Pečieme biele žemle, rožky a bagety

Chrumkavé, dozlatista upečené žemličky, rožky a ďalšie biele pečivo priamo doma z rúry ?

Je to lacnejšie a máte prehľad o tom, z čoho je pripravíte.

Neveríte, že to zvládnete? S nami áno. Čítajte ďalej!

domáce rožky

Domáce rožky a žemle sa pečú z kysnutého cesta. V tom tkvie jediný háčik domáceho pečenia – od vysypanie múky do misy po zahryznutie sa do rožku ubehnú asi 2 hodiny. Obísť to môžeme “nočnom” kysnutím, ktoré môže prebiehať aj v chlade!

INGREDIENCIE

  • 1/2 kg hladkej múky
  • hrnček vody
  • 60 g masla
  • 10 g sušeného droždia
  • 1 vajce
  • soľ
  • mak, rasca na posyp podľa chuti
  • mlieko na pomazanie

POSTUP

  1. Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
  2. Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
  3. Necháme vzísť kvások, čo trvá asi 10 minút.
  4. Pridáme vlahý tuk, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
  5. Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  6. Vytvarujeme rohlíčky. Rozvaľkáme kruh, rozkrojíme ho na 8 výseče a stáčame od širšieho kraja ku špičke. Špičku si pridržujeme druhou rukou a snažíme sa cesto natiahnuť.
  7. Stočený rožok necháme rovný alebo ho môžeme mierne zahnúť.
  8. Uložíme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.
  9. Biele pečivo pečieme v predhriatej rúre.
  10. Pred pečením potierame buď len mierne osolenou vodou alebo tukom, olejom či masťou. Keď ho potrieme celým rozšľahaným vajíčkom (alebo aj len žĺtkom či bielkom), bude nazlatlé.
  11. Potreté pečivo sypeme rascou, makom, rôznymi semienkami alebo korením.
  12. Upečené necháme chladnúť na mriežke (kde chladne aj odspodu, aby nevlhlo).
  13. Zvyšné vychladnuté pečivo môžeme zabaliť do mikroténu a zmraziť. Potom je podľa potreby rozmrazíme, potrieme vodou, zapečieme a podávame ako čerstvé.

Doma pečené rožky nič nepredbehne.

Máte chuť si teraz upiecť i sladké rožky alebo obľúbené “slimáky”? Skúste náš recept na sladké kysnuté cesto .

žemle

  • 500 g hladkej múky
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 200 ml vody 3 lyžice mlieka
  • 3 lyžice jogurtu
  • 3 lyžice zmäknutého masla
  • 1 lyžička soli
  • 1 bielok
  • soľ, mak, alebo rasca na posyp

POSTUP

  1. Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
  2. Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
  3. Necháme vzísť kvások, čo trvá asi 10 minút.
  4. Pridáme vlahý tuk, jogurt, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
  5. Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  6. Žemle splietajú z 3 pramienkov.
  7. Kúsky cesta rozvaľkáme na valčeky asi 15-20 cm dlhé a splietajú od stredu, potom obrátime a dopleteme, čo je bežný postup pekárov.
  8. (Alebo si na jednom konci valčeky stlačíme a prepletieme až ku koncu, čo je rýchlejší)
  9. Pletieme voľne, neutahuje, aby cesto mohlo dokysnúť.

Domáce žemle sú oveľa chutnejšie a pctivější než kupované.

Máte k houstičkám chuť na domáce aspik? Odporúčame inšpirovať sa naším receptom!

bagety

INGREDIENCIE

  • 1 sušené droždie
  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček vody
  • soľ
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička cukru

POSTUP

  1. Preosejeme potrebné množstvo múky, urobíme v nej jamku a do nej rozdrobíme droždie.
  2. Pridáme 1 lyžičku cukru a zalejeme trochou teplého mlieka.
  3. Necháme vzísť kvások.
  4. Pridáme olej, osolenú vodu a prepracujeme stredne tuhé cesto.
  5. Prepracované cesto necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  6. Bagety skladáme z väčšieho kúsku cesta, ktoré rozvaľkáme do obdĺžnika.
  7. Jedna strana obdĺžnika bude dlhá ako plech, druhá 20 cm.
  8. Z obdĺžnika “zložíme” bagetku v štýle listové kabelky, zavinovačky alebo struku.
  9. Konce pritlačíme, povrch narežeme.
  10. Pečieme dozlatista.

Bagety môžu mať mnoho tvarov.

Pre ďalšie nápady z francúzskej kuchyne sa inšpirujte článkom z wikipédie.

Tip na vylepšenie cesta : místo vody použijeme vlažné slané mléko.

Dopečenie? Podeľte sa s ostatnými o svoje úspechy. Zdieľajte recept a pripojte fotku!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.