Vynikajúce recepty na domáci chlieb z rúry (z kvasníc aj kvásku). Inšpirujte sa!

„Upeč napríklad chlieb, postáv…“

Nám bude stačiť ten chlieb, poďme sa mu pozrieť na zúbok, nie je to vôbec náročné .

Všetko, čo do pečenia potrebujete, už doma máte!

Vyskúšajte si tie najlákavejšie recepty na domáci chlieb bez domácej pekárne.

Domáci kváskový chlieb

Kváskový chlieb je nadmieru dobrý a hlavne zdraviu prospešný. Jasne, že klasické droždie, ktoré zakúpime v obchode konkurenciu nemá.

INGREDIENCIA

  • 10 g štartovacieho kvásku
  • 1 a ⅓ hrnčeka vody
  • 2 lyžičky soli
  • 4 hrnčeky chlebovej múky

POSTUP

  • Zo štartovacieho kvásku si odoberieme 10 gramov, pridáme k nemu 25 g vody a 25 g múky, zmiešame a necháme kysnúť do dvojnásobného objemu.
  • Zaberie to 4-12 hodín.
  • Hotový kvások si dáme do misy, pridáme k nemu vodu, múku, soľ a cesto dôkladne spracujeme.
  • Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
  • Potom si cesto na pomúčenej doske roztiahneme a zložíme ako zavinovačku.
  • Následne ho preložíme ešte na polovicu a vytvarujeme guľu.
  • Necháme opäť kysnúť 30 minút.
  • Tento proces ešte opakujeme raz až dvakrát.
  • Odteraz necháme chlieb fermentovať 7-10 hodín pri izbovej teplote.
  • Mali by sme vidieť, ako cesto krásne buble a znásobuje svoj objem.
  • Bochník ešte naposledy vytvarujeme do gule, ktorú vytlačíme, aby vyliezli prebytočné bubliny.
  • Necháme kysnúť ďalšiu hodinu a pol už v nádobe vyloženej papierom na pečenie.
  • Plech alebo hrniec, môže byť liatinový alebo smaltovaný, si dáme do rúry nahriať.
  • Do horúceho hrnca potom opatrne vyklopíme bochník chleba, ktorý potom ešte ostrým nožom narežeme uprostred.
  • Pečieme na 230 ° C asi 25-30 minút.
Domáci chlieb z počiatočného kvásku.
bbc.co.uk

Recept na štartovací kvások

Na to, aby sme mohli upiecť svoj prvý domáci chlieb z kvásku, bude nutné kvások založiť. Áno, je to trochu alchýmie. Už len preto, že ide živý organizmus. Pokiaľ sa o neho ale budete dobre starať, odvďačí sa vám.

INGREDIENCIA

  • celozrnná múka
  • hladká pšeničná múka
  • vlažná voda

POSTUP

  • Budeme potrebovať väčší zavárací pohár (700 ml).
  • Prvý deň si zmiešame 50 g celozrnnej múky, 50 g hladkej múky a 100 g vody.
  • Zakryjeme potravinovou fóliou, ktorú poprepichujeme, aby kvások dýchal.
  • Necháme pri izbovej teplote pracovať 24 hodín.
  • Druhý deň kvások zamiešame a necháme zase kysnúť 24 hodín.
  • Tretí až siedmy deň opakujeme ten istý postup nasledovne: Z už vykysnutého kvásku si odoberieme 50 g, pridáme k nemu 100 g hladkej pšeničnej múky a 100 g vody. Toto opakujeme každý deň až do siedmeho dňa, kedy už je kvások nachystaný na pečenie.
  • Ako spoznáme, že je kvások hotový? Skúste kúsok ponoriť do pohára s vodou. Ak pláva nad hladinou, je hotový.
  • Pokiaľ nie, stačí ho nakŕmiť a nechať nakysnúť.
  • Počas zakladania kvásku je dobré označiť výšku kvásku.
  • Ak sa zdvojnásobil jeho objem, je to len správne (v procese kŕmenia klesá, a potom rastie).
  • Hotový kvások dáme do chladničky.
  • Pred pečením či kŕmením ho vyberieme z chladničky a necháme 3 hodiny aktivovať.
  • Nakŕmiť by sme ho mali aspoň raz až dvakrát do týždňa.
  • Kŕmia sa tiež po odobratí kvásku na chlieb, musí nám zostať 50 g kvásku.
  • K nemu doplníme 2 lyžice pšeničnej múky a 2 lyžice vody.
  • Poriadne premiešame a dáme do chladničky.
Recept na domáci kvások.
mashed.com

Domáci ražný chlieb z kvasníc

Nechce sa vám príliš do kváskového chleba? Skúste si urobiť tento celozrnný bochník, ktorý nemá taký zložitý postup.

INGREDIENCIA

  • 1 a ½ lyžičky sušeného droždia
  • 2 hrnčeky teplej vody
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • 1 a ½ lyžičky rasce
  • 1 a ½ hrnčeka celozrnnej ražnej múky
  • 3 hrnčeky hladkej pšeničnej múky
  • ¼ lyžice kukuričného škrobu
  • ¼ hrnčeka vody

POSTUP

  • Droždie si zmiešame s dvoma hrnčekmi teplej vody a pridáme soľ.
  • Následne pridáme rascu, múky a poriadne vyhnite cesto.
  • Necháme ho v mise kysnúť zakryté utierkou približne hodinu.
  • Potom vezmeme vykysnutý bochník a naťahujeme ho od stredu smerom dole.
  • Potom ho necháme opäť kysnúť 40 minút na pomúčenej doske.
  • Predhrejeme si rúru 230 ° C aj s plechom, na ktorom budeme chlieb piecť.
  • Štvrť hrnčeka vody si zmiešame so škrobom a dáme na 45 sekúnd do mikrovlnky.
  • Touto zmesou chlieb potrieme.
  • Po zahriatí rúry vkladáme chlieb a pečieme asi pol hodiny.
Chlieb podomácky z ražnej múky.
carolinescooking.com

Ako na tento ražný chlieb z droždia? Pozrite sa na videorecept:

How to Make Easy Homemade Rye Bread

Tmavý chleba z rúry

Recept na domáci chlieb z rúry si budú pochvaľovať predovšetkým tí, ktorí milujú mrkvu. Je úplne ideálnym raňajkovým chlebom. Stačí dodať maslo, marmeládu a úžas je na svete.

INGREDIENCIA

  • 8 g sušeného droždia
  • 1 a ⅓ hrnčeka vlažnej vody
  • 1 lyžička hnedého cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžičky instantnej kávy
  • ¼ hrnčeka melasy
  • 3 lyžičky rasce
  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžičky soli
  • 150 g mrkvy
  • 1 a ⅓ hrnčeka tmavej ražnej múky
  • 3 a ¼ hrnčeka hladkej pšeničnej múky
  • 2 lyžice mlieka

POSTUP

  • Do misy si dáme múky, soľ, kakao, cukor, kávu, melasu a droždie zmiešané s vodou.
  • Pridáme tiež rascu, rozpustené maslo a nastrúhanú mrkvu.
  • Vypracujeme cesto, dáme si záležať, miesime aspoň 5 minút.
  • Potom ho necháme kysnúť v mise zakrytej utierkou na teplom mieste hodinu a pol.
  • Potom ho stlačíme, aby z neho vyšiel vzduch a necháme opäť kysnúť hodinu a pol na pomúčenej doske.
  • Rúru si predhrejeme na 220 ° C aj s plechom.
  • Bochník si uprostred narežeme a potrieme mliekom.
  • Dáme piecť na 30 minút.
Recept na domáci chlieb s mrkvou.
mysecondbreakfast.com

Náš tip: Mrknite na ďalšie overené recepty s bielym pečivom .

Jednoduchý chleba bez miesenia

Nič jednoduchšieho už nie je. Chleba, ktorý je nadýchaný a vláčny, a napriek tomu mu nemusíme venovať toľko starostlivosti.

INGREDIENCIA

  • 3 hrnčeky hladkej alebo chlebovej múky (môže byť 50:50)
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 2 lyžičky soli
  • 375 ml teplej vody

POSTUP

  • V mise si zmiešame múku s droždím a soľou.
  • Pridáme vodu a pomocou varešky vypracujeme lepivejšie cesto.
  • Necháme kysnúť prikryté na teplom mieste 2-3 hodiny.
  • Pol hodiny pred pečením si zahrejeme rúru s hrncom na 230 °C.
  • Potom si cesto dáme na pomúčenú dosku a pomocou stierky ho skladáme tak, aby sme z neho vytvorili bochník a zredukovali vzduchové bubliny.
  • Premiestnime ho na kus papiera na pečenie.
  • Vložíme do vyhriateho hrnca
  • Pečieme 30 minút prikryté pokrievkou alebo alobalom.
  • Potom dáme pokrievku či alobal dole a dopekáme ešte 12 minút.
Chrumkavý nehnetený chlieb z kvasníc.
thekitchn.com

Oceniteľné môžu byť aj tipy na pečenie bez lepku . Najmä potom, ak ste celiak.

Domáci toastový chlieb z droždia

Domáci chlieb nie je vždy náročný. Stačí, keď máte dobrý recept, ktorý vám padne ako uliaty.

INGREDIENCIA na dva toasty

  • 2 a ¼ lyžičky sušeného droždia
  • 1 a ½ hrnčeka vlažného mlieka
  • ⅓ hrnčeka cukru
  • 1 lyžička soli
  • 3 lyžice masla
  • 2 vajcia
  • 5 až 6 hrnčekov hladkej múky

POSTUP

  • Do misy si dáme vlažné mlieko a sušené droždie a zmiešame.
  • Pridáme vajcia, cukor, soľ, rozpustené maslo, múku a spracujeme pomocou kuchynského robota.
  • Hniteme asi 10 minút na nízku rýchlosť.
  • Potom cesto premiestnime do maslom vymastenej misy.
  • Cesto opäť otočíme hore nohami, aby bolo celé potreté maslom.
  • Necháme kysnúť asi 2 hodiny.
  • Potom ho prehnite, vytlačíme vzduch, rozdelíme na dva rovnaké diely a každý bochník dáme do formy na biskupský chlebíček.
  • Opäť potrieme maslom a necháme kysnúť asi 45 minút.
  • Rúru si predhrejeme na 200 ° C a pečieme 10 minút, potom znížime teplotu na 180 ° C a dopekáme ešte 20-30 minút.
Recept na domáci biely maslový chleba.
thebakersguide.com

Pečenie chleba môže byť zábava pre celú rodinu. Je pekné pozorovať, ako pracuje kvások, ale aj ako sa chlieb nafukuje v rúre.

Najlepšia chvíľa prichádza, keď sa chlieb nakrojí a vydáva pri tom chudý chrumkavý zvuk.

Upečením domáceho chleba tiež môžete ušetriť nemalé čiastky, najmä pokiaľ si radi pochutnávate na celozrnných chleboch.

Okrem pečenia v rúre je možné tiež využiť domácu pekáreň . Ušetrí vám veľa práce a energie za rúru. Pozrite sa na náš článok, ktorý hovorí o ich výhodách aj nevýhodách.

Vyskúšali ste niektorý z receptov na domáci chlieb? Alebo sa ešte len chystáte? Napíšte nám v komentári pod článkom , oceníme to!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.