Pečené naplnené papriky v 5 rôznych receptoch

Máte doma papriky, ktoré už sú postarší a neviete čo s nimi?

Možno si spomeniete na plnené papriky mletým mäsom s ryžou a paradajkovou omáčkou zo školskej jedálne.

Že neboli nič moc?

Papriky môžete ale plniť aj radom iných surovín . Preto sme pre vás pripravili niekoľko receptov a vsadíme sa, že vám zachutia!

Ako plniť papriky

postup

  1. Z paprík odrežeme vršky, ktoré si necháme na uzavretie naplnených paprík.
  2. Vykrojíme semenník. Papriku dôkladne umyjeme a vypláchneme, aby v nej žiadna semienka nezostala.
  3. Pred plnením je podľa receptu alebo chuti môžeme vytrieť horčicou, kečupom alebo prelisovaným cesnakom.
  4. Papriky naplníme podľa receptov, ktoré nájdete v tomto článku.
  5. Pred pečením ich môžeme pokvapkať kečupom, kyslou smotanou alebo preliať smotanou či jogurtom.
  6. Naplnené papriky poukladáme do tukom vymasteného pekáča alebo zapekacej misky, mierne podlejeme a domäkka pečieme v rúre.
  7. Papriky pri pečení môžeme doplniť väčším množstvom jemne nakrájané cibule či sparenými a ošúpanými paradajkami, ktoré vytvoria počas pečenia chutnú šťavu.
  8. Upečené papriky ihneď podávame.

Papriky plnené mäsom

Najviac sa pre plnenie paprík hodí mleté mäso, pretože ho stačí upiecť alebo podusiť spoločne s paprikami.

Mleté mäso môžeme chuťovo vylepšiť, prípadne nastaviť kúskom údeniny, slaniny alebo údeného mäsa.

Ak použijeme iné mäso, musíme ho vopred osmažiť alebo podusiť. Spracovať sa ale dajú aj zvyšky mäsa od iného jedla, ktoré nadrobno nakrájame.

postup

  1. Do mletého mäsa pridáme ďalšie suroviny – napríklad mliekom zvlhčenú žemľu, dusenú ryžu, ovsené vločky, trochu varených cestovín alebo zemiakov.
  2. Všetko dôkladne premiešame, spojíme vajcami alebo smotanou, osolíme a koreníme korením, mletou paprikou, majoránkou alebo iným korením podľa chuti.
Paprika plnená mäsom, pixabay.com
Zdroj: pixabay.com

Papriky plnené údeninou

Ak máte málo času, ale aj tak chuť na mäso, použite niektorú z mäkkých údenín.

Vhodné sú mäkké salámy, mäkké a nie príliš tučné klobásy, párky, špekáčiky alebo špekáčiky. Papriky sa dajú plniť aj paštétovú náplňou.

postup

  1. Údeninu krájame na drobné kocky a miešame s ďalšími surovinami.
  2. Spájame vajcami alebo strúhaným syrom, osolíme a koreníme s ohľadom na korenie, ktoré údenina už obsahuje.

Papriky plnené hubami

postup

  1. Huby, ktorými budeme papriky plniť, najprv musíme takmer domäkka podusiť. Nakrájame ich na tenké plátky. Pre dochutenie môžeme pridať cibuľu alebo cesnak, ktorý krátko orestujeme na troške tuku ešte pred pridaním húb.
  2. Vodu z húb maximálne vydusíme a huby zahustíme vajcami, ktorá necháme stuhnúť. Ak bude potrebné zmes ešte viac zahustiť, pridáme strúhanku.
  3. Hubovú náplň môžeme samozrejme doplniť aj trochou údeniny alebo strúhaného syra.

Papriky plnené syrom

Ste vegetariáni a nemáte radi huby? Aj pre vás máme riešenie!

Na kocky nakrájaný tvrdý syr , ktorý zmiešame s vajcami, je dobrou alternatívou k mäsu. Vyskúšať môžete aj plátky syra stočené do ruličky, kúsky hermelínu alebo nivy , kúsky tvarôžkov , balkánsky syr alebo syrovou zmes spracovanú z tavených syrov.

Pozor dajte len na to, že sa syr pri pečení rozpúšťa, takže touto náplňou radšej plňte pozdĺžne polovičky paprík, z ktorých náplň tak ľahko nevyteká.

Plnené papriky syrom
Zdroj: pixabay.com

Papriky plnené vajcami

postup

  1. Na vaječnú náplň použite varené vajcia nakrájané na kocky alebo vaječnú praženicu.
  2. Náplň môžete doplniť zelenými vňaťami.
  3. Pokiaľ je potrebné zmes zahustiť, použite ovsené vločky alebo strúhanku.

Nakladané papriky plnené kapustou

Ak ste fanda nakladaných delikates, občas nemáte čas na varenie a potrebujete len po niečom siahnuť, nakladané papriky plnené kapustou budú to pravé.

Ingrediencie na nálev

  • 2 dl octu
  • 1 lyžička korenia
  • bobkový list
  • 2 lyžičky cukor
  • 2 lyžičky horčičného semienka
  • 1 lyžička soli

postup

  1. Kapusta nastrúhajte na strednej veľkosti strúhadla. Vložte ho do väčšej nádoby, posoľte a nechajte zhruba hodinu až dve odležať, aby zvláčneli.
  2. Papriky, ktoré ste starostlivo umyli, naplňte odleženým kapustou.
  3. Papriky vložte do zaváracích pohárov, zalejte nálevom a sterilizujte.
  4. Nakladané papriky plnené kapustou sú hotové!
Nakladané papriky plnené kapustou v zavárací pohár
pixabay.com

Papriky je vhodné doplniť paradajkovou omáčkou .

Podávať je môžeme s zemiaky. Ak máme málo času, postačí aj chlieb alebo pečivo. Hodia sa k nim ale aj ryže.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.