Pečieme chleba z domu bez domácej pekárne

„Upeč treba chleba, postáv …“

Nám bude stačiť ten chleba, poďme sa mu pozrieť na zúbok, nie je to vôbec náročné.

Všetko, čo do receptu potrebujete, už doma máte!

Suroviny pre pečenie domáceho chleba

Chlieb pečieme zásadne z hladkej múky . Základná dávka, ktorá sa dobre spracuje ručným hnetačom, je 500 g múky. Po upečení získame chlieb s hmotnosťou 75 dkg.

Ak použijeme sušené droždie, musíme ho dať o polovicu viac než čerstvého droždia.

Zarábame vlažnou vodou (vhodná teplota je okolo 35 ° C).

Domáce kváskový chlieb

INGREDIENCIE

  • 1 droždie a lyžička cukru alebo 600 g kvásku
  • 600 g múky
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica octu
  • rasca

POSTUP

  1. Do malej mištičky rozdrobíme droždie, pridáme kávovú lyžičku cukru, zalejeme teplou vodou a posypeme lyžicou múky.
  2. Zakryjeme a necháme vzejít kvásek, což trvá přibližně 10 minut. Droždí se rozpustí a suroviny zhruba zdvojnásobí svůj objem.
  3. Medzitým si odvážame múku a vložíme ju do vhodnej nádoby. Ak budeme pracovať s ručným hnetačom, je lepšie užšia a vyššia nádoba, cesto sa v nej lepšie prepracuje než v širokej mise.
  4. Do múky zamiešame soľ, vsypeme rascu, pridáme lyžicu octu, vlejeme kvások a zvyšok vlažnej vody.
  5. Ručným hnetačom prepracovávajú cesto do hladké, nelepivé hmoty.
  6. Cesto vložíme do väčšej nádoby a necháme v teplom prostredí kysnúť. Akékoľvek kysnuté cesto najlepšie kysne pri teplotách okolo 25-30 ° C, preto nie je potrebné ho dávať k zdroju tepla .
  7. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvarujeme  bochníček.
  8. Nevymazaný plech jemne posypeme hladkou múkou.
  9. Bochník na neho uložíme a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.
  10. Rúru predhrejeme asi na 220 ° C. Bochník chleba uprostred narežeme do kríža (aby mala kadiaľ odchádzať para, inak by bol chlieb po upečení nízky (zrazený).
  11. Pripravíme sa trochu studenej vody, mierne ju osolíme a pridáme niekoľko kvapiek oleja.
  12. Bochník vodou s olejom potrieme a vložíme do vyhriatej rúry.
  13. Po 15 minútach, kedy sa už zapiekli kôrka, teplotu zmiernime asi na 180- 200 ° C.
  14. Po ďalších 15 minútach chlieb vyberieme a znova potrieme vodou.
  15. Ak chceme mať krásne chrumkavú kôrku, potrieme ho v priebehu pečenia ešte raz.
  16. Celkom pečieme chlieb najmenej hodinu, skôr o cca 10 minút dlhšie.
  17. Ak je chlieb upečený, pri poklepe na spodnú časť znie duto.
  18. Upečený chlieb necháme vychladnúť položený na mriežke, naprieč na užšom tácke alebo krížom cez plech, aby chladol odspodu a nevlhl.
  19. Po vychladnutí zabalíme do utierky.

Domáci chlieb pripravíme z kvásku alebo droždia.

Domáce ražný chlieb

INGREDIENCIE

  • 0,5 kg ražnej múky
  • 1 kocka droždia
  • 4 hrnčeky vlažnej vody
  • rasca
  • 1 lyžica soli
  • štipka cukru

POSTUP

  1. Cukor a soľ pridáme do rozdrobených kvasníc a zalejeme vlažnou vodou tak, aby kvasnice boli potopené. Necháme kysnúť.
  2. Odvážame pol kila ražnej múky.
  3. Múku dáme do misy, prilejeme kvasnice a zamiešame (drevenou špachtľou).
  4. Vypracujeme cesto a necháme 1 hodinu pod utierkou kysnúť.
  5. Vyvaľkáme cesto a zapracujeme rascu.
  6. Vytvoríme bochník, ktorý dáme na plech zľahka posypaný múkou a necháme ďalšiu hodinu kysnúť.
  7. Rúru rozpálime na najvyšší stupeň.
  8. Chlieb potrieme vodou s kvapkou oleja a štipkou soli.
  9. Potom ho necháme 10 minút piecť a po 10 minútach znížime teplotu na 180 stupňov. Pečieme 60 minút.
  10. Chlieb je upečený, keď pri poklepaní na spodnú stranu duní.
  11. Necháme vychladnúť na mriežke a potom zabalíme do utierky.

Ražný chlieb je zdravšie ako pšeničný.

bezlepkový chlieb

INGREDIENCIE

  • 400 g bezlepkovej múky Jizerka
  • 50 g white self-raising
  • 50 g kukuričnej hladkej múky
  • 2 g sušeného droždia
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička psyllia
  • 1 lyžica soli
  • 100 g cmaru
  • hrnček vody

POSTUP

  1. Psyllium namočíme hodinu dopredu do vody.
  2. Ostatné ingrediencie zmiešame a uhnetieme nelepivé cesto, ktoré necháme asi 45 minút kysnúť.
  3. Vypracujeme bochník a necháme ešte 30 minút kysnúť.
  4. Do spodnej časti rúry si dáme hlbší plech, na ktorý trikrát počas pečenia prilejeme trochu vody kvôli kôrke.
  5. V rúre predhrejeme plech. Pri 220 ° C pečieme chlieb 5 minút, potom stiahneme teplotu na 180 ° C.
  6. Chlieb pečieme hodinu, potom necháme chladnúť na mriežke a vychladnutý zabalíme do utierky.

Aj doma upečiete bezlepkový chlieb.

Máte bezlepkovú diétu alebo jednoducho túžite trochu odľahčiť stravu? Skúste tento recept na lievance z ovsených vločiek!

Zaujíma vás chlebové tému bližšie? Počtom si v tomto článku !

Tip na záver: Miesto droždie možno použiť pravý kvások, tak ako to robili naše babičky. Najlepšie je dostať ho od niekoho, kto ho pestuje, a potom ho udržiavať v chladničke. K dostaniu je však už aj v niektorých obchodoch.

Pečiete domáci chlieb? Alebo sa ešte len chystáte? Napíšte nám v komentári pod článkom , oceníme to!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.