Sú jemné a veľmi rýchlo urobené. Preto sa hodí na obed alebo aj teplú večeru.
Navyše, ak je správne pripravíte, skvele chutia.
Áno, ide o kuracia pečeň , ktorá sa môžu aj zapekať.
Prichystali sme pre vás 10 receptov, vďaka ktorým si kuracia pečeň môžete pripravovať kedykoľvek si spomeniete.
K tomu sa však dostaneme neskôr, teraz si poďme prečítať niečo o príprave samotných pečene.
Rady k príprave kuracej pečene
Kuracie pečienky sa predávajú chladená alebo mrazená. Chladená len očistíme od blaniek a prípadných kúskov tuku.
Mrazená musíme pred čistením nechať trochu povoliť, pritom sa však budeme snažiť je nechať povoliť naozaj len trochu, oveľa lepšie sa tak krájajú a pritom nestrácajú cennú šťavu.
Očistená kuracia pečeň potom buď ponecháme vo väčších kúskoch, alebo je ešte překrájíme na potrebne malé kúsky.
Ak máme v úmysle zapekať kuracia pečeň ako nákyp alebo paštétu, potom je naškrabeme alebo ešte lepšie rozmixujeme.
Pred prípravou ich môžeme okoreniť podľa receptu alebo vlastnej chuti, ale solíme vždy nakoniec.
Zapečená kuracia pečeň na cibuľke
Syry môžeme používať tvrdé, ktoré na pečeň nastrúhame, ale aj nivu, hermelín, prípadne tavené syry. Syry väčšinou ešte kombinujeme so smotanou alebo jogurtom alebo s ďalšími surovinami.
INGREDIENCIE:
- kuracia pečeň
- červená paprika
- zelená paprika
- paradajky
- cibuľa
- cesnak
- syr – eidam alebo niva
- rasca
POSTUP:
- Kuracie pečienky nakrájame.
- Papriky a paradajky očistíme a nakrájame na kocky a dáme dusiť na osmaženú nakrájanú cibuľu.
- Potom k zmesi zeleniny pridáme dusiť tiež kuracia pečeň.
- Okmínujeme.
- Zmes zeleniny a pečene prerobíme do zapekacej misky a doplníme roztlačeným cesnakom.
- Dáme piecť do rúry.
- Pred dohotovením posypeme strúhaným syrom – nivou alebo eidamom a necháme zezlatovět.
Objavte podobné tipy
Kuracia pečeň na smotane
Smotanu môžeme použiť sladkú, kyslú alebo tučnejšie smotanu na šľahanie. Kyslú smotanu tiež môžeme nahradiť čiastočne alebo úplne bielym neochuteným jogurtom. Do smotany väčšinou pridávame korenie, syr alebo v nej rozšľaháme vajcia.
INGREDIENCIE:
- kuracia pečeň
- olej
- slanina
- vajcia
- smotana
- soľ
- korenie
- cibuľa
- mletá paprika
POSTUP:
- Plátky slaniny opečieme na panvici, posypeme mletou paprikou, necháme speniť a prerobíme ju do zapekacej misky.
- Kuracia pečeň nakrájame a na panvici opečieme a pridáme ku slanine v zapekacej miske.
- Vajcia rozšľaháme so smotanou, osolíme, okoreníme a zalejeme s nimi zmes pečene a slaniny v zapekacej miske.
- Poukladáme nakrájanou cibuľou a dáme zapiecť do rúry.
- Podávame s restovanými zemiakmi.
informationaboutdiabetes.com
Kuracia pečeň na hubách
Ku kuracím pečeni sa viac hodia mäkké huby, ktoré krájame na tenké plátky. Použiť môžeme aj iné huby, ale potom je lepšie ich vopred trochu podusiť, aby sa stačili dostatočne tepelne upraviť súčasne s pečeňou.
INGREDIENCIE:
- kuracia pečeň
- cibuľa
- kyslá smotana
- čerstvé hríby alebo kupované šampiňóny
- tvrdý syr
- múka
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Na oleji v kastróle orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme pečeň a nakrájané huby.
- Spoločne dusíme.
- Až je pečeň mäkká, pridáme múku a opražíme a zalejeme kyslou smotanou.
- Osolíme a okoreníme.
- Zmes dáme do zapekacej misky, posypeme strúhaným syrom a zapečieme.
- Podávame s bagetou alebo zeleninovým šalátom.
yummly.com
Kuracia pečeň na pive
Vajcami získavajú kuracia pečeň na sýtosti a samozrejme aj na kalorické hodnote. Rozšľahanými vajcami zalievame pečeň v priebehu zapekanie a necháme ich potom stuhnúť.
INGREDIENCIE:
- kuracia pečeň
- cibuľa
- majoránka
- maslo
- olej
- korenie
- tmavé pivo
- vajcia
- soľ
POSTUP:
- Kuracie pečienky opláchneme a necháme odkvapkať.
- Cibuľu nakrájame nadrobno.
- Zapekaciu misku vymažeme olejom.
- Na masle speníme cibuľu, pridáme pečeň a orestujeme.
- Osolíme a okoreníme a preložíme do zapekacej misky a posypeme majoránom.
- Vajcia rozšľaháme v tmavom pive a prelejeme tým zmes v zapekacej miske.
- Posypememe nakrájanou cibuľou a zapečieme v rúre.
thesixthspice.wordpress.com
Kuracia pečeň na slanine
Zelenina je obľúbenou a využívanou surovinou. Pre chuť by nemala chýbať cibuľa alebo cesnak, ale mimoriadne vhodný je i pór, lahôdková cibuľka, paradajky a papriky, karfiol, brokolica, samozrejme sa hodí aj cuketa. Ak nemáme po ruke čerstvú zeleninu, tak sa dá použiť aj zelenina mrazená alebo sterilizovaná.
INGREDIENCIE:
- kuracia pečeň
- zemiaky
- olej
- cibuľa
- anglická slanina
- zeleninový vývar alebo kocka masoxu
- syr
- vajcia
- mlieko
- soľ
- korenie
- paradajky
- papriky
POSTUP:
- Zemiaky uvaríme v šupke domäkka, necháme vychladnúť a olúpeme.
- Očistíme kuracie pečeň.
- V panvici na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a slaninu. Pridáme pečeň a restujeme.
- Osolíme a okoreníme.
- Pridáme nakrájanú papriku a paradajky.
- Uvarené zemiaky nakrájame na kúsky a dáme do zapekacej misky.
- Pridáme pečeň aj so šťavou a zeleninou.
- Zmes posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a zalejeme vajciami rozšľahanými v mlieku.
- Zapekáme v predhriatej rúre asi 30 minút.
dreamstime.com
Pripravená pečeň môžeme vopred trochu opiecť na tuku, ale u kuracích pečienok to nie je nutné.
Zapekáme je v príhodne veľkom pekáčiku alebo zapekacej miske, ktoré vopred trochu vymažeme tukom a vysypeme strúhankou.
Do neho vkladáme pečeň zmiešaná s ďalšími surovinami alebo je skladáme vo vrstvách. Zapekáme zakryté, potom odkryjeme a dopečieme.
Podľa potreby trochu podlejeme. Pre celkovú dobu zapečenie nie je väčšinou potrebné viac ako 30 minút.
Paštéta z kuracích pečene
Pripravte si domáci paštétu z kuracích pečene. Je jemná a delikátna aj vďaka použitému korenie, a to čerstvému tymianu.
INGREDIENCIE:
- 1 kg kuracích pečene
- 1 téglik sladkej smotany na šľahanie
- 1 maslo
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvý tymián
- soľ
- korenie
- paštétové korenie
- olivový olej
POSTUP:
- Kuracie pečienky umyjeme.
- V kastróle na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a pridáme očistené pečeň.
- Ochutíme tymiánom, roztlačeným cesnakom a zalejeme polovicou šľahačky.
- Dusíme domäkka, až sa šťava vydusí.
- Osolíme, okoreníme a spoločne s maslom a druhou polovicou šľahačky pečeň rozmixujeme.
- Zmes naplníme do srnčieho chrbta a necháme v chladničke vychladiť do druhého dňa.
- Podávame s brusnicami.
simplyrecipes.com
Kuracia pečeň s ryžou
Veľmi jednoduchá príprava kuracích pečienok, ktorú zvládne aj začiatočník vo varení, je pečeň na cibuľke.
INGREDIENCIE:
- 500 g kuracích pečienok
- soľ
- korenie
- cibuľa
- rasca
- polohrubá múka
- olej
POSTUP:
- Kuracie pečienky umyjeme.
- V kastróle na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme pečeň.
- Ochutíme mletým čiernym korením a rascou a dusíme domäkka.
- Šťavu zaprášime múkou, orestujeme a zalejeme vodou a chvíľu povaríme, až múka stratí svoju múčnu chuť.
- Podávame najlepšie s dusenou ryžou.
ck-creativekitchen.com
Vyprážané kuracie pečeň
INGREDIENCIE:
- 500 g kuracích pečienok
- cibuľa
- 1 téglik kyslej smotany
- polohrubá múka na zaprášenia
- soľ
- korenie
- majoránka
- 2-3 strúčiky cesnaku
- olej
POSTUP:
- Kuracie pečeň očistíme a umyjeme.
- V kastróle osmažíme na oleji nakrájanú cibuľu a na ňu vložíme pečeň.
- Tá okoreníme a ochutíme mletým čiernym korením a roztlačeným cesnakom.
- Podlejeme a dusíme domäkka.
- Na konci dusenia pridáme kyslú smotanu s 1 lyžicou múky a povaríme.
- Dochutíme soľou.
- Podávame s knedľou.
cookpad.com
Cesnak obsahuje hojne vitamíny A, B a C, ďalej potom vápnik a jód. Dokáže znižovať hladinu cholesterolu v krvi, prospieva srdcu a prečisťuje cievy, pôsobí proti nadúvaniu a kôrnateniu tepien. Cesnak vhodne tiež doplní pečeňovú omáčku .
Pečeňová omáčka z kuracích pečene
INGREDIENCIE:
- 500 g kuracích pečienok
- 1 cibuľa
- 1 téglik kyslej smotany
- polohrubá múka na zaprášenia
- soľ
- korenie
- mletá sladká paprika
- 2-3 strúčiky cesnaku
- olej
POSTUP:
- Najprv si pripravíme kuracia pečeň, ktorá umyjeme.
- V hrnci na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, korenie a mletú sladkú papriku a pečeň a dusíme domäkka.
- Ako sú pečeň mäkká, tak je rozmixujeme spoločne so šťavou dohladka.
- Kyslú smotanu zmiešame s 1 lyžicou múky a zahustíme týmto pomixovaná pečeň.
- Môžeme rozriediť mliekom a povaríme.
- Podávame s knedľou.
simplyrecipes.com
Majorán povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie tvorbou žalúdočných štiav.
Pôsobí zároveň protinadýmavě. Uvoľňuje kŕče a posilňuje nervový systém. Môžeme ju ochutiť aj pečeňové knedličky .
Pečeňové knedličky z kuracích pečene
Vynikajúci závarkou do vývaru z mäsa sú knedličky z kuracích pečene.
INGREDIENCIE:
- 150 g kuracích pečienok
- 2 strúčiky cesnaku
- korenie
- majoránka
- soľ
- strúhanka
- 1 celé vajce
POSTUP:
- Kuracie pečienky umyjeme a nožom naškrabeme alebo pomelieme.
- Pridáme celé vajce, mleté čierne korenie, majoránku, rozotrený cesnak a soľ.
- Zamiešame.
- Zahustíme podľa potreby strúhankou a premiešame.
- Do vriacej polievky zavaríme malé knedličky, ktoré tvarujeme pomocou lyžičky.
felix.at
Ku všetkým jedlám z kuracej pečene môžeme podávať rôzne upravené zemiaky a dusenú ryžu. K pečeňovým omáčkam to môže byť aj knedlík, cestoviny alebo halušky. Nielen halušky si samozrejme môžete pripraviť podľa našich receptov.
K niektorým jedlám môžeme podávať len chlieb.
Povedlo se? Podělte se s vašimi úspěchy v komentářích pod článkem