Výborné recepty na pečenie v domácej pekárni na jednom mieste. Vyskúšajte tie najlepšie varianty!

Hľadáte viac tipov na recepty z domácej pekárne?

Tu ich pár nájdete!

S nami zvládnete hravo upiecť niekoľko rôznych druhov chleba, ale napríklad aj mazanec.

Tak poďme na to!

Klasický biely chlieb

Chleba z domácej pekárne chutí náramne. Tento recept pripomína ľahký toastový chlieb. Môžete si ho dopriať na raňajky potretý napríklad vašou obľúbenou marmeládou.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček vlažnej vody (cca 45 °C)
  • 2 lyžice bieleho cukru
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 2 lyžice oleja
  • 2 hrnčeky svetlej chlebovej múky
  • 1 lyžička soli

Postup:

  • Do domácej pekárne si nalejte vodu, nasypte do nej cukor a pridajte droždie.
  • Nechajte 10 minút odležať.
  • Potom pridajte maslo, olej, múku a soľ.
  • Pečte na základný program (svetlý bochník).
Domáci chlieb.
www.stayathome.com.au

Vyskúšajte aj naše neodolateľné recepty na polievky z chleba , ktoré zasýtia, zahrejú aj osviežia!

Domáci celozrnný chlieb

Domáci chlieb nikdy nebol jednoduchší. Stačí všetko do pekárne nasypať a nechať odpočívať. A navyše môžete očakávať veľký chuťový pôžitok.

Ingrediencie:

  • 1 a ⅓ hrnčeka vody
  • 2 lyžice oleja
  • 1 a ¼ hladkej múky
  • 1 a ¼ polohrubej múky
  • 1 hrnček celozrnnej múky
  • 3 lyžice slnečnicového oleja
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice sušeného droždia
  • 3 lyžice mletých ľanových semienok

Postup:

  • Všetky ingrediencie dajte do pekárne podľa manuálu.
  • Zvoľte funkciu cesto.
  • Potom hotové cesto z pekárne vyberte, vložte do pekáča na chlieb a nechajte na teplom mieste kysnúť prikryté asi 1 hodinu.
  • Pečte v predhriatej rúre na 350 °C počas 30 minút.
Chlieb z celozrnnej múky na doske s nožom a kúskom masla.
www.kingarthurflour.com

Špaldový chlieb z domácej pekárne

Špaldová múka je zdravším variantom pre naše črevá. Obsahuje totiž menej lepku ako klasická pšeničná múka. Vyskúšajte tento recept na špaldový chlieb a už nebudete chcieť iný!

Ingrediencie:

  • 1 lyžička sušeného droždia
  • 500 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica oleja
  • 360 ml vody

Postup:

  • Všetky ingrediencie dajte do pekárne podľa ich preferencií.
  • Nastavte ju na celozrnné chlieb, rýchly program, bochník s hmotnosťou 900 ga prepečení podľa ľubovôle.
Domáci špaldový bochník na doske.
www.verywellfit.com

Vyskúšajte naše recepty na pečivo zo špaldovej múky a prežite Vianoce v zdravom štýle!

Domáci ražný chlieb s kváskom

Žitný chlieb z domácej pekárne si môžete upiecť už 4. deň od založenia kvásku. Nemá síce ešte ten pravý efekt kvasenia, ale zato dodá bochníku dokonalú chuť.

Ingrediencie:

  • ¾ hrnčeka vody
  • 1 hrnček kvásku
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • 2 a ⅔ hrnčeka chlebovej ražnej múky
  • 1 a ½ lyžičky sušeného droždia

Postup:

  • Všetky ingrediencie dajte do pekárne.
  • Pečte na základný program.
Nakrájaný chlieb z ražnej múky.
www.kinthekitchen.com

Kváskový chlieb bez droždia

Zo zrelého kvásku si môžete upiecť tento úžasný a chrumkavý chlieb. Proces fermentácie posunie váš pečený výtvor o level vyššie. Tým totiž dosiahnete k diétnejšej a stráviteľnejšej verzii pečiva.

Ingrediencie:

  • 450 g ražnej chlebovej múky
  • 125 g kvásku (cca 9 lyžíc)
  • 280 ml vody
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • semienka podľa vlastnej voľby (sezamové, tekvicové, ľanové, …)

Postup:

  • Ingrediencie dajte do pekárne vrátane semienok.
  • Nastavte pekáreň podľa ich možností tak, aby cesto kyslo 4 až 6 hodín (piecť môžete začať, akonáhle je cesto takmer vo výške konca nádoby).
  • Pečte ako tmavý chlieb zhruba 70 minút.
Nakrájaný chlieb z kvásku na doske.
www.misterweekender.co

Recept na domáci kvások

Ingrediencie:

  • 1 hrnček celozrnnej ražnej múky
  • 1 hrnček vlažnej vody

Postup:

  • Prvý deň si založte kvások zmiešaním týchto dvoch ingrediencií.
  • Vyberte si väčší zavárací pohár.
  • Kvások by mal hustejšiu konzistenciu (asi ako cesto na lievance).
  • Prikryte ho utierkou a nechajte do druhého dňa pri izbovej teplote.
  • Druhý deň by mal kvások obsahovať bublinky (Ak nemá, nechajte ho odležať do ďalšieho dňa).
  • Tretí deň doň pridajte asi 80 ml vody a 80 g múky, premiešajte, prikryte a nechajte kvasiť do ďalšieho dňa.
  • Štvrtý deň všetko zopakujte.
  • Ak chcete kvások už od 4. dňa začať využívať, môžete si ním dochutiť chlieb.
  • V opačnom prípade ho hodinu po kŕmení dajte do chladničky.
  • Pokiaľ z neho nič neodoberiete, stačí ho nakŕmiť asi za 4 dni.
  • Vytiahnite ho z chladničky, nechajte hodinu pri izbovej teplote, potom nakŕmte, nechajte hodinu odpočinúť, a následne vložte do chladničky.
  • Takto postupujte po dobu celkom 14 dní, kým bude kvások hotový.
  • Pri odobratí kvásku ho musíte vždy nasýtiť.
  • Hladný kvások spoznáte tak, že klesne.
  • Mal by chutiť nakysle a mať sivú farbu.

Knedle z domácej pekárne

Pripravte si v domácej pekárni napríklad aj knedle! Je to rýchle, jednoduché a zaručene si pochutnáte.

Ingrediencie:

  • 1⁄2 litra mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 kg hrubej múky
  • 1 a 1⁄2 lyžičky soli
  • 20 g droždia
  • 2 rožky

Postup:

  • Všetko dajte do domácej pekárne a zapnite program „Cesto“.
  • Po ukončení programu cesto vyberte a vytvarujte knedle.
  • Knedle varte vo vriacej vode 10 minút z každej strany.
Žemľové knedle.
www.recepty.rezz.eu

Cibuľový chlieb

Toto je úplná lahôdka! Upečte si vo svojej pekárni domáci chlieb s cibuľou a koriandrom, ktorý ozvláštni vaše bežné raňajky či desiatu.

Ingrediencie:

  • 600 g hladkej múky
  • 400 ml mlieka
  • 15 g masla
  • 2 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 lyžičky sušeného droždia
  • 3 lyžice cukru
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 – 2 cibule
  • 2 lyžice oleja

Postup:

  • Cibuľu očistite, nakrájajte nadrobno a opražte na oleji dozlatista.
  • Nechajte ju vychladnúť.
  • Do nádoby z pekárne vlejte mlieko, postupne pridávajte sušené droždie, maslo, cukor, soľ a nakoniec múku.
  • Naplnenú nádobu vložte do pekárne a nastavte základný program na pečenie chleba, obvykle označený číslom 1, veľkosť 1000 ga stredné prepečenie.
  • Štandardný program by mal trvať približne tri a pol hodiny.
  • Cibuľu do cesta môžete pridať hneď alebo po zaznení signálu určeného na pridávanie surovín medzi kysnutím a hnetením.
  • Dobrú chuť!
Nakrájaný chlieb s cibuľou a koriandrom.
www.zena.sme.sk

Objavte recepty na pečivo na slano v 7 variantoch ! Rozmanité rohlíčky, taštičky, košíčky, záviny aj buchty sú skvelým variantom napríklad pre rodinné oslavy a večierky s priateľmi.

Rožky pečené v domácej pekárni

Ak vás niekedy prepadnú chute na čerstvé rožky, využite svoju domácu pekáreň. Docielite tak maximálne uspokojivého výsledku. A napríklad vo vás vyvolajú nostalgiu a vrátia vás späť do detstva.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • ½ hrnčeka rozpusteného masla
  • 4 hrnčeky hladkej múky
  • 2 vajcia
  • štipka cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 a ½ lyžičky instantného droždia

Postup:

  • Ingrediencie pridajte do pekárne.
  • Zvoľte program cesto.
  • Hotové cesto rozdeľte na 2 bochníky.
  • Každý bochník rozvaľkajte na okrúhlu placku, tú potom rozdeľte na 8 kúskov (ako pizzu).
  • Každý dielik zrolujte počnúc najširšou stranou a ukladajte na papierom na pečenie vyložený plech cípy dole.
  • Prikryte plech utierkou a nechajte rožky kysnúť asi 2 hodiny pri izbovej teplote, pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.
  • Pečte pri 180 °C asi 12 minút.
Domáci rožky v ošatke.
www.tinkinerecepty.sk

Mazanec z domácej pekárne

Či už sú Vianoce alebo Veľká noc, nebuďte nepripravení. Úžasný mazanec totiž hravo zvládnete v domácej pekárni. Navyše bude cesto úžasne nadýchané a vláčne.

Ingrediencie:

Tekuté

  • 1 vajce
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 7 lyžíc rozpusteného masla
  • 5 lyžíc rastlinného oleja

Suché

  • 5 lyžíc cukru
  • ½ lyžičky soli
  • citrónová kôra
  • 450 g polohrubej múky
  • 50 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 22 g čerstvého droždia
  • 1 a ½ lyžičky sušeného droždia

Ďalšie ingrediencie

  • hrozienka namočené do rumu (ideálne cez noc
  • mandle

Postup:

  • Do pekárne vlejte tekuté, a potom vsypte suché ingrediencie.
  • Program zvoľte na pečenie sladkého, kôrku nechajte opiecť na strednú a hmotnosť zvoľte na 750 g.
  • Pri oznámení pridania prísad dodajte hrozienka a mandle.
Veľkonočný mazanec na doske.
www.peanutblosson.com

Máme pre vás tiež ďalšie luxusné domáce recepty na kysnuté pečivo na Veľkú noc , na ktorom si pochutnáte. Inšpirujte sa!

Domáci zemiakový chlieb

Chlieb zo zemiakov? Dnes rarita, v minulosti bežná vec. Pokiaľ vám zostane pár varených zemiakov, je chlieb ideálnym spôsobom, ako ich ešte využiť. Dodajú cestu vláčnosť a jemne zemitú chuť, ktorá vynikne obzvlášť v kombinácii s maslom a soľou.

Ingrediencie:

  • 300 ml vlažnej vody
  • 25 g masla
  • 1 vajce
  • 3 varené zemiaky (cca 150 g)
  • 1 lyžička krupicového cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 630 g pšeničnej chlebovej múky
  • 2 lyžičky sušeného droždia

Postup:

  • Do veľkej nádoby pekárne so strednými hnetacími hákmi nalejte vlažnú vodu, pridajte zmäknuté maslo a vajcia.
  • Navrch nastrúhajte olúpané varené zemiaky, vsypte cukor, soľ, múku a nakoniec droždie.
  • Nastavte program 6 – Rýchly, veľkosť chleba 1000 g, farba svetlá.
  • Pokiaľ je cesto príliš riedke, prisypte trochu múky, záleží na type zemiakov.
  • Upečený chlieb nechajte chvíľu vychladnúť a potom vyklopte na mriežku.
  • Najlepšie chutí čerstvý prvý deň.
Chlieb zo zemiakov na doske.
www.eta.sk

V domácej pekárni môžete okrem pečenia aj variť alebo zapekať . Okrem lekvárov si môžete prichystať aj voňavý obed.

Nápady sú neobmedzené.

Akú múku zvoliť do domácej pekárne?

Z technického hľadiska nemá domáca pekáreň napospol žiadne požiadavky na typ múky, ktorý budete na pečenie používať.

  • Na chlieb môžete použiť pšeničnú múku všetkých stupňov mletia, s ktorou si domáca pekáreň hravo poradí.
  • Ražná múka je tiež čiastočne vhodná do domácej pekárne. Táto múka sa väčšinou používa do ťažkých kysnutých ciest, kde musí stroj použiť väčšiu silu na miesenie. Väčšina pekární to však zvláda.
  • Vďaka svojej štruktúre je špaldová múka tiež ťažšie spracovateľná ako pšeničná múka. Domáca pekáreň ju však väčšinou veľmi dobre zvládne.
  • Quinoa múka pochádza z juhoamerickej obilniny quinoa a má ľahko orieškovú chuť. V pekárni sa obvykle používa spoločne s inými druhmi bezlepkovej múky.
  • Zemiaková múka je tiež často predávaná ako kukuričný škrob a má dobré vlastnosti na pečenie. Pri pečení v pekárni sa často mieša s inými druhmi bezlepkovej múky.
  • Ryžová múka chutí veľmi jemne, ale nemá dobré vlastnosti na pečenie. Preto je obvykle len jednou prísadou medzi niekoľkými druhmi bezlepkovej múky.
  • Veľmi ľahko sa dá spracovať kukuričná múka , ktorá dodáva chlebu exotickú, žltú farbu.

Nezabudnite sa tiež pozrieť na našu recenziu domácich pekární . Kto vyhral v našom porovnaní?

A aké recepty z domácej pekárne sú vaše obľúbené?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.