Pečeň z kurčiat: 10 výborných receptov

Sú jemné a veľmi rýchlo urobené. Preto sa hodí na obed alebo aj teplú večeru.

Navyše, ak je správne pripravíte, skvele chutia.

Áno, ide o kuracia pečeň , ktorá sa môžu aj zapekať.

Prichystali sme pre vás 10 receptov, vďaka ktorým si kuracia pečeň môžete pripravovať kedykoľvek si spomeniete.

K tomu sa však dostaneme neskôr, teraz si poďme prečítať niečo o príprave samotných pečene.

Rady k príprave kuracej pečene

Kuracie pečienky sa predávajú chladená alebo mrazená. Chladená len očistíme od blaniek a prípadných kúskov tuku.

Mrazená musíme pred čistením nechať trochu povoliť, pritom sa však budeme snažiť je nechať povoliť naozaj len trochu, oveľa lepšie sa tak krájajú a pritom nestrácajú cennú šťavu.

Očistená kuracia pečeň potom buď ponecháme vo väčších kúskoch, alebo je ešte překrájíme na potrebne malé kúsky.

Ak máme v úmysle zapekať kuracia pečeň ako nákyp alebo paštétu, potom je naškrabeme alebo ešte lepšie rozmixujeme.

Pred prípravou ich môžeme okoreniť podľa receptu alebo vlastnej chuti, ale solíme vždy nakoniec.

Zapečená kuracia pečeň na cibuľke

Syry môžeme používať tvrdé, ktoré na pečeň nastrúhame, ale aj nivu, hermelín, prípadne tavené syry. Syry väčšinou ešte kombinujeme so smotanou alebo jogurtom alebo s ďalšími surovinami.

INGREDIENCIE:

  • kuracia pečeň
  • červená paprika
  • zelená paprika
  • paradajky
  • cibuľa
  • cesnak
  • syr – eidam alebo niva
  • rasca

POSTUP:

  1. Kuracie pečienky nakrájame.
  2. Papriky a paradajky očistíme a nakrájame na kocky a dáme dusiť na osmaženú nakrájanú cibuľu.
  3. Potom k zmesi zeleniny pridáme dusiť tiež kuracia pečeň.
  4. Okmínujeme.
  5. Zmes zeleniny a pečene prerobíme do zapekacej misky a doplníme roztlačeným cesnakom.
  6. Dáme piecť do rúry.
  7. Pred dohotovením posypeme strúhaným syrom – nivou alebo eidamom a necháme zezlatovět.

Hotový recept na zapečená kuracia pečeň so syrom

Kuracia pečeň na smotane

Smotanu môžeme použiť sladkú, kyslú alebo tučnejšie smotanu na šľahanie. Kyslú smotanu tiež môžeme nahradiť čiastočne alebo úplne bielym neochuteným jogurtom. Do smotany väčšinou pridávame korenie, syr alebo v nej rozšľaháme vajcia.

INGREDIENCIE:

  • kuracia pečeň
  • olej
  • slanina
  • vajcia
  • smotana
  • soľ
  • korenie
  • cibuľa
  • mletá paprika

POSTUP:

  1. Plátky slaniny opečieme na panvici, posypeme mletou paprikou, necháme speniť a prerobíme ju do zapekacej misky.
  2. Kuracia pečeň nakrájame a na panvici opečieme a pridáme ku slanine v zapekacej miske.
  3. Vajcia rozšľaháme so smotanou, osolíme, okoreníme a zalejeme s nimi zmes pečene a slaniny v zapekacej miske.
  4. Poukladáme nakrájanou cibuľou a dáme zapiecť do rúry.
  5. Podávame s restovanými zemiakmi.

Hotový recept na zapečená pečeň so smotanou informationaboutdiabetes.com

Kuracia pečeň na hubách

Ku kuracím pečeni sa viac hodia mäkké huby, ktoré krájame na tenké plátky. Použiť môžeme aj iné huby, ale potom je lepšie ich vopred trochu podusiť, aby sa stačili dostatočne tepelne upraviť súčasne s pečeňou.

INGREDIENCIE:

  • kuracia pečeň
  • cibuľa
  • kyslá smotana
  • čerstvé hríby alebo kupované šampiňóny
  • tvrdý syr
  • múka
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  1. Na oleji v kastróle orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme pečeň a nakrájané huby.
  2. Spoločne dusíme.
  3. Až je pečeň mäkká, pridáme múku a opražíme a zalejeme kyslou smotanou.
  4. Osolíme a okoreníme.
  5. Zmes dáme do zapekacej misky, posypeme strúhaným syrom a zapečieme.
  6. Podávame s bagetou alebo zeleninovým šalátom.

Hotový recept na zapečená pečeň s hubami yummly.com

Kuracia pečeň na pive

Vajcami získavajú kuracia pečeň na sýtosti a samozrejme aj na kalorické hodnote. Rozšľahanými vajcami zalievame pečeň v priebehu zapekanie a necháme ich potom stuhnúť.

INGREDIENCIE:

  • kuracia pečeň
  • cibuľa
  • majoránka
  • maslo
  • olej
  • korenie
  • tmavé pivo
  • vajcia
  • soľ

POSTUP:

  1. Kuracie pečienky opláchneme a necháme odkvapkať.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno.
  3. Zapekaciu misku vymažeme olejom.
  4. Na masle speníme cibuľu, pridáme pečeň a orestujeme.
  5. Osolíme a okoreníme a preložíme do zapekacej misky a posypeme majoránom.
  6. Vajcia rozšľaháme v tmavom pive a prelejeme tým zmes v zapekacej miske.
  7. Posypememe nakrájanou cibuľou a zapečieme v rúre.

Hotový recept na zapečená kuracia pečeň s vajcami thesixthspice.wordpress.com

Kuracia pečeň na slanine

Zelenina je obľúbenou a využívanou surovinou. Pre chuť by nemala chýbať cibuľa alebo cesnak, ale mimoriadne vhodný je i pór, lahôdková cibuľka, paradajky a papriky, karfiol, brokolica, samozrejme sa hodí aj cuketa. Ak nemáme po ruke čerstvú zeleninu, tak sa dá použiť aj zelenina mrazená alebo sterilizovaná.

INGREDIENCIE:

  • kuracia pečeň
  • zemiaky
  • olej
  • cibuľa
  • anglická slanina
  • zeleninový vývar alebo kocka masoxu
  • syr
  • vajcia
  • mlieko
  • soľ
  • korenie
  • paradajky
  • papriky

POSTUP:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka, necháme vychladnúť a olúpeme.
  2. Očistíme kuracie pečeň.
  3. V panvici na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a slaninu. Pridáme pečeň a restujeme.
  4. Osolíme a okoreníme.
  5. Pridáme nakrájanú papriku a paradajky.
  6. Uvarené zemiaky nakrájame na kúsky a dáme do zapekacej misky.
  7. Pridáme pečeň aj so šťavou a zeleninou.
  8. Zmes posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a zalejeme vajciami rozšľahanými v mlieku.
  9. Zapekáme v predhriatej rúre asi 30 minút.

Hotový recept na zapečená pečeň so zeleninou dreamstime.com

Pripravená pečeň môžeme vopred trochu opiecť na tuku, ale u kuracích pečienok to nie je nutné.

Zapekáme je v príhodne veľkom pekáčiku alebo zapekacej miske, ktoré vopred trochu vymažeme tukom a vysypeme strúhankou.

Do neho vkladáme pečeň zmiešaná s ďalšími surovinami alebo je skladáme vo vrstvách. Zapekáme zakryté, potom odkryjeme a dopečieme.

Podľa potreby trochu podlejeme. Pre celkovú dobu zapečenie nie je väčšinou potrebné viac ako 30 minút.

Paštéta z kuracích pečene

Pripravte si domáci paštétu z kuracích pečene. Je jemná a delikátna aj vďaka použitému korenie, a to čerstvému ​​tymianu.

INGREDIENCIE:

  • 1 kg kuracích pečene
  • 1 téglik sladkej smotany na šľahanie
  • 1 maslo
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymián
  • soľ
  • korenie
  • paštétové korenie
  • olivový olej

POSTUP:

  1. Kuracie pečienky umyjeme.
  2. V kastróle na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a pridáme očistené pečeň.
  3. Ochutíme tymiánom, roztlačeným cesnakom a zalejeme polovicou šľahačky.
  4. Dusíme domäkka, až sa šťava vydusí.
  5. Osolíme, okoreníme a spoločne s maslom a druhou polovicou šľahačky pečeň rozmixujeme.
  6. Zmes naplníme do srnčieho chrbta a necháme v chladničke vychladiť do druhého dňa.
  7. Podávame s brusnicami.

Hotový recept na pečeňovú paštétu z kuracích pečene simplyrecipes.com

Kuracia pečeň s ryžou

Veľmi jednoduchá príprava kuracích pečienok, ktorú zvládne aj začiatočník vo varení, je pečeň na cibuľke.

INGREDIENCIE:

  • 500 g kuracích pečienok
  • soľ
  • korenie
  • cibuľa
  • rasca
  • polohrubá múka
  • olej

POSTUP:

  1. Kuracie pečienky umyjeme.
  2. V kastróle na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme pečeň.
  3. Ochutíme mletým čiernym korením a rascou a dusíme domäkka.
  4. Šťavu zaprášime múkou, orestujeme a zalejeme vodou a chvíľu povaríme, až múka stratí svoju múčnu chuť.
  5. Podávame najlepšie s dusenou ryžou.

Hotový recept na kuraciu pečeň na cibuľke ck-creativekitchen.com

Vyprážané kuracie pečeň

INGREDIENCIE:

  • 500 g kuracích pečienok
  • cibuľa
  • 1 téglik kyslej smotany
  • polohrubá múka na zaprášenia
  • soľ
  • korenie
  • majoránka
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • olej

POSTUP:

  1. Kuracie pečeň očistíme a umyjeme.
  2. V kastróle osmažíme na oleji nakrájanú cibuľu a na ňu vložíme pečeň.
  3. Tá okoreníme a ochutíme mletým čiernym korením a roztlačeným cesnakom.
  4. Podlejeme a dusíme domäkka.
  5. Na konci dusenia pridáme kyslú smotanu s 1 lyžicou múky a povaríme.
  6. Dochutíme soľou.
  7. Podávame s knedľou.

Hotový recept na kuraciu pečeň na smotane cookpad.com

Cesnak obsahuje hojne vitamíny A, B a C, ďalej potom vápnik a jód. Dokáže znižovať hladinu cholesterolu v krvi, prospieva srdcu a prečisťuje cievy, pôsobí proti nadúvaniu a kôrnateniu tepien. Cesnak vhodne tiež doplní pečeňovú omáčku .

Pečeňová omáčka z kuracích pečene

INGREDIENCIE:

  • 500 g kuracích pečienok
  • 1 cibuľa
  • 1 téglik kyslej smotany
  • polohrubá múka na zaprášenia
  • soľ
  • korenie
  • mletá sladká paprika
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • olej

POSTUP:

  1. Najprv si pripravíme kuracia pečeň, ktorá umyjeme.
  2. V hrnci na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, korenie a mletú sladkú papriku a pečeň a dusíme domäkka.
  3. Ako sú pečeň mäkká, tak je rozmixujeme spoločne so šťavou dohladka.
  4. Kyslú smotanu zmiešame s 1 lyžicou múky a zahustíme týmto pomixovaná pečeň.
  5. Môžeme rozriediť mliekom a povaríme.
  6. Podávame s knedľou.

Hotový recept na pečeňovú omáčku z kuracích pečene simplyrecipes.com

Majorán povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie tvorbou žalúdočných štiav.

Pôsobí zároveň protinadýmavě. Uvoľňuje kŕče a posilňuje nervový systém. Môžeme ju ochutiť aj pečeňové knedličky .

Pečeňové knedličky z kuracích pečene

Vynikajúci závarkou do vývaru z mäsa sú knedličky z kuracích pečene.

INGREDIENCIE:

  • 150 g kuracích pečienok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • korenie
  • majoránka
  • soľ
  • strúhanka
  • 1 celé vajce

POSTUP:

  1. Kuracie pečienky umyjeme a nožom naškrabeme alebo pomelieme.
  2. Pridáme celé vajce, mleté ​​čierne korenie, majoránku, rozotrený cesnak a soľ.
  3. Zamiešame.
  4. Zahustíme podľa potreby strúhankou a premiešame.
  5. Do vriacej polievky zavaríme malé knedličky, ktoré tvarujeme pomocou lyžičky.

Hotový recept na pečeňové knedličky z kuracích pečene felix.at

Ku všetkým jedlám z kuracej pečene môžeme podávať rôzne upravené zemiaky a dusenú ryžu. K pečeňovým omáčkam to môže byť aj knedlík, cestoviny alebo halušky. Nielen halušky si samozrejme môžete pripraviť podľa našich receptov.

K niektorým jedlám môžeme podávať len chlieb.

Povedlo se? Podělte se s vašimi úspěchy v komentářích pod článkem

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.