľte program cesto.
  • Hotové cesto rozdeľte na 2 bochníky.
  • Každý bochník rozvaľkajte na okrúhlu placku, tú potom rozdeľte na 8 kúskov (ako pizzu).
  • Každý dielik zrolujte počnúc najširšiu stranou a ukladajte na papierom na pečenie vyložený plech cípy nadol.
  • Prikryte plech utierkou a nechajte rožky kysnúť asi 2 hodiny pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Pečte pri 180 ° C asi 12 minút.
recept na rožky z domácej pekárne
Zdroj: liluna.com

Vianočka alebo mazanec z domácej pekárne

Či už sú Vianoce alebo Veľká noc, nebuďte nepripravení. Úžasný mazanec alebo vianočku totiž hravo zvládnete v domácej pekárni. Navyše bude cesto úžasne nadýchané a vláčne.

ingrediencie:

tekuté:

  • 1 vajce
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 7 lyžíc rozpusteného masla
  • 5 lyžíc rastlinného oleja

suché:

  • 5 lyžíc cukru
  • ½ lyžičky soli
  • citrónová kôra
  • 450 g polohrubej múky
  • 50 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 22 g čerstvého droždia
  • 1 a ½ lyžičky sušeného droždia

prísady:

  • hrozienka namočené do rumu (ideálne cez noc)
  • mandle

postup:

  • Do pekárne vlejte tekuté, a potom vsypejte suché ingrediencie.
  • Program vyberte na pečenie sladkého, kôrku nechajte opiecť na strednej a hmotnosť vyberte na 750 g.
  • Pri oznámení pridanie prísad dodajte hrozienka a mandle.
vianočka z domácej pekárne
Zdroj: peanutblosson.com

Tip: Mrkněte na naše tipy, jak připravit kynuté těsto správně a snadno.

V domácej pekárni môžete mimo pečenia i variť alebo zapekať. Okrem marmelád si môžete prichystať aj voňavý obed.

Skúste si treba pripraviť aj cesta na lahodnú pizzu a inšpirujte sa, ako ju naplniť .

Nápady sú neobmedzené. Vyskúšať môžete aj pre nás exotický bagel upečený v domácej pekárni .

A aké recepty z domácej pekárne sú vaše obľúbené?

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.